Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/24 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Aygın: Girne Beyaz Bölge Emirnamesini Mahkemeye Taşıyor
Aygın: Girne Beyaz Bölge Emirnamesini Mahkemeye Taşıyor
 
Girne Belediye Bakanı Sümer Aygın, gökdelen inşaatı tartışmalarıyla yeniden gündeme gelen 1989 İmar Yasası’na dayalı olarak 1992-1993 yıllarında çıkarılan Girne Beyaz Bölge Emirnamesi’nin anayasaya aykırılığı konusunda hukuk yoluna gitme kararı aldıklarını açıkladı.
 
28 Nisan 2011 Perşembe - 17:20

Aygın, bugün Lefkoşa Golden Tulip Otel’de düzenlediği basın toplantısında, Girne Belediyesi’nin elinden (geçici bir süre için) alınan imar izni verme yetkisini geri istediğini açıkladı.
Aygın, basın toplantısının Girne’nin gelecekteki vizyonuyla bunun da şehir imar planıyla ilgili olduğunu ve bu konuda gelinen noktayı anlatmak amacıyla düzenlendiğini kaydetti.

Sümer Aygın, İmar Yasası’nın 1989’da yasalaştığını; bu yasanın ülke fizik planı ile şehir imar planlarının yapılmasını öngördüğünü, ayrıca o güne kadar belediyeler tarafından verilen imar izinlerini Şehir Planlama Dairesi’nin uhdesine bıraktığını anlattı.

Aygın, 1992-93 yıllarında ülkenin fizik planı yapılana kadar şehri korumak amacıyla İmar Emirnamelerini yayımlandığını belirterek, bu emirnamelerin anayasaya aykırılığı nedeniyle doğrudan iptal amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğunu ancak 90 günlük sürenin aşılması nedeniyle Mahkeme’nin konuyu görüşmediğini kaydetti.

“HUKUK YOLUNA GİDECEĞİZ…”
Aygın, ülke fiziki planı ve şehir imar planlarının hazırlanmamasının bugüne kadar pek çok sorun yaşanmasına neden olduğunu ifade ederek, gelinen aşamada emirnameleri Anayasa Mahkemesi’ne yeniden götürme olanağı bulduklarını ve bu adımı atmak üzerek gerekli hukuki çalışmayı başlattıklarını söyledi.
Aygın, hukuki süreçle ilgili olarak bilginin Avukat Tahir Seroydaş tarafından verileceğini; ancak bir yasanın veya emirnamenin bir bakan veya Şehir Planlama Dairesi’ne bu kadar geniş yetki vermesinin kabul edilemeyeceğini kaydetti.
“Bu kadar geniş yetki bakan ve bürokratlara bırakılamaz” diyen Aygın, dertlerinin yüksek binalar veya gökdelenler değil, Girne şehri olduğunu vurguladı.
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, bugün yaşanan cami, yüksek bina, gökdelen tartışmalarının nedeninin şehir imar planlarının yapılmamasından kaynakladığını iddia ederek, “İmar planları yapılmadan şehirlerde büyük değişiklikler yapılmamalıdır” dedi.
Aygın, Şehir Planlama Dairesi’nin yüksek bina inşaatı konusunda onay verdiği; ancak gökdelen inşaatı konusunda onay veya ön izin verdiğine dair herhangi bir bilgisinin olmadığını belirterek, böyle bir iznin verilmesi halinde derhal yasal sürecin başlatılarak konunun Anayasa Mahkemesi önüne taşınacağını söyledi.
“ÇED RAPORU BELEDİYELER TARAFINDA VERİLMİYOR…”
Aygın, bir gazetecinin gökdelen için Belediye’nin ÇED raporu verip vermediği yönündeki sorusunu, ÇED raporunun belediyeler tarafından verilmediğini, verilen belgenin 650 yataklı bir inşaata ne gibi belediye hizmetlerinin verilip verilemeyeceğine yönelik bir yazı olduğunu anlatarak yanıtladı.
Sümer Aygın, o yazıda da böyle büyük bir inşaata içme suyu bile verilemeyeceği görüşünün yer aldığını söyledi.
Aygın bir başka soruya karşılık ise taleplerinin Girne Belediyesi’nden (geçici bir süre için alınan) imar izni verme yetkisinin geri alınması olduğunu kaydetti.
Belediye Başkan Sümer Aygın, belediye başkanı ve belediye meclisi olarak bugüne kadar birlikte hareket ederek her adımı oybirliğiyle attıklarını, bugünkü basın toplantısının bile belediye meclisi tarafından kararlaştırdığını anlatarak, “Yine de her meclis üyesi bir partinin de üyesi. Bir gün farklı düşünür tek başıma da kalsam doğru bildiğim yolda tek başıma yürüyeceğim” dedi.
SEROYDAŞ
Girne Belediyesi tarafından bu çerçevede görevlendirilen Avukat Tahir Seroydaş ise 1989 yılında yürürlüğe giren İmar Yasası’na dayanarak çıkarılan emirnamelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu, çünkü bir yasaya dayanılarak çıkarılan emirnamenin kendisini Anayasa’nın da üstüne taşıdığını iddia etti.
Seroydaş, daha önce ilgili yasa ve bu yasaya dayanarak çıkarılan emirnamenin Anayasa’ya aykırı olduğu yönündeki doğrudan iptal davasını, Anayasa Mahkemesi’nin, haklı olarak 90 gün sınır aşıldığı için görüşmediğini anlattı.
Seroydaş, İmar Planı’nın ortadan kaldırdığı Fasıl 96 Yollar ve Binalar, Belediyeler Yasası’nın imar izinleriyle ilgili düzenlemeler yanında Şehir Planlama Dairesi’ne ülke fiziki planı, şehir imar planlarını yapma görevi verdiğini ancak bu görevlerin bugüne kadar yerine getirilmediğini ifade etti.
“HUKUK SİSTEMİMİZDE EMİRNAME DİYE BİR KAVRAM YOK…”
Seroydaş, süre aşımı nedeniyle ret kararı veren ve daha sonra Yüksek Mahkeme Başkanı olan bir hakimin “emirname” kavramının anayasaya aykırı olduğu görüşünü kararına elediğini söyledi.
Tahir Seroydaş, kendisini anayasa ve yasaların üstünde gören emirnamenin iptali için ortada bir olanak bulunduğunu, Şehir Planlama Dairesi’nin yüksek bina veya gökdelen izni vermesi halinde bu kararın 75 gün içinde Yüksek İdare Mahkemesi (YİM)’e götürüleceğini ve anayasanın 148 maddesine dayanarak bir başka mahkemede görüşülmekte olan yasal düzenlemenin iptali için konunun Anayasa Mahkemesi’ne iptal için götürüleceğini kaydetti.
“EMEKLİ BİR YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI EMİRNAME OLSA OLSA TÜZÜK VEYA YÖNETMELİKDİR…”
Seroydaş, prensip olarak yasaların anayasaya, tüzüklerin yasalara, yönetmenliklerin tüzüklere aykırı olamayacağını anlatarak, emirname diye ortada duran konunun ancak tüzük veya yönetmenlik olabileceğini söyledi.
Seroydaş “emirnamenin” tüzük veya yönetmenlik olduğunun, bugün emekli olan ve daha önce Anayasa Mahkemesi’nde süre aşımı nedeniyle iptal davasının görülmesini ret eden bir hakimin kararında yer aldığını belirtti.
Hukuki deneyimine göre, kendisini anayasa ve yasaların üstünde tanımlayan emirnamenin esastan görüşülmesi halinde Anayasa’ya aykırı bulunacağını iddia eden Seroydaş, emirnamenin tüm yetkileri hukuk kurallarına aykırı olarak Şehir Planlama Dairesi’ne bırakılamayacağını, böyle bir düzenlemenin mutlaka iptal edileceğini savundu.
Seroydaş, bu durumda konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürebilmek için yüksek bina veya gökdelen inşaat izninin verilmesinin beklenip beklenmeyeceği yönündeki bir soruyu ise, bir anlamda beklemek gerektiğini ancak izin verilen yüksek binalarla ilgili olarak da gerekli hukuki çalışmanın tamamlandığını o dosyanın da dava konusu yapılabileceğini söyledi.
Seroydaş, durumun bu olmasına karşın prensip olarak gökdelen sayılabilecek herhangi bir yapı izninin verilmesinin işlerini daha da kolaylaştıracağını ifade etti.
Şehir Planlama Dairesi’nin böyle bir izin vermesi halinde 75 gün içinde YİM’e dava açacaklarını; oradan da Anayasa’nın ilgili kuralına uygun olarak bir başka mahkemede görülmekte olan dava aracılığıyla konunun Anayasa Mahkemesi’nin gündemine taşınıp iptal ettirilmesine çalışılacağını söyledi.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Demokrat Parti, 1 Mayıs'ta Piknik Düzenleyecek
 
Kadir Has Kupa Finaline Hazır
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Adana'ya Gitti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk Amerikan İşadamları Çukurova Şubesi ...
Cumhuriyet Meclisi Toplandı
Meclis Genel Kurulu, Pazartesi günü ertelenen toplantısı nedeniyle yasama ...
Dışişleri Bakanı Özgürgün Bursa’da
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs ...
KKTC Bakanlar Kurulu’ndan Önemli Kararlar
KKTC’de kamuda çalışabilmenin son yaş sınırı olan 60’ı 65’e yükseltecek ...
 
 
Hemşireler ve Ebeler Sendikası 7 Saat Grev Yapacak
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası başlattığı eylemler çerçevesinde ...
KKTC Bakanlar Kurulu Toplandı
Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında toplandı. Başbakan ...
Eroğlu: İç Güvenlik ve Uluslararası Anlaşmalar Konusunda Yakınlaşmalar Var
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris ...
Buttenheim: Liderler İç Güvenlik Konusunu Ele Aldı
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ...
 
 
Dışişleri Bakanı Özgürgün Bursa'ya Gidiyor
Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, konferans vermek üzere bugün Bursa’ya gidiyor
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Sabırla ve Kararlılıkla Halkın Haklarını Savunmaya Devam Edeceğim
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, göreve başlayışının 1. yıldönümü nedeniyle ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu Halka Seslendi
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere masasında, suçlanmamak ya da sırf ...
Güney Kıbrıs’ta 531 Bin Seçmen Oy Kullanacak
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 22 Mayıs'ta yapılacak parlamento seçimleri ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya