Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
Başbakan Yıldırım: En Kötü Senaryoya Göre Hazırlandık
Başbakan Yıldırım: En Kötü Senaryoya Göre Hazırlandık
 
Başbakan Binali Yıldırım Ak Parti Grup Toplantısı'nda ekonomik gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunuyor. Başbakan Yıldırım piyasalarda yaşanan olayların Türkiye'ye özgü olmadığını ifade ederken, 'Ekonomide en kötü senaryoya göre hazırlandık' açıklamasında bulundu.
 
29 Kasım 2016 Salı - 11:55

Başbakan Yıldırım partisinin grup toplantısında konuşuyor. Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

DOLARDAKİ DALGALANMA VE EKONOMİK REFORMLAR

"Her askeri darbe sonrası milli gelir süratle erişmiş, 80 darbesiyle milli gelir 180 milyardan, 90 milyara gerilemiştir. IMF ile yapılan ilk anlaşma Türkiye'nin sırtında taşıdığı bir yük olmuştur. 14 Mayıs 2013'te artık IMF dönemini kapattık. Türkiye artık bu şekilde denetlenen ülke olmaktan kurtulmuş, denetleyen ülke sınıfına girmiştir. Üzerinde ekonomik yaptırımlarla oyun oynanan eski Türkiye senaryoları çöplüğe atılmıştır. Unutmayalım ki bugünlerde piyasalarda yaşanan olaylar Türkiye has değildir. Geçen hafta EKK'da dünyada ve Türkiye'deki bu durumun değerlendirmesini müzakere ettik. Küresel piyasalardaki dalgalanmalar, diğer ülkeleri olduğu gibi Türkiye'yi de olumsuz etkiledi. Özellikle ABD Başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan durum, izlenecek politikalar bir gösterge oldu. Aynı zamanda Suriye ve Irak'ta devlet otoritesi, hakimiyet yok. Orada milli güvenliğimizi için yoğun bir mücadele içindeyiz. Güneydoğuda sınır ötesi operasyonlarla PKK ve türevi örgütlerle mücadelemiz devam ediyor. FETÖ ile de mücadelemizi sürdürüyoruz. Bütün bu terör örgütlerine masum bebek muamelesi yapan ülkelerle de diplomatik mücadeleyi veriyoruz. 

"BAZILARI SAZI ELİNE ALDI..."

2008 yılı ekonomik krizi, 2013 Gezi olayları, 17 Aralık... Döviz o dönemde de yükseldi. O sıkıntılı günleri atlattık bu krizlerin içinden çıktık. Vatandaşlarımızın desteğiyle bu durumun üstesinden geleceğiz. 8,5 milyon vatandaşımız 78 milyar lira müracaat etti, devlete olan borcunu ödemek için. Yetmedi 1 milyon 316 bin vatandaşımız da 34 milyar 254 milyonluk borcunu yeniden yapılandırmak istedi. 112 milyar lira vatandaşımız, kriz mi var al sana para. Terör olur, 15 Temmuz olur parasını bozdurur, hem alçakların darbesini sona erdirir, hem ekonomisini yoluna koyar. Kriz tellalarının kol gezdiği esnada bu parayı devletin kasasına yatırmak için sıraya giriyor. 

Bazıları sazı eline almış dolar şöyle çıktı, böyle indi; felaket türkülerini söylemeye devam ediyor. Bunları sizler iyi bilirsiniz. Bunların adı felaket tellaları korosu. Bu koro 2008 yılında Cumhurbaşkanımız "Teğet geçecek" dediğinde de sazlarıyla meydanlara inmişti. Biz karınca gibi çalışıp kışın çetin şartlarına hazırlanıyoruz. Bunlar ağustos böceği gibi şarkı türkü. Bu millet kimi dinleyeceğini biliyor. Artık eski Türkiye yok. Türkiye'nin ekonomisi güçlü, temelleri sağlam. Biz ekonomimizin gücünü daha da artıracak reformlara kararlılıkla devam ediyoruz. Reel sektörü, ekonomiyi desteklemeyi sürdürüyoruz. Merkez Bankası gerekli araçları kullanıyor. 

MERKEZ BANKASI KARARLARI

Ekonomik kriz var, dalgalanma var diyoruz, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde azalma söz konusu değil. Planlarımızı proaktif yaklaşımla en kötü senaryoya göre yaptık. Hükümet olarak belli başlı tedbirleri devreye aldık. Ekonomik reformlar, yatırım teşvikleri, cazibe merkezlerini oluşturulması, SKK barışı gibi düzenlemeleri yaptık, Meclis'ten geçirdik, şimdi uygulaması başladı. Cazibe merkezleriyle ilgili karar imzaya açıldı. Vergi, prim borcu gibi vatandaşla el sıkışılması için, önemli bir uygulamayı hayata geçirdik. 

Merkez Bankası bazı tedbirler aldı. Bunlardan biri ihracatçılarımız mal satmak için Merkez Bankası'nda döviz alıyor, borçlanıyor, sonra borçlarını ödüyor. Döviz aldığınız borcu Merkez Bankası TL olarak ödeyebilirsiniz diyor. Merkez Bankası'nın amacı piyasanın ihtiyacı olan her türlü parayı vermektir. 2 milyar dolar kısa vadede piyasada kalması için önemli bir katkı. Bununla da kalmadık hükümet olarak da önemli karar aldık. Devletin alacaklı olduğu kurum ve kişiler var. Bunlar da döviz üzerinden 5 milyar dolar. Onlara da dedik, Türk parasıyla ödeyin. Böylece 5 milyar dolar daha bırakmış oluyoruz. Bu milli paramızın güçlü kalmasına da katkı sağlıyor. Bundan sonra yapılacak sözleşmelerde de yabancı parayla sözleşme yapmayacağız. Devletin yapacağı döviz ödemelerinde böyle bir değişiklik söz konusu değil. Döviz borcu varsa ödemeye devam edecek. Devlet yapacağı ödemeleri aslanlar gibi yapacak.

FETÖ'CÜLERİN EKONOMİK DEDİKODULARI

Şimdi bu FETÖ'cüler sermayeye kısıtlama olacakmış diye dedikodu yayıyorlar. Bunlar 17-25 Aralık'ta 15 Temmuz'da yapamadıklarını, dış ülkelerde Türkiye ekonomisini çökertmek için bütün gayretlerini gösteriyorlar. Benim Müslüman kardeşlerimin helal paraları lobi şirketlerine Türkiye'yi kötülemek için aktarılıyor. Artık bu milletten himmet değil, zırnık alamayacaksınız. İstiyorlar Türkiye ekonomik belirsizliğe, karamsarlığa girsin. Siz bu milleti tanklarla toplarla yıldıramamışsınız, 3-5 kuruşla mı yıldıracaksınız? Yeni Türkiye'nin kapısında son kullanma tarihi geçmiş, ekonomik kriz senaristleri cebinde 1 dolarla gezen ihanet aktörleri hiç boşuna beklemesin. Türkiye'yi kıskacına düştüğü IMF'den yarım asır sonra düzlüğe çıkan parti AK Parti. Bu hareketlilik Türkiye'ye özgü bir şey değil, bütün dünyada. ABD'de faiz artırım beklentisi başladı, bir tek İngiltere, onun dışındaki bütün paralar dolar karşısında 8 Kasım'dan bu yana yüzde 3 ile yüzde 10 arasında değer kaybetti. Hala birileri bunun üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıyor. Ana muhalefetin ekonomik kurmayları felaket tellalığı yapmayı bir kenara bıraksın, ekonomik verilere baksınlar. Dünyada ne oluyor, bitiyor görsünler.

Bugün olan biten dünyada olan küresel bir olaydı, Türkiye'deki de bunun bir yansımasıdır. Türkiye maliyesi sağlam temellere dayanıyor. Bankacılık sektörümüz Avrupa'dakinin daha üzerinde. Reel ekonomiye baktığımızda yatırımcıların ayrılmasını gerektirecek hiçbir veri yok. Biz yerli ve uluslararası yatırımcınının işlerini kolaylaştırmaya gayret ediyoruz. Proje bazlı teşvik sistemi yürürlüğe girdi. Ülkemiz için katma değeri yüksek projeler, teknolojik dönüşüm sağlayacak yatırımlar özel teşvikle desteklenecek. Ülkemizin ar-ge ve teknolojik altyapısını güçlendirmiş olacağız. 



 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Bütün Futbol Organizasyonları Durduruldu
 
Portekiz Büyükelçisi'nden Başkan Türel'e Ziyaret
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Numan Kurtulmuş'tan Dolar Açıklaması
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında ...
Bakan Ağbal Yeniden Yapılandırma Rakamlarını Açıkladı
Maliye Bakanı Naci Ağbal borç yapılandırma kanunu kapsamında yapılan başvuru ...
Ekonomik Güven Endeksi Kasım'da Arttı
TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi Kasım ayında bir önceki aya ...
Piyasaya 9 Milyar Dolar Kaynak
Hükümet üretim, yatırım ve istihdamı artırmak, ekonomik istikrarı pekiştirmek ...
 
 
Otomobillerde ÖTV Düzenlemesine İlişkin Kararname Yayımlandı
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararname ile otomobillerde ...
Merkez Bankası Faiz Arttırdı
Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, politika ...
EKK Toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında Yapılacak
Başbakan Yıldırım başkanlığında dün yapılması planlanan ancak iptal edilen ...
EKK Toplantısı İptal Edildi
Bugün toplanacak olan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Başbakan Yıldırım'ın ...
 
 
EKK Dolar İçin 2. Kez Toplanıyor
Ekonomi Koordinasyon Kurulu yarın bir kez daha toplanıyor
Dizel Araç Sahiplerine Kötü Haber
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorine 9 kuruş zam yaptı.
Yeniden Yapılandırma Süresi Uzatıldı
Maliye Bakanı Naci Ağbal, haklarında vergi incelemesi olanlardan, bazı ...
Emekli ve Memurların 2017 Maaşları Belli Oldu
11.6 milyon emekli, 3.1 milyon memur ve 5 milyonu aşkın asgari ücretlinin ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya