Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/23 °C
 
 
    CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”  
 
    Workshopta bir araya gelen 400 acenteciye Kemer tanıtımı  
 
    Giresunspor Başkanlığı İçin Gözler İş Adamı İsmail Demir 'de  
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
Gül: Çözüm Toprak Bütünlüğü İle Olmalı
Gül: Çözüm Toprak Bütünlüğü İle Olmalı
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın (Yukarı Karabağ) çözülmesi gerekmektedir ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Zagulba Sarayı'ndaki resmi törende, iki ülkenin milli marşı çalındı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini denetledi.
 
17 Ağustos 2010 Salı - 09:59

Resmi karşılama töreninin ardından Gül ve Aliyev baş başa görüşmeye geçti.
Gül, Azerbaycan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan'ı ziyaret etmek üzere Bakü'ye gittiğini ve ziyarette kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi milletvekillerinin eşlik edeceğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey Azeri yetkililerle yapacağı görüşmelerin, ikili ilişkileri ve iş birliğini ilgilendiren konuları bütün yönleriyle ele almalarına imkan vereceğini, ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunmalarına vesile olacağını kaydetti.
İki ülke ilişkilerini geliştiren ve stratejik iş birliğine dönüştüren alanlardan birisinin enerji olduğunu vurgulayan Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerinin iki ülkenin enerji alanındaki iş birliğinin en önemli nişanesi olduğunu söyledi. 
 
Bu iki projenin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra küresel enerji güvenliği, özellikle Avrupa'nın enerji güvenliğine ve bölgesel refah ve istikrara katkı sağladığını dile getiren Gül, bu vesileyle iki ülkenin bu alandaki mevcut iş birliğini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini bir kez daha vurgulamak istediklerini söyledi. 
Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan ticari ilişkileri geliştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da bir an önce faaliyete geçmesini istediklerini vurguladı. 
Demiryolu hattının temelinin 2007'da Kars'ta Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldığını ve 2012'de bu demiryolunun bitirilmesini beklediklerini ifade eden Gül, çalışmaların çok hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. 
 
Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: 
''Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması, Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede Türkiye, Güney Kafkasya'daki gelişmeleri yakından izlemekte ve bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır. Azerbaycan'da gerçekleştireceğimiz temaslarda, ülkemizin bölgede istikrar, refah, iş birliği ortamının tesisine verdiği önemi bir kez daha vurgulayacağız.''
 
Aliyev ile yapacakları ikili görüşmelerde görüş alışverişlerini bir kez daha tekrarlayacaklarını anlatan Gül, ''Kafkaslar'da kalıcı bir barışın tesisi için yaptığımız çalışmaları gözden geçireceğiz. Buna özellikle çok önem veriyoruz. Çünkü donmuş ihtilaflar birden bire çok büyük bölgesel meseleler haline gelmektedir. Donmuş hele hele uzun süreli ihtilaflar olunca bunlar için birkaç hamlede yoğun gayret gerekmektedir. Bazen görünür bazen görünmez ciddi çalışmalar gerekmektedir. Türkiye olarak biz bu çalışmaları bazen sesiz bir şekilde de olsa kararlı bir şekilde yürütüyoruz'' dedi.
 
TEK MİLLET OLMA RUHUNA BAĞLILIĞIMIZ HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR
Ziyaret kapsamında gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelere Cumhurbaşkanı Gül ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başkanlık etti. 
 
Görüşmelerin başında Aliyev, Cumhurbaşkanı Gül'ü Azerbaycan'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 
 
Cumhurbaşkanı Gül de sözlerine ''Değerli kardeşim İlham Aliyev'in daveti üzerine bu ziyareti yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum'' diyerek başladı.
 
Gül, şöyle konuştu:
''Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk ve kardeşlik, hepimizin tek millet olma ruhuna bağlılığımız her şeyin üstündedir. Baş başa yaptığımız görüşmelerde tüm bunları gözden geçirdik, istişarelerde bulunduk.''
 
YUKARI KARABAĞ KISA SÜREDE ÇÖZÜLMELİ
 
Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Gül'ün konuşmasında öne çıkan ifadeler şunlar:
• Bizler bir milletin ayrı ayrı iki devletiyiz. Tek millet anlayışına uygun bir şekilde bu iki ayrı devletin de dayanışma içerisinde, işbirliği içerisinde ve kardeşlik duyguları içerisinde olması gerekmektedir.
• Bizler de bu anlayış çerçevesi içerisinde daima ve sık sık bir araya geliyoruz, yakın istişarelerde bulunuyoruz ve yakın işbirliği içerisinde oluyoruz. Bu dayanışmamızı, bu işbirliğimizi devam ettireceğiz.
• Dağlık Karabağ sorununun çözümü, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki işgalin sona ermesi, bütün bunları Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesi içerisinde görüştük. Kısa süre içinde bu sorunun çözümünün gerekli olduğuna inanıyoruz.
• Kafkaslar'ı istikrarlı ve işbirliği bölgesi haline getirmemiz gerekmektedir. Bunun için de bu anlaşmazlığın (Yukarı Karabağ) çözülmesi gerekmektedir ve şüphesiz ki bütün bu çözüm, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde olmalıdır.
• Vizeyle ilgili konuları tabii ki konuştuk. şu anda Azerbaycan'ın bazı mülahazaları var, bunları ilgili kuruluşlarımız görüşecekler ve ona göre ümit ederim ki yakında tamamlanır.
 
AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANACAK
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ''Azerbaycan bundan sonra alacağı kararlarla toprak bütünlüğünü sağlamaya çalışacaktır. Bu konu hakkında Azerbaycan siyasi ve diplomatik çalışmalar sürdürecektir. İnanıyorum ki Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanacaktır'' dedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında tarihe dayanan derin bir dostluk olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin de bu dostuluğun gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.
 
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Azerbaycan'ın sevinci, bizim de sevincimizdir; kederi, kederimizdir'' dediğini anımsatan Aliyev, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in de ''İki devlet bir millet'' sözüyle iki ülke arasındaki dostluğa işaret ettiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül ile çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Aliyev, bu konular arasında Yukarı Karabağ sorununun da yer aldığını belirtti.
Bu topraklarda Ermenistan tarafından ''etnik temizleme siyaseti'' yürütüldüğünü belirten Aliyev, uluslararası hukuk kurallarının da çiğnendiğini ifade etti.
İlham Aliyev, Türkiye'ye, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, Gül'ün Azerbaycan ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
VİZE KONUSU
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasında vizelerin kaldırılması konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine de konunun gündeme geldiğini söyledi.
 
Bu konuda Azerbaycan'da iç sürecin işlemesi gerektiğini belirten Aliyev, Türkiye'nin diğer Türk Cumhuriyetleri ile vizeleri kaldırmak istemesini de memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
 
Aliyev, Azerbaycan'ın bu iç süreci tamamlamasıyla beraber vizelerin kalkabileceğini belirtti.
 
TÜRK ŞEHİTLİĞİNİ ZİYARET ETTİ
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü'de Haydar Aliyev'in kabrini ile Türk Şehitliğini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, burada ilk olarak Haydar Aliyev'in kabrine çelenk koydu. Daha sonra Aliyev ailesinin diğer fertlerinin mezarlarını da ziyaret eden Gül, burada yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra Türk Şehitliği'ne giden Gül, mezarları teker teker ziyaret ederek kırmızı karanfiller bıraktı. 
 
Cumhurbaşkanı Gül, imparatorluğun dört bir yanından gelerek canını veren şehitlere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dört bir yanındaki bütün şehitleri bir kez daha rahmet ve şükranla andığını belirterek ''Hepsinin mekanları cennet olsun'' dileğinde bulundu.
 
ALİYEV'İN KULLANDIĞI OTOMOBİL İLE ŞEHİR TURU
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakü'deki resmi ziyareti sırasında, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kullandığı otomobil ile şehir turu yaptı.
 
Gül, Aliyev'in, onuruna verdiği resmi yemeğin ardından Aliyev'in kullandığı otomobilin ön koltuğuna oturdu. İki Cumhurbaşkanının otomobille yaptığı turun ardından Gül, Bakü'de konakladığı otele döndü.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Financial Times'a Bir Cevap'ta Türkiye'den
 
Google'dan Marmara Depremi İçin Anlamlı Mesaj
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Financial Times'a Bir Cevap'ta Türkiye'den
Financial Times dün "ABD'nin Türkiye'ye silah satımı konusunda ültimatom ...
HSYK Atamalar Tamam
Unvansız 1274 hakim ve savcının atamasının yapıldığını ilişkin kararname ...
Gölcük'te Acıyla Geçen 11 Yıl
Depremde hayatını kaybedenler denize karanfil atılarak anıldı
KPSS İptal mi Olacak?
Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, Kamu Personeli ...
 
 
Orada kimse var mı?
17 Ağustos 1999’da enkaz altında kalanlara ulaşmak için kullanılan cümle: Orada kimse var mı?
Gül'den Özbek lider İslam Kerimov'a övgü
Azerbaycan'a resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan'daki ...
Nerede Oy Kullanacaksınız?
Referanduma sayılı günler kala YSK da kimlerin nerede oy kullanacağını belirledi.
Cepte ''Kara Liste'' Talebine Tepki
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, GSM operatörlerinin özellikle ...
 
 
Genç: İnönü Değil, Bayar'dı
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Başbakan Erdoğan'ın 1938’de Dersim’de ...
17 Ağustos depremi tabelalarda kaldı
Meydana gelen 17 Ağustos Marmara Depremi'nde Kocaeli'nin birçok bölgesi ...
ŞOK İDDİA !
Yurtsever, Başbakan Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin akraba olduğunu ...
Prof. Dr Celal Şengör: En az 7 olur
Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara Denizi’nde İstanbul’u da etkileyecek depremin ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”

CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya