Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    Antalya 31 Mart Pazar günü Seçime Hazır  
 
    BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak  
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Berlin Toplantısını Yorumladı
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Berlin Toplantısını Yorumladı
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Berlin'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği toplantının ardından değerlendirmelerde bulundu.
 
26 Kasım 2019 Salı - 11:02



“Rayından çıkmış görünen bir treni yeniden doğru raya oturttuk diyebilirim” ifadesini kullanan KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin gayrı resmi 5’li toplantı için çalışma yapacağını ancak bunun için gerek Kıbrıs'taki gerekse garantör ülkelerdeki durumu da dikkate alarak aceleci davranmayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı şu değerlendirmelerde bulundu: 

“BM Genel Sekreteri'nin davetiyle geldiğimiz Berlin'de önce ayrı ayrı daha sonra Anastasiadis'le birlikte üçlü olarak bir araya geldik.  Uzunca bir süre konular enine boyuna konuşuldu ve değerlendirildi. Ardından da içinde bulunduğumuz nokta, Sayın Genel Sekreterin açıklamasıyla kamuoyuna duyurulmuş oldu.

Bugün burada atılan, kanaatimce olumlu bir adımdır. Rayından çıkmış görünen treni doğru raya yeniden yerleştirdiğimizi düşünüyorum. Tabii sadece rayına yerleştirilmiş olması yeterli değil, çözüm istasyonuna doğru yol alınması ve oraya varmasını temin  için de el birliğiyle çalışılması gerekir kanaatindeyim. Sayın Genel Sekreterin sürece katılımı son derece önemlidir. Hatırlanacağı gibi Crans Montana'da yaşananlardan sonra 2 yılı aşkın süredir Genel Sekreter sürece doğrudan dahil olmakta isteksiz davranmaktaydı ancak kendisi içinde bulunulan bu koşullarda doğrudan devreye girmeyi gerekli gördü.  Bunun önemli nedenleri olduğunu değerlendiriyorum. Bunlardan biri de Doğu Akdeniz'de yaşananlardır diye düşünüyorum. Bilindiği gibi Rum tarafının tek yanlı girişimi nedeniyle bir gerginlik yaşanıyor. Bu gerginliğin aşılması için Kıbrıs sorununun çözümünün ne kadar öneli olduğunu Genel Sekreter de değerlendiriyor ve bu çerçevede yeniden Kıbrıs konusuna eğilmeyi gerekli gördü.  Biz de Sayın Genel Sekreter’in bu sürece katılmasından memnunuz ve devam etme kararlılığı olduğunu da görüyoruz.  Gerek tümüyle tamamlanmamış olan referans kavramlarının sonuçlandırılmasında, gerekse, garantör ülkelerle de istişare ederek beşli (5+BM) konferansın da uygun bir aşamada toplanabilmesi için hazırlık sürecini sürdürecek. Genel  Sekreterin süreçteki varlığı son derece önemlidir.”

ARTIK UZAYIP GİDEN BİR SÜREÇ OLMAYACAK

“Kamuoyuna yansıyan açıklamada stratejik anlaşma hedefinin altının çizilmesi ve modaliteye ilişkin söylenenler önemlidir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Artık uzayıp giden bir süreç söz konusu olmayacak, aşamalandırılmış, anlamlı ve sonuç odaklı bir müzakere sürecinden ve stratejik bir anlaşmayı hedefleyen bir süreçten söz ediliyor. Dolayısıyla artık ucu açık süreçlerin geçmişe ait süreçler olduğu bu ifadelerle bir kez daha kendini gösteriyor” dedi. 

“Çözümün siyasi eşitliği ve etkin katılımı içermesi gerektiği de bu açıklamada yer alıyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Genel Sekreter'in 30 Haziran 2017 tarihli 6 maddesinin tarihine ilişkin tartışmalarının da artık geride kaldığını ifade etti. 

SİVİL TOPLUM MUTLAKA DEVREDE OLMALI

Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Tabii ki şu anda vardığımız nokta olumlu bir nokta. Ancak geleceğe yönelik olarak çalışılması, herkesin üzerine düşen yapması gereken bir aşamadayız.  Bunun zamanlamasını da elbette çok dikkatli yaparak, Genel Sekreterin taraflar ve garantörlerle de yürüteceği çalışmalar çerçevesinde iyi zamanlanmış bir süreci yaşamamız gerekiyor.  Bu süreçte ben şuna inanıyorum ki toplumlar, siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum mutlaka devrede olmalı ve sorunlarına sahip çıkmalıdır. Kıbrıs'ta her iki toplumun da özgür toplumlar olarak barış, huzur, güvenlik içinde, birbirlerine tahakküm etmeden yaşayabilecekleri ve bu yeni yaklaşımla Türk-Yunan dostluğuna, Türkiye'nin AB sürecine de katkı yapabilecekleri yeni bir dönemi başlatmaları mümkündür.

BULUNACAK ÇÖZÜM İKİ TOPLUMLU, İKİ KESİMLİ FEDERAL ÇÖZÜMDÜR

“Bulunacak çözüm, iki kesimli iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir federal çözümdür. Bunun asıl sahipleri ev bunu yaşanır kılacak olanlar iki halktır, iki toplumdur. Bunu ne kadar benimser ve sahip çıkarlarsa bu çözüm o kadar yaşam bulacaktır diye değerlendiriyorum.  geldiğimiz eşikte bu olumlu adımın hayırlı olmasını diliyorum.

BEŞLİ KONFERANS HAZIRLIK

Beşli konferansla ilgili inisiyatifi yürütecek olan Sayın Genel Sekreterdir.  Sayın Genel Sekreter herhangi bir tarih telaffuz etmedi ama Garantör ülkelerden birinde bir Brexit süreci yaşanıyor, KKTC'de 4-5 ay içinde seçim var. Yunanistan'da hükümet yeni. Türkiye'nin de kendine özgü pozisyonları var. Genel Sekreter hem her iki taraf hem de garantörlerle diyaloglarını sürdürecek. Bir yandan referans kavramlarıyla ilgili katkı yapmaya çalışırken bir yandan da 3 garantör, 2 Kıbrıslı toplum ve BM'nin hazır olacağı beşli gayrı resmi toplantı için hazırlıklarını yapacak. Bu hazırlıklarını yaptıktan sonra tarih belli olacak.

BM GENEL SEKRETERİ'NİN AÇIKLADIĞI FORMÜL DE FEDERASYON

Çözümün federasyon temelinde olması yönünde, BM zemininde yürütülen bir çalışma söz konusudur, Güvenlik Konseyi'nin defalarca aldığı kararlar söz konusudur, iki toplumun altında imzası bulunan mutabakatlar söz konsudur. Gerek 11 Şubat 2014 olsun gerekse Denktaş-Makaryos zamanından günümüze gelen süreçlerde üzerinde mutabık kalınan hususlar vardır, ve en son yürütülen Crans-Montana'ya gelinen süreçte BM parametreleri çerçevesinde varılan uzlaşılar vardır. Bütün bunlar hep siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu iki kesimli federasyonu öngörmektedir. Bugün Genel Sekreterin açıkladığı formül de budur.
Bunun dışında farklı düşünceler ve görüşler olabilir. Ancak resmi olarak BM nezdinde Kıbrıs Türk tarafının, liderinin halkından aldığı yetkiyle yürütmekte olduğu müzakere sürecinin zemini iki kesimli iki toplumlu federasyondur. 

BEŞLİ KONFERANSIN TOPLANACAĞINDAN TEREDDÜDÜM YOK

Sayın Lute'un bugünlerde yeniden adaya gelmesi konusunda herhangi bir program yapılmış değil. Biraz da gerçekçi olmak lazım. KKTC'de birkaç ay/hafta  içinde artık seçim atmosferine girileceğini söylemek yanlış olmaz herhalde. Öyle inanıyorum ki bu hazırlıklar yapılacak ancak çok da aceleci olunmayacak.  Beşli konferansın en geç önümüzdeki yıl toplanacağı konusunda tereddüdüm yok. 

LİDERLER TOPLUMLARINI BARIŞA HAZIRLAMALI



Bizim son dönemlerde üzerinde ısrarla ve istikrarlı şekilde durduğumuz konu BM parametrelerine sıkı sıkıya bağlı kalan Kıbrıs Türk tarafının bu pozisyonunun dünyaca ve özellikle BM tarafından iyice algılanmasını sağlamaya yönelik oldu.  Bunun dışına taşan tarafların bunun içine çekilmesinin gerekli olduğunu ve bunda BM örgütüne de görev düştüğünü anlatmak ve bunu gereğini istemek oldu.  Sayın Genel Sekreter bunun bilincinde ve bu gibi konularda katkı yapmaya hazır. Bundan sonraki süreçlerde liderlerin rolü önemli. Kıbrıs Türk ve Rum liderleri mutlaka halklarını toplumlarını barışa hazırlamalı, mesajlarını o yönde vermeli. Siyasi eşitlik nedir, etkin katılım nedir, bunların federasyon çerçevesinde ne anlama geldiğini ve kendi toplumlarını hazırlamalarının ne kadar önemli olduğunu anlatmaları gerekir."

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Konya Merkezli 26 İlde FETÖ Operasyonu
 
Altan :''Kadına Karşı Şiddetin Psikolojik ve Fizyolojik Etkileri Uzun Sürelidir''
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC Başbakanı Tatarın ''İŞGAL'' Hassasiyeti
Başbakan Tatar, Türkiye’nin işgalci addedilmesi gibi konuşmaların olmaması ...
UBP Genel Sekreteri Saner: "Anlaşma olmuyorsa Kıbrıs'da iki devlet olur"
UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, pek çok devletin içinden başka devletler ...
KKTC Bayrağını Yakanların Kimlikleri Belirlendi
Konu ile ilgili açıklamayı KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ...
KKTC Başbakanı Tatar :Bayrağımızı Yakanların Peşini Bırakmayacağız
Başbakan Ersin Tatar Güney Kıbrıs'ta ELAM militanlarının KKTC bayrağını yakmalarına tepki gösterdi
 
 
Cumhurbaşkanı Akıncı KKTC bayrağı yakılmasını kınadı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs'ta ırkçı, faşist Elamcılar ...
Rumlardan Çirkin Eylem, KKTC Bayrağını Yaktılar
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşunun 36'ncı yıl dönümünde ...
Akıncı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki heyetle bir araya geldi
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki heyeti kabul etti
Oktay ve Beraberindeki heyet 15 Kasım İçin KKTC'de
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve beraberindeki heyet KKTC'ye geldi.
 
 
KKTC Başbakanı Tatar'dan Aranıyor İddaasına Yanıt
Türkiye'de bazı Gazetelerde "Tatar İnterpol tarafından aranıyor, Türkiye ...
Beyarmudu Sakinlerine Kepez Belediyesinden Büyük Jest
Kepez Belediyesi’nin kültür, sağlık ve sosyal işler alanındaki bazı hizmetlerden ...
Atatürk, ölümünün 81. yıldönümünde KKTC genelinde anılıyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün ...
Başkan Güngördü: "Atatürk'ün ilkeleri, günümüze ışık tutuyor"
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

BARÜ’nün projesiyle Bartın Irmağı su sporları turizmine kazandırılacak

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya