Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    Antalya 31 Mart Pazar günü Seçime Hazır  
 
    BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak  
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakliyle 6 bin kişi hayata tutundu
Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakliyle 6 bin kişi hayata tutundu
 
Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakliyle 6 bin kişi hayata tutundu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında organ naklinde yıl sonu değerlendirme toplantısı düzenlendi.
 
12 Ocak 2023 Perşembe - 21:32

Rektör Özkan, 40. yılını dolduran organ naklinde bugüne kadar 6 bin 95 yaşama dokunduklarını söyledi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde organ naklinde 2022 yılı değerlendirme toplantısı  düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yanı sıra Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal ve öğretim üyeleri katıldı.40 YILDA 6 BİN HAYATA DOKUNDUK
40. yılını dolduran Akdeniz Üniversitesi’nde kurulduğu günden bu yana organ nakilleri gerçekleştiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 40 yılda 113 kalp, 12 kompozit doku, 747 karaciğer, 5 bin 223 böbrek naklini başarıyla gerçekleştirilerek toplam 6 bin 95 yaşama dokunduklarını ifade etti. 2022 yılının da yoğun geçtiğini belirten Rektör Özkan “Merkezimizde 23’ü kadavra vericili olmak üzere 214 böbrek nakli, 11’i kadavra vericili olmak üzere 54 karaciğer nakli ve 4 kalp nakli başarıyla gerçekleşti.” dedi.
2022 YILINDA RAHİM NAKLİNDE ANNELİK SEVİNCİ YAŞADIK
Önemli olanın rakam değil fark yaratabilmek, kalite ortaya koyabilmek olduğunu söyleyen Rektör Özkan, Akdeniz Üniversitesi’nin de bunu başardığını belirtti. 2022 yılının önemli bir olayının da Türkiye’nin ikinci kadavradan rahim nakli yapılan hastası olan Havva Erdem’in annelik sevinci yaşaması olduğunu ifade eden Rektör Özkan, “Bu doğum, dünyada ilkini bizim gerçekleştirdiğimiz kadavradan rahim nakillerinin başarısının bir göstergesi olması açısından çok değerliydi. Annelik hayali kuran çok sayıda kadınımız da bunun devamını bekliyor.” şeklinde konuştu.
ORGAN BAĞIŞINA DESTEK ÇAĞRISI
Hızlı geçen 2022 yılının finalinin de hareketli geçtiğini belirten Rektör Özkan, 2022’yi 2023’e bağlayan gece fedakar ekibin iş başında olduğunu ve domino ameliyatları ile bir çok hastaya ışık olduklarını söyledi. Basın mensuplarına organ nakline olan duyarlılıkları için teşekkür eden Rektör Özkan, Biz daha fazla yaşamı kurtarmak için hazırız. Önemli olan kadavradan organ nakli bulabilmek. Şu anda Türkiye’de 23 binin üzerinde hasta yaşamak için umudunu organ nakline bağlamış durumda. Daha fazla kişiye umut olmak için organ bağışını yaygınlaştırmalıyız. Bu konuda sizlerin desteği de çok önemli.” diye konuştu.
ENDER RASTLANAN BİR YÖNTEM
Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, “31 Aralık 2022 tarihinde hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen 13 yaşında bir kız çocuğunun ailesi tarafından organlarının bağışlanması sonucu 7 hasta yaşama tutundu. Merkezimizde 2 çocuk hastamıza böbrek, bir çocuk hastamıza karaciğer ve bir hastaya iki kornea nakli yapıldı. Kalp ve akciğeri ise Ankara’da acil organ bekleyen iki çocuk hastaya nakledildi. Bu nakil operasyonunda dünyada ender rastlanan bir ameliyat şekline de imza attık. Karaciğer alıcısı olan 10 yaşındaki hastamız Furkan’ın metabolik hastalığı nedeniyle kendi vücudunda fonksiyon göstermeyen ama başka hastada fonksiyon gösterebilecek olan karaciğeri alınarak domino nakil yöntemi ile 61 yaşındaki hastamız Mehmet beye nakledildi. Böylece bir karaciğer nakli ile iki hasta sağlığına kavuşmuş oldu.” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ TEK MERKEZ
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, “Biz karaciğer, böbrek, kemik iliği, kök hücre, uterus, kol bacak nakli gibi hem doku hem de organ nakli anlamında bu kadar çok sayıda nakli yapabilen Türkiye’deki tek merkeziz. Bu bir ekip çalışması. Gece gündüz bunun için mücadele eden geniş bir ekip ve yönetsel iradenin bu sürecin arkasında durması başarıyı getiren en önemli faktörlerden.” dedi.
KALP NAKLİNDE 25. YIL
Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, “Organ naklinde Tuncer Karpuzoğlu hocanın kurduğu altyapıyla bu yıl 40. yılını kutladık. Transplantasyon konusunda yoğunlaşarak Akdeniz Üniversitesi ismini tüm Türkiye’ye daha sonra Özlenen Özkan ve Ömer Özkan hocalarımızla da dünyaya duyurdu. Akdeniz Üniversiteli olarak da bizler gurur duyduk.” dedi. Kalp transplantasyonuna da 25 yıl önce başladığını söyleyen Prof. Dr. Ömer Bayezid, 25 yıl önceki kalp nakilli hastanın gayet sağlıklı ve Türkiye’de en uzun yaşayan hasta durumunda olduğunu ifade etti.
ÇOCUK BÖBREK NAKLİNİN ÜÇTE BİRİ KADAVRADAN
Uzun yıllardır organ nakli içinde olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Akman, cerrahi başarı, medikal başarı ameliyat sonrası takipte çok iyi aşamalar kaydettiklerini ancak organ bağışı konusunda istedikleri başarının gelmediğini ifade etti. Antalya için iyi bir aşama kaydettiklerini belirten Prof. Dr. Sema Akman, 2022 yılı içinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çocuk böbrek naklinin üçte birinin kadavra nakli olduğunu bunun Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu ancak daha da artması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sema Akman konuşmasını sonunda “Yılbaşı gecesi insanlar eğlenirken buradaki ekip o çocuklar için uğraştı. Nakil sonunda o çocuğun çiçek gibi açtığını gördüğümüz için ömrümüzün sonuna kadar biz buna emek vermeye hazırız ve herkesten bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz.” dedi.
ORGAN BAĞIŞI İYİ ANLATILMALI
Organ bağışı yapan yüce gönüllü aileye teşekkür eden Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Demiryılmaz, organ bağışı konusunda daha fazla destek istedi. Organ naklinin multidisipliner olduğunu vurgulayan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu da organ bağışı konusunda özellikle beyin ölümünün gerçek bir ölüm olduğunu ve bu konunun iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN İLK BEŞİ ARASINDA
Türkiye ve Akdeniz Üniversitesi genelinde organ bağışı sayılarına değinen Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal, “Türkiye’de bu yıl 1709 beyin ölümü gerçekleşti ve 289’u organ bağışı onayı verdi. Bu oran ülke bazında yüzde 17. Organ bağışı oranında dünya genelinde oldukça gerideyiz. Kendi merkezimizde ise  oransal olarak yüzde 50 oranında bağış alıyoruz. Böylece beyin ölümü ve organ bağışı konusunda Türkiye’nin ilk beşindeyiz. Şu an merkezimizde toplam bin 500 civarında organ bekleyen hastamız var. Daha çok hastaya hayat verebilmek için bu konuda eğitimlerimiz devam ediyor.” ifadelerini  kullandı.
GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
İzmir’den gelen ve kadavradan karaciğer nakli yapılan Furkan Geve duygularını ifade ederken gözyaşlarını tutamadı. Furkan’ın Annesi Ayşe Geve “10 yaşına kadar oğlumla bir lokma ekmeği paylaşamadım. Furkan en çok ekmek ve gevreği sever. Şimdiye kadar yediğim hiçbir şeyin tadını almıyordum. Onun yemesiyle ben de tadını alıyorum. Çok mutlu oldum. Yeniden doğduk biz Furkan’la. Çok teşekkür ederim herkese.” dedi.
Furkan Geve’nin metabolik hastalığı nedeniyle kendinde fonksiyon göstermeyen karaciğeri Mehmet Talaz’a nakledildi. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerine ve bağış veren aileye teşekkür eden Mehmet Talaz da, “Buraya geldiğimizde aile ortamı ve güler yüzle karşılandık. Burada kendimi evimde hissettim. Emeği geçen hocalarımı ve tüm personele teşekkür ederim.” dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Büyükşehirde Fırtına,Yağış Mesaisi
 
Erdoğan : “Türkiye Yüzyılı’na, bilim ve teknolojide katettiğimiz mesafeyle güçlü bir giriş yapıyoruz”
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demir Uyardı :Çocuklarda öksürüğe dikkat !
Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. ...
Akdeniz Üniversitesinden Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu
Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Günleri 40. Yıl Sempozyumu düzenleniyor.
Prof.Dr.Mustafa Özdoğan'ı Duygulandıran Ödül Plaketi
Memorial Antalya Hastanesinin başarılı hekimlerinden Tıbbi Onkoloji Uzmanı ...
Bir Başarılı Çalışma Daha.Kardiyolojinin kalbi Akdeniz Üniversitesi’nde attı
Akdeniz Üniversitesi’nde başarılı çalışmalar aralıksız devam ediyor Türkiye ...
 
 
İbrahim Şencan Gerontoloji Ödülleri Sahibini Buldu
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü ev ...
İşte O Ekip. 14 ay önce kadavradan rahim nakli gerçekleştirilen kadın Anne Oldu
Dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi ...
Alzheimer Gününe Özel oyunlar oynadılar
Antalya’da 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Muratpaşa Belediyesi’nin ...
Rektör Prof. Dr. Özkan, Çocuk Hastanesi için hayırseverlere çağrıda bulundu.
kdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tıpta ...
 
 
Rektör Prof.Dr.Özkan, Ömer Özkan Bebeği Misafir Etti
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Derya Sert’e kadavradan ...
Antalya Valisi Yazıcı : Bağımlılıkla Tüm Toplum Mücadele Etmeli
Antalya Valisi Ersin Yazıcı, bağımlılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin ...
Minik HÜMEYRA Kazandı Tedaviye Gidiyor.
Byturco Medya Yayın Grubumuza ait Gazetelerimizde'' Haydi Minik HÜMEYRA ...
Hastanede kanser tedavisi gören çocuklara oyun odası
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Pediatri Hematoloji ve Onkoloji bölümünde ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya