Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Davutoğlu: Amerikalı Gazetecileri Kurtardık
Davutoğlu: Amerikalı Gazetecileri Kurtardık
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'nin girişimleriyle Libya'da serbest bırakıldığını bildirdiği 4 Amerikalı gazeteci Tunus'a hareket etti. ABD, New York Times muhabirlerinin serbest bırakılmasında oynadığı rolden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti
 
22 Mart 2011 Salı - 09:25

Davutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılması gerektiğini ifade etti.
Bakan Davutoğlu, Libya'da kayıp New York Times gazetesinin 4 muhabirinin Türkiye Büyükelçiliğinde bulunduğunu belirtti.

TUNUS SINIRINA DOĞRU YOLA ÇIKTILAR
Libya'da Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği tarafından teslim alınan 4 New York Times muhabirinin bir büyükelçilik görevlisinin refakatinde, büyükelçiliğe ait araçla Tunus sınırına doğru yola çıktığı öğrenildi.
Diplomatik kaynaklar, Libya'da kendisini temsil etmesi için Türkiye'ye bir nota veren ABD tarafının, New York Times muhabirlerinin kurtarılması konusunda Dışişleri Bakanlığından aracılık yapmasını istediğini, bu hukuki zemin üzerine Türkiye'nin Trablus Büyükelçisinin, Libya Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek bu kişilerin serbest bırakılması talebinde bulunduğunu anımsatarak, Büyükelçinin dün sabah Libya istihbarat başkanlığında gidip, muhabirleri bizzat teslim aldığını söylediler.
Aynı kaynaklar, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği'nde bir süre misafir edilen muhabirlerin bir büyükelçilik görevlisinin refakatinde, büyükelçiliğe ait araçla Tunus sınırına doğru yola çıktığını belirttiler.
New York Times, Libya'daki çatışmaları izleyen 4 muhabirinin kayıp olduğunu, gazetecilerle en son geçen salı günü iletişim kurulduğunu bildirmişti.
Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından yakalanan gazetecilerin serbest bırakılacağını, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, ABC televizyonuna verdiği mülakatta açıklamıştı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
ABD, Libya'da kaybolan dört New York Times muhabirinin serbest bırakılmasında oynadığı rolden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye'nin bu süreçte yardımcı olduğunu belirterek, "Türkiye'ye yardımları için teşekkür ederiz. Türkiye'nin, gazetecilerimizin Libya'nın dışına çıkarılmasına yönelik yardımını derinden takdir ediyoruz" dedi.
Bu arada Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinin, oradaki ABD vatandaşlarını temsilen ''konsolosluk ofisi'' olarak hareket etmeyi de içerecek şekilde çalıştığını kaydetti.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİ
New York Times (NYT), Libya'da kaybolan 4 gazetecisinin serbest bırakılmasında oynadığı rol dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti.
Gazetenin internet sayfasında çıkan haberde, NYT'nin Genel Yayın Yönetmeni Bill Keller'ın, 4 gazetecinin serbest bırakılmasından son derece memnun olduğunu ifade eden yazılı bir açıklama yaptığı bildirildi.
Keller'ın açıklamasında, ''Özellikle Türk hükümetine, bizim adımıza müdahale ederek gazetecilerimizin serbest bırakılmalarını ve Tunus'a gönderilmelerini sağladıkları için minnetarız'' dediği belirtildi.
Haberde, serbest bırakılan gazetecilerin, New York Times'ın Pulitzer ödüllü Beyrut büro şefi Anthony Şadid, savaş bölgelerinde foto muhabirliği yapan Tyler Hicks ve Lynsey Addario ile 2009'da Afganistan'da Taliban tarafından kaçırılan ve daha sonra İngiliz komandolar tarafından kurtarılan muhabir Stephen Farrell olduğu bildirildi.

PROSEDÜRE YETERİNCE UYULMADI
Davutoğlu, Türk-Amerikan İş Konseyi üyelerini kabulünden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, başta Libya olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Paris'teki zirve öncesi ve sonrasında İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a bu kanaatlerini ifade ettiklerini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"Her şeyden önce böyle bir koalisyonun oluşması için uluslararası hukukta prosedür vardır. Biz bu prosedüre yeterince uyulduğu kanaatinde değiliz. BM denetiminde olması gereken ve mutlaka BM temel ilkeleri çerçevesinde ve katılıma açık olması gereken bir operasyonun belli ülkelerin seçilmesi suretiyle bir toplantı neticesinde yapılmasını uygun görmediğimizi de bildirdik. Bir karar alındı ve operasyon başlatıldı. Bu operasyon sürürken de bütün taraflara, sorumlu davranmaları ve insan kayıplarına yol açılmaması, Libya halkının barış ve esenliğinin korunması yönünde her türlü telkinde bulunduk."
      
UMARIM DÖNÜŞÜM BARIŞLA SONUÇLANIR
   
NATO bünyesinde tartışmalar sürerken önceki gün  akşam Genelkurmay Başkanlığı ve MİT yetkilileriyle süreci takip ederek, atılacak adımlar konusunda açık ve net bir tutum sergilediklerini ve bu çalışmaların sürdüğünü anlatan Davutoğlu, önceki gün NATO'da insani yardım ve silah ambargosu uygulanması, yani herhangi bir saldırı veya çatışma yönü olmayan hususlarda nasıl katkıda bulunulabileceği konusunda istişareler yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
"NATO toplantısında çok haklı sorular sorduk. Bu, herhangi bir süreci engelleme çabası değildi. Böyle bir engelleme de söz konusu olmadı. Ancak bu haklı sorulara cevap verilmesi gerektiğini düşündük, düşünüyoruz. Bu sorular, bu tür konularda BM liderliğinde yürütülmesi gereken operasyonların nasıl olması gerektiği ve NATO'da nasıl istişare edilmesi gerektiğiyle ilgili ilkesel sorulardır. Türkiye bu soruları sorma hakkına sahiptir. Çünkü bu konu NATO gündemine geldiği anda, tabii NATO'nun en etkin ülkelerinden birisi olarak ve Akdeniz'in, Kuzey Afrika'nın ve Ortadoğu'nun geleceğiyle doğrudan ilgilenen ülkelerin başında gelen Türkiye bu soruları sordu. Bugün bu sorulara cevap mahiyetinde bir oturum daha gerçekleşecek, bizim de bu oturumla birlikte atacağımız adımlar ilkesel olarak başta zikrettiğim ilkelerle tutarlı olacak... Bingazi'de ve diğer bütün şehirlerde barışın, huzurun, sükunun, ebediyete kadar sürecek Türkiye-Libya dostluğunun temel taşlarını oluşturacak şekilde çalışmalar içinde olacağız. Türkiye'den Libya'ya ve Libya'daki kardeşlerimize yönelik hiçbir kötü niyet veya yanlış adım olamayacağı gibi tamamıyla onların esenliğine dönük adımlar atma konusunda da kararlıyız. Ümit ederiz ki bu dönüşüm barış ile tamamlanır."
      
LİBYANIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Bunun bölgede ve Libya'da üstlendikleri rolün küçük bir işareti olduğunu kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
"Konuşamayan taraflar arasında köprü olmak, konuşamayan, konuşması zor olan taraflar arasında olabilecek sorunları çözmek... Türkiye'nin temel dış politika ilkesidir. Libya'da da bu ilke uygulanmaktadır. Libya'nın geleceğiyle birinci derecede ilgilenen ülkelerin başında gelmekteyiz, ancak Libya'nın geleceği Libyalılara aittir, başka hiç kimseye ait değildir. Bingazi'deki, Trablus'taki, Derne'deki, Tobruk'taki, Mısrata'daki, Sirte'deki bütün Libyalılara aittir. Biz Türkiye olarak Libya'nın yanında olmaya devam edeceğiz. Libya'ya yönelik yardımların ve dönüşümün barışçıl yönde olmasını teminen atılacak adımların da mutlaka uluslararası hukuk meşruiyeti ve BM sisteminin temel ilkeleri çerçevesinde olması yönündeki ilkeli tutumuzu da sürdüreceğiz."

Bir TV programına katılan Davutoğlu'nun konuşmasında öne çıkan ifadelerden bazıları şöyle:
-Libya konusundaki bütün çalışmaları yakinen ve aktif bir tavırla takip ediyoruz.
-Tablonun netleşmesi, atılacak adımlar açısından zaruri.
-Libya'daki krizi dış müdahale olmadan, Libya üzerinde bir takım hesaplar dönmeden, kalıcı düşmanlıklar oluşmadan çözebilir miyiz diye bütün araçlarımızı kullandık.
-Her ülkenin özel şartları var. Her ülkenin özel şartlarında doğru politika neyse onun uygulanması gerekiyor.
-Biz hiçbir Libyalı kardeşimize silah doğrultmayız.
-Bahreyn ve BAE Dışişleri Bakanları Türkiye'ye geliyor.

BAE DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed ile telefonda görüştü.
Alınan bilgiye göre, görüşmede bölge ve Libya'daki son durum ile körfez güvenliğine ilişkin konular ele alındı.

PATRIOTA, DAVUTOĞLU'NU ARADI
Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu aradı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Patriota, Davutoğlu'ndan Libya konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgi aldı. İki Bakan konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Erdoğan, Obama İle Telefonda Görüştü
 
Obama Karşıtı Gösteride 12 Gözaltı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Erdoğan, Obama İle Telefonda Görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı.
İbrahim Tatlıses’e Saldırı Soruşturmasında 4 Tutuklama
Sanatçı İbrahim Tatlıses ile asistanı Buket Çakıcı'nın uğradığı silahlı ...
Cumhurbaşkanı Gül, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununu Onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ...
Tatlıses’in Yattığı Hastanede Bomba Paniği!
İbrahim Tatlıses'in yoğun bakımda tutulduğu, Maslak Acıbadem Hastanesi'nde büyük panik yaşandı.
 
 
Annesine Mesaj Atanı Öldürdü
Adana'da bir gencin annesine aşk mesajı gönderen kişiye, annesinin telefonundan ...
Bakan Günay: Nevruz Bu Toprakların Bayramı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''UNESCO Nevruz'u sadece Türkler'in ...
Göğsüne Top Çarpan Genç Öldü
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İletişim Fakültesi öğrencisi, halı saha maçında ...
Hakan Şükür Milletvekili Aday Adayı Oldu
Eski milli futbolcu Hakan Şükür, AK Parti'den İstanbul 3. Bölge milletvekili aday adayı oldu
 
 
20 TL’lik Banknotlarda Basım Hatası
Adana Emniyet Müdürlüğü bahçesindeki ATM'den çıkan 20 TL'lik bir banknottaki ...
Erdoğan Türkiye'nin Şartlarını Açıkladı
Başbakan Erdoğan, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin ...
Defne Joy Foster'in Ölüm Nedeni Belli Oldu.
Foster’ın eğlence dönüşü gittiği gazeteci Kerem Altan’ın evinde fenalaşarak ...
SBS Başvuruları 25 Martta Bitiyor
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) ilköğretim 7. ve 8. sınıflara yönelik ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya