Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/25 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Erdoğan: Türk Cumhuriyetleri Birbirine Gidebilmeli
Erdoğan: Türk Cumhuriyetleri Birbirine Gidebilmeli
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Nasıl AB'de Schengen varsa bizim aramızda da buna benzer bir anlaşmanın olması lazım ve rahatlıkla bütün bu cumhuriyetler birbirine gidip gelebilmeli, inşallah Türk Cumhuriyetleri olarak bunları da aramızda başarırız'' dedi.
 
26 Nisan 2011 Salı - 21:03

Başbakan Erdoğan ve Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Görüşme öncesinde Kırgızistan Türk Manas Üniversitesinin İşleyiş Esaslarına Dair anlaşma, Türkiye ile Kırgızistan vatandaşları arasında karşılıklı vize muafiyeti anlaşması ve Türkiye ile Kırgızistan Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına ilişkin ortak anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaya Başbakan Erdoğan ile Kırgızistan Başbakanı Atambayev imza koydular.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Kırgızistan Başbakanına ''Almaz'' diye hitap edeceğini belirterek, ''Kendisi de ondan memnun kaldığı için böyle sesleniyorum'' dedi.
Bugün Türkiye ve Kırgızistan arasında tarihe kayıt düşülecek bir adımı attıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, gerçekleştirdikleri görüşmenin çok samimi bir hava içerisinde geçtiğini belirterek, 4 aylık bir süreci birlikte değerlendirdiklerini söyledi.
Kırgızistan'ın sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade eden Erdoğan, ''Temennimiz odur ki, bu dönemi başarılı bir şekilde atlatmak suretiyle Kırgızistan, özlediğimiz o aydınlık yarınları yakalayacaktır'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, pek çok konuda fikir birliği içinde olduklarını vurgulayarak, bundan öte bir başka adımı attıkları bunun da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması olduğunu söyledi.
Erdoğan, bununla tarihe önemli bir kayıt düştüklerini, bakanların karşılıklı olarak çalışmalarını yaptıklarını ve Başbakanlar olarak da değerlendirmeler yaptıklarını ve geleceğe yönelik çok olumlu adımlar atacaklarını ifade etti.
KIRGIZ-TÜRK MANAS ÜNİVERSİTESİ                           
Erdoğan, iki kardeş ülke için önemli bir adımın da atıldığını belirterek, şöyle devam etti:
''Kırgız- Türk Manas Üniversitesi olayı. Burada bazı sorunlar, sıkıntılar vardı. Bugün bu sıkıntı da aşılmış oldu. Böylece Türkiye'den Türk Manas Üniversitesinde görev alacak akademisyenlerimiz için herhangi bir çalışma iznine gerek yok, vizeye gerek yok. Rahatlıkla orada gidip ihtiyaç duyuluyorsa görev alabilecek. Aynı şekilde Kırgızistan'dan Türkiye'de görev alabilecek akademisyenler olduğunda da yine herhangi bir vizeye bağlı olmazsızın buradaki görevi yapabilecekler, çalışabilecekler. Bunlar da bizim tabii birbirimize olan özgüvenimizin itimadımızın en güzel örneklerinden birisi oluyor. Öğrencilerimizin de bu noktadaki gidiş gelişleri çok daha farklı olacak. Burada yine denklik sorununu da böylece ortadan kaldırmış olacağız. Gerek Türk, gerek Kırgız öğrencilerin böyle bir sorunu olmayacak.''
''TİCARET HACMİNİ 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAMIZ LAZIM''
İkili görüşmelerle birlikte özelikle Orta Asya'daki kardeş cumhuriyetler bakımından bir ilki temsil eden anlaşmayla artık yarınlara çok farklı bir özgüvenle bakma noktasına ulaşıldığını belirten Erdoğan, bu durumun beşeri ilişkilerin gelişmesine de çok değerli katkılar sağlayacağını söyledi.
Türkiye ile Kırgızistan arasında geçen yıl itibarıyla 159 milyon dolarlık bir ticaret hacmi gercekleştiğini anımsatan Erdoğan, ''Bu ticaret hacmini biz basit, ufak bir rakam olarak görüyoruz. En azından önümüze 5 yıllık bir hedef koymak suretiyle, bu 5 yıl içinde ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmamız lazım. Bunun olmaması için aslında hiç bir sebep yok. Bunu rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. Çünkü bizim Kırgızistan'dan alabileceklerimiz olduğu gibi bizim de Kırgızistan'a verebilecek çok şeylerimiz olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kırgızistan'a sıkıntılı dönemlerinde nakdi ve ayni bir çok yardımları olduğunu anımsatarak, ''Ama bugün görüşmemizi taçlandıralım istedik. Bunu taçlandırma sebebiyle de kendilerine 61 milyon dolarlık bir hibede bulunduk. Bu hibe de dedik ki bugünün anısına olsun'' dedi.
SORULAR
Kırgızistan'ın demokratik parlamenter sisteme geçtiğini belirten Kırgız bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'a bu konudaki tavsiyelerini sorması üzerine Erdoğan, bunun Kırgızistan için önemli bir adım olduğunu söyledi.
 Şu anda 120 milletvekili olan bir parlamentonun bulunduğunu ifade eden Erdoğan, 3 partili bir koalisyon ile bir sürecin başladığını kaydetti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bu koalisyonun birlik beraberlik içinde devamıdır önemli olan. Eğer bu koalisyon, bu birlik ve beraberlik içinde devam eder ve özellikle, biz de bir ifade var 'dedikodu, fitne' bunlar kulak asmazsa o zaman Kırgızistan engellerini süratle aşar ve ülkedeki etnik ayrımcılığa hiç fırsat vermeden, Kırgızistan bilinci içinde, Kırgızistan'a sahip çıkma bilinci içinde, aydınlık yarınlar için, barış içinde, kardeşlik içinde yürümeleri gerekir. Zaten hepsinin özü bir. Sözü de bir oldu mu problem yok. Bu koalisyon hükümeti başarılı bir şekilde yoluna devam etmiş olur. Parlamentoyu gezdim, gördüm ayrıca mutlu oldum. Şu anda da 4 ay iyi giden bir süreç var. Temenni ederim ki bu aynı şekilde devam eder. Bu yıl içinde Kırgızistan'da seçimler var. İnşallah bizler de seçimi burada başarıyla bitirir ondan sonra şöyle hükümeti kurarsak şöyle bir tekrar Kırgızistan ziyareti yaparız ve Kırgızistan'da Issık Gölü'nde beraberce geleceği nasıl planlayacağız onu da ele alırız.''
Başbakan Erdoğan, ''Kazakistan, Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetleriyle de vizelerin kaldırılması söz konusu mu?'' sorusu üzerine, ''Bizim onlara karşı vizemiz yok. Onlar da öyle bir sıkıntımız var. Ama Kırgızistan ile attığımız bu adımla inanıyorum ki onlarla da büyük ihtimalle aşarız. Nasıl AB'de Schengen var sa bizim aramızda da buna benzer bir anlaşmanın olması lazım ve rahatlıkla bütün bu cumhuriyetler birbirine gidip gelebilmeli. İnşallah Türk Cumhuriyetleri olarak bunları da aramızda başarırız'' dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Güney Kıbrıs’ta 531 Bin Seçmen Oy Kullanacak
 
Libya'da Çatışmalar Yoğunlaştı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kırgızistan İle Vizesiz Dönem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye ile Kırgızistan arasında sınırlı ...
Çelik: Senin Annen Bizim Annemizdir
AK Parti Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Memur Olmak İsteyenlere Müjde!
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KPSS A Grubu atamaları ...
Ali Em: Seçmen Sayımız 50 Milyonu Geçti
YSK Başkanı Ali Em, seçmen kütüklerinin kesinleştiğini belirterek, ''Yurtiçi ...
 
 
Eğitim Uçuşu Yapan F-4 Savaş Uçağı Düştü!
Eskişehir'de F-4 savaş uçağı düştü. İki pilot paraşütle atlayarak kurtuldu...
Üçlü Balkan Zirvesi Başladı
Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek Üçlü Balkan Zirvesi başladı.
Başsavcılıktan YGS Açıklaması!
Başsavcılık YGS soruşturması hakkında açıklamalarda bulundu...
Kılıçdaroğlu'ndan İlk Açıklama
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak mitingindeki konuşması ...
 
 
Yolcu Teknesi Galata Köprüsü'ne Çarptı
Üsküdar-Eminönü seferini yapan Turyol'a ait bir motor, Galata Köprüsü'ne çarptı.
Sevgilisi ile Beraber Olup Kocasını Öldürdü
Başkentte bir süredir kayıp olan bir kişinin eşi ile dostu tarafından ...
Başbakan, 'Çılgın Proje'yi Yarın Açıklıyor
Herkesin merakla beklediği 'çılgın proje'yi Başbakan Erdoğan yarın açıklayacak. ...
Annenin Korkunç İntikamı!
Kocaeli'nde, bir kadın kızını taciz eden sevgilisinin cinsel organını kesti.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya