Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/23 °C
 
 
    Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”  
 
    Antalya Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi  
 
    TODEV' den Mum Atölyesi Açılışı  
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
Arınç 'Her tahliyeyi sevinçle karşıladık'
Arınç  Her tahliyeyi sevinçle karşıladık
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, Aziz Yıldırım'ın tahliyesine ilişkin, ''Aziz Yıldırım'a ve arkadaşlarına 'geçmiş olsun' diyorum'' dedi. Arınç, ''Özel yetkili mahkemeler isim olarak kalkıyor'' dedi ve ekledi: ''Özel yetkili mahkemelerin demokratik düzen tam olarak işlemeye başladığında kalkması gerekir.''
 
3 Temmuz 2012 Salı - 09:06

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Beşiktaş İlçe Teşkilatı'nca Ortaköy'de düzenlenen ''Büyük Beşiktaş Buluşmaları''nda yaptığı konuşmanın ardından, katılımcıların sorularını cevapladı.

'ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER İSİM OLARAK KALKIYOR'
Özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemeye ilişkin bir soru üzerine Arınç, bugünün en güncel konusunun bu olduğunu ifade ederek, kanunun çıktığını, bunun önemli bir kanun olduğunu söyledi.

Arınç, ''Özel yetkili mahkemeler isim olarak kalkıyor. Ancak belli suçların soruşturması ve kovuşturmasını yapmakla ilgili, birden fazla yargı çevresini ilgilendiren mahkemeler kurulacak. Bu mahkemeler yine belli suçlara bakacaklar. Özel yargılama usulü de olacak. Ancak şu anda görülmekte olan davalar, Yargıtay aşamasına kadar, tekrar eski mahkemelerde görülecek. Yeni soruşturmalar yeni kanuna tabi olacak'' diye konuştu.

Burada farklı değişikliklerin yapıldığını, ''özgürlükler hakimi'' diye, ''nöbetçi hakim'' diye isimlendirilen tutuklamaya, tahliyeye ve yurt dışına çıkma yasağına ilişkin karar verecek ayrı bir hakimin olacağını anlatan Arınç, tutuklama, tahliye kararlarını verecek hakimin başka bir hakim olarak düşünüldüğünü dile getirdi.

Özel yetkili mahkemelerin, DGM'ler kaldırıldıktan sonra onların yerine konulduğunu hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:

''Aslında özel yetkili mahkemelerin demokratik düzen tam olarak işlemeye başladığında kalkması gerekir. Çünkü artık o ülkede tabi hakim ilkesine uygun olarak işlenen suçlara mahkemelerin hakimleri bakar. Ağır ceza ise ağır ceza, asliye ceza ise asliye ceza... Ama Türkiye'de darbe ile ilgili suçlamalar, hükümete, parlamentoya karşı yapılan eylemler veya nitelikli suç işlenmesi, organize suç örgütleri vesaire bunlara eskiden DGM'ler bakıyordu. Bu suçları bitirmek ve bu suçlarla ilgili yargılama yapmak üzerine kurulmuştu. 6 senedir yürürlükte... Şu anda bazı mahsurlar çıktığı için biraz daha iyileştirme yolunda adım atıldı. Ben yeni uygulamanın daha insani, daha vicdanı ve daha hukuki olacağını düşünüyorum. Uzun süren tutukluluklar olmayacak. Çünkü hakimler tutuklama ve tahliye kararı verirken gerekçelendirmek zorunda kalacaklar. Yapılan düzenleme bağırıldığı, çağırıldığı kadar endişe meydana getirecek bir şey değil. Yeni sistemde insan hakları biraz daha ön plana alınmış durumda.''

'HER TAHLİYEYİ SEVİNÇLE KARŞILADIK'
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın tahliye edilmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Arınç, ''Öncelikle tahliye olanlar için 'geçmiş olsun' demek isterim. Yıllarca ceza avukatlığı yapmış bir insanım, her tahliyeyi bir sevinçle karşılardık'' diye konuştu.

Bir hükmün verildiğini de ifade eden Arınç, ''Bu, bir yargı sürecidir. Temyizi olacaktır. Ama merak ettiğim için kararı aldım, okudum. Belli maddeleri hakim uygulamış, belli yasaklar getirmiş. Ama bütün bunların geçerlilik kazanması yüksek Yargıtay'ın bu kararı tasdik etmesiyle mümkün olacak. Ama tahliye edilmiş olmasının hem camiasına hem ailesine hem kendisini sevenler için bir sevinç olduğu kanaatindeyim. Ben de 'geçmiş olsun' dileklerimi iletiyorum'' dedi.

Arınç, burada taraf olduğu bir konu olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi:

''Geçtiğimiz yıl bu aylarda sporda şiddetin önlenmesiyle ilgili bir kanun çıkmıştı. Adı, şike yasası değil ama içerisinde bazı hükümler taşıyordu. Bu kanun, Faruk Özak beyin devlet bakanlığı zamanında çıktı, ben de kısmen takip ettim. Özellikle kulüplerin, federasyonun talebiyle çıkarıldı. 3 ay sonra bazı olaylar sebebiyle bu kanun değiştirilmek istendi. 4 partinin imzası ile bir kanun teklifi olarak geldi. Ben bunu uygun görmedim. Çünkü '3 ay evvel yalvar yakar bize gelip de, 'bu kanunu çıkartın' diyenler, 3 ayda ne değişti de bugün, 'değiştirin' diye geliyorlar' diye ilkesel olarak karşı çıktım. Ama değişti.''

Kanunu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto ettiğini, kendisinin de bunu takdir ettiğini hatırlatan Arınç, veto edilen kanunun Meclis'e döndüğünü ve o kanunun Meclis'in sahip çıkmasıyla geçtiğini anlattı.

Arınç, ''Ben, sadece kanunla ilgili endişelerimi dile getirmiştim. Bütün bunların Türkiye'de yaşandığını ve bu kanun iyi uygulanırsa şike gibi, teşvik primi gibi, şiddet gibi olayların bundan sonra yaşanmayacağını düşünüyorum. Çünkü fair play denen şey spor kadar önemlidir. Eğer holiganizm Türkiye'de etkili olacaksa, böyle spor olmaz olsun'' dedi.

Spor denince sadece futbolun da hatırlanmaması gerektiğine vurgu yapan Arınç, işin içine şiddet, para, tarafgirlik girdiği zaman o işten hayır gelmeyeceğini ifade etti.

Arınç, ''Ama bu Aziz Yıldırım'ın şahsı ile ilgili bir durum değildir. İsmi geçen veya geçmeyen pek çok insan için bu tür suçlamalar karşısında çok caydırıcı bir kanun olmalı ki, bundan sonra bunlar yaşanmamalı diye düşünüyorum. Somut olay olarak da, Ben Aziz Yıldırım'a ve arkadaşlarına 'geçmiş olsun' diyorum'' şeklinde konuştu.

'SURİYE'NİN KENDİ İÇ MESELESİ'
''Suriye'de halkın iradesi ne zaman iktidar olacak?'' sorusu üzerine Arınç, Suriye'de acı olaylar yaşandığına işaret ederek, Türkiye'nin bu konuda çok dikkatli olduğunu ifade etti.

Arınç, ''Suriye'de halkın iradesi ne zaman iktidar olacak? Bu, Suriye'nin kendi iç meselesi. Yani bizim Suriye'de mevcut rejimi fiili bir güç olarak yıkmak, değiştirmek gibi bir görevimiz yok. Ancak şiddet devam ediyor ve insanlar ölüyor, sayıları 10 binleri buldu. Bu konuda feryat eden ve bu insan hakları ihlallerini dünyanın gündemine getiren sadece Türkiye. Maalesef Suriye hem komşu bazı ülkelerin hem de Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in desteğini almakta'' dedi.

Uluslararası hava sahasında Suriye tarafından bir Türk uçağının düşürülmesine ilişkin de Arınç, bu olayın üzerinden uzun zaman geçmediğini, Türkiye'nin teyakkuz durumunda olduğunu ve yapılacak bir ihlale karşı cevap vermek noktasında görevine devam ettiğini anlattı.

Suriye'nin kendi içinde bir muhalefetin var olduğuna dikkati çeken Arınç, Suriye'nin büyük bir kısmının muhalefetin kontrolüne yavaş yavaş girdiği konusunda da istihbarat geldiğini ifade etti.

Arınç, ''Suriye'de ne olacaksa kendi dinamikleriyle olacak. Türkiye'nin fiili bir duruma iştirak etmesi söz konusu değil. İnsani olarak yardım sağlıyoruz'' dedi.

Türkiye'deki kamplarda barınma sağlayan sığınmacı sayısının 40 bine yaklaştığını da belirten Arınç, bunlar için insani amaçlı yardımların devam ettiğini anlattı.

Arınç, en son Cenevre'de yapılan toplantıya da atıfta bulunarak, burada Rusya'nın ikna edilmesi için çaba sarf edildiğini hatırlattı.

Türkiye'nin uluslararası sahada itici bir güç olarak Suriye'deki bu şiddetin durması için bütün gayreti ile çalıştığını da söyledi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Beyarmudu, Patates Kültür ve Sanat Festivali’ne Hazır
 
Sinop sele teslim oldu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Yıldırım'ın başkanlığı devam edecek mi?
Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkındaki kararını ...
Devletten kiracılara 335 TL destek
Afet riski taşıyan binaların yıkımında dar gelirli vatandaşlar mağdur edilmeyecek.
Aziz Yıldırım'a tahliye
Beş aydır devam eden şike davasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a ...
Egemen F.Bahçe'ye doğru
Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'ın 30 yaşındaki tecrübeli defans oyuncusu Egemen ...
 
 
Arjantinli yıldız için çalışmalar başladı
Galatasaray’da Başkan Ünal Aysal’ın taraftarı heyecanlandıracak golcü ...
Şike davasında karar günü
Şike davasında 5 aydır devam eden duruşmalarda sona gelindi. Cuma günü ...
Erdoğan'dan WSJ'ye sert yanıt
Başbakan Erdoğan, Wall Street Journal gazetesinin "Türkiye’nin uçağının ...
Suriye helikopteri yaklaştı, F-16’lar havalandı
Genelkurmay Başkanlığı, sınıra yaklaşan Suriye helikopterleri için Türk ...
 
 
İnternete indirim geliyor!
BTK, Türk Telekom'un DSL internet hizmetlerinde indirim öngören tarife ...
Suriye için anlaşma sağlandı
Arap ligi ve Birleşmiş milletler özel temsilcisi Kofi Annan bugün Cenevre'de ...
Roma Haritalarında Var
Beklenen İstanbul depremiyle ilgili farklı görüşler ileri sürülürken Marmara ...
Aziz Yıldırım'dan duygu yüklü mektup
rbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın, "Büyük Taraftarı"na Metris'ten ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”

Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya