Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
 
    KKTC 15 gündür tozlu havanın etkisinde  
İstanbul Otelleri Krize Daha Dayanıklı
İstanbul Otelleri Krize Daha Dayanıklı
 
Deloitte'un turizm sektörüne yönelik yaptığı araştırmada İstanbul, olumsuz koşullardan en az etkilenen şehir olarak öne çıktı.
 
18 Ağustos 2010 Çarşamba - 12:46

Deloitte yayınlamaya başladığı "Konaklama e-Vizyon" bülteninin ilk sayısında turizm için olumlu gelişmelere işaret ediyor. Konaklama e-Vizyon'un ilk sayısında Avrupa genelinde turizm sektörünün genel bir değerlendirmesi yer alırken, olumsuz ekonomik koşullardan etkilenen konaklama sektörünün durumu da gözden geçiriliyor. Eğlence ve iş amaçlı seyahatlerin azalmasıyla birlikte Avrupa otelleri, son iki yılda gerek oda doluluğu, gerekse oda gelirlerinde ciddi bir azalma yaşadı.
2008-2009 yıllarında turizm yatırımcısını endişelendiren gelişmeler, sektörle ilgili toplam 588 projenin iptaline başka bir deyişle 94 bin 706 odanın, otelcilik sektörüne kazandırılmasına engel oldu. Avrupa ekonomisinin sağlığını kazanma sürecinin başladığına dikkat çeken uzmanlara göre 2010 aynı zamanda konaklama sektöründe iyileşmenin başladığı bir yıl olarak anımsanabilir. Kriz öncesi konaklama kuruluşu oda gelirlerinde ciddi bir atak yapan İstanbul, geçen yıl diğer Avrupa kentlerine oranla olumsuz şartlardan daha az etkilenmiş görünüyor.

Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz Konaklama e-Vizyon'da değinilen gelişmeler ilişkin, "Küresel ekonomi üzerindeki ağır yükleri geride bırakırken, tasarrufa yönelen tüketicinin şimdi seyahat etme konusunda daha istekli olduğunu görüyoruz. Eğlence veya iş amaçlı ertelenmiş gezi programlarının canlanmaya başlamasıyla birlikte otelcilik sektörü de haklı olarak kayıplarını geri kazanmaya çalışıyor. Otellerin performanslarını belirleyen oda başına gelir (revPAR) rakamları bazında yaptığımız araştırma, bize Avrupa'nın Euro ve Euro dışı bölgelerini kapsayan ayrıntılı bir tablo sunuyor. Dünyanın gözde kentlerinden biri olan İstanbul'un oda gelirleri itibarıyla krizden en az etkilenen şehir olması çok sevindirici bir gelişme" dedi.
Deloitte'un geçen yıl gerçekleştirdiği araştırmada İstanbul, 2008?de oda başına ortalama konaklama gelirini dolar bazında yüzde 23,5 oranında artırmış ve böylece Avrupa'da konaklama gelirini en hızlı artıran kent olmuştu.
Ekonomideki olumsuz şartlara rağmen, dünyanın ünlü metropollerinden biri olan İstanbul konaklama sektörünün, mevcut olumsuz gelişmelerden, diğer Avrupa kentlerine göre daha az oranda etkilendiği anlaşılıyor. Oda başına gelirde geçen yıl sadece yüzde 3,5'luk bir kayıp yaşayan İstanbul'un 2009 ortalama oda geliri 197 TL seviyesinde gerçekleşti.
Sıralamada İstanbul'dan hemen sonra gelen Londra ve Edinburg kentlerinin oda gelir kayıpları ise yüzde 3,9 düzeyinde. Bu kentler dışında listeye giren tüm Avrupa kentlerinde oda başına gelir düşüşü, yüksek çift haneli rakamlar olarak gerçekleşti. Atina, Dusseldorf, Madrid ve Moskova gibi geçen yılların yüksek performanslı kentlerinde yüzde 25'den fazla revPAR düşüşleri gözlendi.
İstanbul otelleri, 2009'u yüzde 64 doluluk oranıyla tamamlarken, bir önceki yıla göre dolulukta yüzde 8,3'lük gerileme yaşadı. İstanbul 2009 için ortalama 309 TL olarak hesaplanan oda fiyatında ise yılı yüzde 5,2 oranında artışla kapadı.
 
TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİDEN BÜYÜME UMUDU
Geçen yıl Avrupa ülkeleri büyüme performanslarında önemli kayıplar yaşarken, sadece Azerbaycan ve Polonya ekonomileri krizin etkilerine direnebildi. Buna karşılık, Estonya, Litvanya ve Ukrayna gibi ülkelerin GSMH'larındaki düşüşler çift haneli rakamları buldu. Tahminlere göre, bu yıl dört beş ülke hariç birçok ülkede büyümeler pozitif olarak gerçekleşecek. Türkiye ekonomisindeki büyümenin de 2010'da 3,4, gelecek yıl ise 4,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kuşkusuz bu gelişme ile birlikte otelcilik ve
turizm sektörünün yükselişe geçmesi, uzmanlar tarafından olağan bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Tüketiciler genelde temkinli konumunu korurken, bir yandan da seyahat gibi harcamalar için kendilerini bir yıl öncesine göre daha güvenli hissediyorlar. Deloitte'un önceki araştırmalarına göre, tüketici güven endeksindeki kararlı artışlar öncelikle otellerin doluluk oranlarını, bunu takiben de ortalama oda gelirlerini pozitif etkiliyor.
Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO), 2009 yılında gerçekleşen seyahatlerin küresel ölçekte yüzde 4 gerilediğine dikkat çekerken, bu oran, Avrupa genelinde yüzde 5,6 gibi daha yüksek bir düzeyde gerçekleşti. Bu arada Aralık 2009 itibarıyla yapılan yıllık tahmin, Avrupa genelinde oda gelirlerinin yüzde 21,21 oranında azalarak 81 ABD Doları seviyesine geldiğini gösteriyor. Euro'nun ABD Doları'na karşı görece güçlü konumu gözetildiğinde Euro bölgesinde oda gelirlerinde gerilemenin etkisi daha hafif hissediliyor.
2009 itibarıyla Euro bazında oda konaklama gelirlerindeki düşüş, yüzde 16,7 oranında gerçekleşerek ortalama oda geliri 58 Euro oldu. Kuzey ve Güney Amerika bağlamında oda gelirinde azalış aynı dönem itibarıyla yüzde 14 olarak gerçekleşirken, ortalama oda fiyatlarındaki düşüş sektörün karlılığını hemen her yerde ciddi olarak etkiledi. Avrupa'daki tesisler, oda fiyatlarını 12 Euro düşürerek, odalarını 94 Euro seviyelerinden pazarlarken, genel doluluk oranı ise yüzde 6,2 düşüş ile yüzde 61,1 düzeyinde
gerçekleşti.
Euro'nun ABD Doları ve İngiliz Sterlini karşısındaki üstünlüğü, geçen yıl tüketici tercihlerini de önemli boyutta etkiledi. Bu nedenle Euro bölgesindeki tesis doluluk oranlarında ortalama yüzde 7 azalma olurken, Euro harici Avrupa ülkelerinde konaklama sektörü, yüzde 5,7'lik gerileme ile yüzde 62,7 oranında doluluk yaşadı. Buna karşılık aynı bölgede oda gelirlerindeki düşüşler, çift hanelere ulaştı. Euro harici Avrupa bölgesinde ortalama oda geliri yüzde 18,7 azalarak 58 Euro oldu.
Avrupa için yapılan araştırmalar, 2009 Kasım ayından itibaren otelcilerin oda fiyatlarını yukarı doğru düzenlemeye başladıklarını gösterirken, 2010 sonu itibarıyla oda başına gelirlerde yüzde 12,8'lik artış bekleniyor.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kültür Bakanı Günay: Sümela'da Ayinler Devam Edecek
 
Turizmde Bir İflas Şoku Daha!
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Slovenyalı’ya VİZE Yok
Bakanlar Kurulu kararıyla Slovenya vatandaşlarına uygulanan vize kaldırıldı.
10 Turizm Ülkesi Arasındayız
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin dünyada önde gelen ...
Danyal Peygamber'in Mezarı İçin 1,6 Milyon TL Harcanacak
MÖ 4-5'inci yüzyıllarda yaşayan Danyal Peygamber'in, Mersin'in Tarsus ...
Turistlerin Tercihi Akdeniz
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'ye gelen turistlerden ...
 
 
Koli Basili Yüzünden Ada Plajlarında Yüzme Yasaklandı
İstanbul en sıcak günlerinden birini yaşadı. Yüzde 70’leri bulan nem yüzünden ...
Turistler Rotayı Yunanistandan Türkiye’ye Çevirdi
Bu yıl Turizmde rekor bekleyen Türkiye İsrailli turistleri kaybetti ancak ...
Yunanlıların En Sevdiği Turist Türkler
Ege adalarını ziyaret eden çok sayıda Türkün darda bulunan Yunan ekonomisi ...
Rus Oligarkları Tatile Gönderen Türk
Soğuk Savaş yıllarında iki ayrı kutupta yer alan Rusya ve Türkiye artık ...
 
 
Polonyalılar AKIN AKIN Türkiye'ye
Türk misafirperverliği ve güler yüzlülüğü Polonyalı turistleri Türkiye'ye yöneltti
İstanbul Tehlike Altında Değil
UNESCO, İstanbul'u 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne almadı.
Turizm Geliri Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 7,4 Arttı
Turizm geliri 2. çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artarak ...
Turizm Sektörü'ne Bu Kez 2 Milyonluk Bilet Darbesi
Turizm sektörü son dönemde peş peşe yaşanan iflaslardan sonra bu kez de ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya