Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    KANTDER başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
Atalay'dan Gözaltı Açıklaması
Atalay dan Gözaltı Açıklaması
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyla ilgili, “Saldırıyla ilgili 9 kişi gözaltına alındı. Bunların hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Onların ifadeleriyle en ileri noktalara ulaşmış durumdayız” dedi.
 
12 Mayıs 2013 Pazar - 14:01

Başbakan Yardımcısı Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile Hatay Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.
Saldırının ardından yaşanan gelişmelere ve elde edilen bilgilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atalay, ölen insan sayısının 46’ya yükseldiğini belirtti. Saldırının insan yoğunluğunun fazla olduğu bir vakitte gerçekleştirildiğini işaret eden Atalay, gün boyunca taziye evlerini dolaşarak vatandaşların acısını paylaştıklarını söyledi. Atalay, şunları kaydetti:
“Saldırıda hayatını kaybedenlerinin 38’inin kimliği tespit edildi ve bunların 35’i Türkiye Cumhuriyeti, 3’ü de Suriye vatandaşı. Diğerlerinin kimlik tespitiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Önce tabii yaralıların durumu bizim için önemliydi. Ülkenin tüm imkanlarını seferber ettik. İstanbul’a, Ankara’ya, değişik illere yaralılar sevk edildi. Diğer yandan da teknik ekipler ve güvenlik birimleri olayları aydınlatmak için çalışmalar yaptılar. Akşam sizlere açıklamıştık Suriye istihbaratı ile irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiş diye söylemiştik. Şu ana kadar da bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleri ve itiraflarıyla da bunlar belli oldu. Tabi bizler buradaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akşam olayın meydana geldiği yerleri inceledik, taziyelerde bulunduk sabah erken saatte Reyhanlı’ya gittik. Tabi büyük bir üzüntü var. Gruplara ayrıldık değişik cenazelerin uğurlanmasına cenaze namazlarına katıldık bakanlar ve vekiller olarak. Taziyelerde bulunduk tekrar onlara sabır diliyorum. Bütün çalışmalarımız dikkatle devam ediyor. Gelişmeleri yine paylaşacağız. Reyhanlı ve Hataylı vatandaşlarımız büyük bir tevekkül ve metanet gösterdiler. Bu saldırı insanımızla Suriyeli vatandaşları karşı karşıya getirmek için yapılmış provokatif bir eylem. Bu oyunlara vatandaşlarımızın gelmemesi gerekiyor. O nedenle Reyhanlı halkına geçmiş olsun derken onlara teşekkür ediyorum.”
Saldırıyla ilgili gözaltına alınanların tamamının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu dile getiren Atalay, “Gözaltındakilerin itiraflarıyla ilgili en ileri sonuçlara ulaşılmış durumda. Gözaltına alınamayan birkaç kişi var. Şu anda 9 kişi gözaltında. Daha ileri bir açıklama yapmıyoruz. Ama çok da uzun süreceğini zannetmiyorum. Türkiye şu anda çözüm süreci içerisinde ve sorunlarını çözen bir ülke durumunda. Bu noktada bu saldırı önümüze sorunlar çıkarmak isteyen hainlerin, provokasyonların işidir. Ama ülkemiz seferber oldu, hem vatandaşımızın yanındayız, bundan sonraki huzurlu bir hayatın tesisi için de bütün destekler getirilecektir. Reyhanlı‘da hayat en kısa sürede normale dönecektir. Bunun için de çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
 
ADALET BAKANI ERGİN: "BU BOMBAYI PATLATANLARIN BİR MAKSADI VARDI"
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise saldırıya tepki gösterdi. Saldırının amacının Hataylılarla, bu kentte kalan Suriyeli misafirleri karşı karşıya getirmeyi amaçladığını işaret eden Ergin, şöyle konuştu:
“Bu alçak tertibi hazırlayanların, bu bombayı patlatanların bir maksadı vardı. Bu maksatta Hatay’daki huzuru tahrip etmek, burada bulunan Suriyeli misafirlerimizle Hataylıları karşı karşıya getirmekti. Şu anda yapmamız gereken soğukkanlı hareket etmek, ferasetimizi kaybetmemek. Reyhanlı kardeşlerimiz bu konuda son derece basiretli, ferasetli ve metanetli hareket ettiler. Onların acısını paylaşıyoruz. Ama Türkiye büyük bir ülke ve Hatay’da en önemli vilayetlerinden bir tanesi. Biz 2 yıldır bu coğrafyada huzurun korunması noktasında önemli bir sınav verdiğimizi düşünüyoruz. Bundan sonrada kardeşliğin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz ve barışı sürdürmeye devam edeceğiz.”
Bakan Ergin, saldırıya getirilen yayın yasağına yönelik bir soruya ise, “Yayın yasağı hem soruşturmanın selametini korumak adına hem de kamuoyunun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi içindir. O nedenle yasakla ilgili mahkemenin aldığı karar RTÜK’e iletilmiştir onlar da içeriği bellidir” yanıtını verdi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise saldırının detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Saldırının amacının huzur ortamına, çözüm sürecine ve barış içerisinde yaşayan Suriyeli ve Türkiyeli vatandaşları karşı karşıya getirmek olduğunu kaydeden Güler, manipülasyonların dikkate alınmamasını istedi. Güler şunları dile getirdi:
“Olayın Suriye’deki rejim yanlısı örgütlerle açıkça ifade ediyorum El Muhaberatla yakın irtibat içerisinde olan, isimlerini ve faaliyetlerini bildiğimiz bir örgüt tarafından yapılmıştır. Bütün istihbarat birimlerinin çalışmalarıyla da 9 kişi yakalanmıştır. Bunların özellikle bu olayın planlayıcısı olduğunu tespit ettik. Tabi soruşturmayı çok ileriye taşıyacağız. Dünden beri manipülasyonlarla farklı bir hava yaratılmaya çalışıldı. Amaç bu insanları tahrik etmek, olumsuz duygularla karşı karşıya getirmek. Daha önceki saldırıyı da ortaya çıkarmış ve faillerini tespit etmiştik. Bunları da yakalayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”
Saldırı sonucunda ortaya çıkan zarara ilişkin de bilgiler veren Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her türlü tedbiri almış durumdayız. Güvenlik anlamında yapılan çalışmaların yanında, hasar tespit çalışmaları da gerçekleştirilmiştir. Patlamanın ardından 735 iş yerinde, 62 araçta, 8 kamu binası ve 121 konutta zarar meydana gelmiştir. İki patlama arasındaki mesafe 700 metre civarındadır. Tabi insani kayıpların giderilmesi mümkün değildir. Ama hasarların giderilmesi konusunda gereken neyse yapılacaktır. Bu noktada bir tespiti yaptığımızı ayrıca belirtmek isterim. Yorum ve değerlendirmeler noktasında herkesi sorumlu davranmaya davet ediyorum. Sorunlarımızı çözme iradesini gösterdiğimiz böyle bir dönemde bu eylemin olması manidardır.”
Bakan Güler güvenlik zafiyeti olup olmadığına yönelik bir soruya ise, “Genel güvenlik tedbirleri Hatay’daki hassasiyetler gözetilerek sürdürülüyor. Bu tip tedbirler artırılıyor. Zaman zaman istihbarat birimlerinin gönderdiği bilgiler olmuştur. Bu noktada önlenmiş bir çok eylem vardır. Bütün boyutlarıyla değerlendirilmektedir“ yanıtını verdi.
 
SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU, YARALILARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise saldırıda yaralanan vatandaşların durumuna yönelik bilgiler verdi. Müezzinoğlu’nun sözlerinin satırbaşları şöyle:
“Reyhanlı ve Hataylı vatandaşlarımız ile Türk milletinin başı sağ olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tabi hastanelerimize 155 yaralı müracaat ediyor. Bu yaralılardan 55’i hastanelerimizde tedavi görmekte. Bu 55 yaralımızın 48’i Türk vatandaşı, 7’si Suriye uyruklu, 49 yaralı ildeki hastanelerde, 6 vatandaşımız da il dışında Ankara’da 2, Adana’da 2, Gaziantep’de 1 ve İstanbul’da 1 olmak üzere tedavileri devam etmekte. Bunların 3 ambulansla, 3’ü ambulans uçakla nakilleri yapılan yaralılarımız. İlk andan itibaren Hatay’daki 18 ambulans ekibiyle, sonra Adana ve Osmaniye’den gelen 112 ambulanslarıyla ve 2 UMKE ekibiyle ilk andan itibaren yaralılara müdahale etmeye başladık. 9 hastamızı ziyaret ettik bunlardan 5’i yoğun bakımda birinin durumu ağır. Yine üniversite hastanemizde 7 hasta var. Bunun da birinin hayati tehlikesi var. Hatay’da olan 9 yaralının 3’ü Suriye vatandaşı. Şu anda bütün yaralıların tedavileri en iyi şekilde yapılmakta nakledilmesi gerekenlerle ilgili her türlü tedbir alınmış durumda. Milletimizin başı sağ olsun diyorum. İnşallah en kısa zamanda da yaralılarımıza şifa diliyorum. Ölenlerin yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Şu anda ağır diyebileceğimiz 24 yaralı var. Hayati tehlike düzeyinde olan gerek Hatay Devlet Hastanesi’nde gerek Üniversite hastanemizde 2 vatandaşımız var.”
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise Hatay’ın bugüne kadar onlarca kadim uygarlığa ev sahibi olmanın zenginliğiyle yüzyıllardır farklı kimlikleri barış ve hoşgörü içerisinde birarada tutan bir kent olduğunu söyledi. Bu saldırının da sağduyuyla aşılacağını vurgulayan Lekesiz, şöyle konuştu:
“Hatay onlarca kadim uygarlığa ev sahipliği yapmanın zenginliğiyle, yüzyıllardır farklı din ve inançların uyum, ahenk ve sevgi, barış içerisinde yaşadığı önemli merkezlerden biridir. Bunu zenginlik olarak değerlendiriyoruz. Bunu zaaf olarak değerlendirip başka yerlerdeki kutuplaşmaları ilimize yansıtmak isteyenler olabilir. Yine vatandaşlarımız basiretli, sağduyulu davranışı elden bırakmayarak serinkanlılıklarını devam ettirsinler. Yüzyıllardır var olan kardeşlik iklimini bozmak isteyenler olabilir. Suriyelilerle karşı karşıya getirmek isteyenler olabilir. Lütfen bu konuda vatandaşlarımız sağduyuyu devam ettirsinler. Bilsinler ki eylemin sığınmacılarla ilgisi yoktur. Suriyeli muhaliflerle de ilgisi yoktur. Eksik bir birliği ile sağlıklı kanaat olmaz. Fısıltı gazetesi ile duyulanları doğru zannedip kendileri yönlendirmek isteyenlere yönelmesinler. Lütfen başkalarının doğrularına hizmet etme gibi bir yanlışın içine girmesinler.”
Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Atalay, Adalet Bakanı Ergin ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu kentten ayrılırken, Bakan Güler kentte kaldı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Patlamada Ölen 35 Kişinin İsimleri Belli Oldu
 
Davutoğlu'ndan Ağır Suçlama
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Patlamada Ölen 35 Kişinin İsimleri Belli Oldu
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamada ölenlerden 35'inin ismi belli oldu.
Reyhanlı'da Buruk Anneler Günü
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenlerden ...
Suriye'den İlk Değerlendirme
Reyhanlı’da yaşanan bombalı saldırılarla ilgili açıklama yapan Suriye ...
Atalay: Örgüt ve Kişiler Büyük Oranda Belli
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Reyhanlı’da meydana gelen patlamanın ...
 
 
İçişleri Bakanı Güler Hatay'da
İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adalet ...
Davutoğlu: Kaosu Yansıtan Karşılığını Görür
Almanya’da bulunan Ahmet Davutoğlu, Reyhanlı’da meydana gelen patlamaların ...
Atalay: 40'ı Aşkın Kişi Hayatını Kaybetti
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Reyhanlı’da meydana gelen patlamalarla ...
Reyhanlı'da Patlama: 18 Ölü 22 Yaralı
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye binası yakınlarında meydana gelen ...
 
 
Reyhanlı'da Esrarengiz Patlamalar
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde belediye binası yakınlarında patlama oldu. ...
Mehmet Kesim Milletvekili Haklarını Yazdı
TBMM’de üç partinin geri çektiği Milletvekillerinin yeni özel yasasını ...
Sürücülere Yeni Yasak
Yasak özel araçların sürücü koltuklarında oturanları da kapsıyor...
Yıldız Teknik Üniversitesi Karıştı
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde karşıt görüşlü öğrenciler ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya