Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/22 °C
 
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
 
    UBP Milletvekili Hasipoğlundan Strazburg’da Önemli Mesaj  
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'dan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı dan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlamaları dolayısıyla, bir mesaj yayımladı.Mesajında Türkiye'ye teşekkür etti.
 
19 Temmuz 2020 Pazar - 10:20

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Yayımladığı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajında uzun  süredir soğuk rüzgarların estiği ve bazı kırgınlıkların olduğu iddia edilen Türkiye ile ilgili ilişkilerinde  yayımladığı 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı mesajıyla olumlu bir hava yaratması bekleniyor.

İşte Cumhurbaşkanı Akıncı'nın   Türkiye'ye teşekkür ettiği duygularınında yer aldığı  20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Mesajı

Değerli Yurttaşlarım,

Kıbrıs tarihinin önemli bir dönüm noktasının 46. yılında hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

46 yıl önce bugün Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıslı Türk Mücahitleriyle birlikte gerçekleştirdikleri askeri harekat Enosis’i engellemiş ve ilk kez iki kesimli, eşitlik ve güvenlik içinde yaşanabilecek yeni bir alt yapının temellerini atmıştır.

20 Temmuz 1974’te yaşananları değerlendirirken o günün konjonktürünü ve 5 gün öncesinde 15 Temmuz’da yaşananları görmezden gelmek mümkün değildir. 15 Temmuz günü Yunanistan’da işbaşında bulunan Faşist Albaylar Cuntası, Kıbrıs’taki işbirlikçileri ile birlikte düzenledikleri darbe ile önce Rum toplumunu tahakküm altına almayı, ardından da Kıbrıslı Türkleri saf dışı bırakarak adayı Yunanistan’a bağlamayı hedeflemişlerdi. 20 Temmuz’da, Birleşik Krallık Hükümeti’nin kabul etmemiş olması nedeniyle Türkiye’nin tek başına gerçekleştirmek zorunda kaldığı askeri harekat adamızın Enosis ile Yunanistan’a bağlanmasını engellemiştir. Harekatın açıklanmış olan amacı Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliğinin yanı sıra Kıbrıs’ın bağımsızlığının korunmasını da içermekte; Kıbrıs’ta yıkılmış bulunan uluslararası anlaşmalarla kurulmuş anayasal düzenin yeniden ihya edilmesini öngörmekteydi. Kuşkusuz oluşan yeni koşulları da dikkate alarak yeni düzenleme, en akılcı ve tüm tarafların yararına olacak şekilde iki kesimli, siyasi eşitlik zemininde bir federal yapılanma olabilirdi.

Nitekim yıllarca bunun için uğraş verildi. Yakın tarihimizde çözüme çok yaklaşıldığı zamanlarımız da oldu. Ancak bizden kaynaklanmayan nedenlerle sonuca ulaşılamadı. 2004 referandumunda Rum tarafının ret oyu Annan Planı’nı engellemiş, 2017’de ise Crans Montana’da sergilenen maksimalist tavırlar nedeniyle bir sonuç alınamamıştır.

Değerli kardeşlerim,

3 yıldır müzakeresiz bir dönem geçirdik; ne var ki her zaman söylediğim gibi, sorunun olduğu yerde, çözüm arayışlarının da süreceği bilinen bir gerçektir. Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü bizi daha iyi bir noktaya götürmüyor; sorunun çözümsüz kalması başka yeni sorunların da birikmesini gündeme getiriyor. Tüm tarafların meşru hak ve menfaatlerini gözetecek bir çözüm için uğraşmaya, irade ve kararlılık sergilemeye devam etmek zorundayız. Sadece Kıbrıs Türk Halkı olarak bizler değil, başta Kıbrıs Rum tarafı olmak üzere tüm ilgili taraflar Kıbrıs’ta barış, huzur ve istikrar için yardımcı olmalıdır. Bunun olmadığı yerde adamızın bölünmüşlüğünün daha da pekişeceği aşikardır. Akıp gitmekte olan zamanın buna hizmet ettiğini, yine başta Rum tarafı olmak üzere Kıbrıs’ta çözüm istediğini söyleyen herkesin görmesi gerekmektedir. 

Değerli kardeşlerim,

Dünyamızı kasıp kavuran ölümcül bir virüsün yol açtığı büyük bir salgınla karşı karşıyayız. Geldiğimiz noktada dünyada artık her gün 200 bin kişiden fazla yeni vaka ve 5 binden fazla ölümle yüz yüzeyiz.

Kıbrıs’ın gerek kuzeyi gerek güneyinde durum en azından bugün itibarıyla kontrol altında görünmekle birlikte tedbiri elden bırakmamak gerektiği tüm uzmanların ortak uyarısı olmaya devam etmektedir.

Covid 19 olayı ilk kez insanlığın tanıştığı bir virüs olduğu için bu salgına karşı bir yandan mücadele edilirken bir yandan da yeni şeyler öğrenilmektedir. Her yönüyle zor bir uğraş sürdürülüyor; ancak en genel anlamda bu salgının bize öğrettikleri arasında, daha iyi bir dünya ve daha güzel bir gelecek hedefini gerçekleştirebilmek açısından öncelik verilmesi gereken temel ilkeler de vardır.

Dünyanın en pahalı, en sofistike silahlarını üreten ülkelerin bile gözle görülmeyen küçücük bir virüs karşısında ne kadar çaresiz kaldıklarını hep birlikte gözlemledik. İnsanlığın kaynaklarını daha çok silahlanma yerine, bilime, eğitime ve araştırmaya  ayırmasının ne kadar önemli olduğunu yeniden anımsadık. 

Bu dönemde bireycilik, bencillik yerine toplumsal dayanışmanın, toplumlar arası yardımlaşmanın, ülkeler arası işbirliğinin büyük değerini yeniden keşfettik.

Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne değil, dünya üzerinde bir çok ülkeye yaptığı cömert tıbbi yardımlardan söz etmeden geçmek mümkün değildir. Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne Kıbrıs Türk Halkı adına teşekkürü borç bilirim. Aynı şekilde, Avrupa Birliği’ne yardımları dolayısıyla ve salgın dönemindeki gayretli çalışmalarıyla öne çıkan birçok yurttaşımız ve kuruluşumuza da takdirlerimi sunmak isterim. Kuşkusuz en büyük özveriyi canla başla çalışan sağlık çalışanlarımız ortaya koymuşlardır. Onların gayretleri ve toplumumuzun büyük oranda tedbirlere uyması en azından bugüne kadar, salgının kontrol altında tutulmasına ciddi katkı yapmıştır. Bundan böyle de aynı şekilde devam etmek, bir yandan da sıklıkla ifade edilen eksikliklerimizin de giderilmesini sağlamak  şarttır.

Öte yandan ekonomik anlamda tam bir dar boğazda bulunan başta küçük esnaf ve diğer işletmelerimize de Devletin yardım elinin uzanmasının ivediliği de ortadadır.

Değerli kardeşlerim,

Geçtiğimiz Cuma günü Tekke Bahçesi Şehitliği’nde bir tören vardı. 20 Temmuz 1974 şehitlerimizden Selim Mustafa Mavili 46 yıl sonra gerçek mezarına kavuştu. Yıllarca adının yazılı olduğu ama gerçekte boş olan mezarına defnedildi. Kederli aile yakınlarının acısı sanki şehadet o gün gerçekleşmişçesine tap tazeydi. Bu duyguyu anlarız elbette ama istesek de onlar gibi hissedemeyiz.

1974 Temmuzunun koşullarında toplu gömüldüklerini sonradan anladığımız, 20 Temmuz’un ilk şehidi Ecvet Yusuf, Şehit Ali Arabacı, Şehit Ali Kırma, Şehit Kadri Mehmet, Şehit Yücel Ahmet Dereli ve Şehit Selim Mustafa Mavili artık isimlerine düzenlenmiş mezarlarında ebedi istirahatgâhlarında bulunuyorlar. Aynı şekilde 24 şehidimiz daha Tekke Bahçesi kazılarında kimliklendirilip ebedi istirahatgâhlarına defnedilmişlerdir.

Cumhurbaşkanlığı olarak aldığımız inisiyatif ve bize bağlı olarak çalışan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk kanadının gayretleri ile 1963 yılından beri aranan Küçük Kaymaklı Şehidimiz Hüseyin Ruso’nun Tekke Bahçesi Şehitliği’nde bulunması ve aynı şekilde 1974’ten beri aradığımız Şehit İbrahim Latif’in Ortaköy Şehitliği’ndeki kazılarla bulunmuş olması, bu son dönemde Cumhurbaşkanı olarak bana büyük bir manevi huzur vermiştir. Yıllardır sevdiklerinin hiç olmazsa kalıntılarına ulaşabilmek adına çırpınan kederli şehit ailelerimizin bir nebze olsun teselli bulabilmeleri için uğraş veren ve bu sonuca ulaşmamıza yardımcı olan çalışanlarımıza ve diğer tüm emek verenlere, böylesi bir günde teşekkür etmeyi, yaptıklarının ne kadar değerli olduğunun altını çizmeyi görev biliyorum.

Sevgili yurttaşlarım,

Adını verdiğimiz ve veremediğimiz daha nice şehitlerimiz bu adada Kıbrıs Türk Halkı ilelebet var olsun diye canlarını verdiler. Bu topraklarda Kıbrıslı Türkler olarak bir azınlık olmayalım, kendi özgür ve özgün kimliğimiz ile başı dik onurlu insanlar olarak yaşayabilelim diye fedakarlıkların en büyüğünü yaptılar. Atatürk ilkelerini içselleştirmiş, demokratik, laik bir yapıda ve uluslararası hukukun içinde, sosyal adaletin hüküm sürdüğü, kendi kendine yeten, kendi kendini yöneten, irade sahibi bir toplum olarak yaşayabilmemiz için canlarını verdiler. Böylesi bir toplumsal yapıyı kurmak sadece gelecek kuşaklara karşı değil aynı zamanda gencecik yaşta yaşamını feda eden şehitlerimize karşı da borcumuzdur.

Değerli kardeşlerim,

Savaşların acıları büyüktür; bunu en çok da yaşayanlar bilir. Bu nedenle adamızda, bölgemizde ve Dünyamızda barış ve huzur içinde yeni bir gelecek inşası için her birimizin üzerimize düşeni yapması gerekiyor. Bu güzel ada her iki topluma da yeter. Bölgedeki kaynaklar adil ölçüler içerisinde ve paylaşımcı bir anlayışla ele alınırsa, bölge barışına ve istikrarına katkıda bulunur. İnsanlık kaynaklarını, birbirini tüketmek için değil, birlikte üretmek ve adil bölüşmek için kullanırsa bundan herkes kazançlı çıkar.

Bunları yaşama geçirmek çok zor biliyorum. Ancak, iyi bir yola koyulmak için hiçbir zaman geç değildir. 

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi yolumuzu aydınlatmaya devam etsin.

En iyi dileklerimle, Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyor, bu uğurda canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi saygı ile anıyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.


.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Meteoroloji Antalya İçin Uyardı Üç Gün Hava Daha Sıcak Olacak
 
Simge Erdal : “GAÜ’nün En Büyük Avantajı, 7 Farklı Ülkede Bulunan Yurtdışı Kampüsleri”
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KTTB Başkanı Gürkut Maske Takmayan Hükümet Yetkililerine Tepki Gösterdi
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Başkanı Özlem Gürkut, sosyal medya ...
KKTC Sağlık Bakanı Pilli: Bugün pozitif vaka yok
KKTC Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli son 24 saatte yapılan test sayısının 1602 ...
Erhürman Uyardı : "Siyasi ayak oyunlarına adımızın karıştırılmasına asla izin vermeyiz!"
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman hükümeti eleştirerek, “Halkımız sağlık ...
GAÜ Kurucu Rektörü Akpınar'dan 15 Temmuz Mesajı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, 15 Temmuz ...
 
 
Dr.Siber: "Sürekli karar değiştiren bir otoriteye halk itibar etmez"
KKTC Başbakanlık Covid 19 Koordinasyon Konseyi Başkanlığından bir süre ...
Anadolujet, 14 Temmuz’dan itibaren KKTC seferlere başlıyor
Konuyla ilgili açıklama yapan Anadolujet, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ...
KKTC Aşırı Sıcak 'Sarı Alarm ' Verdirdi
Kıbrıs'ta Hem Kuzey’deki, hem de Güney’deki Meteoroloji Daireleri, “Orman ...
GAÜ Farkı KKTC'de %90 Burs Farkıyla Sürüyor
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Yükseköğretimde kutladığı 35. Yılına ...
 
 
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akar :Siyasette olduğu gibi basında da güven kaybı var
Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, Kıbrıs Türk basınının ...
İşte KKTC'den Türkiye'ye Yapılacak Kısa Süreli Seyahatlerde Uygulanacak Kurallar
KKTC Sağlık Bakanlığı, KKTC'den TC'ye kısa süreli (5 gün dahil) seyahatlerde ...
KKTC'de Vaka Sayısı 7'ye Yükseldi
KKTC Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, son 24 saatte yapılan test sayısının ...
KKTC Başbakanı Tatar, ABD’yi iki halka eşit muameleye çağırdı
KKTC Başbakanı ve UBP Genel Başkanı Tatar, Amerika Birleşik ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya