Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    KANTDER başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
Bakan Çavuşoğlu : Kıbrıs Bizİm Milli Davamızdır KKTC'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz
Bakan Çavuşoğlu : Kıbrıs Bizİm Milli Davamızdır KKTC nin  haklarını savunmaya devam edeceğiz
 
Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen ve yurt dışında görevli tüm büyükelçilerin katılımıyla gerçekleştirilen Büyükelçiler Konferansında konuşan dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önemli açıklamalarda bulundu
 
6 Ağustos 2019 Salı - 07:36

Ankara ve Samsun'da 5 gün boyunca devam edecek 11'inci Büyükelçiler Konferansı'na; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov, Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile çok sayıda büyükelçi katıldı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz her zaman ve her şartta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Deniz yetki alanları gibi hukuki konuda, siyasi örgüt olan Avrupa Birliği, mahkeme gibi hareket edemez. Avrupa Birliği'nin sözde tedbirlerine tabiatıyla hiçbir şekilde itibar etmeyeceğiz. Kıbrıs, bizim milli davamızdır" dedi.
Bakan Çavuşoğlu, konferansın açılış konuşmasında, dış politikada yaşanan önemli gelişmeleri ve belirlenen yeni politikaları değerlendirerek, 2 yeni girişimi ilk kez açıkladı. Çavuşoğlu, Asya kıtasında farklılıkları gözeten ve bölgeye bütüncül bakabilecek yeni politika oluşturmanın zamanının geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yeniden Asya (Asia Anew) adını verdiğimiz açılımı bugün buradan ilan ediyoruz. İlişkilerimizi, bundan sonra bütüncül bir çerçeve dahilinde daha da ilerleteceğiz. Tüm Asya ile eşitlik, karşılıklı saygı, BM şartında ifadesini bulan ilkeler, ortak değerler ve uyum üzerinden yepyeni bir enerji yakalamak istiyoruz. Asya'yı bir bütün olarak kucaklamamız için gereken araçları, devlet, özel sektör, üniversite ve halklarımızın iş birliği zemininde geliştireceğiz. Eğitim, savunma sanayii, yatırımlar, ticaret, teknoloji, kültür, siyasi diyalog dâhil geniş bir yelpazede düşüneceğiz. Tüm bunları yaparken, eylül ayından itibaren Asya kıtasındaki en geniş katılımlı forum olan Asya İş Birliği Diyaloğu'nun 2019- 2020 Dönem Başkanlığı'nı üstleneceğiz." 

Diğer girişimin ise sayısal teknoloji alanında olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Küresel eğilimlerin daha etkin bir şekilde takip edilebileceği, erken uyarı sistemlerinin krizleri önleyebileceği, kamu diplomasisinin hedef kitlelere doğrudan ulaşabileceği, konsolosluk hizmetlerinin daha verimli şekilde sunulabileceğini görüyoruz. Çatışma sahası son nesil otonom silahlarla değişecek. Çatışmaların önlendiği ve çözüldüğü diplomasi masaları da büyük verinin ve yapay zekanın sunduğu yeni imkanlardan beslenecek. Dolayısıyla bakanlığıma, yeni teknolojilerin dış politikaya etkilerinin araştırılması ve dönüşüm çalışmalarının ilgili kurumlarımızla iş birliği içinde başlatılması talimatını vermiş bulunuyorum" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasında, özellikle milli güvenliğe doğrudan tehdit oluşturan bazı konular olduğunu belirterek, ABD'nin somut adımlar atmasını beklediklerini söyledi. ABD'den Suriye'de PKK/PYD/YPG ile angajmanını sonlandırması ve FETÖ yapılanmasına yönelik iade taleplerinin bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "İade taleplerimize olumlu yanıt vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya'dan ihtiyaçlar doğrultusunda S-400'leri satın aldıklarını kaydederek, "Hal böyleyken, bu meseleyi F-35 programındaki mevcudiyetimiz ve bizimle hiçbir alakası olmayan bir yaptırım yasası ile irtibatlandırmak müttefiklik anlayışıyla bağdaşmıyor. Bu konuyu en iyi anlayanın da ABD Başkanı Trump olduğunu görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nden yapıcı yaklaşımların gelmesi durumunda ilişkilerimizde birlikte düşünme ve sonuç odaklı istişare ve iş birliği modeline dönmemiz mümkündür" dedi. 
Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının hem bölgeye hem de Türkiye'nin ekonomisine zarar verdiğini belirterek, "Gerginliğin düşürülmesi için tek taraflı adımların değil, diyalog ve diplomasi yolunun tercih edilmesi gerekmektedir" diye konuştu. 

Orta Doğu'da 'Arap Baharı'na yol açan sorunların devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye ne pahasına olursa olsun Filistin davasını savunmaya devam edecektir. Irak'ta istikrar ve huzurun bozulması, bölgemizi olumsuz etkiledi. Irak'ın anayasal düzeni çerçevesinde, sürdürülebilir barış ve kalkınma temelinde kendi ayakları üzerinde durması, bölgenin de barış ve istikrarına katkı sağlayacaktır. Bunun için tüm dünya elini taşın altına koymalıdır. Irak'ın yeniden imarı, 21'inci yüzyılın bölgesel düzen kurucu, tarihi bir projesidir. Bu konuda sadece konuşmuyor, gereğini yapıyoruz. En cömert katkıları Irak'ı dost ve kardeş gören Türkiye sağlamakta" dedi. 

'KIBRIS BİZMM MİLLİ DAVAMIZDIR ,KKTC’NİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Türkiye'nin zorlu coğrafyada bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bu zorlu coğrafyanın denizde bulduğu karşılık, Doğu Akdeniz'dir. Dünyanın 3 kıtasının birleşme noktası olan Doğu Akdeniz'de, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin meşru hak ve çıkarlarını dikkate almayan adımların başarıya ulaşmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kıta sahanlığı faaliyetlerine başlanan 'Fatih' sondaj gemisinin ardından 'Yavuz' sondaj gemisinin de KKTC'nin Türkiye Petrolleri'ne ruhsat verdiği alanlarda çalışmaya başladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bizim istediğimiz, zenginliklerin hakça paylaşılması, iş birliği zemininde ortak çözüm bulunması. Bunun için Kıbrıs Türk makamlarının iyiniyetli bir anlayışla sundukları yapıcı öneriler takdir edilmelidir. Biz her zaman ve her şartta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Deniz yetki alanları gibi hukuki bir konuda, siyasi bir örgüt olan Avrupa Birliği, mahkeme gibi hareket edemez. Avrupa Birliği'nin sözde tedbirlerine tabiatıyla hiçbir şekilde itibar etmeyeceğiz. Kıbrıs bizim milli davamızdır. Kader birliğimizin bulunduğu Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği ve güvenliği vazgeçilmezdir. Bu temelde hiçbir çözüm modelini dışlamıyoruz. Herhangi bir çözüm modelini de dayatmıyoruz. Sonuç odaklı bir müzakereye varız; ama sırf müzakere yapmış olmak için yeni bir süreç başlatmanın hiçbir yararı yoktur."
ÖZERSAY: SADECE TÜRK TARAFINDAN ŞARTLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ BEKLENEMEZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Ankara'da düzenlenen 11'inci Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Özersay, Kıbrıs sorununun çözümü için taraflar arasında güvene ihtiyaç olduğunu söyledi. Mevcut durumda iki ülke arasında 'güven krizi' olduğuna değinen Özersay, "Birbirine bu anlamla güvenmeyen toplumların federal ortaklık düzeyinde zenginliği paylaşması imkansız değildir; ama zordur. Federal kültürün varlığı için tecrübeye sahip olması gerekir. Önümüzde 2 şart var. Bu şartları değiştirip, federal ortaklığı mümkün kılacağız ya da bu şartları değiştiremiyorsak bugün mevcut şartlara uygun modeli masaya koyacağız. Bu doğal ve olması gerekendir. Sadece Türk tarafından bu şartların değiştirilmesi beklenemez" dedi.

'RUM TARAFI PAYLAŞMAYA HAZIR HALE GELMEDİ'

Türk tarafının son dönemdeki bazı adımlarının, Kıbrıs Rum tarafında rahatsızlığa neden olduğunu vurgulayan Özersay, bu adımların dengeleri değiştirebileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Attığımız bu adım belki Kıbrıs'ta bazı şartların değişmesine yardımcı olur. Bugüne kadar Kıbrıs Rum tarafı paylaşmaya hazır hale gelmedi. Uluslararası toplum adadaki şartların değişmesi için adım atmıyorsa o zaman bizden bir federal ortaklık istemeye hakkı yoktur. Bu şartlara göre müzakere edilecek ortaklık başka bir ortaklıktır demenin zamanı gelmiştir bence, çözüm budur. Paradigma değişimi dediğim şey budur. Geçen 50 yıllık zamanda federal ortaklık dışındaki çözüm modelleri çözümü belki de baltalamak için gündeme getirildi. Şu an tam tersi çözüm olsun, diye bu konu gündeme getirilmeli. Çözüm için federal ortaklık dışında başka ortaklıklar gündeme getirilmeli."

'2011 YILINA KADAR YAPILAN YANLIŞLARI SADECE PROTESTO ETTİK'

Bakan Özersay, Kıbrıs'ta gelecek dönemde, müzakere zemininde değişiklik olacaksa paylaşmaya dayalı ortaklık yerine iş birliğine dayalı modelin oluşturulması gerektiğini belirterek, "İş birliğine dayalı ortaklıktan kastım şu; sınırlı sayıda iş birliği yapabileceğimiz, güveni tesis edebileceğimiz ve bu ortaklığın evrimsel bir süreçle kademeli olarak ucu açık biçimde günün sonunda bu ortaklığın nasıl bir biçime dönüşeceğine karar vermeksizin iş birliği yapmaya başlamamız gerekir. Turizm, suçların iadesi, kara para, terörle mücadele insan kaçakçılığı mülteciler konusunda iş birliği yapılması geleceğe yönelik yapılacak iş birliğinin dönüm noktası olabilir" dedi. 

Hidrokarbon ve gaz konusunda, 2011 yılına kadar Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye Cumhuriyeti olarak daha farklı paradigma izlenildiğini vurgulayan Özersay, şunları söyledi:

"Sadece yapılan yanlışları protesto eder durumdaydık. Birleşmiş Milletler'e çok güzel çok güzel protesto mektupları yazdık. Kıbrıs Rum tarafı da atmış olduğu tek taraflı adımlarla oldubitti yaratıyordu. 2011 yılına kadar bu paradigma içerisinde hareket ettik. 2011 yılında doğal gaz konusunda bir paradigma değişikliğine gittik. Bugün Doğu Akdeniz bölgesinde sahada bir denge kurulabildiyse bunun sebebi bu paradigma değişikliği. Kıbrıs müzakerelerinde ortaklığın şekli konusunda da bir paradigma değişikliğine gidilmeli. 50 yılda karşılıklı güvenin olmadığı ortamda kapsamlı çözüm metninin bir ortaklık kurulması konusunda etkili bir yöntem olmadığını gördük. Kıbrıs’ta geçen süre zarfında yapıcı muğlaklık içeren belgeler üzerinden sorunu çözemeyeceğimizi öğrenmemiş olmamız gerek. Binlerce sayfadan oluşan kapsamlı çözüm anlayışı yerine evrensel, kademeli bir modeli gündeme alıp yerleşmiş kalıpların dışında düşünmeye başlamamız gerek."

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Antalya Esnafı Turist Bekliyor
 
Günnercik Yayla Şenliği’ Mobil Tır Desteği
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Erdoğan :Piyasadaki Canlanma Yeniden İvme Kazanacak
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa Merinos ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askerî Şûra kararlarını imzaladı sözcü Kalın açıkladı
Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
Türkiye’nin güvenliğini yakından ilgilendiren önemli iç ve dış gelişmeler MGK'da ele alındı
Millî Güvenlik Kurulu (MGK) olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Bakan Albayrak: Kredi faizleri düşecek,
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kredi faizlerinin düşeceğini belirterek, ...
 
 
TSK Sınır Ötesinde Terörle Mücadelesini Kararlılıkla Sürdürüyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, gerek yurt içinde gerekse sınır ötesinde terörle ...
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyesi Menteş'in yemin törenine katıldı
Anayasa Mahkemesi’nde gerçekleştirilen törene gelişinde Anayasa Mahkemesi ...
Erdoğan'dan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ...
MSB Duyurdu : Kandile Hava Harekatı Sürüyor
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kandil bölgesine ...
 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'deki saldırıya ilişkin açıklama
Erdoğan Erbil'de Haince Saldıraya uğrayan Konsolosluk görevlilerimizle ilgili açıklamada bulundu.
Bakan Çavuşoğlu: Orada 3 gemimiz var, 4. gemimizi de Doğu Akdeniz'e en kısa sürede göndereceğiz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Üsküp temasları kapsamında Kuzey Makedonya ...
MSB Duyurdu :S-400'de 10'uncu uçak Türkiye'de
Milli Savunma Bakanlığı, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma ...
Erdoğan :“Bu Ülkenin Asli Sahibi Şehitler ve Gazilerin Başını Çektiği Kahramanlardır ''
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilköy Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya