Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
Arınç'ın Duygulandığı Anlar
Arınç ın Duygulandığı Anlar
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Cemil Kırımoğlu'nu anlatırken, gözyaşlarını tutamadı. Arınç, "Kırımoğlu, gerçekten yüzünü görmesek de bizim için bir milli kahramandı" dedi.
 
28 Mart 2013 Perşembe - 23:57

"Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" adlı belgeselin TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım gecesinde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kürsüde Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu anlatırken duygulandı. Böyle bir belgesel yapmanın sadece TRT'nin görevi olmadığını dile getiren Arınç, 75 milyon Türk vatandaşının her ferdine düşen bir görev olduğunu söyledi. Arınç, lise çağları ve üniversite yıllarında Cemil Kırımoğlu'nu çok iyi tanıdığını anlatarak, "Onun haklı mücadelesini her zaman gözyaşları içerisinde takip ediyorduk. Bizim Bolşevik rejimin o zalim, o gaddar sürgünlerinde hayatlarını kaybedenlerle birlikte bir halkın, hayatta kalma mücadelesini veren herkese karşı bir vefa borcumuz vardı, bir kadirşinaslık borcumuz vardı. TRT Belgesel olarak bu konuyu özel olarak ele aldık" ifadelerini kullandı.
 
"KIRIMOĞLU, BİZİM İÇİN BİR MİLLİ KAHRAMANDI"
"Kırımoğlu, gerçekten yüzünü görmesek de bizim için bir milli kahramandı" diyen Arınç, "Stalin'in dönemi sadece şüphesiz Kırım Türklerini değil bir taraftan Ahıska Türklerini de yurtlarında etmişti, onlarda aynı işkencelere, aynı zulümlere maruz kaldılar. Belki o tarihlerin öncesinde de Kafkasya'da yaşayanlar da büyük sürgünlerle karşı karşıya geldi. Çerkezlerinden Dağıstanlılarından, Kafkasya'da yaşayan bütün kardeşlerimiz çok büyük eziyetler çektiler. Yıllar sonra bu mücadelelerin büyük başarılar kazandılar. O zor günler, bugün artık kendisini bir meclisle temsil eden, meclisinin başında da o gerçek kahramanı getiren bir halkı, bir milleti bugün dimdik ayakta tutuyor" dedi.
Meclis Başkanlığı yaptığı 2004 yılını hatırlatan Arınç, Eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun Türkiye ziyaretini anlatırken yaşadıklarını anlatarak, “Yuşçenko, zannediyorum, cumhurbaşkanı seçilmişti, ben onuruna bir yemek verdim. Türkiye'ye bir cemile yapmıştı, Cemil Kırımoğlu yani bize bir jest yapmıştı. Refakatinde değerli başkanımızı da getirmişlerdi. O da yemekte vardı. Aynı zamanda resmi görüşmelere katılmışlardı. İçimden geçenleri diplomatik kurallara uygun olur mu, olmaz mı? diye düşünmeden kendisine şunu ifade ettim; 'Bakın Sayın Yuşçenko, bu Cemil Kırımoğlu bütün Türk milletinin milli kahramanıdır, ona hepimiz saygı gösteriyoruz, onu hepimiz seviyoruz, eğer onu kırarsanız bizi kırmış olursunuz, eğer onu üzerseniz bizi üzmüş olursunuz. Türkiye'ye değer vermek istiyorsanız, Türkiye'yle işbirliği yapmak istiyorsanız, önce Kırımoğlu'nu memnun etmek zorundasınız. Onun üzüleceği yerde, bizim de üzüleceğimize göre, ilişkilerimizin geleceği sizin Kırımoğlu'na göstereceğiniz saygıya bağlı' diyerek açıkça söyledim. Kendileri de bunun dışına başka bir şey düşünmediklerini açıkça ifade ettiler. Ama sırası ve yeri gelmişken bu mücadelenin milli kahramanımıza, bu saygının gösterilmesini istemek bizim elbette hakkımızdı."
Arınç, Ukrayna hükümetine, Kırım halkına gösterdiği ilgi ve alaka nedeniyle teşekkürlerini iletti.
 
"BİZE KARŞI DURANLARIN KANLARINI HİÇBİR ZAMAN DÖKMEYE ÇALIŞMADIK"
Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da, "Biz hiçbir zaman silah kullanmadık. Bize karşı duranların kanlarını dökmeye çalışmadık" dedi.
Özgürlük mücadelesinin yaşandığı yılları anlatan Kırımoğlu, "Allah'a olan borcumuzu yerine getirme peşindeydik. Sovyetler Birliği'nin dağılacağına inanıyorduk ama vatanımıza geri döneceğimize kendimiz bile inanmıyorduk. 'Allah bize müsaade etsin de, cesetlerimizi o kamplarda değil, evde insanca toprağa verelim' diye dualarımız vardı. TRT'ye çok minnettarım. Dünyanın çeşitlik ülkelerinde Kırım halkıyla ilgili araştırmalar yapıldı ve belgeseller çekildi ama hiç bu kadar titiz olmamıştı. Bu bizim milli davamıza verilen en büyük destektir" ifadelerini kullandı.
Kırımoğlu, belgeselde emeği geçenlere teşekkür etti.
 
"BELGESELİ İZLEDİĞİNİZDE YANINIZDA BİR MENDİL BULUNDURMA ŞİDDETLE ÖNERİRİM"
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, "Keşke bu belgeseli yapmasaydık ve Kırım halkı sürülmeseydi, bu eziyeti çekmeseydi" dedi. Kırım halkının 1730'lu yıllardan itibaren sürülmeye mahkum edildiğini dile getiren Şahin, "Özellikle 1914'ten sonra 200 bin olan Kırım halkının nüfusu maalesef 112 bin eksilmiş. Bu çok dramatik bir durum. Böyle bir belgeseli izlediğinizde yanınızda bir mendil bulundurmayı şiddetle öneririm, gerçekten sinirleriniz kaldırmıyor ve çok üzülüyorsunuz" ifadelerini kullandı.
TRT olarak bir yığın projeye imza attıklarını anlatan Şahin, TRT'nin özellikle belgesel konusunda uzman olduğunu belirtti. Şahin, "Bu belgeseli izlediğinizde, belgeselin TRT çalışanları tarafından yapıldığını şaşırarak göreceksiniz. Şu an bile bizden talepler geldi. Umarım kısa süre içerisinde İngilizce ve Rusça olarak bu belgeseli diğer ülkelere izletiriz" dedi.
70 yıla dayanan bir mücadeleyi özetlemeye çalıştıklarını vurgulayan Şahin, belgeselin yönetmeni Zafer Karatay'a, "Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" belgeselini bir dizi filme çevirme teklifinde bulunduğunu kaydetti.
 
"KIRIM HALKININ DAVASI, DAVAMIZDIR"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, "Bu tür eserler ortaya koymadan yeni kuşaklara tarih bilincini vermemiz mümkün değildir. Böyle eserler olmadan hakkınızdaki önyargıları kıramıyor, haklı davanızın lobisini yapamıyor ve dünya kamuoyunun algılarını yönetemiyorsunuz" diye konuştu.
Kırım halkının özgürlük mücadelesinin en önemli lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "Bu değerli eser sayesinde genç kuşağımız ve Türkiye'nin tamamı bu müthiş insanı yakından tanıyacak ve örnek alacaktır. Kırım halkının davası, davamızdır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 9 bölümlük belgeselin hızlandırılmış 2 bölümü izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Öte yandan belgeselin tanıtım gecesine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ile yabancı misyon şefleri, diplomatlar, akademisyenler ve davetliler katıldı.
 
BELGESELDE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KIRIM İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNE DE YER VERİLİYOR
30'ar dakikalık 9 bölümden oluşan belgesel, Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944 senesinde Vatanları Kırım'dan topyekün sürgün edilmelerini, olağanüstü bir mücadeleyle vatanları Kırım'a dönüşlerini ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun hayatı ve mücadelesini anlatıyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu katkılarıyla hazırlanan belgeselde TRT'nin ödüllü belgeselcilerinin imzası bulunuyor. "Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi" belgeselinin yönetmenliğini Neşe Sarısoy Karatay, yapımcılığını ve metin yazarlığını ise Zafer Karatay yaptı.
Bu belgeselin hazırlıkları, çekimleri, arşiv çalışmaları ve kurgusu tam iki buçuk yıl sürdü. Belgeselin çekimleri, Kırım, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Moskova, Omsk Sibirya, Özbekistan, Belçika ve Türkiye'de yapıldı. Başta TRT arşivi olmak üzere bir çok ülke televizyon, devlet arşivlerinde, kişisel arşivlerde çalışmalar yapıldı. Belgeselde ayrıca Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gibi tanınmış birçok siyasetçinin Kırım ile ilgili görüşlerine yer veriliyor.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Başkan Öz Tutuklandı
 
İtalya'da Hükümet Kurulamadı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Ekonomi Dünyasının Acı Kaybı
Yoğun bakımda tedavi görmekte olan Prof. Dr. Erdoğan Alkin hayatını kaybetti.
Dili Sürekli Büyüyen Bebek Çaresiz Yardım Bekliyor
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde dili sürekli büyüyen 1,5 yaşındaki küçük ...
244 Bin Dul Kadına Devlet Maaş Veriyor
Geliri olmayan kadına 2 ayda bir 500 lira maaş veriliyor.
Üç Büyüklerden Ortak Üniversite Geliyor
Ankara'da eğitim veren üç büyük üniversite Uluslararası Birleşik Ankara ...
 
 
Mucize Kurtuluş
Adana'da 9,5 aylık bebek, cezaevindeki eşini görmeye giden annesinin kucağında ...
İstanbul'da Uyuşturucu Operasyonu
İstanbul Başakşehir'’deki operasyonda 43 kilo uyuşturucu ele geçirildi.
Gebze'de Facia
80 yaşındaki anne ile engelli 2 kızı sobadan sızan gazdan zehirlenerek öldü.
Loto Talihlisi Katil Oldu
Osmaniye'de bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı kavganın 'haraç' yüzünden ...
 
 
Yıldız Kısa Film Festivali Başlıyor
Yıldız Teknik Üniversitesi, Sinema Kulübü tarafından organize edilen 9. ...
Önce Eşini Sonra Kendini Vurdu
Edirne'de emekli polis memuru, hemşire eşini hastane bahçesinde tabancayla ...
Yök'ten Yeni Uygulama Geliyor
YÖK, üstün yetenekli öğrencileri üniversiteye sınavsız alma çalışması başlattı.
Başbakan Özrün Nasıl Geldiğini Anlattı
Başbakan Erdoğan, İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi ve tazminatı kabul ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya