Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/24 °C
 
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
 
    81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
Çevre Bakanlığı Gürültü Yönetmeliği Değişti
Çevre Bakanlığı Gürültü Yönetmeliği Değişti
 
Çevre Bakanlığı, gürültü yönetmeliğini değiştirdi. Mahalle aralarında ve evlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar 'gürültü yasağı' kapsamından çıktı.
 
18 Kasım 2015 Çarşamba - 16:45

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, yönetmelik değişikliğine 'gürültü kirliliği artarak devam edecek' sözleriyle tepki gösterdi.

"DÜZENLEME İLE GERİYE GİDİLDİ"

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, son açıklanan AB İlerleme Raporunda en olumlu görünen başlığın, 'gürültü kirliliği ile mücadele' olduğunu belirterek, yeni düzenlemenin bir geriye gidiş olduğunu vurguladı.

Bozoğlu, yeni düzenleme ile mahalle aralarında düğün, asker uğurlamaları yasağının kalktığını; kent içindeki havaalanlarına inen uçaklardan gürültü tazminatı alınmasına da son verildiğine dikkat çekti.

MAHALLE VE EVDEKİ EĞLENCELER GÜRÜLTÜ KAPSAMINDAN ÇIKTI

Bozoğlu, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamaların yasak kapsamı dışına çıkarılarak, bunların insan sağlığına, doğaya, canlılara zarar vermeyen uygulamalar olarak değerlendirildiğini anlattı.

Bozoğlu, "Açık havada müzik yayını yönetmelik kapsamında bırakılıyor. Burada önemli bir çelişki var. Mahalle aralarında düğün veya asker uğurlamaları kültürümüzün önemli bir parçası. Ancak bu konuları yönetmelik dışında bırakmak; bu faaliyetlerin gürültü kirliliği yaratmadığı anlamını taşır ki, bu durum bilim ve teknikle bağdaşmaz. Yapılması gereken; bu kirlilik kaynaklarının yönetmelikte tutulması ancak belirli kısıtlamalar getirilerek yönetilmesiydi" dedi.

SEÇİM GÜRÜLTÜSÜ DE HAVAİ FİŞEK DE GERİ GELDİ

Bir başka değişiklik ise özellikle seçim dönemlerinde kullanılan ses sistemleri, propaganda otobüsleri yasağının kaldırılması oldu. Oysa 7 Kasım seçimleri öncesindeBaşbakan Davutoğlu, tüm partilere seslenerek, 'gürültü kirliliğine karşı ortak tavır sergileyelim' çağrısı yapmıştı. Baran Bozoğlu, Başbakanın çok olumlu o çağrısının aksine yapılan bu değişikliğin de 'geriye gidiş' anlamı taşıyan diğer değişikliklerin de düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Bayram, tören gibi durumlarda yapılan 'havai fişek' gösterileri de yasak kapsamından çıkarılarak, serbest bırakıldı. Bozoğlu, "Buradan bir kez daha anlıyoruz ki, yazanı uygulatan değil, uygulananı yazılı hale getiren bir düzenleme ile karşı karşıyayız" dedi.

GÜRÜLTÜLÜ UÇAK, TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Bozoğlu, kent içindeki havaalanlarına inen gürültü sertifikasız uçaklardan, tazminat alındığını; ancak bugünkü değişiklikle bu uygulamaya son verildiğini belirtti. "Artık havaalanlarına inen ve gürültü kirliliğine neden olan uçaklar, herhangi bir tazminat ödemeyecek. Oysa bu tazminat ile uçaklar, gürültü kirliliğine karşı önlem almaya zorlanıyordu. Aynı zamanda havalimanlarının gürültü kirliliğini önlemek için yapacağı faaliyetler için bir fon olarak değerlendiriliyordu. AB üyesi ülkelerdeki bu uygulama, bizde son bulmuş oldu" diye konuştu.

KONUT VE ÖĞRENCİ YURDU 'ÇOK HASSAS' OLDU

Baran Bozoğlu, konut ve öğrenci yurtlarının 'hassas kullanım alanı' tanımından çıkarılarak 'çok hassas kullanım alanına'; dini tesislerin de 'hassas kullanım alanına' alınmasının olumlu bir değişiklik olduğunu söyledi. Bozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uygulamada, özellikle eğlence alanları açısından herhangi bir fark göremiyoruz. Çünkü önceki yönetmeliğe göre 'çok hassas' kullanım alanında, açık ve yarı açık alanlarda canlı müzik yapılamazken; yeni değişiklikle bu konu 'hassas' kullanım alanlarıyla aynı değerlendiriliyor ve izin verilebiliyor.

İŞTE O DEĞİŞİKLİK

Ev Faaliyetleri ve Komşuların Oluşturduğu gürültü tanımları 'konutlarda kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi, mekanik veya motorlu dikiş makinesi, matkap, testere, öğütücü, çim biçme makinesi, koşu bandı gibi ekipmanları kullanma, hava kanalları, temiz ve pis su tesisatı, jeneratör, hidrofor, kompresör, yakma kazanı, asansör, çöp bacaları, mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamalar, evcil hayvan besleme ile bina içinde yapılacak tadilat nedeniyle oluşan gürültü' şeklinde oldu.

HASSAS KULLANIM

Hassas Kullanımlar ise 'yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları ile dini tesisleri' şeklinde, Açık Eğlence Yeri ise 'oluşan sesin, bütün cephelerden atmosfere direk geçişine izin verecek şekilde olan eğlence mekânları' olarak değiştirildi.

Yönetmeliğe; Kapalı Eğlence Yeri olarak 'bütün cepheleri ve üstü yapı elemanları (beton, tuğla, cam ve benzeri) ile kapalı olan ve içeride oluşan sesin; kapı, pencere ve benzeri açıklıklardan atmosfere direkt geçişine imkân vermeyecek şekilde önlem alınmış eğlence mekânları' ve Yarı Açık Eğlence Yeri için 'en az bir cephesi veya üstü açık olan veya kullanılan yapı elemanı portatif veya açılıp kapanabilir özellikte olan, içeride oluşan sesin atmosfere direkt geçişine imkân verecek şekilde açıklık (kapı, pencere, havalandırma ve benzeri) bulunan eğlence mekânları' tanımları getirildi.

CANLI MÜZİK İZNİ

İlgili yönetmeliğin 24. maddesine "Canlı müzik izni alınmadan hiçbir suretle müzik faaliyeti gerçekleştirilemez." bendi eklendi.

Aynı maddenin (ç), (d) ve (e) bentleri şu şekilde değiştirildi: "ç) Birden fazla eğlence yerinden gürültüye hassas kullanımlara iletilen toplam çevresel gürültü seviyesi, Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 7-10 dBA ve 9-12 dBC aralığından fazla aşamaz. Bu aralık esas alınmak kaydıyla, toplam çevresel gürültü seviyesi, gürültüye maruz kalınan alandaki etkilenen kişi sayısı, gürültü kaynağı ile gürültüye hassas kullanımlar arasındaki mesafe gibi faktörler göz önünde bulundurularak İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile belirlenir. Bu bentte verilen sınır değerin aşılması halinde, arka plan gürültü seviyesine katkısı olan her bir işletme sınır değer aşımından eşit olarak sorumludur. Gürültüye katkı oranlarına göre her bir işletme ve tesis gerekli tedbirleri alır.

İLGİLİ MADDELER

d) Çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Yörenin özelliğine bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, canlı müzik yayınının yapılacağı zaman dilimleri İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yeniden düzenlenebilir. Diğer saatlerde ise (b) ve/veya (c) ve/veya (ç) bentlerinde belirtilen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetlerini sürdürür.

e) Çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinin, yapılan denetimlerde (b) ve/veya (c) ve/veya (ç) bentlerinde belirtilen sınır değerleri bir yıl içinde üç defa sağlamadığının tespiti halinde, fiziki olarak tamamen kapalı hale getirilir."

PATLAYICI, MAYTAP, HAVAYİ FİŞİK VE BENZERLERİNİN KULLANIMI

Yönetmeliğin 26. maddesinin birinci fıkrasının (a), (e), (ğ) ve (ı) bentlerinde; "a) Mevcut yapılarda, yapı içinde veya dışında herhangi bir yerde bulunan soğutma fanı, klima gibi kaynaklardan; ortak bölme elemanları, ara döşemeler, tavan ve bitişik duvarlar veya hava aracılığıyla gürültüye hassas kullanımlara iletilen gürültü seviyesi Leq gürültü göstergesi cinsinden arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşamaz.

e) Gürültüye hassas kullanımların bulunduğu alanlarda; yüksek sesle konuşarak, bağırarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak yasaktır.

ğ) Dini ve milli bayramlar ile yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar dışında; eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas ve hassas kullanımların bulunduğu yerlerde yapılması yasaktır. Bu faaliyetler az hassas kullanımların bulunduğu yerlerde ancak 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğün 117'nci maddesine istinaden yerel mülki amirinden izin alınarak yapılabilir.

ı) Çok hassas kullanımların bulunduğu alanlarda konser, gösteri, miting, festival gibi açık hava faaliyetlerinin 24:00-07:00 saatleri arasında yapılması yasaktır. Yörenin özelliğine bağlı olarak gerekli görülmesi halinde, bu maddede belirtilen açık hava faaliyetlerinin yapılacağı zaman dilimi çevre ve şehircilik il müdürlüğü veya yetki devri yapılmış ilgili belediye başkanlığı tarafından yeniden düzenlenebilir." düzenlemesine gidildi.

STRATEJİK GÜRÜLTÜ HARİTALARI HAZIRLANACAK

29. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi "En geç 31.12.2016 tarihine kadar; İki yüz elli binden fazla yerleşik nüfusu olan yerleşim alanları, yılda altı milyondan fazla aracın geçtiği ana kara yolları, yılda altmış binden fazla trenin geçtiği ana demir yolları, yılda elli binden fazla hareketin gerçekleştiği ana hava alanları, için bir önceki takvim yılındaki durumu gösteren stratejik gürültü haritaları hazırlanır." diye değiştirildi.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği 30. maddesi birinci fıkrasının (a) bendi de "Gerektiğinde en geç 31.12.2017 tarihine kadar; yılda altı milyondan fazla aracın geçtiği ana kara yolları, yılda altmış binden fazla trenin geçtiği ana demir yolları, ana hava limanları ve yakınındaki yerler, iki yüz elli binden fazla yerleşik nüfusu olan yerleşim alanları, için gürültü seviyesinin azaltılması da dâhil olmak üzere gürültü ile ilgili hususlar ve gürültünün etkileri ile baş etmeye yönelik eylem planlarının hazırlanmış olması gerekir. Eylem planları dâhilindeki tedbirler yetkili idarenin insiyatifi altındadır. Ancak bu yönetmelikte verilen sınır değerlerin aşıldığı durumlar ya da yetkili idarelerce seçilen diğer kriterler olarak tanımlanan öncelikler eylem planında özellikle belirtilir ve stratejik gürültü haritalamaları ile tespit edilen en önemli bölgelerde uygulanır." şeklinde yeniden düzenlendi. Geçici 2. ve geçici 3. maddeler de yürürlükten kaldırıldı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Akdeniz Belediyeler Birliği KKTC'de
 
E-5 - Şirinevler Girişi Trafiğe Kapanıyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Karadeniz'de Hamsi Bolluğu
Karadeniz'e açılan balıkçılar, Amasra ve Tarlaağzı Limanı'na yüzlerce ton hamsiyle döndü.
Benzinde 9 Kuruşluk İndirim
Benzinin litre satış fiyatına 9 kuruş indirim yapıldı.
Hakkari Havalimanı 3 Aydır Hizmet Veremiyor
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nda terör ...
İstanbul'da Paralar Kiraya Gidiyor
Türkiye genelinde konut ve kiraya en fazla; gıdaya en az harcama yapan ...
 
 
Marmara'da 4 Büyüklüğünde Deprem
Marmara Denizi'nde saat 17.45'te 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...
Türkiye İş Gücü İstatistikleri Açıklandı
İşsizlik, ağustos döneminde yüzde 10.1 olarak gerçekleşti. Böylece işsizlik ...
İstanbul'da Elektrik Kesintisi
Anadolu Yakası'ndaki bazı ilçelere 18 Kasım'da elektrik verilemeyecek.
Diyanet: Veresiye Altın Caiz Değil
Diyanet İşleri Başkanlığı, altın satışının peşin yapılması gerektiğini ...
 
 
Artvin'de 124 Köy Elektriksiz Kaldı
Şiddetli yağışlarla birlikte sel felaketinin yaşandığı Artvin'de 124 köye elektrik verilemiyor.
Rize'de Şiddetli Yağmur Nedeniyle Köprü Çöktü
Rize'de etkili olan şiddetli yağış nedeniyle dereler taştı, oluşan heyelanlar ...
Vatandaşlar Silvan'ı Terkediyor
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde PKK'ya düzenlenen operasyonlar sürerken, ...
Ardahan'da Yoğun Kar Yağışı Tatil Getirdi
Ardahan'ın Göle ilçesinin tümü ve taşımalı olarak okullara giden öğrencilere ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya