Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/25 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
    KKTC Yüksek Mahkeme Başkanlığına atanan Özerdağ, Cumhurbaşkanı Tatar huzurunda yemin etti  
 
    Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
 
    CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”  
Sendikal Platform'dan DAK ve DAİ'yle İlgili Suç Duyurusu
 Sendikal Platform dan DAK ve DAİ yle İlgili Suç Duyurusu
 
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) üniversite öncesi eğitim kurumlarının Doğa Koleji’ne devredilmesiyle ilgili gelişmeler devam ederken, Sendikal Platform bugün konuyla ilgili olarak Başsavcılığa “suç duyurusunda” bulundu.
 
28 Haziran 2011 Salı - 19:08

Suç duyurusu, mahkemeler önünde yapılan basın açıklamalarının ardından Sendikal Platform Avukatı Barış Mamalı tarafından Başsavcılığa yapıldı. Başvuru sırasında Platform yetkilerinin yanı sıra CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ile CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy da hazır bulundu.
HÜSEYİN ÖZKARAMANLI
DAÜ-Sen Başkanı Hüseyin Özkaramanlı, yaptığı açıklamada, DAÜ üniversite öncesi eğitim kurumlarının “peşkeş çekilmesine” yönelik mücadelelerinin devam ettiğini, bugün de bu hazırlanan “suç duyurusunun” Başsavcılığa iletileceğini söyledi.
Oluşan tepkilere rağmen DAÜ yöneticileri ve hükümetin toplumun sesine kulak vermediğini ileri süren Özkaramanlı, atılan adımın hukuk dışı olduğunu, delinmeyen yasa kalmadığını savunarak, bu amaçla yargı yoluna da başvuracaklarını vurguladı.
Özkaramanlı, konuşmasında ayrıca, dünkü İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu toplantısında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı’ya geçmiş olsun ve acil şifalar diledi.
Karamanlı’nın konuşmasının ardından Avukat Barış Mamalı, “suç duyurusuyla” ilgili basın açıklamasını okudu.
BARIŞ MAMALI
Çağımızda demokrasinin gereği olarak toplumları yöneten iktidarların meşru, yani toplum tarafından kabullenilebilir olup olmadıklarının ölçütünün, bu konudaki toplumsal rıza denilen “Halk İradesi” olduğunu belirten Mamalı, her şeye rağmen halkın mutluluğu ve hürriyeti için sürekli zarar verici icraatlar yapan, anayasaya ve hukuka uymamakta ısrar edip keyfi davranmaya devam eden bir iktidara karşı “Direnme Hakkı” bulunduğunu söyledi.
KKTC Anayasası’nın başlangıç kısmında da “Direnme Hakkı”na gönderme yapıldığını, dayatılan paketler yanında Kıbrıs Türk halkının öz varlıklarının bir bir elinden alınmaya çalışıldığı bir sürecin yaşanmakta olduğunu ifade eden Mamalı, “Bu süreç içerisinde ülkesini seven herkesin artık ayağa kalkma ve topyekün mücadele etme zamanı gelmiştir. Yurdumuza sahip çıkma noktasında sivil itaatsizlik eylemleri yanında hukuksal mücadele alanları da sonuna kadar denenecektir” dedi.
DAÜ üniversite öncesi eğitim kurumları hakkında yapıldığını öne sürdükleri hukuk dışı uygulamaları aktarmak ve bu hususta suç duyurusunda bulunmak amacıyla Mahkemelere geldiklerini anlatan Mamalı, DAİ, DAK ve Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının başka kişilere devredilmesiyle ilgili her adımın, her işlemin hukuken usulsüz ve illegal olduğu görüşünü dile getirdi:
Sendikal Platform Avukatı Barış Mamalı, “suç duyurusunun” gerekçelerini şöyle açıkladı:
“DAÜ’ye bağlı bir birimin kapatılarak kiralanması veya işletmesinin devredilebilmesi noktasında VYK üyelerinin ve Rektörün yasal yetkisi yoktur. Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK)’nun görev ve yetkilerini ortaya koyan DAÜ Kuruluş Yasası’nın 7. maddesinde bu hususta hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Kısaca VY Kurulu ile Rektör’e, yasakoyucu DAİ, DAK ve Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının işletmesini başkalarına devretme hak ve yetkisini vermemiştir. Bu sebeple VYK ve Rektör yetkisiz olarak devir konusunda işlemler yaparak açıkça hukuka aykırı davranmışlardır.
KKTC Anayasası’nın 59 (2) fıkrası, ülkedeki her türlü eğitim ve öğretim etkinliğinin “devletin gözetim ve denetimi” altında serbestçe yapılabileceğini söylemektedir. Yani devletin gözetim ve denetimi dışında bu ülkede eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunmak anayasamıza göre mümkün değildir. Bu manada bir eğitim kurumunun yabancı bir sermayeye devredilmesi gibi önemli bir hususun devletin bilgisi dışında gerçekleşmesi düşünülemez. Dolayısıyle devletin gözetim ve denetimi dışında bırakılarak Doğa Koleji isimli yabancı kuruluşa devir yapılmaya çalışılması anayasanın ve ilgili yasanın açık ihlali anlamını taşımaktadır.
DAÜ Kuruluş Yasası’nın 4. maddesi “Üniversitenin Kuruluş ve Amacını” düzenlemektedir. Bu maddede üniversitenin ve bağlı kurumlarının işletmesinin bir başka kuruluşa devredilmesi ve/veya devir yoluyla kazanç elde edilmesi ile ilgili bir açıklama bulunmamaktadır. Yani yasakoyucu, üniversite kurumlarının her hal ve koşulda kurum dışından bir işletmeye ya da kuruluşa devrini amaçlamamıştır. Görüleceği üzere VYK ve Rektör’ün icraatları açıkça amaca aykırılık da taşımaktadır.
Özel Okullar Dershaneler ve Kurs Yerleri Tüzüğü’nün 20. maddesi özel okullarda kurumun kapatılmasını düzenlemektedir. Bu maddeye göre, bir kurumun kapatılabilmesi için a)kurucunun ya da kurucunun temsilcisinin Bakanlığa başvurması, b)öğretmen ve öğrencilerine en az o kurumun öğretim süresi kadar bir süre önce bildirmesi veya öğrencilerin benzeri denk bir kuruma paralel geçiş yapmaları için önlem alması ve bunu belgelemesi c)Bakanlığın izin vermesi gerekir. Oysa DAÜ VYK ve Rektör bu kurallara uymadan, bakanlıktan izin dahi almaksızın, okulu kapatarak devretme ya da kiralama taahhüdü altına girecek bir ön protokol imzalamışlardır. Bu kapatma işlemi de görüleceği üzere usulsüzlük taşımaktadır.
DAÜ VYK ve/veya Rektör, söz konusu Tüzüğün 20. maddesindeki hükme aykırı olarak, süresi içerisinde öğretmenleri ve öğrencileri bilgilendirme veya öğrencilerin denk bir kuruma geçmesi için önlem alma yükümlülüğünü de yerine getirmemiştir. Bu da kapatma kararının usulsüz olduğunu gösteren bir başka durumdur.
Söz konusu kapatma ve devir kararı verilirken şeffaflık ilkesine uyulmamış, yürütme organı ve Anayasa’ya göre eğitim kamu hizmetinin asli sahibi olan Bakan dahi haberdar edilmeksizin, gizli pazarlıklar sonucunda belirlenen kişiye devir yapılmıştır. İdare hukukunun genel ilkelerinden hareketle böyle bir işlemi hukuka uygun bulmak mümkün değildir.
İmzalanmış bir protokol veya bir yazılı anlaşma olsa bile “Doğa Okullarının” 5 yıl boyunca bu anlaşmaya uyma zorunluluğu da yoktur. Çünkü VYK ve Rektör, protokolün imzalanmasından itibaren 5 yıl süreyle anlaşmayı feshetme yetkisinden kendini bile bile ve kasten mahrum bırakmış bulunmaktadır. Doğa Okulları protokolün hiçbir maddesine uymasa, üniversiteye hiçbir ödeme yapmasa, tesisler üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunsa, tüm öğretmenleri ve öğrencileri okuldan atıp yerine yurt dışından başkalarını getirse, izinsiz dahi olsa büyük bir tekke veya zaviye yapsa bile 5 yıl süreyle VYK ve Rektör’ün ağzını açma ya da bunlara itiraz etme hakkı yoktur.
İşveren tarafından bir işçinin işine son verme, toplu olarak işten çıkartma, ücret kesintisi ve daha bir çok işçilik ile ilgili hususların usul ve kuralları özellikle İş Yasası’nda açık bir dille düzenlenmiştir. Burada tüm öğretmenler kendilerine hiçbir tazminat veya yasal ödenti yapılmadan topluca işten çıkartılmışlardır. Bunun adı İş Yasası’nın alaşağı edilip çiğnenmesi ve DAÜ yönetiminin aşikar surette suç işlemesidir."
“Yaşanan tüm bu olaylara ve gelişmelere rağmen Başbakan’ın Başbakanlık Denetleme Kurulu’nu harekete geçirmediği; Bakanlar Kurulu’nun bu konuda Soruşturma Komisyonu kuracağı yerde yapılanları onayladığı; Eğitim, Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Üst Kurulu’nun tüm bu yaşananlar karşısında sessiz bırakıldığı ve Çalışma Bakanlığı’nın yasal soruşturma yetkisini kullanmadığı” iddia edilen yazıda, bunların esef duyulacak ve devlet olgusuna yakışmayacak bir hareket tarzı olduğu öne sürüldü ve şöyle denildi:
“Sayabildiğimiz tüm bu yasadışı işlemler ışığında Vakıf Yöneticiler Kurulu ile Rektör’ün, mevkilerini kötüye kullandıkları, bu devir işlemleriyle üniversite, çalışanlar, öğrenciler ve veliler olmak üzere her kesimin haklarına zarar getirici keyfi karar ve işlemlerde bulundukları cihetle mevzuattaki yasalar ve özellikle Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 105. maddesi tahtında suç işlediklerini iddia eder, bu sebeple yargılanıp cezalandırılmaları için KKTC Başsavcısı’na “Suç Duyurusu”nda bulunuruz.”
Başsavcı’nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde işlenen herhangi bir suç hakkında, uygun gördüğü takdirde Polis Genel Müdürlüğünün yürüttüğü soruşturmalara nezaret etme veya yönlendirme veya bu yönde Polis Genel Müdürlüğüne gerekli gördüğü talimatları verme hakkına sahip olduğu belirtilen yazıda, bu “suç duyurusu”yla ilgili olarak yapılacak soruşturmanın bizzat KKTC Başsavcısının denetim ve kontrolünde yapılması da talep ve rica edildi.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Türkiye Ergün Diler'in ŞATO'sunu Konuşuyor
 
Beşiktaş’tan İlk İdman
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Denktaş Normal Olarak Beslenmeye Başladı
Geçtiğimiz ay geçirdiği rahatsızlığın ardından kaldırıldığı Yakın Doğu ...
Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde Kaya Dönemi
Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yeni Başkanı Oruç Kaya oldu.
KITOB’dan Sevindirici Rakamlar
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB), birliğe üye otellerin doluluk oranlarının ...
Alayköy’de Yürekleri Dağlayan Kaza
Alayköy ZET Karting önünde bugün saat 10.00 sıralarında meydana gelen ...
 
 
Bir Grup DAK Velisi, Gazimağusa Türk Maarif Koleji’ne Başvurdu
Doğu Akdeniz Koleji (DAK)’tan bir grup veli, DAK’ın kapatıldığı iddiasıyla ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC Parlamenterler Birliği’ni Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu sabah, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ...
PGM’nin Yeni Birimi Göreve Hazır
Ülkede halkın can ve mal güvenliğini sağlama ve suçları önlemede geniş ...
Sendikal Platform’da İhtiyat Sandığı Önünde Eylem Kararı
Sendikal Platform, ihtiyat sandığı binasının önünde yapılacak ve eylem saat 08.00’de başlayacak.
 
 
TC Ulaştırma Bakanı Soluk KKTC'de
TC Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, temas ve incelemelerde bulunmak ...
Boğaziçi Köyünde Kırsal Kesim Arsası Dağıtıldı
İskele ilçesine bağlı Boğaziçi köyünde 70 gence kırsal kesim arsası hak ...
LAÜ’de Mezuniyet Sevinci
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 2010 - 2011 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, ...
CTP-BG ve AKEL’den Adil ve Kalıcı Barış Mesajı
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu başkanlığındaki bir heyet, CTP-BG’yi ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
	 Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada

Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya