Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/21 °C
 
 
    Meteorolojik uyarı üzerine ekipler Antalya'da teyakkuzda  
 
    BATEM'de 91. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinliği  
 
    KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı  
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
Çandır: Rusya Krizi Pahalı Bir Tecrübe Oldu
Çandır: Rusya Krizi Pahalı Bir Tecrübe Oldu
 
Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye- Rusya krizinin kente etkileri üzerine değerlendirmede bulundu. Türker, "Demek ki yumurtaların hepsini tek sepete koymayacağız. Bunu en azından bilip bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım" dedi.
 
2 Aralık 2015 Çarşamba - 18:35

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) 'Kent Buluşmaları' adlı toplantısının konuğu, Vali Muammer Türker oldu. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve meclis üyelerinin katıldığı toplantının gündemini Rusya krizi nedeniyle tarım ve turizm sektörlerinde ortaya çıkan sorunlar oluşturdu. 

 PAHALI BİR TECRÜBE OLDU 

 Rusya ve Türkiye arasındaki olayların bugünlerin özel konusu olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, Rusya'nın Türkiye'den ihraç edilen ürünlere yılbaşından sonra yasak getirdiğini, şimdi ise gümrüklerde bekleyen tırlar ve gemilerin içeri alındığı yönünde sevindirici haberler duyduklarını söyledi. Diplomasinin yoğun çalışması ve iki ülke arasındaki bu sorunun çözümünün bir an önce gerçekleşmesini umut ettiklerini belirten Ali Çandır, "Tarım ve turizmin kenti diye tarif ettiğimiz Antalya en çok etkilenen kent. Sevindiğimiz bir başka konu da bu yaşanan olaylarla ilgili, özellikle yaş meyve-sebze ve çiçek ihracatı yapan arkadaşlarımızın sorunlarıyla Tarım, Ekonomi ve Dışişleri bakanlıkları birlikte çalışma yürütüyor. Şu an kimin nasıl etkileneceğiyle ilgili hesaplamalar yapılıyor. Dün Başbakanımızın da ifadesiyle bu mağduriyetlerin giderilmesi için yoğun bir çalışma var. İnşallah bir an önce bu olumsuzluk giderilir. Gerek Antalya'da yaşayan Rusların, gerek Rusya'da yaşayan Türklerin bu stresleri biter" diye konuştu.

 İş dünyasının da milli değerleri herşeyin üzerinde tuttuğunu belirten Çandır, bir anda gerçekleşen bu olay nedeniyle herkesin şokta olduğunu ve bu şokun atlatılması için de bazı destekler gerektiğini söyledi. Ürün çeşitlendirmesi ve alternatif hazırlıklar için daha çok çalışılması gerektiğini gördüklerini de belirten Çandır, "Biraz pahalı bir tecrübe oldu" dedi.

 SAVAŞ ORTAMI VARKEN KÜÇÜK HESAPLARLA UĞRAŞMAMAK GEREKİR

 Vali Muammer Türker de bu krizin Antalya'ya etkileri üzerine değerlendirmede bulundu. Antalya ekonomisinin dayanağı olan tarım ve turizmin siyasi konjonktürden çok etkilendiğini belirten Vali Türker, sürekli krizlerle yüzyüze gelinen bir coğrafyada yaşadığımızı söyledi. Milli meseleler gündeme geldiğinde diğer hususların biraz daha önemini kaybettiğini belirten Vali Türker, "Milli egemenlik haklarımızla alakalı bir sorun olduğu zaman, bir ülkeyle akut bir sorun baş gösterdiğinde ekonominin tüm sektörleri, hayatın tüm aşamaları maalesef bundan etkileniyor. Ama bir yerde savaş ortamı varken, hala böyle küçük hesaplarla uğraşmak gibi birşeye de düşmemek lazım. Bunu söylerken yanlış anlaşılacağımı da öngörerek, bir düzeltme yapmak, biraz daha açmam gerekiyor. Ekonominiz iyiyse savaşlarda da egemenlik haklarınızın kullanılması noktasında daha iyi bir noktaya gelirsiniz tartışmasız. O yüzden ekonominin genel gidişatını sektörlerin durumunu asla küçümsüyor değilim" dedi. 

 DEMEK Kİ YUMURTALARIN HEPSİNİ TEK SEPETE KOYMAYACAĞIZ

 Antalya için turizm ve tarım sektörleri bakımından ileriye dönük neler yapabileceği, yeni arayışların tekrar gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Vali Türker, "Bunu fırsata nasıl dönüştürebiliriz, olumlu bir tabloya dönüştürebilirizi düşünmemiz lazım. Hem tarım hem turizm bu olaylardan çabuk etkilenen iki alan. Fakat şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor, demekki yumurtaların hepsini tek sepete koymayacağız. Bunu en azından bilip bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım. Turizmde ve tarımda Rusya yılların birikimi olarak çok ciddi bir noktaya geldi. Ama alternatiflerinizi ve B planlarınızı oluşturmanız gerekiyor gibi bir şey ortaya çıkıyor. Burada almamız gereken derslerden biri bu. Alternatif turizm pazarları, herşey dahil sistemi yeniden tartışmaya açma, farklı turizm türleri ve kaynaklardan beslenmemiz lazım" diye konuştu. 

 KISA VADEDE SORUNLARI AŞMAK MÜMKÜN

 Gümrüklerde bekleyen tırlar ve bu ürünlerin çürüme riskinden bahseden Vali Türker, kısa vadede, bir-iki hafta içindeki meselelerin bir şekilde aşılabileceği, herkesin o meseleleri aşmanın yolunu bulacağı, ticarette kar da zarar da edebileceğini söyledi. Böyle krizler olduğunda zarar etme ihtimali olduğuna değinen Türker, "Ya da iç piyasaya sürer, fiyat kırar bir şekilde elden çıkarısınız o ürünü. Kısa vadeli sorunları aşmak mümkün ama uzun vadede yeniden düşünmemiz gereken bir alan olduğunun farkında olmamız lazım. Birçok şey konuşulabilir ve sihirli formüller yok. Herkesin dünyada iyi-kötü bildiği bir takım yöntemler var" dedi.

 TEŞVİKLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

 Hükümetin hemen bir çözüm arayışı içine girdiğini, Turizm, Ekonomi ve Maliye bakanlıklarının bu krizi en az hasarla atlatmanın gayreti içinde birtakım teşvikler üzerinde çalıştığını söyleyen Vali Türker, Gümrük Bakanlığı'ndan Dışişleri Bakanlığı'na aslında bir dolu şey konuşulduğunu ve bu meselelerin yüksek siyasetle çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Rusya ile turizm ve tarımda 20-25 yılda ilmik ilmik örülmüş bir ilişki ağı olduğunu kaydeden Türker, bir anda yok olmasının mümkün olmayacağını söyledi.

 İKİ TOPLUMUN DA DOĞULU TARAFI ÖN PLANDA

 Bu meseleyi tanımlarken dikkate alınması gereken hususlardan birinin de hem Ruslar hem Türklerin Avrupa ile Asya arasında geçiş güzergahında, bir tarafıyla doğulu bir tarafıyla batılı iki toplum olduğuna işaret eden Türker, "Bu meselede duygusallık ortaya çıktığı için iki toplumun da doğulu tarafı ön plana çıktı. Ama aklı selim inşallah harekete geçer. Doğulu tarafın birikimiyle, yüzyılların bize kazandırdıklarıyla batılı mantalitenin ortaya koyduğu düzenli hayat, herşeyi ölçüp biçme anlayışı inşallah biraraya gelir ve bunu sonuçlandırırız ve hem Antalya hem Türkiye etkilenmez diye umut ediyoruz" dedi. 

 30 BİN EYLEMCİ UÇUK BİR RAKAMDI

 G-20 Liderler Zirvesi'ni de ele alan Vali Türker, zirve öncesi 30 bin eylemci beklenirken, bunun gerçekleşmemesini değerlendirdi. 30 bin rakamının uçuk bir rakam olduğunu belirten Türker, "İkincisi toplantının Belek bölgesinde yani şehrin merkezinde yapılmıyor olması eylemcileri caydırmış olabilir. Adam sesini duyurmak isteyecek. Bir liderin gözünün önünde pankartı açmanın yaratacağı etki var, bir de gidip kıyıda kenarda polisle çatışarak biraz da antipatik olarak kendi sesini duyurması ayrı şey. Tedbirler alındı ama eylemleri engelleyecek bir tutum içersine girmedik. Sadece toplantının yapılacağı bölgede havalimanı bölgesindeki güzergahta yasakladık, bu da işin doğasında var" dedi. 

 FEMEN GELMEDİ, BİZ ENGELLEMEDİK

 Seslerini iyi duyuramayacaklarını düşünmüş olabileceklerinden eylemcilerin gelmemiş olabileceğini belirten Türker, "Bu konudaki daha önce yaptıkları açıklamada espriyle karışık 'Femen gelebilir onlara müdahale etmeyiz' demiştim ama gelmedi. Biz engellemedik" diye konuştu.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kar Yağışı Hafta Sonuna Kadar Etkili Olacak
 
Growtech Eurasia Fuarı Antalya'da Başladı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Antalya OSB'nin Hizmet Kalitesi Değerlendirildi
Antalya Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü, bölgede faaliyet gösteren ...
EXPO 2016 İlerleme Raporu BIE'ye Sunuldu
Türkiye'nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı EXPO 2016 Antalya'nın ilerleme ...
Rusya'ya Giden Çiçekler Geri Dönüyor
Rusya'nın gümrük kapılarında uyguladığı gayriresmi ambargo nedeniyle kesme ...
Dosso Dossi'den Tanıtım Atağı
Mucidi olduğu Dosso Dossi Fashion Show'un 10'uncu yıl dönümünde Rusya'nın ...
 
 
Domatexpo'nun Teması Domates ve Sera Teknolojileri
Kumluca'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Domatexpo Fuarı'nın teması 'Domates ...
G-20 Zirvesi İşte Bu Salonda Gerçekleşecek
Antalya'nın Serik İlçesi'nde 15-16 Kasım tarihlerinde Obama, Merkel, Putin ...
Döşemealtı Halısıyla Narıyla YÖREX'te
Antalya’nın en büyük Merkez İlçesi Döşemealtı’nın en önemli kültürel miraslarından ...
TOBB Girişimci Kadınları Buluşturdu
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ...
 
 
Türk Akımı Projesi Antalya'da Ele Alınacak
Enerji projesi Türk Akımı’nın ilgilileri 14 Kasım 2015’de Antalya’da G20 ...
EXPO 2016 Güvenlik Zirvesi Yapıldı
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman, ...
Antalya Serbest Bölge'de 13 Yılda 308 Yat Üretildi
Türkiye yat sektöründe bu yıldan itibaren İstanbul- Tuzla'yı geride bırakarak ...
Antalya OSB Afrika Pazarına Açılıyor
Antalya OSB Sektörel Ticaret Heyeti Tanzanya’ya gerçekleştirdiği ziyaret ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya