Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   14/21 °C
 
 
    Muratpaşa'da ‘Büyük Zafer’ konvoyu  
 
    Başkan Adayı Tütüncü : Antalya’da Hakan Tütüncü, Kepez’de Rıza Sümer diyeceğiz.  
 
    2. Etap Konyaaltı Sahil Projesi Hizmete Giriyor  
 
    Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?  
Erdoğan'dan Türkçe Dil Duyarlılığı
Erdoğan dan  Türkçe Dil Duyarlılığı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Diline sahip çıkmayan milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi, esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur”
 
21 Ocak 2021 Perşembe - 07:47

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Bir milleti maziden atiye taşıyan kültürse, o kültürün en önemli unsuru da dildir. Kültür, dil kalıbında şekillenip, dil kabında gelecek kuşaklara aktarılır. Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür ve medeniyet de olmaz. Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştiremeyen milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi, esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur” dedi.
“TÜRKİYE, TARİH BOYUNCA MEDENİYETLERİN KAVŞAĞINDA YER ALMIŞ BİR ÜLKEDİR”

Ödüle layık görülen; Odunpazarı Modern Müzesini, Antakya Medeniyetler Korosu’nu, Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’ni, Mim Sanat Akademisi’ni ve İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’ni kuran, yaşatan, zenginleştiren sanat ve sanatçı dostlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1979 yılından günümüze kadar ödüllerin tevdi edildiği kültür-sanat insanlarını ve kurumlarını da saygıyla yâd ettiğini söyledi.
Türkiye’nin tarih boyunca medeniyetlerin kavşağında yer almış bir ülke olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek başına bir değer olan İstanbul’un yanında, Hatay’dan Kayseri’ye, Ürgüp’ten Hasankeyf’e, Efes’ten Hattuşaş’a kadar ülkemizin dört bir tarafında, medeniyetlere beşiklik yapmış yerlerimiz var. Topkapı’daki eserlerin bir benzerini, yağmayla bir araya getirilmiş ürünlerin teşhir edildiği yerleri bir kenara bırakacak olursak, kapasite ve çeşitlilik itibariyle dünyada hiçbir müzede bulamazsınız. Bırakın Topkapı Sarayı’nın tamamını, tek bir odasını dahi hakkını vererek gezmeniz için saatlere ihtiyaç duyarsınız. Binlerce yıla sâri kadim mirası sürekli zenginleştiren milletimiz, mimariden musikiye, hüsnühattan edebiyata kadar kültürün farklı alanlarında nadide eserler üretmiştir.”
“MEDENİYETİMİZİN GÖRKEMİNİ YANSITAN ESERLERİN DEĞERİ MAALESEF UZUN YILLAR BİLİNEMEDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ecdadın sadece sınırlar içinde değil, gönül coğrafyasının dört bir köşesinde eserler bıraktığına işaret ederek, “Medeniyetimizin görkemini, ecdadımızın ufkunu yansıtan bu eserlerin değeri maalesef uzun yıllar bilinemedi. Diğer pek çok konuda olduğu gibi, kültürümüze ve kültür mirasımıza hakkıyla sahip çıkma noktasında da ciddi sıkıntılar yaşadık. Bir dönem ülkemizin kültür-sanat dünyasını esir alan kısır ve bağnaz bakış açısı, binlerce yıllık medeniyet mirasımıza da sırtını döndü” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, birçok kültür-sanat eserinin bu dönemde ya müzelerin mahzenlerinde ya da kütüphanelerin tozlu raflarında bakımsızlığa, unutulmaya terk edildiğini, ihmalin yerini zamanla kasta, ilgisizliğin yerini bilgisizliğe, gafletin yerini zamanla hesaplaşmaya bıraktığını anlattı.
“Millete, tarihe, köklü medeniyet tasavvurumuza ait ne varsa çoğu dışlandı, yok sayıldı, hor-hakir görüldü” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıkım ekibinin karşısında kendini tarihe, sanata ve kültürüne sahip çıkmaya vakfetmiş insanların da var olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, az sayıdaki çilekeş insanların neşrettikleri eserler, açtıkları sergiler ve kurdukları müzelerle kültür hazinesini yaşatmaya çalıştıklarını, geçmişin eskimeyen güzellikleriyle bugünün modern eserlerini buluşturarak, sanatın evrensel yönünü gösterdiklerini anlattı.
“BİR MİLLETİ MAZİDEN ATİYE TAŞIYAN KÜLTÜRSE, O KÜLTÜRÜN EN ÖNEMLİ UNSURU DA DİLDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürle ilgili tartışmalarda o kültürün taşıyıcısı “dil”in ihmal edildiği uyarısında bulunarak, Türkiye’de de kültür meselesinin ekseriyetle, bizzat işin uzmanları tarafından,  “dil” meselesinin dışında değerlendirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir milleti maziden atiye taşıyan kültürse, o kültürün en önemli unsuru da dildir. Kültür, dil kalıbında şekillenip, dil kabında gelecek kuşaklara aktarılır. Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür ve medeniyet de olmaz” diye konuştu.
“Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştiremeyen milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi, esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Peyami Safa bunu “Dilini kaybeden bir millet, her şeyini kaybetmiş demektir” sözünü hatırlatarak, bu acı gerçeğe rağmen “dil” meselesine yeterince eğilmediklerini kaydetti.
Tabelalardaki yabancı kelimelerin çokluğuna ve Türkçe’nin kullanılmamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Millî kimliğimizin ve hafızamızın nişanesi olan ‘Türkçeye’ hak ettiği ihtimamı göstermiyoruz. Bunda elbette, bir dönem ‘özleştirmecilik’ adı altında dilimizin çoraklaştırılmasının, sığlaştırılmasının, kısırlaştırılmasının payı bulunuyor. Dilde sadeleştirme niyetiyle çıkılan yolda, Türkçemiz, tarihimizin en büyük kelime katliamına maruz bırakılmıştır. Asırlar boyunca kullana kullana Türkçeleştirdiğimiz kelimelere getirilen yasaklar, iddia edildiği gibi dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya yetmemiştir. Bilakis dil cellatlarının elinde güzel Türkçemiz, bir müddet sonra bizzat Gazi’nin ifadesiyle ‘bir çıkmaza saplanmıştır.’ Zengin kelime birikiminin tasfiyesiyle ortaya çıkan boşluğu, bir dönem Fransızca, son dönemde de İngilizce kökenli ifadeler doldurmuştur.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dilde yaşanan olumsuzluğun son yıllarda giderek yaygınlaşan “sosyal medya dili” ve “plaza dili” ile daha da kötüleştiğine dikkati çekerek, ne Türkçe’ye ne de İngilizce’ye uyan tuhaf bir dilin ortaya çıktığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde kısaltma bahanesiyle uydurulan ve ne olduğu anlaşılmayan harf yığınları, sosyal medyayı istila etmiştir. Dilde müstevlilerin adeta mahkûmu gibiyiz. Elbette başka dillerden kelime almak, bir kusur değil aksine bir zenginliktir. Dilin sesi ve cümle yapısını, yani Türkçenin mayasını bozmadığı müddetçe esasen bunda bir beis de yoktur. Hâlbuki burada Türkçe fiiller ve kelimeler yerine yabancı dildeki karşılıkları ikame edilmekle kalınmıyor, asıl Türkçemizde olmayan zaman ve cümle yapılarıyla dilimizin özü tahrip ediliyor. Bu tuhaf dilin, toplumun belli kesimleri arasında bir saygınlık göstergesine dönüşmesi ise meselenin bir başka boyutudur” diye konuştu.
“YABANCI DİLLERİN İSTİLASI KARŞISINDA TÜRKÇEMİZİ KORUYUP GELİŞTİRMELİYİZ”
Günümüzde siyasetten sanata, beşeri ilişkilerden eğitime kadar pek çok alanda karşılaşılan sıkıntıların temelinde dil meselesi bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sorunun çözülmeden diğer konularda da mesafe alınamayacağını dile getirdi.
“Şayet millet olarak bizim bir kültür davamız varsa, işe öncelikle Türkçeden başlamamız gerekiyor” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dilimize sahip çıktığımız ölçüde kültürümüze, kimliğimize, tarihimize, sanatımıza da sahip çıkabileceğimize inanıyorum. Türk dilinin konuşulduğu geniş coğrafyada yürüteceğimiz çalışmalar için de, öncelikle kendi dilimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu bakımdan geleceğimize yapacağımız en büyük yatırımlardan biri, bizden öncekilerin hatalarını tekrarlamadan, yabancı dillerin istilası karşısında Türkçemizi korumak, geliştirmek, zenginleştirmek olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi için siyasetçilerden bilim adamlarına, gazetecilerden üniversite hocalarına, ailelerden öğretmenlere kadar birçok kesime önemli görevler düştüğüne vurgu yaparak, “Siz kültür-sanat insanlarımız başta olmak üzere, tüm kalem ve kelam erbabımızdan dilimize sahip çıkmasını bekliyorum. Dil meselesinin siyaset ve ideoloji üstü bir konu olduğunu burada tekrar vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül tevdi edilecek üstatları tekrar tebrik ederek, bundan sonraki çalışmalarında muvaffakiyetler diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, Odunpazarı Modern Müzesi’nin ödülünü müzenin kurucusu Erol Tabanca’ya, Antakya Medeniyetler Korosu’nun ödülünü koro şefi Berna Özfırat’a, Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nin ödülünü müzenin kurucusu Halil Nejat Çuhadaroğlu’na, Mim Sanat Akademisi’nin ödülünü akademi kurucularından Fatma Kesgün’e ve İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nin ödülünü de müzenin kurucularından Eda Tekcan’a takdim etti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
İbradı ipekböcekçiliği ile tanışıyor
 
KKT'de CSon 24 saatte 10'u yerel 12 pozitif vaka
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Erdoğan, Koronavirüse karşı CoronaVac aşısı yaptırdı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Şehir Hastanesi'nde, Türkiye ...
Erdoğan :Tam Üyelikten Hiçbir Zaman Vazgeçmedik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ankara ...
Erdoğan :“Arnavutluk'ta altyapı ve turizm alanlarında yatırımlarımızı artırmayı planlıyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanlığı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan , umut dolu yeni yıl mesajı
Yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ...
 
 
Özel Villalar Dahil Hiç Bir Mekanda Yılbaşı Kutlama Partilerine İzin Yok
İçişleri Bakanlığı'nca, 81 İl Valiliği'ne yılbaşında uygulanacak sokağa ...
Erdoğan :2021 yılı milletimize söz verdiğimiz gibi demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Gölbaşı şehir geçişi açılışında yaptığı ...
Erdoğan :“Milletimizi küresel rüzgârların önünde savurmak isteyenlere meydanı bırakmayacağız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş ...
Anadolu Birlği Partisi'nden Kılıçdaroğluna Ziyaret
Anadaolu Birliğ Partisi Yönetim kurulu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunu ziyaret Etti.
 
 
Yılbaşında Oteller'de Yemekli ,Müzikli Eğlence Yasak
İçişleri bakanlığı gerekeni yaptı . 81 İl Valiliğine Otel/Konaklama Tesislerinde ...
Erdoğan Yılbaşındaki Kısıtlamayı ve Yeni Ekonomik Destekleri Açıkladı
Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Yılbaşındaki Kısıtlamayı ...
Erdoğan :Bölünmüş Yol Uzunluğunu 27 Bin Km'nin Üzerine Çıkardık
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manisa-Akhisar Çevre Yolu Açılış ...
Erdoğan, Bakü’de Azerbaycan millî lideri Aliyev'in kabri ile Türk ve Azerbaycan şehitliklerini ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

Doç. Dr. Yurdagül AtunYazdı:Doğru mu, Yalan mı?

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
​Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya