Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Gül EIT Dönem Başkanı Oldu
Gül EIT Dönem Başkanı Oldu
 
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EIT) Dönem Başkanlığı’na getirildiğini bildirdi.
 
23 Aralık 2010 Perşembe - 09:43

 

 

 

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) dönem başkanlığına seçilmesiyle ilgili olarak "Türkiye Cumhurbaşkanı Gül'ün dirayeti ve yetenekleri sayesinde, kendilerinin başkanlığı döneminde EİT'in tüm üyelerinin samimi işbirliğiyle uzun vadeli hedeflerinin gelişmesi, kalkınması ve tahakkukundan emin olduğumu belirtmek isterim" dedi.
 
Ahmedinejad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Gül'e misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek, kendisinin EİT yeni dönem başkanlığına seçilmesinin Türkiye Cumhuriyeti ve milletine hayırlı olması temennisinde bulundu.
    
Tahran Zirvesi'nden bu yana iki seneden az süre geçtiğini, geçen süre içerisinde yapıcı çalışmalar ve kapsamlı işbirliği örnekleri gözlendiğini ifade eden Ahmedinejad, bu süre boyunca üye ülke bakanları ve yüksek temsilcileri düzeyinde ticaret, yatırım, taşımacılık, iletişim, enerji, maden, çevre, tarım, turizm, insan kaynakları ve sağlık gibi alanlarda çok sayıda toplantı ve temas gerçekleştirildiğini ve bu kapsamda çeşitli projelerin uygulamaya geçtiğini anlattı.
    
Ahmedinejad, bunları, destek sigorta şirketinin 30 milyon dolarlık ana sermaye ile kuruluş çalışmalarını başlatması, transit taşımacılık alanındaki prensip anlaşmalarının çerçevesinin belirlenmesi, uluslararası raylı taşımacılık koridorlar haritasının nihaileşmesi ve kara taşımacılık koridorlar haritasının sonuçlanmak üzere olması, üye ülkelerin posta sistemlerinin birbirine bağlanması, elektrik ve enerji, tohum pazarları, sağlık alanlarında işbirliği ve istatistik programlarının düzenlenmesi olarak sıraladı.
    
EİT'in geniş kapsamlı işbirliği çalışmaları açısından yüksek potansiyel ve uygun bir zemine sahip olduğunu söyleyen Ahmedinejad, "Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dirayeti ve yetenekleri sayesinde, kendilerinin başkanlığı döneminde EİT'in tüm üyelerinin samimi işbirliğiyle uzun vadeli hedeflerinin gelişmesi, kalkınması ve tahakkukundan emin olduğumu belirtmek isterim" diye konuştu.
 
YENİ DÖNEM BAŞKANI GÜL’DEN AÇILIŞ KONUŞMASI
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrasya'nın tam merkezinde yeralan Türkiye'nin, bu coğrafyanın tamamında barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasına büyük önem atfettiğini belirterek, ''Bu doğrultuda bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaya, enerji, iletişim ve ulaşım gibi kapsamlı bölgesel ekonomik işbirliği projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz'' dedi.
 
Gül, Çırağan Sarayı'nda başlayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, EİT zirve toplantısı vesilesiyle konuk Devlet Başkanlarını İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Misafir olarak aralarında bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi de muhabbetle selamladığını belirten Gül, kendisini EİT Dönem Başkanlığı gibi onurlu bir göreve seçtikleri için teşekkür etti.
 
Gül, iki yıla yakın bir süre EİT dönem başkanlığını yürütmüş olan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı, dönem başkanlığı sırasındaki aktif ve başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.
 
Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
 
''Avrasya kıtasının tam merkezinde yeralan Türkiye, bu coğrafyanın tamamında barış, güvenlik, istikrar ve refahın sağlanmasına büyük önem atfetmektedir. Bu doğrultuda bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmaları oluşturmaya, enerji, iletişim ve ulaşım gibi kapsamlı bölgesel ekonomik işbirliği projelerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bölgemizde ekonomik işbirliğinin ve kalkınmanın desteklenmesinin sürekli ve kurumsallaşmış bir diyaloğu gerekli kıldığını düşünüyorum. Ayrıca etkin ve adil bir dünya düzenine giden yolun aynı zamanda bölgesel alanda gerçekleştirilecek diyalog ve işbirliğinden geçtiği kanaatindeyim. Bu anlayışla kurucu ülkelerden biri olarak EİT'e Türkiye olarak büyük önem atfetmekteyiz.
 
Doğu ile Batı arasında çok önemli bir coğrafi konumda olan teşkilatımız 8 milyon kilometrekarelik bir alan ve 400 milyondan fazla bir nüfusa sahiptir. Teşkilatımıza üye ülkelerin üzerinde bulundukları coğrafya, dünyanın jeostratejik açıdan en kritik bölgelerini oluşturmaktadır. Ülkelerimiz çok zengin doğal ve beşeri kaynaklara, tarihi ve kültürel mirasa sahiptirler. Bu itibarla EİT bölgesi ekonomik ve ticari işbirliği bağlamında muazzam bir potansiyele haizdir.''
 
-2015 YILI HEDEFLERİ-
 
EİT'in bu güçlü potansiyelinin hayata geçirilmesi ve İzmir Anlaşması'nda belirlenen amaçların gerçekleştirilmesini teminen 2005 yılında Astana'da düzenlenen Bakanlar Konseyi toplantısında EİT 2015 vizyon belgesinin kabul edildiğini hatırlatan Gül, bu çerçevede üye ülkeler olarak işbirliğini güçlendirmek üzere ticaret ve yatırımdan, ulaştırma ve haberleşmeye, enerji ve çevreden, tarım ve sanayiye kadar pek çok alanda 2015 yılına kadar gerçekleştirilmek üzere hedefler tespit ettiklerini kaydetti.
 
Gül, ''Belirlediğimiz bu 10 yıllık süreci yarılamışken, ev sahipliğini yaptığımız 11. EİT zirvesi hedeflerimizin gerçekleştirilmesi yönünde şimdiye kadar gösterdiğimiz performansa ilişkin bir durum değerlendirmesi yapma fırsatı sunmaktadır. Ayrıca bu zirvenin 2015 yılına kadar alınması gereken ilave önlemler konusunda en üst düzeyde irade sergilenmesine vesile olmasını arzu ettik. Geçtiğimiz 5 yıl zarfında söz konusu hedeflerin gerçekleştirilmesi bağlamında tarihi ve çok değerli adımlar atıldığını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Buna karşılık katedilen mesafenin ise mütevazı düzeyde kalmış olduğunu da müşahede ettik'' diye konuştu.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Dünya Ermeni Soykırım Yalanını BYTURCO’dan İzledi
 
Yarın Gazimağusa’da Elektrikler Kesik
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Dünya Ermeni Soykırım Yalanını BYTURCO’dan İzledi
BYTURCO.com’da dün yayınladığımız ‘BÜYÜK YALAN’ adlı tarihi gerçekleri ...
Kamuda Lojman Kiraları Arttı
Lojmanlarda oturanlar 15 Ocak 2011 tarihinden itibaren zamlı kira ödeyecek
Havalimanları Özelleşiyor
Bakan Yıldırım “İkili-üçlü grup yapıp işletmesini devredeceğiz. DHMİ olarak ...
Üvey Baba Cinneti: 2 Ölü
Kadıköy'de cinnet geçiren inşaat teknikeri Kazım Doğan (54), 5 yıl önce ...
 
 
ABD'de Temsilciler Meclisi Tatile girdi: Ermeni Tasarısı Düştü
ABD'de Temsilciler Meclisi tatile girdi. 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni ...
Özal'ın Ölümü ile İlgili Çölaşan ve Doktorların İfadesi Alınacak
Emin Çölaşan ve 4 doktor Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili ifade verecek
74 Ruhu Hala Yaşıyor
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, FIBA Erkekler EuroChallenge ...
Hemşireyi Dere Kenarında Vurdular
Erzurum'un Oltu ilçesinde Aile Sağlığı Hekimliği'nde görev yapan bir hemşire, ...
 
 
Burhan Kuzu’ya Çiçekli Karşılama
Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yumurtalı protestoyla karşılayan öğrenciler ...
Katalitik Soba 5 Kişiyi Ölüme Götürdü
Kastamonu İnebolu İlçesi Yolüstü Köyü'nde aynı aileden 5 kişi, katalitik ...
Gül Talabani ile Biraraya Geldi
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani İstanbul'da. Cumhurbaşkanı Gül ile bir ...
Saddam’ın Gelini İstanbul’da Öldü
Irak'ın idam edilen lideri Saddam Hüseyin'in gelini Sevim Torun (52), ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya