Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
    KKTC Yüksek Mahkeme Başkanlığına atanan Özerdağ, Cumhurbaşkanı Tatar huzurunda yemin etti  
 
    Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
Agius: Avrupa'da Eşcinselliğin Suç Sayıldığı Tek Yer Kuzey Kıbrıs
Agius: Avrupa da Eşcinselliğin Suç Sayıldığı Tek Yer Kuzey Kıbrıs
 
Uluslararası Lezbiyen, Homoseksüel, Trans ve Interseks Birliği (ILGA) Avrupa Politikaları Direktörü Silvan Agius, Avrupa’da eşcinselliğin suç sayıldığı tek bölge olan Kuzey Kıbrıs’ta, eşcinsellerin cinsel yönelimini değiştirmesi için din görevlisine götürülmesinin durumun vahametini gösterdiğini söyledi. Agius, “Bir kadını, kadın olduğu için tedavi edemediğiniz gibi, eşcinsel bir kişinin cinsel kimliğini de tedaviyle değiştiremezsiniz” dedi.
 
24 Kasım 2012 Cumartesi - 15:24

Agius ayrıca görüştüğü siyasi partilerden, eşcinselliğin suç sayıldığı yasal düzenlemenin değiştirilmesi için çaba harcamalarını istedi.
KKTC’de temas ve incelemelerde bulunan Uluslararası Lezbiyen, Homoseksüel, Trans ve Interseks Birliği (ILGA) Avrupa Politikaları Direktörü Silvan Agius ve beraberindeki heyet bugün bir basın toplantısı düzenledi.
Sosyal Riskleri Önleme Vakfı’nda düzenlenen toplantıda ILGA heyetinin KKTC’de gerçekleştirdikleri temaslar hakkında bilgi verildi ve Avrupa’daki uygulamalarla, karşılaşılan sorunlara ilişkin deneyimler anlatıldı.
Toplantıda ayrıca Kuir Kıbrıs Derneği’nin ILGA desteğiyle gerçekleştirdiği “Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gay ve Biseksüel Bireylerin İnsan Hakları İhlallerini Belgeleme” araştırmasının sonuçları açıklandı.
AGIUS
ILGA Avrupa Politikaları Direktörü Silvan Agius, en son 2 yıl önce geldikleri Kuzey Kıbrıs’ta eşcinselliğin suç sayıldığı yasanın değiştirileceği yönünde kendilerine söz verildiğini ancak gelinen aşamada hiçbir şeyin değişmediğini görmekten büyük üzüntü duyduklarını söyledi.
Avrupa’da eşcinselliği suç sayan en son ülke olan Azerbaycan’ın da bu düzenlemeyi değiştirdiğine işaret eden Agius, şu an eşcinselliğin suç sayıldığı tek bölgenin Kuzey Kıbrıs olduğunu belirtti. Agius, Kuzey Kıbrıs’ta LGBT (Lezbiyen, Gay, Biseksüel ve Trans) bireylerinin yaşadıkları sıkıntıların bilincinde olduklarını kaydederek, bunun değişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
Eşcinselliğin suç sayıldığı yasanın değiştirilmesiyle ilgili yasa değişikliği önerisinin, gündem yoğun gerekçesiyle mecliste ele alınmamasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Agius, adada bulundukları süre içinde görüştükleri CTP, TDP ve YKP ile bu yasa değişikliğinin yeniden gündeme alınması konusunu görüştüklerini belirtti.
Agius, Kuir Kıbrıs Derneği’nin gerçekleştirdiği araştırmanın Kuzey Kıbrıs’taki durumun vahametini çok iyi gösterdiğine işaret ederek, eşcinsel bir bireyin tedavi edilmek için din görevlisine götürülmesini eleştirdi. Agius, “Bir kadını, kadın olduğu için tedavi edemediğiniz gibi, eşcinsel bir kişinin cinsel kimliğini de tedaviyle değiştiremezsiniz” dedi.
ILGA’NIN DİĞER TEMASLARI
Bu arada ILGA heyetinin Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında siyasi partilerin yanı sıra sendikalarla da temaslarda bulunuldu. İngiltere’nin Sendikalar Birliği (UNISON) Ulusal LGBT Komitesi üyesi, ILGA yöneticilerinden Louise Ashworth, 5 sendikayla LGBT insanların çalışma hayatında karşı karşıya kaldığı ayrımcılık ve benzeri konuları görüştüklerini söyledi. Ashworth, sendikalarla görüşmelerinin oldukça olumlu olduğunu ve sendikaların tutumlarının cesaret verici olduğunu vurguladı.
Dünya çapında faaliyetlerde bulunduklarını kaydeden Ashworth, eşcinselliğin suç olmaktan uzun süre önce çıktığı İngiltere’de dahi bazı üyelerinin ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, Kuzey Kıbrıs’taki sendikaların da bu ayrımcılığı önlemede çok şey yapabileceğini belirtti.
Transgender Europe üyeleri Richard Köhler ile Dr. Julia Ehrt ise, Kıbrıs’ta pek konuşulmayan bir konu olan “cinsiyet değiştirme” konusunda Avrupa’da yaşanan sıkıntılar ve deneyimlerini aktardılar. Cinsiyet değiştiren insanların yeni kimlikleriyle pasaport, ehliyet ve kimlik kartı alma zorluğu yaşadığına dikkat çeken konuşmacılar, bu kişilerin bir diğer önemli sorununun da maruz kaldıkları şiddet olduğunu söyledi. Köhler’in verdiği bilgiye göre Avrupa’da, Ocak 2008’den bu yana bin 83 kişi “transphobia” ve bundan kaynaklanan şiddetten dolayı hayatını kaybetti.
YASAL MÜCADELE
Avukat Öncel Polili de, eşcinselliğin suç sayıldığı Ceza Yasası ile ilgili yasal mücadele hakkında bilgi verdi. Mevcut yasaya göre erkekler arasındaki cinsel ilişkilerin, Ceza Yasası tarafından cezalandırıldığına işaret eden Polili, doğa dışı olarak tanımlanan ilişkiye 5 yıla kadar hapislik cezası verilebileceğine işaret etti.
Konuyla ilgili 2 önemli dava olduğunu kaydeden Polili, İngiltere’deki İnsan Hakları Onur Vakfı ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtıkları davanın yanı sıra, Anayasa Mahkemesi’nde yürütülen bir davaları bulunduğunu belirtti. Polili, yasanın değiştirileceği gerekçe gösterilerek gerçekleştirilmeyen 2010’da gerçekleşen bir olayla ilgili dava duruşmasının, 18 Şubat 2013’e ertelendiğini hatırlattı.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Kuir Kıbrıs Derneği’nin 100 lezbiyen, gay ve biseksüel bireyle yaptığı “Kuzey Kıbrıs’ta Lezbiyen, Gey ve Biseksüel Bireylerin İnsan Hakları İhlallerini Belgeleme” konulu araştırmaya göre, lezbiyen, gey ve biseksüel kişilerin yüzde 63’ü toplum içinde, alay eden, aşağılayıcı ve iğneleyici ifadelerle karşılaşıyor.
Bu kişilerin yüzde 14’ü fiziksel şiddet görüyor; yüzde 20’si fiziksel şiddetle tehdit ediliyor; yüzde 11’nin şahsi malına zarar veriliyor; yüzde 3’ü silahla yaralanıyor ya da tehdit ediliyor; yüzde 28’i cinsel tacize maruz kalıyor; yüzde 12’si tecavüze maruz kalıyor; yüzde 21’i ailesi tarafından evden atılma ya da atılmayla tehdit ediliyor; yüzde 30’u cinsel yönelimini değiştirme gerekçesiyle tedavi edilmek isteniyor; yüzde 5’i cinsel yönelimini değiştirme gerekçesiyle din görevlilerine götürülüyor; yüzde 13’ü işten atılmayla tehdit ediliyor; yüzde 11’i kamuya ait yerlere kabul edilmeme durumu yaşıyor.
Araştırmaya katılan 100 kişinin 57’si cinsel yönelimini ailesiyle paylaşmıyor. Bu kişilerin yüzde 86’sı, cinsel yönelimini tüm çevresine açıklamıyor. Cinsel yönelimini tüm çevresine açıklama oranı ise yüzde 11.
Bu insanların yüzde 51’i, olduğu gibi kabul edilmeyeceği için; yüzde 47’si cinsel tercihinin bir hastalık olarak görüleceği için; yüzde 43’ü yargılanmaktan korktuğu için; yüzde 38’i dışlanmaktan korktuğu için; yüzde 17’si şiddet göreceğinden korktuğu için; yüzde 47’si itibarını/ailesinin itibarını kaybetmemek için cinsel yönelimini açıklamıyor.
 
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Milli Savunma Bakanı Yılmaz'dan Füze Açıklaması
 
CTP-BG Gazimağusa Gençlik Örgütü Başkanlığında Seçim Heyecanı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü
Öğretmenler, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Başöğretmen, Ulu Önder ...
TDP Genel Sekreteri Özyiğit: UBP Eğitimi Çocuk Oyuncağı Haline Getirdi
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, Ulusal ...
TDP Genel Başkanı Çakıcı, ILGA Direktörü Agius'u Kabul Etti
ILGA Avrupa Politikaları Direktörü Silvan Agius'u kabul eden Çakıcı, Ceza ...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yeni Binasında
Yıllardan beri Lefkoşa suriçinde hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik ...
 
 
KTÖS'ten Kamu Hizmeti Komisyonu’na İstifa Çağrısı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (KHK) ...
Mehmet Eşref İçin Cumhuriyet Meclisi’nde Tören
Kıbrıs Türk Federe Devleti Kurucu Meclis Üyesi Mehmet Eşref için Cumhuriyet ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan, 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, sevgi, saygı, bilgi, beceri ile yoğrulmuş, ...
25 Çorum Gazisi, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni Ziyaret Etti
1974 Mutlu Barış Harekatı’na katılan 25 Çorum Gazisi, Şehit Aileleri ve ...
 
 
EL-SEN’den Sürpriz Karar
EL-SEN, bu gün gerçekleştireceğini açıkladığı bir günlük uyarı grevini, ...
TEL-SEN'den EL-SEN Grevine Destek
Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (TEL-SEN), Kıbrıs Türk ...
KKTC'de Mesai Saatlerine Yeni Düzenleme
Kamu çalışanları 1 Aralık’tan itibaren uygulamaya girecek genelgeyle, ...
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası'ndan Hükümete Eleştiri
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası yayınladığı basın bildirisi ile hükümeti eleştirdi.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya