Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/25 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
İş dünyası: Kamuda Yerli Malı Kullanılsın
İş dünyası: Kamuda Yerli Malı Kullanılsın
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen "Türkiye Elektrik ve Elektronik Sanayi Buluşması" toplantılarına katılan iş dünyasının önemli temsilcileri, kamu alıcılarının Türk mallarını tercih etmesini istedi.
 
6 Temmuz 2010 Salı - 17:04

Zorlu Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu Ankara'da bir kamu dairesine gittiğinde yabancı marka bir televizyon görünce zoruna gittiğini söylerken, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi ise, başbakanlık genelgesine rağmen kamu alıcılarının yerli malları tercih etmediğini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de kamu alıcılarına seslenerek, Türk malı elektronik ürünleri tercih etmelerini istedi. Türk insanının da yerli malı elektronik ürünleri tercih etmesini isteyen Bakan Ergün, Türk mallarının son derece nitelikli ürünler olduğunun altını çizdi. Milliyetçiliğin slogan olmadığını aktaran Ergün, "Önemli olan toplumun kendi sanayisini gelişmesi için ortaya koyduğu tavırdır." dedi.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen "Türkiye Elektrik ve Elektronik Sanayi Buluşması" toplantıları Conrad Otel'de başladı. Toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kayseri Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Boydak, Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Gün boyu grup çalışmaları ile devam edecek Elektrik-Elektronik Sanayi Buluşması'nda 'Türk Elektrik ve Elektronik Sanayi Strateji ve Eylem Planı" masaya yatırılıyor.

Sektör buluşmasına katılan iş dünyası temsilcileri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na taleplerini iletti.

Elektrik, elektronik sektörünün Türkiye açısından çok önemli bir sektör olduğuna işaret eden Kayseri Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Boydak, son dönemde sektöre olağanüstü olumsuz ürünlerin girdiğini ve piyasaları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Bu ürünlerin piyasaları olumsuz etkilediğini vurgulayan Boydak, bu ürünlerin Türkiye'nin enerjisini ve az olan döviz kaynaklarını tükettiğine işaret etti.
Türk sanayicisinin kamuya kendi ürününü satamadığından şikayet eden İstanbul İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Kavi, Türk sanayicisinin toplamda ödediği verginin yüzde 30'un altında olmadığını belirtti. Başbakanlık genelgesiyle kamu alımlarında yüzde 15'e kadar pahalı olmasına rağmen Türk mallarının tercih edilmesinin istendiğini hatırlatan Kavi, "Madem öbür yüzde 15 varya onu da kamuya verin ve rahatça alsınlar ve denge kurulsun aksi taktirde ne genelge ne tebliğ ortaya çıkarırsak çıkaralım fayda etmeyecek." ifadeleri kullandı.

Ardından konuşan Zorlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da, devlet kurumlarının elektrik ve elektronik ürünlerde yerli malları tercih etmemesinden yakındı. Ankara'da bir devlet dairesine gittiğinde yabancı marka televizyonu gördüğünü ve bununda zoruna gittiğini aktaran Zorlu, "Biz önce Türk mühendisinin, işçisinin, Türk insanının, sanayicisinin ürettiğini önce kendimiz tüketmeye ve sonra ihracata dikkat edeceğiz. Ben kendim 1980'li yıllarda biz dövizimiz yok ve makine almaya giderdik İsviçre'de peşinatını öder kapalı çarşıdan parayı transfer eder adamlar bizi 4-5 saat kapılarında bekletirlerdi. Şu anda 2020'nin ihracat hedefi 500 milyar dolara ulaştı. Sanayi ve devlet iş birlikteliğini muhakkak yapması lazım ve ben buradan Sanayi Bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum bu buluşmaları daha çok daha sık yapalım." ifadesini kullandı.

ALIŞKANLIKLARA DİRENMEK VEFA DEĞİL, STATÜKOCULUKTUR
Türkiye'nin uluslararası arenada rekabet edebilmek için mutlaka kendi markalarını oluşturması gerektiğine dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2002 yılı sonrasında Türkiye'de dünyada cep telefonu kullanım oranlarındaki artışı hatırlattı. Her gün yeniliklerin ortaya çıktığı cep telefonu sektöründe aynı müşteriye birkaç yılda bir yeni telefon satma imkânı bulunduğunun altını çizen Bakan Ergün, Türkiye'nin böyle bir pazarda kendi ürünleriyle var olması gerektiğinin altını çizdi. Finlandiya merkezli şirketlerin cep telefonu pazarındaki payına örnek veren Ergün, "Finlandiya gibi ülke çıkarıyorsa Türkiye neden çıkarmasın." dedi.

İş adamlarına seslenen Ergün, yeni dönemde elektrikli araçların damgasını vuracağına işaret etti. Ergün, Türkiye'nin elektrikli araçlarda söz sahibi olması gerektiğinin altını çizdi.
LCD televizyonların tahminlerin çok ötesinde satış yakalamasının Türkiye'nin tüketim elektroniğindeki payının düştüğüne işaret eden Bakan Ergün, dünyada değişen tüketici tercihlerini önceden tahmin etmenin büyük önem taşıdığını aktardı. Eski alışkanlıkların gerektiğinde terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, "Alışkanlıklarda direnmek vefa değil, statükoculuktur, taassuptur." ifadesini kullandı.

İş dünyasının kamu alımlarında yerli payıyla ilgili eleştirilerine cevap veren Bakan Ergün, bu konunun kamu alımlarında önemli olduğunu vurguladı. Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle kamu alımlarında yüzde 15'e kadar pahalı olması halinde bile yerli malın tercih edilebileceğinin aktarıldığını anlatan Bakan Ergün, yerli malın pahalı alınması halinde herhangi bir hukuki sorumluluk ortaya çıkmayacağına dikkat çekti.
Kamu alıcılarına seslenen Bakan Ergün, "Kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin alınmasına ve kullanılmasına özel önem vermeliyiz." uyarısında bulundu.
Bireysel tüketimde de Türk malının kullanılmasının önemine işaret eden Bakan Ergün, elektrik ve elektronik alanda Türk şirketlerinin çok nitelikli ürünler ürettiğine işaret etti.
Gümrüklerde engelleme anlamında bir tedbirin uygulanmayacağını belirten Bakan Ergün, İngiliz bakanın evinde Türk marka çamaşır makinesi kullandığı örneğini vererek, Türk insanını da Türk malı kullanmaya davet etti.

Miliyetçilik kavramının slogandan ibaret olmadığını bildiren Bakan Ergün, "Milliyetçilik sloganı konuşmaları, hamasi konuşmaları hepimizi heyecanlandırabilir. Ama milli ürünlerin kullanılmasında aynı hassasiyeti göstermiyorsak o hamasi lafların hepsi boş laflardır. Önemli olan toplum olarak kendi sanayimizin gelişmesi için ortaya koyacağımız tavırdır. Kaldı ki son derece nitelikli ürünlerdir." ifadesini kullandı.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Zorlu Şirketler Gurubu Ahmet Nazif Zorlu, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde yer alana Anayasa değişikliği ile ilgili sürecin ekonomiyi etkilemeyeceğini savundu.

Kur sorununa değinen Zorlu, Türk parasının değer kazanmaması gerektiğini aksi takdirde ihracatın zorlaşacağına vurgu yaptı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
ATB, Tuta Raporunu Vali Altıparmak'a Sundu
 
Hasta almaya giderken el konulan ambulans kurtarıldı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Her Yıl 60 Milyon Dolar Tasarruf
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Ortak Satın Alma ...
"Sigorta şirketleri finansal yapılarını güçlendirmeli"
Allianz Mali İşler Direktörü Solmaz Altın, Türkiye'de faaliyet gösteren ...
Reklamın Oscar’ı Ümit Besen’e!
Ülker'in markalarından Rondo, Ümit Besen'in rol aldığı reklam filmi kampanyasıyla ...
Bu Çadırı Türkler Yaptı
Asrın Projesi olarak kabul edilen ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da ...
 
 
"Ezberi bozuyoruz"
Deloitte, yeni yayın serisiyle finans alanındaki derin uzmanlığını ve ...
Sezon Pirinç'ten 8 Milyon Dolarlık Yatırım
Türkiye'nin pirinç ambarı İpsala'daki fabrikasını büyütme kararı alan ...
Türkiye, Çin otomotivinin Üssü Oluyor
Otomotiv ana ve yan sanayisinin 2010 yıl sonu 22 milyar dolarlık ihracat ...
Karabük demiri Peru yolunda
Karabük, Peru'ya ilk elden demir çelik ürünü ihraç edecek. Karabüklü sanayiciler, ...
 
 
İşte Yükselişte Olan Sektörler
Türkiye'de eleman arayan firmalar ve iş arayan adaylar tarafından en çok ...
Kriz Yılında Kar Yaptılar
İstanbullu şirketlerin 2009 kazançları üzerinden hesaplanan İTO munzam ...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya