Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   23/31 °C
 
 
    Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü  
 
    Tansiyon Hastalığında Suçlu Gen Deyil Yaşam Şekli  
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
İsrail'i Korkutan Dostluk
İsrail i Korkutan Dostluk
 
Washington Post yazarı Ignatius, Obama ve Erdoğan'ın dostluğunun, G-20 Zirvesi'ndeki 'açık sözlü' konuşmanın ardından başladığını yazdı. Ignatius'a göre, ''İki liderin bu derecede iyi ilişkilere sahip olduğu gerçeği İsrail'in Beyaz Saray ile olan rahatsızlığını da artırıyor.''
 
9 Aralık 2011 Cuma - 08:58

ABD'li gazeteci David Ignatius, ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki dostluğun Toronto'daki G-20 Zirvesi'ndeki ''açık sözlü'' konuşmanın ardından başladığını yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta katıldığı panelin moderatörlüğünü yapan Ignatius, Washington Post gazetesindeki yazısında, ABD Başkanı Barack Obama'yı ''serinkanlı ve temkinli'', Başbakan Erdoğan'ı da ''grurlu ve bazen de çabuk sinirlenen'' biri olarak tanımladı. Ignatius, normal şartlarda bu iki liderin ''partner'' olmasının pek muhtemel olmadığını belirtti.

Ancak, ''bu iki liderin bu yıl Arap dünyasındaki değişimle birlikte çok önemli çalışma ilişkisi kurduklarını'' ifade eden Ignatius, ''Arap uyanışının bir kabusa dönüşmesini engelleyebilecek faktörlere bakarsanız, ABD-Türkiye ortaklığı güven veriyor. Obama ve Erdoğan, Mısır, Libya, Suriye ve giderek artan bir şekilde İran'daki olayları idare ederken yakından çalıştı'' ifadesini kullandı.

Ignatius, şunları yazdı: ''Erdoğan ve Obama, bu yıl içerisinde 13 kez telefon görüşmesi yaptı. İkili, dost olarak başlamadılar ama geçen yıl Toronto'daki açık sözlü sohbetin ardından öyle oldular. Ortaya çıkan ilişki, Obama'nın 'karşılıklı saygı ve karşılıklı çıkar' şeklindeki basit formülasyonunun örneğini oluşturuyor. Arap dünyasındaki karışıklıklara etki etmek ama aynı zamanda da geri planda kalmak isteyen bir yönetim için Erdoğan, mükemmel bir aracı oldu. Erdoğan'ın, Arap dünyasında, özellikle de Arap devrimlerinin güç kazandırdığı Müslüman Kardeşler ve diğer islami partiler arasında yüksek itibarı var ve Kissinger'vari bir hırsa sahip bir Dışişleri Bakanı var.

Erdoğan, 'Türk modeli'nin vücut bulmuş hali: serbest piyasaya bağlı ve sağlam, Amerikan yanlısı bir ordu tarafından desteklenen, güçlü bir İslami iktidar partisi. Amerikan yönetiminden birçok yetkili bu modeli Mısır ve komşuları için en iyi umut olarak görüyor.

Ancak eleştirmenler Erdoğan'ın medya, yargı ve ordunun bağımsızlığını zayıflatarak Türkiye'de demokrasinin kapsama alanını daralttığı uyarısında bulunuyor. Bu bağlamda, 'Türk modeli'nin yararları olduğu kadar tehlikeleri de var.''

İsrail'in rahatsızlığı
Ignatius, 2009 yılında Davos Zirvesi'nde yaşananları hatırlatarak, ''Erdoğan'ın öfkesini birinci elden gördüm. Bu popülist öfke kıvılcımı, Erdoğan'ın, kamuoyunun politikacıların Batıya giderek daha fazla dik durmasını isteyen bir bölgede neden bu kadar popüler olduğunun bir parçasını oluşturuyor'' ifadesini kullandı.

Beyaz Saray yetkililerinin ''bu özel ilişkinin evrimini yeniden inşa ederken Obama'nın 2009 yılı Nisan ayında ABD Başkanı olarak denizaşırı ilk yurt dışı ziyaretinde Ankara'ya uğrama kararına baktıklarını'' ifade ederek, Obama'nın bu ziyaretle Türkiye'den başlayarak yeni yükselmeye başlayan güçlere açılmak istediğini kaydetti.

Obama'nın Ankara'daki konuşması ''yeterli derecede iyi'' olmasına rağmen ilişkilerin 2010 yılı başında İran meselesi yüzünden bozulduğunu, Obama'nın, özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin İran'a yaptırımlara ''hayır'' oyu kullanmasının ardından Türklerin, ''Amerikan politikasını zayıflattığını düşündüğünü'' yazdı.

Ignatius, o ay Toronto'daki G-20 zirvesinde Obama ve Erdoğan'ın ''yüzleştiğini'' ifade ederek, ABD'deki bir üst düzey yetkiliye dayandırarak, bu görüşmede Obama'nın ''Bunun benim için ne kadar önemli olduğunu biliyordunuz ama benim yanımda durmadınız'' dediğini, Erdoğan'ın da ''aynı açık sözlülükle yanıt verdiğini'' kaydetti.

Görüşmede iki liderin birkaç saat boyunca, ''dünyada gelişen eğilimler ve müttefik olmanın ne anlama geldiği'' konularında uzun bir konuşmaya daldıklarını anlatan Ignatius, yazısına şöyle devam etti:

''Türkler, o toplantıda gerçek bir ortaklığın doğduğunu kabul ediyorlar. Yetkili, gerçekten yakın ilişkinin örnekleri olarak Türkiye'nin, Irak'ta Başbakan Nuri El-Maliki altında bir hükümetin kurulmasına sağladığı katkıyı, terör örgütü PKK da dahil olmak üzere terör gruplarına karşı ortak çabaları, Afganistan'daki ortaklığı ve Arap Baharı sırasında paylaşılan stratejiyi örnek verdi. Bu ittifak, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin bozulmasına rağmen devam etti. ABD, bir uzlaşı için arabulucuk yapmaya çalıştı ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Erdoğan'ın özür talebini kabul etmeyince başarısız kaldı. Obama'nın Erdoğan ile bu derecede iyi ilişkilere sahip olduğu gerçeği muhtemelen İsrail'in Beyaz Saray ile olan rahatsızlığını artırıyor.''

'En hassas parça Suriye'
Ignatius, Suriye konusunda da şunları yazdı: ''Suriye'de iktidarın barışçıl transferini organize etme çabaları Türk-Amerikan çalışmasının en hassas parçasını oluşturuyor. Bir zamanlar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en yakın yabancı müttefiki olan Erdoğan şimdi onun keskin bir düşmanı. Erdoğan'da sıkça görüldüğü gibi bu da kişisel; Erdoğan, Esad'ın aylar önce verdiği reform sözlerinden caydığını düşünüyor. Erdoğan, Obama'ya 72 saat içinde bir anlaşmayı sağlayabileceğini söyledikten sonra Esad'ın sözünden dönmesi Başbakan Erdoğan'ı mahçup etti ve öfkelendirdi. Bu öfke hala devam ediyor ve Türkleri katı bir tavır izlemeye itiyor. Washington ve Ankara, Esad'a karşı giderek artan bir baskı kampanyası planlıyor. Bu kampanya ekonomik yaptırımları, muhalefeti desteklemek için gizli faaliyetleri ve belki Türk sınırı boyunca bir güvenli bölgeyi ve belki Suriye içerisinde bir insani yardım koridorunu içerecek.''

İran'ı ''Türkiye'nin sınırındaki işleyen saatli bomba'' olarak tanımlayan Ignatius, ABD yetkililerinin, Türkiye'nin, ''başta İran'ı hedef alan'' NATO Savunma sistemi çerçevesinde erken uyarı radarına ev sahipliğini kabul ettiğini hatırlattı.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Manisa'da Gol Yağmuru
 
'Et'te korkunç iddia
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gül'den 'şike vetosu' açıklaması
Abdullah Gül, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Taksim'de otopark inşaatında yangın
İstanbul Taksim'de inşaat halindeki bir otoparkta yangın çıktı.
'Başbakan'ın durumu çok iyi'
Başbakan Erdoğan'ın sağlığıyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı Recep ...
'Dağda Mermi Sıkmadı Ama Güzel Omlet Yapardı'
ARTVİN’in Borçka İlçesi’ndeki 3’üncü Hafif Piyade Hudut Tabur Komutanlığı’nda ...
 
 
'Evrim' filtreye takıldı, 'yaratılış' serbest
'Güvenli İnternet' olarak adlandırılan filtre sistemi altındaki Çocuk ...
Trabzonspor tuhaf bir biçimde tarihe geçti!
Trabzonspor grubunda 3. olarak Avrupa Ligi'ne katılma hakkını elde edince ...
Kolesterol Tartışmasına Mehmet Öz Yorumu
Dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz, kolesterol ilaç tartışmalarıyla önemli ...
Marfan sendromu iddiası
Oyuncu Şahnaz Çakıralp, 4 aylık kocası Prof. Dr. Murat Öncel’in “evden ...
 
 
‘Bulunamayan’ polis savcılıkta görüldü
Ergenekon tutuklusu Avukat Serdar Öztürk, gerçeğe aykırı tutanak düzenledikleri ...
Suriye tankları Türkiye sınırında
Türkiye'den Suriye'ye geçmeye çalıştığı iddia edilen bir grupa Suriyeli ...
ABD, Avrupa'da önceliği Türkiye verdi
"Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkiler hiç bu kadar iyi olmamıştı." ...
Erdoğan’ın Katar ziyareti iptal
10 gün önce ameliyat olan Başbakan Erdoğan, bu hafta sonuna kadar evinde ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

Cumhurbaşkanı Tatar :Kıbrıs Türk halkı her zaman Atatürk’ün yolunda yürüdü

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya