Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Anayasa Mahkemesi'nin LTB Kararına Değerlendirmeler
Anayasa Mahkemesi nin LTB Kararına Değerlendirmeler
 
Anayasa Mahkemesi, LTB ile ilgili Yasa Gücünde Kararname'yi, Anayasa'nın 112'nci maddesine aykırı buldu. Mahkeme, Yasa Gücünde Kararnamesi'nin yürütmesini durdurdu.
 
6 Ağustos 2012 Pazartesi - 19:50

Nevvar Nolan başkanlığında Şafak Öneri,  Narin F. Şefik, Ahmet Kalkan ve Hüseyin Besimoğlu'ndan oluşan Anayasa Mahkemesi, bugün saat 15.00'de Bakanlar Kurulu'nun "Lefkoşa Belediye Başkanı ve meclis üyelerinin 90 gün zorunlu izne çıkarılmasına" ilişkin Yasa Gücünde Kararname ile ilgili kararını açıklandı.
Mahkemede, CTP/BG'nin Avukatı Ezer Özsoy, TDP'nin Avukatı Boysan Boyra, davalı Bakanlar Kurulu'nun Avukatı Feyzi Hansel, Başsavcılık adına da Başsavcı Yardımcısı Muavini Behiç Öztürk hazır bulundu.
Başbakanlık Müsteşarı Hüda Aksoy, CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Genel Sekreter Asım Akansoy ve TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit de salonda kararı dinleyenler arasındaydı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Nevvar Nolan, CTP/BG ile TDP ayrı ayrı Anayasa Mahkemesi'ne ara emri (yürütmeyi durdurma) başvurusu ile Bakanlar Kurulu'nun Yasa Gücünde Kararnamesi gerekçelerini ve ardından da mahkemenin kararını okudu.
Yasa Gücünde Kararname'nin Anayasa'nın 112'nci maddesi ile doğrudan ilgili göründüğünü belirten Nolan, Bakanlar Kurulu'nun ekonomik konularda ivedilik olması halinde Yasa Gücünde Kararname çıkarabileceğini ancak bu kararnamenin de Meclise sunularak 90 gün içinde yasalaşması gerektiğine dikkat çekti.
Yasa Gücünde Kararname'nin yeni mali yükler getirmeyip, kişilerin hak ve özgürlüklerini de kısıtlamaması gerektiğini kaydeden Nolan, Lefkoşa Belediyesi'ndeki gelişmelerin 1-2 gün içerisinde olmadığını aylarca öncesinden krizin geldiğinin görüldüğünü, bu konunun Meclis'e götürülmesi için zaman olmasına karşın Yasa Gücünde Kararname çıkarılmasının 112'nci maddeye aykırı olduğunu ifade etti.
Nolan, konunun meclise götürülmüş olması halinde üretilecek çarenin birkaç ay gecikebileceğini ancak Anayasa'ya aykırılığın da önlenmiş olacağını belirtti.
Yasa Gücünde Kararname ile seçimle gelen Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerinin siyasal hak ve özgürlüklerinin de kısıtlandığını kaydeden Nolan, bunların Anayasa'nın 112'nci maddesine aykırı olduğunu belirtti.
Nolan, Anayasa Mahkemesi'nin Yürütmeyi de durdurma kararı aldığını ifade etti.
YORGANCIOĞLU
CTP/BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu mahkeme çıkışında kararı değerlendirerek, "UBP Hükümeti'nin bilmem kaçıncı kez Anayasayı ayaklar altına alarak LTB'de seçilmiş insanları Yasa Gücünde Kararname ile 90 gün süreli görevlerinden uzaklaştırılmasını Anayasa Mahkemesi Anayasaya açık bir şekilde aykırı olması nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı aldı" dedi.
Bunun ilk günden yürüttükleri hukuksal mücadele, toplum, Anayasa ve demokratikleşme adına bir zafer olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, "Bizim için önemli olan Anayasa ve yasaların üstünlüğüdür. Kimin geri döneceği ikincil bir öneme sahiptir" ifadesini kullandı.
Belediye'yi yönetme konumundaki Belediye Başkanı'nın üyesi olduğu UBP'nin yıllardan beri tüm ikazlara rağmen hiçbir tedbir almadan ürettikleri sonucun ortada olduğuna dikkat çeken Yorgancıoğlu, Cemal Bulutoğluları'nın istifa edip demokratik bir seçimle yeni bir belediye başkanının önünü açması gerektiğini savundu.
Sayıştay raporlarının açık ve net olduğunu belirten Yorgancıoğlu, "Bizler CTP/BG olarak bunun seçimle temizleneceğini düşünmemiz en doğal sonuçtur. Ama iş bununla da bitmiyor. LTB'nin bugün içinde bulunduğu ekonomik koşullar biraz daha büyük ölçekte gözlenirse ülkenin de içinde bulunduğu ekonomik koşulların bire bir aynısıdır" dedi.
Yorgancıoğlu, sadece Bulutoğluları değil, UBP Hükümeti'nin de istifa ederek toplumun önünü açması gerektiğini ileri sürdü.
CTP/BG'nin özellikle yerel yönetimlerdeki deneyimlerini de kullanarak, Lefkoşa'yı Lefkoşalılara yakışır, Kıbrıs Türk halkın dünyada temsil etmeye yakışır bir noktaya getirmek için başkent belediyesini ve ülkeyi yönetmeye talip olduğunu belirtti.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Sekreteri Cemal Özyiğit ise, bir demokrasi ayıbının Anayasa Mahkemesi kararıyla önlendiğini belirtti.
UBP'nin sivil darbe girişiminin önlendiğini savunan Özyiğit, ülke demokrasisi adına karardan mutluluk duyduğunu söyledi.
TDP'nin Merkez Yönetim Kurulu'nun toplanarak bu konuda daha sonra açıklama yapacağını belirten Özyiğit, Anayasa Mahkemesi başkanının kararı okurken üzerinde durduğu konunun bu konuda düzenlemenin Cumhuriyet Meclisi'nde yapılması olduğuna işaret etti.
TDP olarak Cumhuriyet Meclisi'ni defalarca araştırma önergesi vererek, LTB konuda genel görüşme çağrısı yaptığına dikkat çeken Özyiğit, UBP'nin bunun gündeme dahi alınmasını reddettiğini söyledi.
Meclis'te UBPnin meşru bir çoğunluğu bulunmadığını savunan Özyiğit, "Bu nedenle Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin de yenilenmesi kaçınılmazdır" dedi.
Bakanlar Kurulu kararının ardından 10 milletvekili ile olağanüstü meclis toplantısı çağrısı yaptıklarını da anlatan Özyiğit, o toplantının da UBP'nin katılmaması nedeniyle yapılamadığını hatırlattı.
Özyiğit, "Enine boyuna bu konunun konuşulacağı tek yer Cumhuriyet Meclisi'dir. Olağanüstü toplantı çağrımız devam etmektedir. Derhal Meclis toplanmalı, konu enine boyuna tartışılmalı, yasal düzenlemeler yapılmalı, Lefkoşalının beklediği doğru kararlar üretilip doğru adımlar atılmalı" dedi.
Karar öncesinde Lefkoşa Belediyesi'nde yapılanlarla ilgili ciddi itirazları bulunduğunu, bunların 2010'dan önceki yerel seçimlerden öncesine dayandığını ifade eden Özyiğit, 7 Nisan 2010'da Başbakan Derviş Eroğlu başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alınan 10 milyon sterlin borçlanma kararı ardından TDP olarak Sayıştay, Başsavcılık ve Başbakanlık Denetleme Kurulu'nu görev çağırdıklarını ancak bunların görevlerini yapmadığını ileri sürdü.
Daha sonra bir süreç yaşandığını, Lefkoşa halkının mağdur edildiğini savunan Özyiğit, bu konuları sürekli gündeme getirip uyarılarda bulunmalarına rağmen hükümetçe dikkate alınmadığını iddia etti.
Özyiğit, "LTB'de o günler geri dönülmesine iznimiz yoktur. Cumhuriyet Meclisi biran önce toplanarak gerekli yasal düzenlemeyi yapmalı" dedi.
YORGANCIOĞLU'NUN YAZILI AÇIKLAMASI
Bu arada, CTP/BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa Mahkemesi kararından sonra yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, UBP'nin darbeci ve entrikacı anlayışı, kendi kişisel ve partisel menfaatlerini toplum menfaatlerinin önüne koyma anlayışı açığa çıkmış ve bir kez daha mahkum edilmiştir" dedi.
Yorgancıoğlu, UBP'yi, Cemal Bulutoğluları tarafından LTB'de yaşatılan hukuksuzluk, yasa dışılığı, açıklanamaz karanlık ilişkileri denetlemek yerine bunları görmezden gelmekle eleştirerek, UBP'nin aslında LTB'deki tüm olumsuzluklara UBP'li belediye meclis üyeleri kanalıyla destek verdiğini ileri sürdü.
Verilen desteğin yarattığı balonun UBP Hükümeti'nin elinde patlayarak söndüğünü iddia edenYorgancıoğlu, "Lefkoşa Türk Belediyesi'nde yine Cemal Bulutoğluları aracılığıyla uygulanan aşırı savurgan, hesapsız-kitapsız, vizyonsuz ve popülist politikaları, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde seçim mezesi yapan siyasi rantçı UBP'nin arabası demokrasi ve hukukun üstünlüğünün duvarına toslamıştır" dedi.
Özkan Yorgancıoğlu yazılı açıklamasında, LTB'de uzun süredir devam eden kaosun, belediye çalışanlarının ödenemez hale gelmesiyle iflas noktasına geldiğini, bu nedenle Cemal Bulutoğluları'na ve onun destekçilerine hiçbir güven kalmadığına işaret etti.
"Lefkoşa'nın pisliğinin ancak bir seçimle temizlenmesi noktasına gelinmişken ve Sayıştay raporlarında açıkça belirtilen yasa dışılıklar ve işlenen suçlar ortaya çıkmışken, yapılması gereken savcılık ve polis tarafından başlatılan soruşturmanın hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayıp, hukuksal sürecin işletilmesiyle güven ortamının yeniden sağlanmasıydı" diyen Yorgancıoğlu şöyle devam etti:
"Bunlar yapıldığı takdirde ancak demokratik sistemin çarkları içerisinde adalet gerçekleşmiş olur ve dağ gibi yığılmış olan Lefkoşa'nın çöpleri yanında siyasi kirliliklerin de temizlenmesinin yolu açılmış olur."
CTP/BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, UBP ve İrsen Küçük'ü, "son cumhurbaşkanlığı seçiminde belediye kaynaklarının seçimde kullanıldığı iddialarını örtbas etmek ve UBP kurultayını kazanmak için ortalığı temizleyip rakiplerini etkisizleştirmek amacıyla hareket emekle" suçlayarak, hakkında soruşturmaların sürdüğü Cemal Bulutoğluları'na 'dönüşün muhteşem olacak' vaadiyle hukuk sürecinin işletilmeyeceği sözünü vererek desteğini alma niyetiyle ülke demokrasi tarihi açısından utanç verici bir sivil darbe gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
Yorgancıoğlu açıklamasında, " Bu darbeyle, bir anda birkaç kuş vurabileceğini zanneden UBP ve İrsen Küçük, hukuk sistemini ve demokrasi anlayışını yok sayarak, yol alabileceklerini zannetmişler ve her zamanki gibi sadece yakını gören anlayışlarının ve vizyonsuzluklarının kurbanı olmuşlardır" ifadesini kullandı.
Özkan Yorgancıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin bugün aldığı kararla demokrasi ve hukukun üstünlüğünün bir kez daha teyit edilerek korunduğunu ifade ederek, "Sivil bir darbeye karşı alınan bu sonuç, demokrasinin kirletilemeyeceğinin, hukuk ve adalet sistemimizin siyasi amaçlara alet edilemeyeceğinin ifadesi olarak kabul edilmelidir" dedi. UBP ve İrsen Küçük bu mesajı aldığını umudunu ifade eden Yorgancıoğlu şöyle dedi:
"Ancak gözünü kara bürümüş, iktidar ve koltuktan başka hiçbir şey görmeyen bu anlayıştan bir şey beklemek hayaldir. Kendi kişiliği gibi, toplumsal kişiliğimizin de yerle bir edilmesine gıkını çıkarmayan, koltukta oturma adına toplumsal kimliğimizin ve kültürümüzün değiştirilmesi çabalarına destek çıkan bu anlayıştan halkımız adına duyarlılık beklemek mümkün değildir.
UBP'nin, Cemal Bulutoğluları ile birlikte, Lefkoşa'dan başlayıp bütün adaya yaydıkları yasa dışılık, rantçılık ve günübirlikçi popülist anlayışların, demokrasimiz ve halkımızın engin ve derin kararlılığıyla süpürülüp temizlenmesinin zamanı gelmiştir."
CTP/BG Genel Başkanı Yorgancıoğlu, önce Cemal Bulutoğluları'nın gideceğini, bu bağlamda, demokrasi, hukuk'un ve Lefkoşa'nın önünün açılması için Bulutoğluları'nın derhal istifa etmesi gerekliliği üzerinde durarak, toplumun, Lefkoşa'nın önünü açmanın, birikmiş siyasi kirliliklerin temizlenmesinin başka yolun olmadığını vurgulayarak, "Sonra da, Cemal Bulutoğluları'nı kucağına alan, ona suç ortaklığı yapan ve destek olan UBP ve İrsen Küçük gidecektir" ifadesini kullandı.
Yorgancıoğlu özetle şöyle dedi:
"Demokratik sistem ve halkımızın iradesi, kimliğini, kültürünü yok etmek isteyenlere karşı hiçbir zaman boyun eğmemiş ve eğmeyecektir. Tarihten gelen derin algısıyla halkımız, demokratik yollarla kimliğine ve kültürüne sahip çıkacak, bunun için kendisine düşen sorumluluğu yerine getirecektir."
Yorgancıoğlu, partisin demokrasinin, insan haklarının, Kıbrıs Türk kimliği ve kültürünün katıksız savunucusu; yerel yönetimlerdeki başarılı deneyimleriyle Lefkoşa'yı halka yaraşır ve Kıbrıs Türkü'nü uluslararası alanda yüz akıyla temsil edecek bir başkent yapmaya talip olduğunu vurguladı.
Özkan Yorgancıoğlu şöyle dedi:
"Lefkoşa'dan başlayarak atıkları da, tüm adaya yayılmış siyasi çöpleri ve kirliliği de toplayıp temizlemeye, ülkemizin demokratik ilkelerden milim sapmadan, sürdürülebilir ekonomik, sosyal, kültürel gelişimini sağlayıp dünyada kabul gören saygın bir yere getirmeye kararlıyız."
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Meteoroloji Dairesi’nden Rahatlatan Açıklama
 
PKK 3 askeri kaçırdı!
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Anayasa Mahkemesi Kararını Açıkladı
Lefkoşa Belediye Başkanı Ve Meclis Üyelerinin 90 Gün İzne Çıkarılmasına ...
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası,Grev ve Eylem Uyarısında Bulundu
Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), ilgili bakanlıklarla yapılan ...
Maliye Bakanı Tatar'dan, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ne Ziyaret
Maliye Bakanı Ersin Tatar, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret etti.
Gözler Anayasa Mahkemesi’nde
Anayasa Mahkemesi'nin, Bakanlar Kurulu'nun "Lefkoşa Belediye Başkanı Ve ...
 
 
KTBK ve GKK Komutanlıklarına Yeni Atamalar
KTBK Komutanlığı'na Korgeneral İsmail Serdar Savaş, GKK Komutanlığı'na Tümgeneral Baki Kavun Atandı.
Başbakan Küçük, TC Başbakanı Erdoğan'a Mesaj Gönderdi
Başbakan İrsen Küçük, Hakkari'de teröristlerce düzenlenen saldırı girişimi ...
TKÖD Başkanı Avcı: Hız Tespit Kameraları Amaç Ötesi Kullanılmaya Başladı
Trafik Kazarlarını Önleme Derneği (TKÖD), son zamanlarda yollara yerleştirilen ...
Ateş Yakma Yasağı Kaldırıldı
Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel Demir ateş yakma yasağının bugünden ...
 
 
Büyük Av ve İnce Av Tarihleri Açıklandı
Büyük Av ve İnce Av’ın tarihleri Resmi Gazete’de açıklandı.
Başbakan Küçük AKÜN ve THK yetkililerini kabul Etti
Başbakan İrsen Küçük, Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) ve Üniversitenin ...
Başbakan Küçük, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Heyetiyle Görüştü
Başbakan İrsen Küçük, bugün, Candan Avunduk başkanlığındaki Süt Ürünleri ...
Geçitkale Belediyesi'nden , Sütlüce’de Bekiroğlu Sokağı
Geçitkale Belediyesi’ne bağlı Sütlüce’de bir sokağa Kıbrıs Türk toplumunun ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya