Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
 
    KKTC 15 gündür tozlu havanın etkisinde  
2. Cumhurbaşkanı Talat: Kıbrıs Sorununda BM Devreye Girebilir
2. Cumhurbaşkanı Talat: Kıbrıs Sorununda BM Devreye Girebilir
 
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Anastasiades’e buluşma çağrısı yapılması gerektiği üzerinde durarak, ortak metnin de iki saat içerisinde hazırlanabileceğine inandığını söyledi.
 
19 Ocak 2014 Pazar - 23:40

“KIBRIS SORUNUNDA BM DEVREYE GİREBİLİR”
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Anastasiades’e buluşma çağrısı yapılması gerektiği üzerinde durarak, ortak metnin de iki saat içerisinde hazırlanabileceğine inandığını söyledi. Yüz yüze olunca işin başka olacağını kaydeden 2. Cumhurbaşkanı Talat, bunun sosyal yemeklerle olamayacağını, sosyalleşmenin de iyi bir şey olduğunu, ama görüşme yerine geçemeyeceğini söyleyerek, ortak açıklamayı hazırlamak üzere masaya gelmesi için Türk tarafının Anastasiades’e çağrı yapması gerektiğini vurguladı.
Ofisinden verilen bilgiye göre, Talat, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.
Bugün Anastasiades’in yaptığı gibi, Hristofyas’ın da, üstelik görüşmeler devam ederken çeşitli ülkelere ziyaretler yaparak destek aradığının hatırlatılması üzerine konuşan 2. Cumhurbaşkanı Talat, bunların en önemlisinin 2008’de, garantör İngiltere’ye, yeni seçilmiş lider olarak aldığı davet olduğunu ifade ederek, İngilizlere “Hristofyas İngiltere’de ne yapacak?” diye sorduğunu, İngilizlerin de Annan Planında öngörüldüğü gibi çözüm durumunda, üsler bölgesinin önemli bir bölümünün Birleşik Kıbrıs’a hediye edileceğini duyuracaklarını söylediklerini anlattı.
Talat, bunun Rum tarafının elini güçlendirmeye yönelik bir komplo olduğunu ve henüz görüşmeler başlarken İngilizlerin bu tavrı takınmalarının kabul edilemeyeceğini ifade ettiğini söyledi.
Bu ziyarette, İngiltere’nin Rumlarla bir deklarasyon yaptığını hatırlatan Talat, Rum tarafını memnun kılacak bir takım hususların bu deklarasyona konduğunu belirtti.
Hristofyas’ın bununla yetinmediğini ve o dönemde Rusya’ya da gittiğini hatırlatan Talat, Rum liderin her yerden bir şeyler almaya çalıştığını anlattı.
Hristofyas’ın en büyük korkusunun ortağından kaynaklandığını belirten Talat, anlaştıkları hususların bile birlikte duyurulmasının kabul edilmediğini hatırlattı. Rum tarafının bunun bir ara anlaşma olarak görülmesinden korktuğunu belirten Talat, “Ara anlaşma olsa ne olacaktı?” diye sordu.
“İNGİLTERE BUNU HEP YAPAR”
Bugüne gelince, benzer bir tutumun Anastasiades tarafından da takınıldığını, görüşmelerin başlamasını erteleyerek çeşitli yollarla pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını ve son örnekte görüleceği gibi buna yine en başta İngiltere’nin çanak tuttuğunu ifade eden Talat, “İngiltere bunu hep yapar” dedi.
Talat, şöyle konuştu:
“İngiltere’nin, Kıbrıs Cumhuriyetinde Türk unsurunun yer almaması gerekçesiyle üslere yönelik kira borcunu bile ödemezken, üslerin statüsünü değiştirecek boyuta varma ihtimali bulunan bir anlaşmayı Rum tarafıyla sonuçlandırması, kabul edilemez. Üstelik İngiltere’yi hiç de ilgilendirmeyen ve ortak metin çalışmalarında -ben katılmasam da- sorun yaratan ifadelerin Anastasiades’le birlikte deklare edilmesi hiç yakışık almamıştır... Henüz konuyu incelemiş değilim, ancak yetkili makamlarımız ve hukukçular konuyu irdeledikten sonra gerekli tepkinin gösterilmesi gerekecektir diye düşünüyorum.
Üstelik Rum basın haberlerine göre üsler bölgesinde malı bulunan Kıbrıslı Türklerin mallarından da, üslerde Kıbrıs Cumhuriyeti yasaları geçerli olacağı için, vasilik sorumlu olacakmış. Yani İngilizler üsler bölgesindeki Türk mallarını da Rum tarafına armağan etmiş görünüyorlar. Ancak yine de ayrıntıların öğrenilmesi ve hukuki incelemenin yapılması şarttır.”
“KIBRIS SORUNUNDA BM DEVREYE GİREBİLİR”
Rum tarafı ayak sürürken bizim tarafın “Gel masaya oturalım ve birlikte bu metni hazırlayalım” gibi bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyleyen Talat, metin hazırlanamayınca görüşmeleri başlatma görevinin BM’ye düşeceği ihtimali üzerinde durdu.
Talat, bu çerçevede, New York’a davetle BM tarafından gerçekleştirilecek görüşmelere başlama zorlamasından kimsenin kaçamayacağını söyledi.
KATOLİK NİKAHI
Katolik nikahı anlamında bir federasyonun doğru olup olmadığı hususunda ne düşündüğünün sorulması üzerine Talat, Türk tarafının uluslararası hukukun içinde olmadığını, toplum muamelesi gördüğünü hatırlattı ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası sisteme henüz katılmadan bu gibi tartışmalara girilmesinin imajı bozduğunu ve bir punduna getirip ayrılanılacağıyla ilgili iddiaları güçlendirdiğini bu nedenle de bu tartışmalardan uzak durmak gerektiğini belirtti.
Rumları masaya getirmek için Türk tarafının ne yapması gerektiği şeklindeki bir soruyu değerlendiren Talat, önceliğin görüşmeleri başlatmak olması gerektiğini söyledi, ancak bunun dostlar alış verişte görsün şeklinde olmaması gerektiğini ifade etti.
Anastasiades’e buluşma çağrısı yapılması gerektiği üzerinde duran Talat, ortak metnin de iki saat içerisinde hazırlanabileceğine inandığını söyledi. Yüz yüze olunca işin başka olacağını kaydeden 2. Cumhurbaşkanı Talat, bunun sosyal yemeklerle olamayacağını, sosyalleşmenin de iyi bir şey olduğunu, ama görüşme yerine geçemeyeceğini söyleyerek, ortak açıklamayı hazırlamak üzere masaya gelmesi için Türk tarafının Anastasiades’e çağrı yapması gerektiği yolundaki görüşünü vurguladı.
Bunun yanı sıra Türk tarafının dünya ile kavga ederek bir yere varamayacağını kaydeden Talat, siyaseti dünya ile uyumlu hale getirmenin, dünyanın Kıbrıslı Türklere sempati gösterebileceği bir duruma gelmenin önemine değindi.
CUMHURBAŞKAN ADAYLIĞI
Cumhurbaşkanı adaylığı sorulan Talat, önümüzde yerel seçimler olduğunu ve şu anda Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile kimsenin uğraşmadığını söyledi. Talat, adaylık konusunun henüz erken olduğunu ve o gün geldiğinde karar verileceğini ifade etti.
Bir soru üzerine Talat, çapraz oyda hedeflenenin görüşlerini yenileyen ılımlı bir sağ kesimin de oluşması, diğer toplumu aşağılayıcı siyasetlerini değiştirmeleri olduğunu söyledi.
DİNİ İLİŞKİLER
Başka bir soruyu yanıtlayan Talat, Rumların Başpiskoposu ile Din İşleri Dairesi Başkanı arasındaki ilişkilerden çok memnun olduğunu ve bu ilişkilerin bu şekilde sürdürülmesinin önemli olduğunu ifade etti.
KOP SÜRECİ
Talat, Kıbrıs Türk sporu için bugüne kadar rasyonel bir alternatif yaratılamadığı ve bugünkü koşullarda KOP ile bir sürece girilmesinin desteklenmesi gerektiği üzerinde durdu.
Spor ilişkilerinin Türkiye üzerinden yapılamayacağının kanıtlandığını kaydeden Talat, özellikle profesyonel yönü çok yaygın ve güçlü olan futbol alanında bunun hiç mümkün olmadığını anlattı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Dostları ve Sevenleri Dink'i Unutmadı
 
Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nden Akdoğan'da Kermes
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
İçişleri Bakanı Uluçay, KAMU-SEN Heyeti İle Görüştü
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen)’den bir heyet, İçişleri ...
Telekomünikasyon Dairesi'nden Duyuru
Telekomünikasyon Dairesi, fiber-optik kablolarda Pazar günü yapılacak ...
Eroğlu: Biz Hep Anlaşmanın Yollarını Aradık
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’de temaslarda bulunan Türkiye Konfederasyon ...
Barolar Birliği'nden Başbakan Yorgancıoğlu'na Ziyaret
Barolar Birliği, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu ziyaret etti.
 
 
KTÖS ve KTOEÖS'ten Eğitim Bakanlığı'na Dava
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler ...
Dışişleri Bakanı Nami KTÖS’ü Ziyaret Etti
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, KTÖS’ü ziyaret ederek, genel sekreter Şener ...
Çankaya Köşkü'nde Kıbrıs Zirvesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ...
Lefkoşa Barosu Başkanlığı'nda İzveren Dönemi
Lefkoşa Mahalli Barosu Başkanlığı’na Arzu İzveren seçildi.
 
 
2. Cumhurbaşkanı Talat, Müzakere Sürecini Değerlendirdi
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu ,KKTC'den Ayrıldı
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM ...
Dışişleri Bakanı Nami: STÖ'lerin Rolü Unutulmamalı
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, sivil toplum örgütü ve sendikalara başlattığı ...
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği'nden Gıda Güvenliği ve Hal Yasa Tasarıları Açıklaması
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), toplumun büyük hassasiyet gösterdiği ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya