Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/21 °C
 
 
    Meteorolojik uyarı üzerine ekipler Antalya'da teyakkuzda  
 
    BATEM'de 91. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği  
 
    KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı  
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
Akpınar : KKTC'de Üniversiteler Kendi Öz İradesi İle Fakülte Bölümlerini Açabilmeli
Akpınar : KKTC de Üniversiteler Kendi Öz İradesi İle Fakülte Bölümlerini Açabilmeli
 
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) Başkanı Serhat Akpınar Covid-19 pandemi döneminde üniversitelerde yaşanan sıkıntılar ve gündeme dair önemli konu başlıklarında açıklamalarda bulundu.
 
17 Aralık 2020 Perşembe - 09:35

  Haber :İrem KESİM

KKTC’de bulunan yükseköğrenim kurumlarının Covid-19 sürecini nasıl geçirdikleri hakkında açıklamalarda bulunan Akpınar; “Pandemi döneminde yükseköğrenim alanı, turizm sektörü ile beraber en fazla etkilenen iki alandan biri oldu. Üniversitelerimiz olası alabileceği bütün tedbirleri bu süreçte almaya çalıştılar. Türkiye’den YÖK’ünde yapmış olduğu yönlendirmelerle beraber bu tedbirler en başta üniversitelerimizi biraz zorlasa da, GAÜ’nün daha önceki yıllarda E-learning konusunda deneyimsel süreçte de oldukça başarılı olması sebebiyle toparlanması kolay oldu. 
“İlk olarak online bir dönem başladı. Online eğitim dönemiyle beraber özellikle bu akademik yılının tamamlanması sonrasında diğer akademik yıla geçişte uygulamalı derslerinde programlanması ile beraber YÖK, YÖDAK ve Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu kararlar çerçevesinde öğrencilerimize hibrit olarak tanımlanan ve adaya gelip eğitim hakkını kullanmak isteyen öğrencilerimizle, online takip etmek isteyen öğrencilerimize imkan sağlama şeklinde bir düzenleme şansı yakaladık.”

Akpınar: “Üniversiteler Bünyesinde %40 Oranında Öğrencilerimizin Devamlılık Konusunda Sorun Yaşıyor”
Akpınar, geçen yıllara göre pandemi yüzünden öğrenci oranında azalma ve Güney Kıbrıs’ın girişimleri ile bazı ülkelerin KKTC’deki denklerini kaldırılması konusunda yaptığı açıklamalarında; ”Tüm bu süreçte bu yıl gördüğüm, üniversiteler bünyesinde %40 oranında öğrencilerimizin devamlılık konusunda sorun yaşıyor oldukları. Burada özellikle yükseköğrenim alanında çok ciddi kayıplar yaşadığımızı gösteriyor. Bunun başında aynı zamanda Güney Kıbrıs’ın, Ürdün, Mısır, Irak, İran üzerinde yapmış oldukları baskılar ve denkliklerimiz o ülkeler tarafından alınmış olması durumu var. Uluslararası öğrenci kayıplarının da oluşması bu oranı oldukça etkilemiştir.

Akpınar: “Biz KKTC olarak değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet’i olarak birtakım ileri tedbirler almamız gerekiyor”
Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) önceki hükümetimizin öğrenci azalmaları konusunda dikkatini çekmeye çalıştı. Biz KKTC olarak değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet’i olarak birtakım ileri tedbirler almamız gerekiyor. Şuanda Türkiye’nin Ürdün, Irak ve İran ile yakın ilişkileri var. Dolayısıyla KKTC’nin dış siyasi anlamda yetersizliği noktasında; TC. Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi gerekiyor ki, bu kazanımlarımızı tekrardan alabilelim. Aksi takdirde Güney Kıbrıs başlatmış olduğu bu süreci diğer ülkelere de yaymak suretiyle adaya uluslararası öğrenci akışını ciddi biçimde engellemeye çalışacak” ifadelerini kullandı.

“KKTC, Türkiye Başta Olmak Üzere Uluslararası Öğrenci Kabulünde Bugüne Kadar İnanılmaz Başarılar Ortaya Koydu”

Bazı fakülte ve bölümlerin açılmaması ile ilgili YÖDAK ile yaşanan sıkıntılardan bahseden Akpınar; “Yıllardır anlatmaya çalıştığımız bir şey var. KKTC’de ki üniversiteler yalnızca adada doğmuş, mezun olmuş gençlerimize eğitim vermekle programlanmış değiller. Yükseköğrenim alanı, başta Türkiye olmak üzere uluslararası öğrenci kabulünde bugüne kadar inanılmaz başarılar ortaya koydular. Tüm dünyada olduğu gibi, üniversiteler kendi öz iradeleri ile fakülte ve bölümlerini açabilecek olmalarına rağmen, bizde bu bir takım ön izinlere ve öğretimlere başlaması konusunda YÖDAK’a bağlı. Bu şartlar yerine getirilmiş olsa da, YÖDAK özellikle belli bölümlerin ve fakültelerin açılması konusunda ciddi bir zorlama ortaya koyuyor. Burada sadece bir üniversite değil KÜB içerisinde üye olan farklı üniversitelerimizde bu sorunlarla karşılaşmakta. Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Diş Hekimliği Fakültesi kurdu uzun zamandır öğrenim izni almaya çalışıyor. GAÜ Tıp Fakültesi’ni kurdu 2012 senesinden beri uğraşıyor hala daha açabilmiş değiliz. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi’ni açmak istiyor. Bir şekilde artık bu zorlukların aşılması gerekiyor. YÖDAK’ın da üniversitelerimizin içerisinde bulunduğu gerçekliği, dünya üzerinde ki ihtiyaçların tam olarak ne olduğunu, pandemi döneminde ortaya çıkan sağlık alanında ki ihtiyaçların gerekliliği noktasında, insan iş gücü yetiştirebilmek için bize yardımcı olmaları gerektiğini söylüyoruz ve bunun için uğraş veriyoruz” dedi.

“GAÜ Covıd-19 Rehabilitasyon Ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Kuruluyor”

“Öğrencilerimize şunu arz etmek istiyorum. Pandemi sürecinde hem eğitim süreçlerine olan bağlılıkları, bu süreçte yaşıyor oldukları tüm sorunları aşmaları noktasında; üniversiteleri ile olan ilişkileri ve doğru bir şekilde yönetme ve yönlendirme noktasında kurumlarına karşı olan yakınlıkları dolayısıyla teşekkür ediyorum. Özellikle bu süreçte son zamanlarda artan vaka sayısına bağlı olmak suretiyle de öğrencilerimizden gelen aile büyüklerinin veya bireylerinden kayıpları noktasında ki ortaya koydukları sıkıntıları da ele aldıktan sonra, bünyemizde bir rehabilitasyon ve psikolojik bakım merkezi oluşturduk. Öğrencilerimize bu yönde destek olmaya başladık. Şuanda online hizmet şeklinde başlamış olmasına rağmen, önümüzde ki günlerde pandeminin bir sonra ki yıl gelişmelerine ve şekillenmesine bağlı olması durumuna göre öngördüğümüz çalışma özellikle psikoloji bölümünde olan öğrencilerimizin gönüllülük esasına bağlı olarak, kendi arkadaşlarını başta Türkiye olmak üzere evde ziyaret etme suretiyle gerekli desteği verme arzularının olmasıdır. Buda bütünsel dayanışmayı kendi içimizde görmekten bizde gurur duyarız.”

“Yükseköğrenim Alanının Kendi İç Gelişim Programları İçin Arazilere İhtiyaçları Var”

GAÜ’ye ait arazilerin Katar’lı yatırımcılara verildiği haberleri konusunda açıklamalarda bulunan Akpınar; “2017 yılında GAÜ’nün çevre yolu üzerinde ki arazileri istimlak edilmesinden sonra yürüttüğümüz çalışmada bize 1,5-2 dönüm gibi küçük araziler Bakanlar Kurulu kararı ile verildi. Ancak şunu görüyoruz ki geçtiğimiz haftalarda bir yerel gazetenin ön sayfasında bu arazilerin veya GAÜ’nün hemen sınırlarının yanında ki bir arazinin Katar’lı bir yatırım grubuna verildiği haberleri çıkmıştı. Konunun ne olduğunu anlamaya çalışırken bir baktık ki GAÜ’ye Bakanlar Kurulu kararı ile verilmiş olan bir arazinin tellenmeye başladığını gördük. Bu süreçle ilgili hukuki alanda gerekli adımlarımızı atmış olmamıza rağmen şuanda o arazinin aslında Katar’lı olarak geçse de, Kıbrıs’lı bir iş insanına verildiğini tespit ettik. Temennim bu süreçte yeni hükümetimiz bünyesinde de geçtiğimiz 2017 yılında verilmiş olan Bakanlar Kurulu kararının üniversitemize yönelik onurlandırılmasının devam etmesi gerekli. Çünkü yükseköğrenim alanının kendi iç gelişim programı için arazilere ihtiyaçları var. Bizim sınırlarımızda kullanımda olan arazilerin başka yatırımcılara verilmemesi gerekiyor.”

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
KKTC'de Bakan Ataoğlu Erken Seçim İçin Tarih Verdi
 
Demre Tarımında 1263 dönüm arazi modern yöntemlerle sulanacak
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kıbrıs ve Türkiye;deki Lise Öğrencilerine Üniversirte İçin Büyük Fırsat
Kıbrıs ve Türkiye;deki Lise Öğrencileri Amerika Eğitim Hayallerine GAÜ ...
Akpınar “Avrasya 2020 Hizmet Nişanı ve Ödülü”ne layık görüldü.
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, 2020 ...
KKTC Acil Durum Hastanesi’nde çalışmalarda sona aşamaya gelindi.
Hastanenin yapısal ve hafif çelik olarak yüzde 80’i tamamlandı.
DAÜ-SEN:Üniversiteler Bu Adımı Atmakla Mecbur Kaldı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası,Gazimağusa’da mağdur ...
 
 
KKTC Sağlık Bakanlığı'ndan Duyuru
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Covid-19 risk kategorilerine ...
KKTC YSK'dan Hatırlatma
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Cumhurbaşkanlığı ...
Akpınar : Sınırların Olmadığı Dünya,Yeniden Oluşacak
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, Birleşmiş ...
Lemar'dan Karakum Şubesinde Korona Vakası Duyurusu
Lemar süpermarket yönetimi tarafından yapılan açıklamada, süpermarket ...
 
 
GAÜ Kurucu Rektör Akpınar 2020-2021 Eğitim Modelini Açıkladı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, 2020-2021 ...
Kıbrıs Üniversiter Birliği Alınan Son Kararları Üzüntüyle Değerlendirdi
Kıbrıs Üniversiteler Birliği Hükümetçe alınan yeni kararlar arasında Adaya ...
Akpınar'dan Yeni Akedemik Yıl İle İlgili GAÜ Öğrencilerine Mesaj
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, Yeni ...
Arizona Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü Yatay Geçiş İle Öğrenci Alımlarına Başladı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde bulunan, “Arizona Üniversitesi ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya