Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı
Çalıkuşu Büyükşehir İçin Aday Adaylığını Açıkladı
 
Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi Avukat Figen Çalıkuşu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladı.
 
2 Eylül 2013 Pazartesi - 11:38

Çalıkuşu yaptığı yazılı açıklamada, ‘kilit insandır’ refleksiyle kadınların, çocukların, gençlerin, yaşlıların, erkeklerin, insanca bir düzen içinde Antalya’nın sesi olmak amacı ile Antalya’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için irade koyan ilk kadın aday adayı olduğunu bildirdi.
Antalya’nın Türkiye’nin en önemli bütünleşik turizm gelişim projesi olma özelliğini halen sürdürmekte olan Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi’nin sağladığı imkanlarla artık yetinmeyip, çoktan hak ettiği ve dünya şehirciliğinde diğer dünya kentlerinden çok daha önde koşmasını neden olacak küresel bir kente dönmesinin vaktinin gelip geçtiğine inandığını kaydeden Çalıkuşu açıklamasında şunları kaydetti:
”Bir büyük ve başarılı turizm projesinin şekillendirdiği kentimizi artık avantajları yanında tüm zaaflarını gidererek küresel bir kent düzeyine zıplatmaya da talibim. Yerli ve yabancı turistlere 25 bin yataklık bir kapasite sunmak üzere planlanan Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi kapsamında, iki revizyon ile 1995 yılında 62 bin, 2000 yılında 65 bin yataklık bir kapasiteye ulaşılmış ve toplam kapasitenin yüzde 80 oranında dış turizme hizmet etmesi ve döviz girdileriyle ödemeler dengesine katkıda bulunması amaçlanmıştır. Doğrusu bu hedef de başarılmıştır. Turizm istatistiklerine göre Antalya, 10 milyon turistle dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü il durumundadır. Ancak Antalya bu parıltının altında çok da ciddi zaaflar barındırmakta, maalesef geçen bunca zaman sonrasında halen küresel kente dönüşememektedir. Küresel şehirleri diğer büyük şehirlerden ayıran en önemli özellik, dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olması olarak tanımlanır. Antalya dünyadan hak ettiği payı sürekli ve düzenli büyüterek almalıdır ki, kentin sosyal sağlığı, huzuru, diriliği ve paylaşımdaki adaleti sorun olmaktan çıksın.”
ÖNCE İNSAN
Antalya’da vaad ettiği daha büyük refah ve özgürlüğün adaletli paylaşımının da teminatı olduğunu ifade eden Çalıkuşu açıklamasında, “Bugüne kadar siyasi faaliyetlerimin bilançosunun özeti olan ‘önce insan’dır. Bu anlayış, paylaşımdaki eşitlik insanın refahı ve özgürlüğü teminatımın da güvence belgesidir. Kentin ekonomik ve sosyal refahı sürekli artsın ki, paylaşım ve bölüşüm de büyüyerek eşitlensin” sözlerine yer verdi.
KÜRESEL KENT KAVRAMI
Küresel kent(Global City) kavramının ilk kez Anthony King'in 1990'da yayımlanan "Global Cities" adlı kitabında kullanıldığına dikkat çeken Çalıkuşu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
”Ancak ünlü sosyolog Saskia Sassen de, küreselleşmeyle ortaya çıkan yeni kent olgusunu dünya kentlerinden ayırmak için küresel kent kavramından söz etmişti. Antalya’nın sosyo-ekonomisi incelendiğinde, neden bir turizm kentinden, çağın ve kendinin ihtiyacı olan küresel kente de dönüşemediği açıkça görülmektedir. Dünya küresel kent kavramını, sanayi sonrası yani bilgi çağına geçtiği bir dönemde üretti. Sanayi döneminde metropoller vardı, şimdi çağı en iyi okuyan ve koklayan küresel kent var. Halbuki Antalya, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre 10. ili olmasına rağmen sanayi alanında Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Bunun temel nedeni Antalya'da sadece turizmin ve tarımın ön planda olması yatmaktadır. 1970 yılında nüfusun dörtte üçü tarımsal sektörlerden geçiniyorken 2000 yılında bu oran yüzde 49'a düşmüştür. Tarımsal yanı ağır basan, sanayileşme ile tanışmadığı için kavilleşememiş bir turizm kenti kimliği ile de dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olması tabii ki beklenemez.”
YENİDÜNYA YENİ BULUŞLAR DÜNYASIDIR
2000’li yıllarda Taylor tarafından yapılan ve kentleri Alfa, Beta ve Gama kentler olarak gruplandıran kentler hiyerarşisine katkıda bulunan bir çalışmadan sözeden Çalıkuşu açıklamasında, “Kentler gruplandırılırken, kentlerde var olan muhasebecilik, bankacılık, finans, reklamcılık ve hukuk hizmetlerinin sunuluş şekli ele alınmıştır. Hizmetlerin sunuluş şekline göre yapılan değerlendirmede hizmetleri en iyi sunan kente üç, orta derecede sunan kente iki ve alt düzeyde sunan kente bir puan verilerek her kentin aldığı puanlar toplanmış ve on,on iki arası puan alan kentler Alfa, dokuz- yedi puan arası alan kentler Beta, yedi puan alan kentler ise Gama kentler olarak sınıflandırılmıştır. Antalya buralarda da yoktur. Yenidünya yeni buluşlar dünyasıdır, bir anlamda patentler dünyasıdır. Ne yazık ki, Türkiyemiz’in patent zaafı, bir turizm markası olan kentimizde de fazlasıyla yaşanıyor. Küresel kentler, üretime ilişkin buluş ve teknolojilerin geliştirildiği, bilgi akış sistemlerinde ve iletişim teknolojilerinde uzmanlaşmış merkezlerdir. Küresel kentler, imalat sektörünün önemli bir kısmının desantralize edildiği, onun yerini dünya ölçeğinde iş yapan firmaların, dünya ekonomisine etki eden borsaları, haberleşme, emlak, pazarlama ve sigorta şirketlerinin yoğunlaştığı merkezlerdir. Küresel kentler, uluslararası organizasyonların, finans kurumlarının, çok uluslu ve ulus ötesi firmaların yönetim faaliyetlerinin yürütüldüğü merkezlerdir. Küresel kentler, sermayenin ve üretimin kontrol edildiği merkezlerdir. Uzun yıllardır göç alan bir kent olmasına göre, göç almaktan korkmayan ama göç edenleri kentin hızlıca doğal parçası haline getirmeyi ilke alan bir siyaset yaklaşımın ve politikaların oluşturulmamış olması ciddi bir eksikliktir. Gezi ruhunun Antalya’da yerel iktidar olma talebinin adayıyım.”

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Galaxy Gear'ın Fotoğrafı Sızdırıldı
 
28 Şubat Davası Başladı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Antalya'da Renkli Eylem
Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan bir grup öğrenci, Konyaaltı Plajı varyant ...
AGİD' in Yeni Başkanı Onur Kaya
Antalya Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) 14. Olağan Genel Kurulu ...
Antalya Parkları ve Köpekler
Son günlerde kamuoyunda köpekler tarafından ısırılan çocuklar ve yetişkinlerle ...
AESOB, Özel Olimpos Hastanesi İle Sağlık Protokolü İmzaladı
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, üyelerinin daha ucuza sağlık ...
 
 
Antalya Ak Parti İl Başkanlığı'ndan Antalyaspor Ziyareti
Ak Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Ak Parti İl Başkanı ...
Antalya'da Zafer Bayramı Çoşkusu
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 91'inci yılı Antalya’da coşkuyla kutlandı.
Antalya'da 2'nci Anadolu Kültür Festivali Başlıyor
Antalya Büyükşehir Belediye ve 40 hemşeri derneğinin ortaklaşa düzenlediği ...
Kırcami İmarına Büyükşehir'den Onay
Antalya Büyükşehir Belediye meclisinde yapılan oylamada CHP ve MHP evet, Ak Parti red verdi.
 
 
Antalya'da Sokak Köpeklerinin Deniz Keyfi
Antalya'nın Alanya ilçesinde sokak hayvanlarına sahip çıkarak evinde besleyen ...
Antalya Havalimanında 'İspanyol Sineği' Ele Geçirildi
Antalya Gümrük Muhafaza Ekipleri, 'İspanyol Sineği' olarak bilinen cinsel ...
Yufkada Gizli Soygun İddiası
Yufka satışlarını değerlendiren Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Genel Başkanı ...
Hilesini İspat Edene 50 Lira!
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nin Kent Belleği tarafından, ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya