Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    Antalya 31 Mart Pazar günü Seçime Hazır  
 
    BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak  
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
Cumhurbaşkanı Akıncı: “Eşitliğimizi Kabul Edin!”
Cumhurbaşkanı Akıncı: “Eşitliğimizi Kabul Edin!”
 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının çok ciddi bir değerlendirme yapması gerektiğini belirterek, zamanın birleşmeye doğru değil iki ayrı devletin kökleşmesine doğru akıp gittiğini belirtti
 
8 Ağustos 2017 Salı - 11:33

Akıncı, Kıbrıslı Rumların ya federatif bir anlayışta Kıbrıs Türkü’nün siyaseten eşit varlığını kabul edeceklerini, ya da iki ayrı varlığın bu topraklarda kök salmaya devam edeceğini, bunun başka yolunun olmadığını söyledi. Kıbrıs Türk tarafının değerlendirme aşamasında olduğunu ifade eden Akıncı, Kıbrıs’ta aynı coğrafyayı paylaşan toplumlar olarak, mutlaka bir ilişki içinde olunması gerektiğini belirtti.
 
“CİDDİ ŞEYLERDEN BAHSEDECEĞİM”
 
Bu ilişkinin de bir barış ilişkisi olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Biz dünya dilinden, barış dilinden vazgeçecek değiliz. Kıbrıs’ta yaşayan 2 ana toplum olarak mutlaka ve mutlaka bir barış ilişkisi içinde yaşamamızın gerekliliğinin her zaman bilincinde olmamız lazım” diye konuştu. Akıncı, Mehmetçik Festival Alanı’ndan bu yıl 57’ncisi düzenlenen geleneksel Mehmetçik Üzüm Festivali’nin açılışında konuştu. Konuşmasına “Mikrofona bu güzel oyun havaları eşliğinde geliyoruz ama sizlere biraz ciddi şeylerden bahsedeceğim” diye başlayarak, Kıbrıs Türk halkının dünyanın bir parçası olmak istediğini söyledi.
 
“BU TALEP BİR İNSAN HAKKIDIR”
 
“Dünyayla daha haşır neşir olmak istiyoruz. Bu ambargolardan kurtulmak istiyoruz ve kültürel boyutuyla yaşadığımız bu geceyi aslında sürekli olarak ekonomimizle, demokrasimizle, siyasetimizle, sporumuzla, her yönüyle yaşamak istiyoruz” diye konuşan Akıncı, bu talebin bir insan hakkı olduğuna dikkat çekti. Kıbrıs sorununun devamı nedeniyle bundan mahrum kalındığını anlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“İSYANIMIZ VAR”
 
“Karabükspor bir Rum takımıyla dostluk maçı yaptı. Haklı olarak buradan büyük tepkiler oluştu. Bir dostluk maçına itirazımız mı var? Asla. Resmi maç da yapılıyor, onlara da itirazımız yok. Yalnız isyanımız var. Kıbrıs Türkü, Kıbrıs Türk gençleri niye bundan mahrum, neden bunu yapamıyor ve bundan uzak kalıyor? Bundan dolayı Kıbrıs Türkü isyan ediyor. Bu haklı bir isyan. Çünkü bu çağda, bu iletişim çağında dünyadan kopuk yaşamak bizim kaderimiz olamaz, bunu kabul edemeyiz. Üstelik Kıbrıs sorununun çözümü için varıyla, yoğuyla mücadele eden bir toplum 13 yıl evvel referandumda yüzde 65 oyla çözümü istediğini kanıtlayan bir toplum, daha 1-2 hafta önce Crans Montana’da, KKTC’yi, bu toplumu temsil eden heyetiyle ve Tükiye’nin heyetiyle, hem Kıbrıs Türkü olarak, hem de Türkiye olarak çözüm istekliliğini kanıtlayan bir taraf hala daha ambargolar altına yaşatılmaya devam edecek. Böyle bir şey olamaz. Bunu kabullenmemiz mümkün değildir.”
 
“YERİM DAR, YENİM DAR”
 
Akıncı, Önce Mont Pelerin’e, ardından Cenevre’ye ve son olarak da Crans Montana’ya gidildiğini ancak her defasında da Rum tarafının “yerim dar, yenim de dar” gibi tavrıyla karşılaştıklarına dikkat çekti. “Bizim adım atamayacağımız düşüncesiyle geldiler. Mont Pelerin’de yüzdelik konuşurken adım atamayacağımızı düşündüler. Adım attığımız anda ara istediler ve ayrıldılar” diyen Akıncı, konuşmasına şu şekilde devam etti:
 
“EİDE’YE YAPMADIKLARI KALMADI”
 
“Cenevre’ye gitmiştik. Harita konusu gündemdeydi. Adım atamayacağımızı zannettiler. Harita masaya konduğunda bu defa da Yunanistan ara istedi ve ayrıldı. En son Crans Montana’ya gittik. Orada da Türkiye’nin adım atamayacağını hesapladılar, öyle kurguladılar, Türkiye’nin yerinden kıpırdayamayacağını düşündüler. Türkiye, Kıbrıs Türkü’nün güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek tarzda, ama bugünün koşullarına da uygun bir yaklaşımla esneklik gösterilebileceğini kanıtladı. 2017’deyiz; 1960’ın koşullarını yaşamıyoruz. O nedenle Türkiye 2017’ye dönük bir yaklaşımla günün koşullarına uygun bir açılım sergilediği anda, bu defa ne yazık ki Rum tarafı Yunanistan Başbakanı’nın gelişini bile engelledi. Bakınız, Türkiye Başbakanı 4 saat içinde ben gelirim mesajını verdi. İngiltere Başbakanı gelmeye hazırdı. Tsipras ile yapılan telefon görüşmelerinden sonra bu gerçekleşmedi. İnanınız ki, çözüm konusunda Kıbrıs Türk tarafı orada bulunan siyasi partileriyle, Türkiye’den gelen heyetiyle uyum içinde, koordinasyon içinde çalıştı, atılması gereken adımları attı. Ancak maalesef yine bir sonuca ulaşılamadı. Genel Sekreter bize düşünün, değerlendirin diyor. Geçtiğimiz akşam son BM Genel Sekreteri’nin Danışmanı olan Sayın Eide’yi yolcu ettik. Kaç genel sekreter, kaç özel temsilci, kaç danışman olduğunun sayısını ben unuttum. Her gelen de Rum tarafının büyük saldırılarıyla karşılaşarak ayrıldı. Bizim de Sayın Eide ile anlaşamadığımız noktalar oldu. Daha açık konuşmasını beklediğimiz zamanlar da oldu. Değerlendirmelerinin tümüne katılmadığımız da oldu. Ama bunların hepsini karşılıklı bir saygı içinde yaptık. Değerlendirmelerimizi ortaya koyduk. Ama onu hiçbir zaman kamuoyu önünde alçaltmaya, habire saldırıya maruz bırakmadık. Ama Rum tarafından sayın Eide’ye söylenmedik söz, yapılmadık çirkin davranış kalmadı. Sadece ona değil, ondan evvel Downer vardı, De Soto vardı, onlara da aynı şekilde davrandılar.”
 
“BARIŞ DİLİNDEN VAZGEÇECEK DEĞİLİZ”
 
Kıbrıs Türk tarafının değerlendirme aşamasında olduğunu ifade eden Akıncı, Kıbrıs’ta aynı coğrafyayı paylaşan toplumlar olarak, mutlaka bir ilişki içinde olunması gerektiğini belirtti. Bu ilişkinin de bir barış ilişkisi olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Biz dünya dilinden, barış dilinden vazgeçecek değiliz. Kıbrıs’ta yaşayan 2 ana toplum olarak mutlaka ve mutlaka bir barış ilişkisi içinde yaşamamızın gerekliliğinin her zaman bilincinde olmamız lazım” diye konuştu.
Akıncı şöyle devam etti:
 
“PARAMETRELERİN İÇİNE GİRMEK İSTEMEYEN ZİHNİYET”
 
“Bugünlerde çok konuşuluyor; parametreler şöyle kötüydü, böyle kötüydü, o yüzden anlaşamadık diye. Hayır arkadaşlar. Parametrelerden dolayı olmadı bütün bu yaşadıklarımız. O parametrelerin içine girmek istemeyen bir zihniyet nedeniyle bunlar yaşandı. Kıbrıs Türkü’nün kendilerine eş değer, siyaseten eşit bir varlık olduğunu içine sindiremeyen, bunu içselleştiremeyen bir anlayış nedeniyle bu çözüme varılamadı. O zaman buna bir karar vermeleri lazım. Sayın Genel Sekreter, ‘düşünün’ dedi. Düşünsünler. ‘Değerlendirin’ dedi. Değerlendirsinler. 6 ay sonra güneyde seçimler yapılacak. Onların iç meselesidir, o konuda ben bir şey söyleyecek değilim. Bu da Rum toplumuna, yüzleşmek için önemli bir fırsattır. Ne istediklerine artık karar versinler. Bu topraklarda siyaseten eşit, iki varlığın bir çatı altında buluşmasına var mıdırlar, yok mudurlar? Bu hayati kararı artık vermeleri lazım. Eğer bu ülkede federatif bir çözüm olacaksa siyaseten eşit, iki kurucu devletli olacak. Dönüşümlü başkanlık da olacak. Ama bunun İçin toplumu hazırlamanız lazım. Toplumumuza bunları anlatmadınız. Onları hazırlamadınız. Bizim de zor zamanlarımız oldu. Yüzdelik konusu geldiğinde zor günler geçirdik. Harita konusu gündeme geldiğinde zor zamanlar geçirdik ama biz bu zorluklardan yılmadık. Halkımıza, evet çözüm istiyorsak, bizim de vereceklerimiz vardır diyebildik ama Rum tarafından bir günden bir güne, evet çözüm olacaksa, dönüşümlü başkanlıkta da bir Kıbrıslı Türk, cumhurbaşkanı da olacak diyemediler. Bunu anlatamadılar.”
 
“BAŞKA YOLU YOK”
 
Akıncı, Kıbrıslı Rumların ya federatif bir anlayışta Kıbrıs Türkü’nün siyaseten eşit varlığını kabul edeceklerini, ya da iki ayrı varlığın bu topraklarda kök salmaya devam edeceğini, bunun başka yolunun olmadığını belirtti. Başka bir modalitenin ya da seçeneğin bulunmadığına vurgu yapan Akıncı, Kıbrıs Türkü olarak çok net bir şekilde siyasi partilerle de uzlaşma halinde olduklarını belirtti. “Geçtiğimiz gün 66 örgütle toplantı yaptım. Farklı farklı dünya görüşü olan insanlarla, örgütlerle aynı görüşteyim. Muhtarlarla görüştüm. Haftaya Cumartesi, Gazimağusa muhtarları, Karpaz ve İskele muhtarlarıyla buluşacağız” diyen Akıncı, büyük bir konsensus gördüğünü belirtti.
Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“AKAN ZAMAN BİRLEŞMEYE DOĞRU GİTMİYOR”
 
“Uzlaştığımız nokta şu. 2 şeyi Kıbrıs Türkü ve örgütleri istememektedir. Bunlardan bir tanesi Kıbrıs Rum tarafının üniter bir devletine azınlık olmayı asla kabul etmemektedir. Bunun yanında Türkiye’nin bir vilayeti olmayı da istememektedir. Türkiye’nin yeni bir vilayete de zaten ihtiyacı yok değerli kardeşlerim. Geriye ne kalıyor? Geriye kalan çok açık ve nettir. Ya siyaseten tek çatı altında buluşacağız, ya da bunu istemiyorlarsa Annan Planı’nda yaptıkları gibi, Crans Montana’da yaptıkları gibi bunu istemediklerini artık içselleştirmişlerse, bize başka bir yol kalmıyor. O zaman yan yana iki ayrı devlet kökleşerek yoluna devam edecek. Bunun başka bir yolunu ben göremiyorum. Bu konuda yüzleşme zamanları gelmiştir. Mehmetçik Festivali’nde bu çağrıyı yapıyorum. Bu konuda Genel Sekreter’in de dediği gibi çok ciddi bir değerlendirme yapsınlar. Çünkü akan zaman birleşmeye doğru akıp gitmiyor. Ayrı ayrı kökleşmeye doğru akıp gidiyor. Bunun ayrımına varsınlar.”
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kuzey Kore'den Tehdit: Bin Katı İntikam Alacağız
 
Fikret Orman: Aslında Lens'i Almayacaktık
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Akıncı'dan Çözüm Çıkışı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, siyasi bir çözüm bulunamaması halinde “iki ...
Hüdaoğlu: Başarısızlıkta Rum Tarafının Tavrı Etkili
Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal, Kıbrıs konferansının başarısızlıkla ...
Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay Akçay Köyünü Ziyaret Etti
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Akçay köyü ziyareti sırasında ...
TDP Genel Başkanı Özyiğit Ekonomik Duruma İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 2017’nin ...
 
 
Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler Tarafları Anlaşmaya Çağırdı
Toplumcu Kurtuluş Partisi(TKP) Yeni Güçler, İsviçre’deki Konferans’ta ...
CTP'den Güzelyurt Portakal Festivali Açılışı Protestosu
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Güzelyurt Belediye Meclisi üyeleri, ...
Başbakan Özgürgün: "28 Haziran Milat Olacak"
KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, 48 yıldır konuşulmayan hiç bir şeyin ...
Toparlanıyoruz Hareketi İddialarla İlgili Polis Müdürlüğü ve Meclis'e Müracaat Etti
Toparlanıyoruz Hareketi (Temiz Toplum Derneği) 14 Haziran 2017’de basına ...
 
 
Yeniden Doğuş Partisi'nden Ertuğruloğlu'na Eleştiri
Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Ercan Havalimanı ihalesiyle ilgili tartışmalara ...
Birleşik Kıbrıs Partisi Eylem ve Basın Toplantısı Yapacak
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), yarın saat 11.00’de İçişleri Bakanlığı ...
Mehmet Kesim yazdı.. “KKTC’yi Kim Karıştırıyor?”
Gazeteci-Yazar Mehmet Kesim, KKTC’nin gündeminde önemli bir yer işgal ...
Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay'dan Eylem Çağrısı
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, “son zamanlarda hükümetin ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya