Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
EXPO 2016 Antalya Görkemli Bir Törenle Açıldı
EXPO 2016 Antalya Görkemli Bir Törenle Açıldı
 
Türkiye'de ilk defa Antalya'nın ev sahipliği yaptığı Expo 2016 Antalya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı görkemli törenle açıldı.
 
23 Nisan 2016 Cumartesi - 09:07

Turizm kenti Antalya'nın 22 Kasım 2011 tarihinden bu yana hazırlandığı Expo 2016 Antalya, devletin zirvesinin katıldığı törenle kapılarını açtı. Aksu İlçesi'nde oluşturulan 1120 dekarlık sergi alanında 6 ay açık kalacak Expo 2016 Antalya'nın kongre merkezindeki açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, eski bakanlar Mehdi Eker ve Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, Expo'ya katılan 52 ülkeden yabancı misyon temsilcileri, büyükelçiler, belediye başkanları ve davetliler katıldı.

Türkiye'nin en büyüğü 6 bin 500 kişilik kongre merkezindeki tören, İstiklal Marşı ve katılımcı ülkelerin bayrak töreniyle başladı. Sunuculuğunu Burcu Esmersoy ve Vatan Şaşmaz'ın yaptığı gecede, AIPH Başkanı Bernard Oosterom, BİE Genel Sekreteri Vincente Loscertales, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO Antalya Ajansı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı.

'MİLLİ PROJE OLARAK GÖRDÜK'

Türkiye Uluslararası 2016 Bahçecilik Sergisi'ni, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği ve Uluslararası Sergiler Bürosu ile ortak olarak düzenlediğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki örgüte de bu süreçte verdikleri katkılar ve gösterdikleri işbirliği için teşekkür etti. Expo 2016 Antalya'nın hazırlıklarını büyük bir itina ve hassasiyetle yürütüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. Çalışmalarımızı o anlayışla gerçekleştirdik. Bugün açılışını yaptığımız Expo 2016 Antalya, sadece Antalya'nın değil tüm Türkiye'nin ortak iradesinin, kamu ve özel sektörümüzün işbirliğinin bir ürünüdür" dedi.



HER UNSURUN ÖZEL ANLAMI VAR

Buradaki sergi alanının sadece katılımcı ülkelerin bahçe kültürlerini tanıttığı büyük bir park olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sergi alanımızdaki her unsurun çok özel anlamları vardır. Örneğin Expo Kulesi, Antalya'nın simgelerinde tarihi Hadrianus kapısını simgeliyor. Tarım ve biyoçeşitlilik müzesi Türkiye'nin bu alandaki ilk müzesi. 6 bin 500 kapasiteli bu kongre merkezi Türkiye'de bir ilk ve bu büyüklükte bizim bu şekilde kapalı kongre merkezimiz yok. Ve iki amfi tiyatro, Antalya'nın zaten canlı olan kültür ve eğlence dünyasına yeni bir zenginlik katacaktır. Çocuk adası, biyoçeşitlilik tema parkuru, Osmanlı bahçesi, Expo gölü, Expo tepesi, Expo ormanı, kültür ve sanat sokağı gibi alanların her biri ziyaretçilerin farklı zevklerine hitap edecek imkanlar sunuyor" diye konuştu.

ÇİÇEKLE ÇOCUK ARASINDAKİ SAFLIK

Expo 2016 Antalya'nın 1990 yılında Osaka'da düzenlenen Expo'dan sonra kendi alanında 53 ülkeyle en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçtiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ziyaretçi sayısı bakımından da benzer bir rekorun kırılacağına inanıyorum. Antalya Expo 2016 ile başarıyla yaptığı uluslararası etkinliklere bir yenisini daha eklemiş oluyor. Bugün açılışını yaptığımız Expo için çiçek ve çocuk temasını tercih ettik. Amacımız tarih, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik ve yeşil şehirler perspektifi üzerinden güçlü bir diyalog platformu oluşturmak. Çocuklarla, çiçekler arasındaki saflık, güzellik ve masumiyet ilişkisi bu sergi için bizim de ilham kaynağımız oldu. Bu temanın seçilmiş olması ülkemizin hem yeşilin ve çevrenin, hem de geleceğimizin teminatı olan yeni nesillerin korunmasına verdiği önemin bir ifadesidir. Biz, tabiatı bizden öncekilerden miras olarak değil gelecek nesillerden emanet olarak aldığımızın bilincindeyiz. Sadece bugünleri değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı da düşünmeli, adımlarımızı buna göre atmalıyız. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak, kollamak, muhafaza etmek görevimizdir. Biz bu görüşleri sadece soyut düşünceler olarak ifade etmekle kalmadık, somut çalışmalara da dönüştürdük."

'TOPRAK ANAYA SEVDAMIZ BAŞKADIR'

Bu anlayışla yürüttükleri çalışmalar sayesinde 2003 yılında yaklaşık 21 milyon hektar olan orman varlığımızın 2015 yılında 22 milyon hektara çıkardıklarını anlatan Erdoğan, "Bugüne kadar 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bunun yanında özellikle tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi, zenginleştirilmesi için ciddi çaba harcıyoruz. Üretimin yaklaşık yüzde 30'unu, istihdamının ise yüzde 25'ini tarım sektöründen karşılayan Türkiye toprakla ilişkisini sağlam tutmak zorundadır. Çünkü bizim toprak anaya sevdamız başkadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını kutlayacağımız 2023 de tarım üretimimizi 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

EXPO SERGİSİ DOĞRU YERDE DÜZENLENDİ

Türkiye'nin yaklaşık yüzde 32'si endemik olmak üzere 12 bin civarında bitki türüne ev sahipliği yapan bir ülkede olduğuna da dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Avrupa'daki tüm genetik tür sayısından daha fazlasının bu coğrafyada mevcut olması bu zenginliği küresel ölçekte değerli hale getiriyor. Bu durum Expo 2016 uluslararası botanik sergisinin ne denli doğru bir yerde düzenlendiğini de ortaya koyuyor. Sergimizin açılış tarihi ülkemiz ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün hemen arefesidir. Az öncede ifade edildi, yarın istiklal savaşımızın milletimizin seçtiği meşru temsilcileriyle yürüten büyük millet meclisimizin açılış tarihidir. Bizim için böylesine önemli bir gün olan 23 Nisan 1920 tarihi, aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Tüm dünya çocuklarının ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum."

Expo 2016 Antalya süresince Türkiye'nin botanik zenginliğinin küresel çapta tanıtımının yanısıra yapılacak akademik çalışmalar ve toplantılarla ülkelerin bu çerçevede ortak bir platformda buluşmasını hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, sergi süresince yapılacak çalışmalar sonunda bu alanda ortak bir tavrı ifade eden Antalya Bildirgesi'ni uluslararası topluma armağan edeceklerini söyledi.

Bu olayın 6 aylık bir süreç değil ve 6 ay sonrasında süreklilik arzeden bir süreç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Expo, Antalya ve Akdeniz'e olduğu kadar Ege, Anadolu ve Ortadoğu için bir fırsattır. Bu kalıcı eserler sergi bittikten sonra da Antalya'ya gelen misafirlere vermeye devam edecek. Şehrimizin ve ülkemizin sembollerinden biri haline geleceğine inanıyorum" dedi.

DAVUTOĞLU: HER ÇOCUK BİR ÇİÇEKTİR

Başbakan Ahmet Davutoğlu da son yıllarda her alanda büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye'nin, uluslararası çapta düzenlenen organizasyonları da yüz akıyla gerçekleştirdiğini söyledi. NATO Zirvesi, G20 Zirvesi gibi uluslararası organizasyonların bir kısmının Antalya'da gerçekleştirildiğini anımsatan Davutoğlu, bu uluslararası organizasyonlardan bir olan Expo 2016 Antalya'ya 53 ülkenin katıldığını belirterek, katılımcı ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti.



Çevrenin ve iklimin gelecek nesillere aktaracak en büyük kaynak olduğunu aktaran Davutoğlu, "Her konuda farklı görüşler ifade edebiliriz, farklı kanaat sahipleri olabiliriz, kendi ulusal pozisyonlarımızı temsil edebiliriz ama çevre söz konusu olduğunda hepimizin bütün insanlığın temsilcisi olarak davranma sorumluluğumuz var" dedi.

Türkiye'nin EXPO 2016 Antalya hedefine ilişkin bilgi veren Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çocuk teması ve geleceği yeşertmek sloganıyla tarım, bahçecilik alanları ile şehirlerdeki çevresel yapıyı iyileştirmeyi, bu çevrelerdeki yeşillendirmelere katkıda bulunmayı, sağlıklı bir çevre için gerekli bilinci oluşturup, bu deneyimleri paylaşmayı, bütün bunların toplamında da kalkınmada katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 'Çocuk ve çiçek' ne güzel bir tema, çünkü her çocuk bir çiçektir, her çiçek şefkat bekleyen bir çocuktur. Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz."

Başbakan Davutoğlu, EXPO alanının ileriki yıllarda da hizmet vermeyi sürdüreceğini, çevre, botanik ve organik tarım gibi disiplinlerde uluslararası bir merkez olma özelliğini koruyacağını ifade etti. 

Türkiye'nin demokrasisinin gelişmiş, köklü ve milli iradeye dayanan bir demokrasi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi" için çabalarını kesintisiz sürdürdüklerini aktardı. Davutoğlu, "Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa, bu durum şüphesiz Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin dünyaya günlük ve kısa vadeli çıkarların merkez alan bir gözle bakmadığını, Türkiye'nin Akdeniz havzasını tehdit eden tüm meselelere yaklaşımında da aynı bakış açısı hakim olduğunu söyledi. 

BAKANLARIN KONUŞMALARI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konuşmasında, "Umarım ziyaretçi bakımından da Antalya'da bir rekoru gerçekleştireceğiz. Kuzey komşumuz Rusya'yı da burada görmek isterdik ama uçak düşürme hadisesinden sonra Rusya katılmadı. Fakat Antalya'da yaşayan Rus kardeşlerimiz var" dedi.



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik ise, "Biz bu anlamlı buluşmayı gerçekleştirirken yanıbaşımızdaki Akdeniz, sahillerine çocuk cesetleri vuran büyük bir mezarlığa dönmüş durumda. Bu utanç tablosu karşısında emanet aldığımız bu dünyayı çiçeklerle değil, bombalarla dolduranların tüm çocuklara bir değil, binlerce özür borcu olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.



Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, EXPO 2016 Antalya'nın sergi alanlarını gezdi.

Dev organizasyon: Expo

Dünyada ilk defa 1881'de Paris'te düzenlenen ve Eyfel Kulesi'nin de yapım nedeni olan Expo, dünya futbol şampiyonası ve olimpiyatlardan sonra dünyanın en büyük üçüncü organizasyonu kabul ediliyor. Türkiye'de bir dönem İzmir'in 2015 adayı olduğu ancak kazanamadığı Expo'nun A1 kategorisini Türkiye'ye getiren Antalya, 22 Kasım 2011 tarihinde düzenlenen törende, Expo bayrağını teslim aldı. Teması 'Çiçek ve çocuk', sloganı 'Gelecek nesiller için yeşil bir dünya' olan Expo 2016 için Aksu İlçesi'nde 1120 dekarlık sergi alanı oluşturuldu. Türkiye'nin bugüne kadar üstlendiği en büyük uluslararası organizasyon olan Expo 2016, 6 ay açık kalacak. Sergi alanında 120 türde 25 bin ağaç dikildi. Botanik Expo'lar içinde en yüksek katılımın olduğu şehir 1990 yılında 78 ülkeyle Japonya'nın Osaka kenti olurken, Antalya 52 katılımcı ülke ile Osaka'nın ardından en yüksek katılımın gerçekleştiği Expo oldu.



Expo 2016 Antalya alanı; ülke bahçeleri, 750 bin bitkiden yapılan 118 bitki heykeli, Antalya'nın simgesi Üç Kapılar ve palmiye ağaçlarından esinlenerek tasarlanan 100.7 metre yüksekliğindeki Expo Kulesi, 6 bin 500 kişilik Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük kongre merkezi, Tarım Müzesi, Çocuk Adası, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, Biyoçeşitlilik Tema Parkuru, 7 coğrafi bölgenin özelliklerini ve kültürünü yansıtan 7 restoran, yağmur ormanlarının yok olmasına dikkati çekmek amacıyla tropikal bitkilerin yer aldığı Expo Serası, 75 bin metrekare büyüklüğünde ve Antalya Körfezi'nin iz düşümü şeklinde tasarlanan Expo Göleti çocuklar için Kır Aktivite Alanı ve Kültür Sanat Sokağı'ndan oluşuyor. 



SU VE IŞIK GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ

Expo 216 Antalya'nın resmi açılış töreni Expo Kongre Merkezi'ndeki konuşmaların ardından alandaki görsel şovla devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki davetliler, su, ışık ve havai fişek gösterilerini Şakayık Terası'ndan izledi. Çocukların dans gösterileri ve Türkiye'nin dört bir yanından kültürel, sanatsal ve yöresel değerlerin sinevizyon gösterisiyle de sunulduğu görkemli açılış töreninde Expo göleti ve Expo kulesi eşliğinde gerçekleştirilen havai fişek gösterisi büyük beğeniyle izlendi. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, gösterilerin ardından saat 22.10'da özel uçak 'ANA' ile Ankara'ya gitti. Expo 2016 Antalya'nın resmi açılış töreni ve toplu açılışlar dolayısıyla Antalya'da bulunan Erdoğan'ı Antalya Havalimanı'ndan yetkililer uğurladı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Türkiye'nin İlk Sürücüsüz Metro Hattı Olacak
 
Davutoğlu: 23 Nisan 1920 Tarihimizin Dönüm Noktasıdır
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu Antalya'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplu ...
DSİ, Büyükşehir ve ASAT'tan Boğaçay Toplantısı
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu Antalya Boğaçay üzerinde Antalya ...
Antalya Şehidini Uğurluyor
PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan özel harekat polisi Hıdır ...
Hayri Doğan Hayatını Kaybetti
1989 Yerel Seçimlerinde Oba Belediye Başkanlığına seçilen, 1991 Genel ...
 
 
İngiliz Polis Müfettişlerinden EXPO Güvenliğine Tam Not
EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'nı ziyaret eden İngiliz polis müfettişleri ...
AESOB'un Yeni Başkanı Adlıhan Dere Oldu
AESOB’da Abdullah Sevimçok’un vefatının ardından boşalan başkanlık koltuğuna ...
Başkan Sevimçok Son Yolculuğuna Uğurlandı
Ankara'da tedavi gördüğü hastanede dün akşam saatlerinde yaşamını yitiren ...
Sevimçok Başkanı Kaybettik
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok ...
 
 
Mardan Palace'da Renkli Düğün
Mardan Palace'da gerçekleşen düğüne spor, siyaset ve Antalya iş dünyasının renkli simaları katıldı.
Muhafazakar Zirvesi Antalya'da Gerçekleştirildi
AK Parti'nin üyesi olduğu Avrupalı Muhafazakar ve Reformistler İttifakı ...
City Expo-Antalya'da Belediyeciliğin Sınırları Genişliyor
Akdeniz Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Antalya City Expo-Antalya ...
Antalya Şehidini Son Yolculuğuna Uğurladı
Geçici görevle gittiği Mardin Nusaybin’de şehit olan Antalya Emniyet Müdürlüğü ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya