Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/25 °C
 
 
    Muratpaşa'da Sokak köpeklerin özel yaşam alanı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor  
 
    Telefirik Kazasıyla İlgili ,Başkan Mesut Kocagöz Dahil 5 Kişiye Tutuklama  
 
    Girne Belediye Başkanı Şenkul'un Çok Ses Getirecek Vicdani Paylaşımı  
Bakan Ertuğruloğlu : “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir dönem başlıyor”
Bakan Ertuğruloğlu  : “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir dönem başlıyor”
 
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun 5+BM toplantısı öncesi önemli açıklamalarda bulunduğu panelde, Ertuğruloğlu; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir dönem başlıyor” dedi.
 
4 Nisan 2021 Pazar - 13:11

ERTUĞRULOĞLU, “DÜNYADA TÜRKİYE’MİZİ BU ADADAN ÇIKARTACAK, KIBRIS TÜRKÜNÜ TÜRKİYESİZ BIRAKACAK BİR GÜÇ YOKTUR”
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), İletişim Fakültesi tarafından 9’uncusu gerçekleştirilen, moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı ve Basın Yayın Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir’in gerçekleştirdiği “%100 İletişim Sohbetleri”nin bu haftaki konusu; Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun katılımı ile “5+BM Gayri Resmi Toplantı Öncesi Kıbrıs Gündemi” başlığında gerçekleşti.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun 5+BM toplantısı öncesi önemli açıklamalarda bulunduğu panelde, Ertuğruloğlu; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yeni bir dönem başlıyor” dedi. Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu açıklamalarında şunlara değindi;
“5+BM toplantısına yeni bir sayfa açılmış olarak gidiliyor. Bu toplantı yeni bir müzakere süreci ve iyi niyet paketlerinin gündeme gelebileceği bir toplantı değildir. Ortak bir zemin olup olmadığı tartışılacaktır Cenevre’de. Önü açık bir müzakere süreci havası vermeye çalışacaklarını ön görüyoruz. Rum tarafının 53 sene süren toplumlar arası görüşmeler sürecinde içsel sebepler ile masaya yatırıldığına bakacak olursak, hiçbir şekilde Kıbrıs Türk’ü ile herhangi bir yetkiyi veya gücü paylaşmaya yanaşmadan sadece müzakere yaparmışçasına masaya geliyorlar. 1964 Mart ayından itibaren, sanki hala daha yasal bir Kıbrıs Cumhuriyeti varmış gibi güvenlik konseyi kararı geçirildiğinden bu yana, dünya; Kıbrıs kanununa yanlış bir teşhis koymuş olup, soruna yanlış bir çözüm ile yaklaşılmıştır.
Ertuğruloğlu: “Bir taraf devlet, bir taraf ise azınlık bir grupmuş gibi değerlendirmemelidir"
Rum tarafının propagandası bildiğimiz gibi; Kıbrıs sorunu 1974’te başlayan bir sorundur. Rum tarafına göre, 1974’te aniden bir Türk istilası gerçekleşmiş ve bu sorunun çözümü ise sözde Kıbrıs askerinin adadan çıkması olarak çözümlenmiştir. Fakat, Kıbrıs Cumhuriyeti için bir sorun görülmemektedir. Asıl sorun adanın işgal altında olmasıdır. Bu nokta da Rum tarafı devlet muamelesi görmeye devam ederek, bizler o devletin ayrılıkçı bir toplamı olarak görülmeye devam edilip; biz o sorunların çözümlenmesi adına çalışmalar yapacağız gibi düşünülüyor. Bu yönde bir durum olmamaktadır. Bu durumlar eşit bir şekilde ele alınmalıdır. Bir taraf devlet, bir taraf ise azınlık bir grupmuş gibi değerlendirmemelidir. Masaya oturuluyorsa, çözümlemeler müzakere çerçevesinde sağlanmalıdır.”
“Kıbrıs Türk halkı egemen ve devlet sahibi bir halktır”
Eşitsizlik temelinde, 50 yıldır çözüm odaklı yoğrulduk ve birbirimizi hırpaladık. Şuanda zaman kaybedecek vaktimiz yok. Eğer yeni bir müzakere gündeme gelirse, ancak Kıbrıs Rum’unun Kıbrıs Cumhuriyeti olmadığını; sadece bir Rum devleti olduğunu, Kıbrıs Türk Halkının da kendi egemen devleti olduğunu, tek ada ama iki devlet, iki halk, iki demokrasi, iki egemenlik noktasına gelmesi gerek. Ancak o zaman taraflar arasında müzakere ile başarı şansı olacaktır. Bunun tespit edileceği yer ise 5+BM toplantısı olacaktır. Şu noktaya önemle parmak basmak istiyorum, Kıbrıs halkı adına Kıbrıs Cumhuriyeti denen Rum devletinin bir toplumu değildir. Kıbrıs Türk halkı egemen ve devlet sahibi bir halktır.
“Kimsenin bizi suçlu psikolojine sokmasına izin vermemeliyiz”
Bu görüşme hakkında düşüncem şudur ki; kesin sonuca ulaşmak için bir senaryo oynanacak. Belki ilave birkaç toplantı ekleyip bizi dik duruşumuzdan caydırmaya çalışılacak. Kimsenin bizi suçlu psikolojine sokmasına izin vermemeliyiz, buna yönelik bir hareketimiz de yoktur zaten. Birilerinin arkamızı sıvazlamasına gerek kalmadan mücadele vereceğiz orada. Bizim dünyada tek seçeneğimiz Rum halkıyla bir ortaklık değildir.
AB’nin yasal muhatabı BM’ye üye olan ülkelerdir. Eğer BM Genel Kurlu’nda Kıbrıs Cumhuriyeti diye bir devlet oturtulmamış olsaydı, ortaklık bozulduğu andan itibaren, Avrupa birliği böyle bir devleti üye yapma noktasına gelemeyecekti. Dolayısıyla BM’den mucizeler beklemek yanlış olur. Çünkü daha fazla eleştirilmesi gereken BM örgütüdür. 
2021 yılında Kıbrıs Türkü’nün karar alma mekanizmasına etkin katılım ve federasyon diye diretmesinin anlamsızlığını özetlemeye çalışıyorum. 1960 ortaklığı fonksiyonel bir federasyondur; iki bölgeli bir federasyon değildir. İki toplumluydu ve siyasi eşitlik temelindeydi. Kıbrıs Türkü sadece Cumhurbaşkanı Yardımcısını seçiyordu. Kıbrıs Rum’u da sadece Cumhurbaşkanını seçiyordu. Ancak siyasi eşitliğimizin bir göstergesi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısının veto hakkı vardı. Parlementoda Rum Millet Vekili sayısı bizim millet vekili sayımızdan daha üstündü. Ama ayrı çoğunluk sistemi olduğu için, siyasi eşitlik gereği Kıbrıs Türk Millet Vekillerinin yarıdan fazlasının onayı karar almada şarttı. Rum millet vekilleri sayısal olarak üstünlüklerinden dolayı karar alamazlardı. Aynısı kabinede de vardı. 7 Rum Bakan, 3 Türk Bakan vardı. Ama siyasi eşitlik için 3 Türk Bakan’ın en az 2’sinin onayının olması gerekiyordu.
“Dünyada Türkiye’mizi bu adadan çıkartacak, Kıbrıs Türkü’nü Türkiye’siz bırakacak bir güç yoktur”
Bu 1960 düzeni daha işlemeye başlamadan Rum tarafı 13 maddelik anayasa değişiklik önerisiyle Türk tarafına geldi, Türk tarafı tabi ki bu değişiklik önerisini reddetti. Bir gece de bütün bu sözünü ettiğimiz haklar elimizden alındı ve dünya Rum tarafına tek başına Kıbrıs Cumhuriyeti sıfatını kullanmasını izin verdiği noktadan itibaren, biz “Kurucu Ortak” olduğumuz Cumhuriyetin sanki ayrılıkçı, asi bir toplumu muamelesi gördük. Bütün bu tecrübelerden ders çıkarmayan ve iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federasyon diye yalvaran insanlarımız, hiç mi ders çıkarmıyorlar. Dünyada Türkiye’mizi bu adadan çıkartacak, Kıbrıs Türkü’nü Türkiye’siz bırakacak bir güç yoktur. Çünkü bütün oynanan bu oyunların temelinde bizim Türkiye’mizden koparmak vardır. 
Bizim devletimizin varlığının kabul edilmesi, bunu yapamayacak ülkeleri örnek göstererek; bu devleti kimse tanımaz iddiasını haklı kılmaz. 
“Rumlarla ortaklığı denedik ve bu ortaklığın başına gelenleri hala daha yaşıyoruz”
Rumlarla ortaklığı denedik ve bu ortaklığın başına gelenleri hala daha yaşıyoruz. Bu yeni ortaklığın eski ortaklıktan daha iyi temeller üzerine kurulması gerekir ki; eski ortaklığın başına gelenler yeniden başımıza gelmesin. Gelse bile Kıbrıs Türkü 1963’den beri düştüğü duruma tekrar düşmesin. Bu daha sağlam temel ise egemen eşitliğe dayanır. Egemen eşitliğe göre yeniden federasyon konuşamazsınız. “Egemen Eşitliği” dediğiniz de, devletleri ortaya koyarsınız. Devletlerin eşitliğine ise konfederasyon denir. 
“AB açısından bir hata yapıldığı anlaşıldı. Çünkü bir Rum devletini sanki bütün Kıbrıs’mış gibi alıp değerlendirdi”
Avrupa Birliği’nin de 5+BM toplantısına katılmak için ısrar ettiği görülüyor. Baktığımız zaman Avrupa Birliği’nin bu masada olmaması gerekiyor. Biz onay vermediğimiz sürece de gelemez. Avrupa Birliğine göre masada konuşulanların, AB görüşlerine uygun olup olmadığını değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. AB açısından bir hata yapıldığı anlaşıldı. Çünkü bir Rum devletini sanki bütün Kıbrıs’mış gibi alıp değerlendirdi.
KKTC’de maalesef Kıbrıs konusu partiler üstü bir konuma getirilmiştir. Tam tersi, bu konu partiler arası rekabetin temel unsurudur. Kıbrıs konusu ekonomik bir sorun değil; bir statü meselesidir. Rum tarafının AB üyeliğine dâhil edilmesiyle, en azından birkaç hak almaya çalışalım zihniyetiyle, Kıbrıs Türkünü daha mutlu günlere götüremeyiz. Bu bizi felakete götürür.”
Panelin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Akdeniz Üniversitesi ile Tapu ve Kadastro Antalya Bölge Müdürlüğü arasında İHA protokolü
 
Başkan Tütüncü :Kalplere sevgiyi yazmalı, gönüllere de muhabbeti nakış nakış işlemeliyiz
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC Sağlık Bakanlığı açıkladı : ​Son 24 saatte : 48'i yerel 59 pozitif vaka
KKTC Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada :​Son 24 saatte yapılan ...
KKTC Sağlık Bakanlığı, ev karantinası kriterlerini yeniden duyurdu
KKTC ​Sağlık Bakanlığı son günlerde ev karantinaları başvurularında ...
KKTC’de 44 bin kişi ikinci doz aşısını yaptırdı
Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan “Aşı Bilgi Sistemi”ne göre, KKTC’ye ...
KKTC Başbakanı Saner 500 Yataklı Hastane İçin Tarih Verdi
Başbakan Ersan Saner, ana vatan Türkiye tarafından başkent Lefkoşa’da ...
 
 
İngiliz eski dışişleri Bakanı Straw : KKTC'ye doğrudan uçuşları başlatabiliriz
Eski Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Jack Straw, “Doğrudan uçuşları ...
KKTC Cumhurbaşkanı Tatardan Cirkin Cami Saldırısınına Tepki
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuyla ilgili tepkisini dile getiren açıklamasında ...
Güney Kıbrıs'ta Limasol'da cami duvarına çirkin saldırı
Güney Kıbrıs'ta Limasol'a bağlı "Episkopi" (Piskobu-Yalova) köyünde bulunan ...
KKTC'de Ev Karantinasına Elektronik Bileklik
Başbakan Ersan Saner, Meclis Genel Kurulu’nun kürsüsünden karantina sisteminde ...
 
 
KKTC Başbakanı Ersan Saner: Sırada Ekonomiyi Canlandırma Var
KKTC Başbakanı Ersan Saner Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah ...
KKTC Sağlık Bakanlığından Hemşirelerle ilgili sıkı önlem
Koronavirüsle mücadelede görev yapan 5 hemşirenin PCR testlerininin pozitif ...
KKTC'de Son 24 saatte 7 bin 884 test yapıldı, 41 pozitif vaka
Sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre Son 24 saatte yapılan test ...
KKTC Başbakanı Ersan Saner, Bakanlar Kurulu kararlarını açıkladı.
KKTC Bakanlar kurulu toplantısı sonrası alınan kararları KKTC Başbakanı Ersan Saner açıkladı.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya