Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/25 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Bursa’da Tramvay Heyecanı
Bursa’da Tramvay Heyecanı
 
Bursa'ya, İstanbul'un ünlü caddesi 'İstiklal' modelini getirecek nostaljik tramvay hattının temeli Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı törenle atıldı.
 
2 Ocak 2011 Pazar - 17:00

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen nostaljik tramvay hattının temeli Gökdere Meydancık Köprüsü'nde düzenlenen törenle atıldı. Yeni Cumhuriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'ni takiben tarihi hanlar bölgesinin ortasından geçerek Zafer Plaza'ya kadar ulaşacak olan nostaljik tramvay hattı toplam 1,5 kilometreden oluşacak. Tramvayların geçtiği güzergahlar araç trafiğine kapatılarak, Cumhuriyet Caddesi boydan boya yaya aksına ve cazibe merkezine dönüştürülmüş olacak.
Törene katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Laf değil, iş üretiyoruz. sıkıntıları çözmek vaatleri yerine getirmek için huzurlarınızdayız" dedi.
Uykuyu kendine yasaklayıp canla başla çalıştıklarını belirten Bakan Çelik, "Geçmişe baktığımızda çevre yolunu, şehir içi geçişlerini, suyla ilgili çalışmaları kimse konuşmuyor. Birçok problem artık Bursa'dan kalktı. Geçmişe takılmak eski iktidar sahiplerinin anlayışı idi. Biz artık gelecekte ne yapacağız, önümüzdeki hafta neyi çözeceğiz diye düşünüyoruz. Vatandaşımız da artık çözüme yönelik bakış açısı ortaya koymaya başladı. 73 milyonun arzuladığı şekilde Türkiye'nin 4 bir tarafında yapılması gerekenleri bir bir yapıyoruz. Atatürk, yurdun bir baştan bir başa demir ağlarla örülmesini, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarılmasını söylüyor. Bu ufuklar yatarak gerçekleşmez" diye konuştu.
Türkiye'nin hızla demir ağlarla örüldüğüne dikkati çeken Bakan Çelik, "Ankara - Eskişehir hızlı tren hattı başladı. Eskişehir - İstanbul hattı 1,5 yıl sonra hizmete geçecek. İstanbul'dan Konya'ya hızlı trenle gidebiliyorsunuz. Sivas hattı ve Bakü hattı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bursa ilavesini de ihmal etmedik. Bursa-Osmaneli hızlı tren hattı ihalesi yapıldı. Bursa da bu hatta dahil edildi. 90 yıl önce söylenenlerin sözünü etmek değil, icraat yapmak lazım" şeklinde konuştu.
"3'ÜNCÜ İL OLMA ÖZELLİĞİNİ İZMİR'DEN ALACAĞIZ"
Diyarbakır'da da Sinop'ta da, Mersin'de de, Türkiye'nin dört bir tarafında hizmetlerin sürdüğünü söyleyen Bakan Çelik, "Türkiye'de her alanda hizmetler devam ediyor. Bursa'da bugün tarihi çarşı açısından çok önemli bir adım atılıyor. Esnaflar açısından bu tramvay çok önemli. Çağdaş bir il olma açısından bu adım çok önemli. Artık isin, pasın, egzoz gazlarının olmadığı tarihi bir mekana kavuşuyoruz. Nostaljik tramvay bu yolda atılan adımlardan biri. Esnafımız ve Bursa'nın modern bir şehir olması açısından bu adım son derece önemlidir. Teleferik de çok önemli bir adım olarak hizmete başlayacak. İstanbul - Bursa Otoyolu, hızlı tren ve duble yollarının tamamlanmasıyla İzmir'den 3. büyük şehir olma özelliğini alacağız. Bursa 2011 yılını sağlık yılı olarak geçirecek. Diğer alanlar da yatırımlarımız devam edecek. Büyükorhan ve Harmancık'a spor salonu, Keles'e ve Orhaneli'ne hastane yapılması ilgili çalışmalar sürüyor. Dağ ilçelerinde, kent merkezinde ve Türkiye'de yaptığımız çalışmalar ortada" dedi.
"BİZ SIRADAN BİR MİLLET DEĞİLİZ"
"Biz sıradan bir millet değiliz" diyen Bakan Çelik, "Biz köksüz bir millet değil, tarihin derinliklerinde var olan medeniyetler kurmuş bir milletiz. Bursa'nın birçok mekanında tarihi eserler hizmet elini bekliyordu. Son dönemde hükümet olarak aldığımız kararlar ve yerel yönetimlerde yaptığımız çalışmalarla yaygın bir şekilde tarihi eserlerin onarılması ve ayağa kaldırılması için çalıştık ve 3 binin üzerinde eseri ayağa kaldırdık. Sınırların dışında da çalışmalarımız sürüyor. Makedonya'da, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova, Şam'daki eserlerimizi de ayağa kaldırıyoruz. Gerek büyük coğrafyada gerekse ülkemizdeki eserleri ecdadımıza yakışır şekilde ayağa kaldırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise bir devin ayağa kalktığını, 7 asır önce dünyaya en büyük imparatorluğu armağan eden Bursa'nın bugün yeniden o büyük geleceğe doğru her gün yeni eserler ve yatırımlarla ilerlediğini söyledi. Türkiye'nin yeniden dünyanın lider ülkesi olması yolunda Bursa'nın bir lokomotif görevi yaptığını söyleyen Vali Harput, "Bursa sahip olduğu zenginler itibarıyla dünyanın hiçbir şehir ile mukayese edilemez. Bursa bizim için nimet sofrası bunun hakkını vermek ve bunu değerlendirmek, insanların istifadesine sunarak bu şehri çok daha yukarılara taşımalıyız. Turizm açısından da önemli bir potansiyel üretecek olan nostaljik tramvay, cephe sağlıklaştırma çalışmaları ve hanlar bölgesi çalışmaları ile Bursa dünyanın görmek için sıraya gireceği bir yer haline gelecektir" şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Meydancık Köprüsü üzerinde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, 2011 yılının ilk iki gününü iki yeni projenin temelini atarak geçirdiklerinin altını çizdi. Dün Altıparmak'taki stadyum meydanı projesinin temelinin atıldığını hatırlatan Başkan Altepe, bugün de UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmak üzere olan Ulucami ve hanlar bölgesini canlandıracak olan bir işin adımını attıklarını kaydetti. Nostaljik tramvay projesi ile Cumhuriyet Caddesi ve civarındaki çarşının dünyanın ve Türkiye'nin en güzel çarşısı haline geleceğini belirten Başkan Altepe, bugüne kadar yapılan çalışmalarla Türkiye'de örnek bir çarşı olan Bursa çarşısının bu projeden sonra dünyaya örnek bir çarşı haline geleceğini söyledi.
"OSMANLININ İLK ÇARŞISINI CANLANDIRIYORUZ"
Bu çarşının Osmanlı'nın ilk çarşısı olduğunu ifade eden Başkan Altepe "Bursa'daki eserler ilk dönem Osmanlı hanları hamamları imarethaneleri çarşılarıdır. Bu bölgelerle ilgili çalışmalarımıza 7 yıl önce başladık. Başta anıtsal yapılarımızı ve çarşımızın tarihi akslarıyla ilgili projelerimizi başlattık. Galle Han, Geyve ve Tuz Han olmak üzere hanların restorasyonunu başlattık. Valilik ve İl Özel İdaremizle bu bölgedeki çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Çünkü çarşı çökerse kent çöker. Çarşı canlı olursa şehir canlı olur. Mülkiyeti kime ait olursa olsun tarihi eserlere sahip çıkıyoruz" dedi.
"CUMHURİYET CADDESİ GECE GÜNDÜZ HAREKETLİ OLACAK"
Tarihi çarşı ve hanlar bölgesi ile Reyhan ve Kayhan bölgelerindeki her noktayı elden geçirdiklerinin altını çizen Başkan Altepe, "Bölgedeki tarihi yapılar, sokakların düzenlenmesi, sivil mimarlık örneği eserlerle ilgili dünyaca ünlü mimarlarla çalışıyoruz. Tüm bu bölgelerin örnek bir proje olması için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde Kayhan'daki Tekel binasının yıkılmasıyla birlikte Kayhan'a da önemli bir meydan kazandırılmış olacak. Kayhan Çarşısı'nın da sokakları elden geçiriliyor" şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Caddesi'nin tarihte olmayan yaklaşık 100 yıl önce binaların ve tarihi eserlerin yıkılmasıyla açılan bir cadde olduğuna dikkati çeken Başkan Altepe, "Şimdi de bu caddeyi elden geçiriyoruz. Tüm binalar elden geçirilecek ve onarılacak. Cepheleri dokuya uygun olarak sağlıklaştırılacak. Nostaljik Tramvay'ın da katılımıyla bu bölge gece gündüz yaşayan bir merkez olacak. Gece gündüz canlı olacak. Yeme, içme, konuklama ve alışveriş mekanlarıyla yaşayan bir cazibe merkezi haline gelecek. Bu projeden ile bölge esnafı da faydalanacak. Bursa ekonomisi ve Türkiye ekonomisin de katkı sağlayacak. Bölgenin kısa zamanda UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesini de sağlayacağız" diye konuştu.
Nostaljik tramvayın bu bölgeye kent aksesuarı olarak konulduğuna vurgu yapan Başkan Altepe, iki tramvayın karşılıklı olarak çalışacağını söyledi. Başkan Altepe, bu proje ile bölgeyi canlandırmak istediklerini kaydetti. Cumhuriyet Caddesi'ni önemli bir yaya bölgesi haline getirerek örnek bir çarşı ortaya çıkarmak istediklerine işaret eden Başkan Altepe, "Alman malı olan 1952 model tramvaylar en son İstanbul'da Kadıköy-Moda hattında çalıştı. 3 adet tramvay şu anda kendi atölyelerimizde yenileniyor. 10 metre boyunda ve 750 voltluk enerji ile çalışacak tramvaylar Cumhuriyet Caddesi ve hanlar bölgesine prestij katacak. Hangi uzman ve uluslar arası otorite ile görüşsek bu çalışmaya çok büyük önem veriyorlar" dedi.
Hedefin şehir merkezindeki trafiğin azaltılması olduğunun altını çizen Başkan Altepe, "Yıl içinde inşaatına başlayacağımız Santral Garaj-Heykel tramvay hattı ile şehir merkezindeki araçlar da azalmış olacak. Cumhuriyet Caddesi'ni örnek bir proje haline getirerek daha sonra diğer caddelerde de bu sistemi uygulamak istiyoruz. Başlangıçta sıkıntılı bir süreç gibi görünebilir. Ancak Ünlü Caddesi ve Nalbantoğlu gibi örnekler var. Hedefimizde Kurtuluş Caddesi de var. Bursa kabuk değiştiriyor. Hızlı bir çalışma ile bu tramvaylar hisan ayında hizmete girecek. Diğer taraftan bölgedeki cephe düzenlemeleri için ihale hazırlığı sürüyor" şeklinde konuştu.
Cumhuriyet Caddesi Esnafları Derneği Başkanı Erkan Öncel de, bölge esnafına önemli katkılar sağlayacak tramvay projesine hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Bursa milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, çarşı esnafı ile çok sayıda vatandaşın katıldığı törende, konuşmaların ardından Bakan Çelik, Başkan Altepe ve davetliler, Meydancık Köprüsü üzerinde inşaatına başlanan nostaljik tramvayın raylarının temelini attı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kurtlar Vadisi Filistin'in 2. Fragmanıda Byturco’da
 
Adana’da Cinayet
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
'Arap CNN' Erdoğan'ı yılın adamı seçti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dubai merkezli CNN Arabic'in internet sitesinde, ...
Erzurum'da şüpheli paket paniği
Erzurum'da bir askeri kışlanın önündeki çöp konteynerinin yanına bırakılan ...
Kına Gecesi Yapılan Ahşap Evde Çökme: 34 Yaralı
Bayburt'ta "kına gecesi" töreni yapılan iki katlı ahşap evde meydana gelen ...
Havada Camı Çatlayan Yolcu Uçağı Acil İniş Yaptı
Havada pilot kabininin camı çatlayan yolcu uçağı, acil olarak Atatürk Havalimanı'na indi.
 
 
2 Bin 900 Rakımda Mahsur Kalan 10 Kişi Kurtarıldı
Hakkari'de 2 bin 900 rakımlı Şivekür tepesinde araçların içinde mahsur ...
Bursa Görkemli Meydana Kavuşuyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Altıparmak'ta görkemli bir meydan oluşturmak ...
Mardin'de Patlama: 1 Kişi Öldü
Mardin Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi'nde meydana gelen patlamada 1 teknisyen öldü
Sultanahmet'e Otomobille Gitmeyin!
UKOME kararıyla Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda ...
 
 
Başbakan’dan 2011 Öngörüleri
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk dakikalarında TRT radyolarında ...
Muğla’da Trafik Kazası: 2 Ölü, 2 Yaralı
Sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybedince köprüden sulama kanalına düştüler
Terim’in Evine Hırsız Girdi
Fatih Terim’in evindeki kasadan yaklaşık 50 bin TL değerinde ziynet eşyası çalındı
Yeni Yıla Madende Girdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde Darkale ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya