Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/23 °C
 
 
    CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”  
 
    Workshopta bir araya gelen 400 acenteciye Kemer tanıtımı  
 
    Giresunspor Başkanlığı İçin Gözler İş Adamı İsmail Demir 'de  
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
Gazimağusa’nın Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı
Gazimağusa’nın Kurtuluşu Törenlerle Kutlandı
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Barış Harekatı sürecinin Kıbrıslı Türkler için yeniden doğuş ve karanlıktan aydınlığa geçiş olduğunu vurguladı.
 
16 Ağustos 2011 Salı - 13:50

Kıbrıs konusunda çoktan bir antlaşmaya varılması gerekirken hala ortada bir sonuç olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bunun nedeninin de Rumların hala 1974 öncesine döneceklerini hayal etmeleri, 1974 Barış Harekatı ile ortaya çıkan coğrafyayı kabul etmemeleri ve iki kesimliliği sulandırarak yok etmek istemeleri olduğunu ifade etti.
Eroğlu, Rum tarafının yaşadığı siyasi istikrarsızlık ve Hristofyas’ın tutumu nedeniyle ekim ayına kadar yoğunlaştırılmış müzakerelere layıkıyla devam edilebileceğinden emin olmadığını kaydederek, “Yine de biz hazırız. Ekim’e (New-York zirvesi) de hazırız, ekimden sonrasına da… Ve tabii 2012’ye sadece referandumu sarkıtmak şartıyla… Antlaşma istiyoruz ve artık zamanın geldiğini vurguluyoruz. Daha fazla uzatmaya gerek yok” diye konuştu.
Gazimağusa’nın kurtuluşunun 37’inci yıldönümü dün Zafer Anıtı ve Polat Paşa Bulvarı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı.
Polat Paşa Bulvarı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, bazı bakanlar, milletvekilleri ile askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Zafer Anıtı’nda saat 17.30’da yer alan ilk törende protokol sırasına göre çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Polat Paşa Bulvarı’ndaki tören ise, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal ve Belediye Başkanı Oktay Kayalp ile birlikte tören birliklerinin ve halkın bayramını kutlamalarıyla başladı.
İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve Gazimağusa Merkez Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Gökhan Kızıldağ konuşma yaptı.
Tören Gazimağusa Türk Maarif Koleji Öğrencisi Melis Mertekçi’nin şiir okuması, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşması ve tören geçişiyle tamamlandı.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, yaşamının büyük bir kısmını Gazimağusa’da geçirmiş biri olarak 1950’li yıllardan itibaren yaşananları gözünün önünden geçirdiğinde Barış Harekatı öncesine kadar yaşananların ne kadar acı verici olduğunu hissettiğini, Barış Harekatı’nın yarattığı coğrafya üzerinde meydana getirilen eserleri ve gelişmeleri gördükçe de mutlu olduğunu, gurur duyduğunu söyledi.
Mağusa’ya “gazilik” unvanının boşuna verilmediğini belirten Eroğlu, Mağusa ve Mağusalıların var oluş ve özgürlük mücadelesinde çok önemli rol oynadıklarını kaydetti.
Eroğlu, en yakınlarını savaşlar nedeniyle yitirmiş, en sevdiklerinin şehit edilişine tanıklık etmiş biri olarak savaşların olmasını asla istemediğini; Kıbrıs adasının barışla anılmasını, silahlara harcanan büyük miktarlardaki paraların aç insanlara, fakirliğin giderilmesine ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine harcanmasını istediğini ancak ne yazık ki sıkıntıların devam ettiğini söyledi.
Rum tarafının Barış Harekatı ile ortaya çıkan coğrafyayı kabul etmediğini, iki bölgeliliği sulandırmak ve yok etmek istediğini, mülkiyet ve toprak konusunda Türk tarafının sunduğu yapıcı önerileri farklı noktalara çektiğini, Türkiye’nin etkin ve fili garantisini kabul etmediğini belirten Eroğlu, şöyle devam etti:
“Rum tarafının mantığı, bakış açısı ile konuları çözmeye çalışırsak; Kıbrıs Türk halkını dağıtmış, çözmüş, Rumların tahakkümü altına sokmuş, malsız, mülksüz, ekonomik olarak sıfırlanmış bir durumda göçe zorlamış olacağız.”
Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetmek, iki bölgelilik ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek gibi bir düşüncesi olmadığını vurgulayarak, “Bunları istememizin Rum halkına bir zararı da yok” dedi.
Eroğlu, iki bölgeliliğin olası çatışmaların önlenmesi için ne kadar yaşamsal olduğunun geçmişe bakıldığında çok rahatlıkla anlaşılacağını, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin Rumlar için bir tehdit oluşturmadığını vurguladı.
Eroğlu, Türk tarafının istemlerinin makul olduğunu, görüşme masasında ortaya koyduğu tutumun yaşayabilir bir çözümü öngördüğünü, barışçı ve gerçekçi olduğunu kaydetti.
Eroğlu, “Rum tarafı bildiğini okuyor, çözümün önünü tıkıyor, Avrupa Birliği’ni kullanarak Anavatan Türkiye ve bizi dize getireceğini zannediyor. Bu hayalden vazgeçme zamanı gelmiş ve geçiyor” dedi.
KAYALP
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp da, Mağusa halkının kuşatma altında geçen çok sıkıntılı günlerin ardından 15 Ağustos 1974’te ortaya koyduğu direnişi “gazi” unvanını kazanarak başarıya taşıdığını belirterek, bugün kutlanan kurtuluş gününün aynı zamanda inancın ve kararlılığın sonunda Mehmetçik’le kucaklaşma günü olduğunu söyledi.
Kayalp, tüm Kıbrıslı Türkler gibi Gazimağusalıların da 1963-1974 yılları arasındaki faşist Rum-Yunan saldırılarına inanç ve kararlılıkla karşı koyduklarını ifade ederek, kentin kuşatılmışlığın ve geri bırakılmışlığın izlerini silebilmek için 1974 sonrasında Kıbrıs Türk halkının giriştiği yeni mücadelenin bayraktarlığını yaptığını kaydetti.
Kayalp, Kıbrıslı Türklerin adadaki varlığını pekiştirmek ve bunu tüm dünyaya kabul ettirebilmek için verdiği uğraşların en önemli simgelerinin Gazimağusa’da olduğuna dikkat çekerek, bunlara Mağusa Limanı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni örnek gösterdi.
Kayalp, 1990’lı yılların ilk yarısına kadar kasaba karakteri taşıyan kentin bugün köklü ve evrensel değerlerdeki kurumlarıyla bir dünya kenti olduğunu, gelinen noktanın inancın ve çalışkanlığın en belirgin göstergesi olduğunu söyledi.
Kıbrıs Türk halkının hedefinin kalıcı, adil, iki bölgelilik, iki toplumluluk ve siyasi eşitlik temelinde yeni bir ortaklık devletiyle Kıbrıs Türk toplumunun dünyaya entegre olması olduğunu kaydeden Kayalp, Kıbrıs sorununa yaşayabilir bir çözüm bulmak için gösterilen kararlılığın devamının şart olduğunu söyledi.
Kayalp, Kıbrıslı Rumların çözüm konusunda yeni bir irade geliştirmelerinin Türkiye ve Yunanistan halklarına, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara yeni ve daha güvenli bir yaşamın kapılarını aralayacağını kaydetti.
Kayalp, Gazimağusa’nın kurtuluşunu sağlayan gazilere saygılarını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komutanları ve mensuplarına teşekkürlerini sunarak, özgürlük uğruna yaşamını yitiren şehitleri rahmetle andığını ifade etti.
KIZILDAĞ
Merkez Komutanlığı mensuplarından Üsteğmen Gökhan Kızıldağ da, kurtuluş günlerinin ulusların en büyük bayramlarından biri olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının en büyük bayramlarından birinin de 15 Ağustoslar olduğunu söyledi.
Kızıldağ, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık mücadelesinin 1878’de başlayıp 20 Temmuz 1974 tarihine kadar uzanan çileli ve çetin bir yol olduğunu belirterek, 1963-1974 yılları arasındaki saldırıların ve ambargoların Kıbrıs Türkü’nün azim ve iradesini yok edemediğini söyledi.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Suat Kılıç: Beklemek Daha İsabetli
 
Çin Usulü Serinleme
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KTAMS'tan Hükümete Temmuz Ayında 125 Vatandaşlık Verildi Eleştirisi
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), bugün yayımladığı basın ...
YDÜ Fakültelerine Doktora Öğrencisi Alınacak
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), 2010-2011 Bahar Dönemi için doktora öğrencisi ...
Serdarlı’nın Kurtuluşu Törenle Kutlandı
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının bugün, milli mücadele ...
Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitleri Anıldı
Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının başladığı 14 Ağustos 1974’de Rumlar ...
 
 
Barış Harekatı’nın İkinci Aşaması Etkinliklerle Kutlanıyor
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın ikinci aşamasının 37’inci yıldönümü, etkinliklerle kutlanıyor.
UKÜ Yüksek Lisans ve Doktora Başvuruları Başladı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), 2011 - 2012 Akademik Yılı Güz ...
Nail Atalay Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kıbrıs Türk toplumunun ilk New York Daimi Temsilcisi, ilk Yüksek Yönetim ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yeni Komutanlarla Görüştü
Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, bugün saat 09.00’da Kıbrıs’daki görevlerine ...
 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile DAÜ'den Turizme Destek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ...
Bakan Üstel’den Basın Toplantısı
Akdeniz’in en güzel adalarından biri olan Kıbrıs’ta turizm sektöründe ...
Başbakan Küçük: Hedef Bütçe Açığını Kapatmak
Başbakan İrsen Küçük, hükümetin hedefinin 2012’de bütçe açığını kapatmak ...
Bakanlar Kurulu'ndan Fon İndirim Kararı
Bakanlar Kurulu, dövizdeki dalgalanmayı dikkate alarak 70 civarında gıda ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”

CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya