Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    KANTDER başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
Büyük Buluşma Gerçekleşti!
Büyük Buluşma Gerçekleşti!
 
Babacan 49 banka müdürüyle bir araya geldi
 
22 Aralık 2010 Çarşamba - 17:24

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bugün 49 banka müdürüyle bir araya geldi.
Görüşmenin ardından gerçekleştirilen canlı yayında Babacan dünyada ve Türkiye'de 2010 yılını ve yakın geleceği değerlendiriyor.

Babacan değerlendirmei esnasında şu açıklamaları yaptı:

"Sermaye akımları 2008 yılında yarı yarıya azalmadan sonra 2009'da daralma devam etti. 2010'da yüzde 36 artacağını bekliyoruz. Küresel ciddi riskler hala devam ediyor. Büyüme dengesiz bir büyüme. Özellikle gelişmiş ülkelerde işsizlik oranının yüksek olduğunu ve yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Avrupa'da kamunun açıkları ve kamu borçluluğu artmaya devam ediyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERİN DURUMU DAHA DA ZORLAŞACAK
Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda zayıf iktidarlar işbaşında. Koalisyon, azınlık hükümetleri veya hükümetlerle parlamentolar arasındaki uyumsuzluk hükümetlerin parlamentoya hakim olamaması durumu var.
Böyle bir tabloda önümüzdeki birkaç yıl atılması gereken adımlar konusunda hükümetlerin yavaş ve yetersiz kalacağını öngörüyoruz. Mutabakatta zorluk çekecekler. AB kendi içerisinde doğru adımları zamanında atma konusunda mutabakat sağlamada güçlük çekecek merkez bankalarına daha çok iş düşecek.
Merkez Bankaları durumu kurtarmak ve daha kötüye gidişi önlemek için bankalar veya devletler de çöküşü önlemek için sıradışı ve yüksek müdahalalelerde bulunmak zorunda kalacak. Likidite bolluğu ve gelişmekte olan ülkelere yoğun sermaye girişi bazı sorunları beraberinde getirecek.


2011'DE BÜYÜME AZALABİLİR
Tabloya geniş açıdan bakınca 2011 yılı ve ötesinde: 2011'de büyüme bir miktar azalacak. Avrupa'daki borç sorunu önemini koruyacak. Gelişmiş ülkelerde politika faizlerinde 2011 yılının sonunda önce artış zor olacak. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında büyüme farkı orta vadede sürecek. Yüksek kamu borçluluğu, açıklar ve işsizlik daha uzun yıllarg elişmiş ülkelerde devam edecek.


AVRUPA'NIN TOPARLANMASI ZAMAN ALIR
Avrupa'da güçlü bir toparlanma zaman alacak. Avrupa en yavaş toparlanan ve sorunların çözümünün en uzun süreceği bölge olacak. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı devam edecek.

TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEK
Türkiye son 8 yıldır uluslararası doğrudan yatırımlara ve portföy yatırımlarına açık oldu ve cazibe merkezi oldu. Türkiye'de güven ve istikrar devam ettiği sürece sermaye akımları pozifit olmayı sürdürecek. Önemli olan gelen sermayenin uzun süreli ve kalıcı olmasını sağlamak. Dışa açık bir ekonomi olma özelliğini korumamız hatta güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye'yi kendi içine kapatıcı bir yaklaşımda asla bulunmayız.


KAMUNUN KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMESİ AÇIKLARI KAPATMASI LAZIM
Kısa süreli sermaye hareketlerinin sebep olabileceği olumsuz sonuçlara karşı tüm kurumlarımızı daha ne kadar korunaklı hale getirebiliriz bunun üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Mali disiplin bütün bu politikaların merkezinde. Kamunun kendine çeki düzen vermesi, kamu açıklarının düşen seviyede makul olması önemli. Merkez Bankası'nın politikaları, yapısal reformlar önemli bir politikamız. Serbest kurdan asla sapma olmayacak. Bu da bizim için çok önemli.

Makro ihtiyati tedbirlerin ön planda tutulması gereken tedbirler olduğunu düşünüyoruz. Atılmış adımlar da bu çerçevede atıldı.


2009'DAN BU YANA DENGELİ EKONOMİ POLİTİKALARI UYGULADIK
Biz neler yaptık. Dönem dönem değişti. 2009'dan bu yana dengeliekonomi politikaları uyguladık. Kamu maliyesinde ilk normale dönüşü ve çıkış stratejisini uygulamaya başladık. Bunu 2009'un eylül ayında açıkladığımız OVP'La ortaya koyduk. Mayıs 2010'da açıklanan Merkez Bankası'nın çıkış stratejisi ikincisidir.

İçinde bulunduğumuz konjonktürde politika faiz oranlarını hızlı düşüren gelişmiş ülke merkez bankalarının bu hareketiyle küresel likiditede artış yaşandı.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmiş ülkelere sermaye akımlarında önemli artış yaşandı. Bu akımlardan doğru şekilde faydalanılması finansal derinliği artırıcı politikaların izlenmesi için uygun bir ortamın sağlanması önemli. Hem kamu hem özel sektör için aşırı borçlanmamak, uzun vadeli bodrçlanmak, dış şoklara dayanıklılığımızı pekiştirecek.



OVP'NİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÖNEMİ DAHA DA ARTTI
2010'un ekim ayında revize ettiğimiz OVP'ye göre bütçe açığı kademeli olarak azaltılmaya devam edecek. Bütçe açığının GSYİH'ya oranı düşen tek ülke Türkiye ve bu devam da edecek.

İçinde bulunduğumuz dönemde daha sağlıklı bir finansal yapının tesisi için tüm politika araçlarının eşgüdüm içinde kullanılması önemli. Hazine, Merkez Bankası ve kurumlar önemli araçlara sahip. Kurumlararası koordinasyon hayati önem taşıyor.

ÖNGÖRÜLENDEN DAHA OLUMLU SONUÇLAR ALIYORUZ
Finansal ve makroekonomik istikrarın korunmasını ve güçlendririlmesi hedefliyoruz. Politikalar buna göre şekillendiriliyor. Kamu maliyesinde 2010'da öngörülenden daha olumlu sonuçlar alınıyor.
Merkez Bankamız ve BDDK'mız gerekli zamanda gerekli adımları atıyor."

Babacan şöyle devam etti:
"Finansal ve makroekonomik istikrarın güçlendirilmesini hedefliyoruz.  Türkiye kriz ortamında olumlu bir şekilde ayrışmıştır. Hedefimiz orta  vadede büyümeyi yüzde 5 seviyesinde tutmaktır. Türkiye krız sürecinde olumlu yönde ayrışan ülkeler arasında yer alıyor. Büyüme tamamıyla özel sektörün katkısıyla sağlandı, büyüme suni değil. 2010 yılında kamu borcunun GYİH'ye oranı ciddi oranda düşmektedir. Bugün itibariyle hesaplandığında bu rakamın yüzde 41.4'e kadar düşeceğini öngörüyoruz. Bu dönemde 2009'a göre Hazine'nin iç borç çevirme oranının azaldığını görüyoruz.

Cari açık bu yıl 40 milyar doları geçecek. Ödemeler dengesinin finansmanında sorunla karşılaşılmadı. Sıhhatli bir tablo görüyoruz. Geleceğe dönük ihtiyatlı bir tutum almamız gerektiği ortada.


HÜKÜMET VE TÜM OTORİTELER GEREKN EN SERT TEDBİRİ ALMAKTAN KAÇINMAYACAK
Güven ve istikrar adına hükümet ve tüm otoriteler gereken en sert tedbirleri almaktan kaçınmayacak. İstikrar oldukça Türkiye'nin önü açık. Pek çok ülke günü kurtarmaya çalışırken biz 2009 ortalarında üç yıl sonra neler yapacağımızı ortaya koyduk. Her yıl sürdürülebilir bir yüksek büyüme yaratmanın peşinde olduk. 2011 siyasi takvim olarak özel bir yıl gibi görülse de biz 2012-2013'ü de düşüneceğiz. Aksi halde bu gelecek nesillere ihanet etmektir.
Bugünü kurtaralım yaklaşımı bizim yaklaşımımız olmadı olmayacak.

12 AB ÜLKESİNİN DURUMU TÜRKİYE'DEN DAHA RİSKLİ
Bazı moda politika uygulamaları görüyoruz. Fiscal stimulus dediler. Bunu Avrupa da ABD de dedi. Vatandaşlarına harcama çeki dağıtan gereksiz harcama yapan ülkelerin durumunu görüyoruz. AB güya istikrar birliği. 12 üye ülke yarıdan fazlası Euro bölgesinde Türkiye'den daha riskli durumda.



BİZE KAMU PARASI HARCAYIN DEDİLER BİZ FRENE BASTIK
Bize büyümenin tek yolu daha çok kamu parası harcamaktır telkini yaptılar. Biz frene bastık. Sonuçta olumlu şekilde ayrıştık.
Benzer moda akımları şimdi de var. bu akımlara kapılmayacağız. Rasyonel ve sonuç getirici adımlar atacağız.
Özellikle son haftalarda uygulanan politikalara bakarsanız dünyanın da ilgisini çeken politikalar.

 

UYGULADIĞIMIZ POLİTİKALARA GÜVENİYORUZ
Biz bu politikalara güveniyoruz. Kurumlarımız doğru zamanda doğru adımlar attı. Sonuçlarını da inşallah göreceğiz. Devamı da gelecek. Her türlü enstrüman var kurumlarımızın elinde.
Çok sayıda kurumumuz bununla alakalı. Merkez bankasının temel amacı fiyat istikrarı. Bunun için de her türlü araç bağımsızlığına sahibiz. Finansal istikrarla ilgili konularda pek çok kurumun eşgüdüm içinde hareket etmesi gerekiyor. Bu yönde de olumlu adımlar attık. Sık sık bir araya geldiler. Kimi gece vakti bile oldu.

Bu açıklamaların ardından Babacan, basına açık bölümün sona erdiğini söyleyerek basın mensuplarına teşekkür etti ve basına kapalı görüşmeye geçileceğini bildirdi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Burhan Kuzu’ya Çiçekli Karşılama
 
Hemşireyi Dere Kenarında Vurdular
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Merkez Bankası Hedeflerini Açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2013 yılı enflasyon hedefinin yüzde ...
Uçakların Fiyatı 120 Bin Euro Olacak
Almanya'da havacılık ve uzay mühendisliği alanında eğitim alan, airbus ...
Sigaranın Yüzde 78.3'ü Vergiye
Türkiye 28 Avrupa ülkesi arasında sigaradaki vergi yükü açısından 14'üncü ...
IMF’den Bankalara Uyarı
IMF, Türk ekonomisinin güçlü toparlanmasını sürdüreceğine vurgu yaptı; ...
 
 
Faiz Oranları Değişti
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
Faiz Bir Kez Daha Düşüş Rekoru Kırdı
Merkez Bankası'nın faiz indirim sinyali vermesinin ardından faizlerde başlayan düşüş devam ediyor.
En Pahalısı DANİMARKA ! Peki ya TÜRKİYE ?
Türkiye, fiyat düzeyi açısından en ucuz 10 ülke arasında yer aldı. Satınalma ...
Benzinde İndirime Gidildi
Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı açıklamaları dikkate alan akaryakıt ...
 
 
Bakan Yıldız Petrol Fiyatlarını Değerlendirdi
Rekor düzeydeki akaryakıt fiyatlarını değerlendiren Enerji Bakanı Yıldız, ...
Ekim Ayında 3,6 Milyar Dolar Açık
Türkiye'nin ödemeler dengesi bilançosu, ekim ayında 3 milyar 677 milyon dolar açık verdi
Düzenleme ile İşsizlik Maaşı 1500 TL’ye Kadar Çıkacak
Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre işsizlik maaşı ...
Bankalardan İyi Haber Geldi
Borç yapılandırma tasarısının ardından gözler bankalara çevrildi. Türkiye ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya