Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   22/27 °C
 
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
KKTC'de Elektrik Depremi
KKTC de Elektrik Depremi
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, elektrik tarifelerinde 250 kilowat saate (KWS)kadar olan dilime yüzde 18.42 artış düşünüldüğünü ancak bunun faturaya yansımasının yüzde 13.63 olacağını açıkladı. 250 KWS ve üzeri dilimlerine ise sırasıyla yüzde 25, yüzde 28.85 ve yüzde 29.23 fiyat artışı öngörülüyor.
 
12 Kasım 2013 Salı - 19:00

Sennaraoğlu, bugün, “Elektrik Enerjisi Alanında Yürütülecek Bütünlüklü Proje” konusunda düzenlediği basın toplantısında, elektrik tarifelerinde son kez idari bir kararla yeniden düzenlemeye gidildiğini belirtti.
Bu düzenlemeler doğrultusunda, 1 KW/saatin ücreti ise 19.2 TL olarak belirlendi.
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu’nun bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında ,Müsteşarı Hasan Kestigül, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Okandan, Kıb-Tek As Başkanı Yılmaz Nasiboğlu, üye Osman Eminel ile Kıb-Tek Müdür vekili, Müdür muavini Mehmet Salih Gürkan hazır bulundu.
Yürütülecek Proje 18 Kasım tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
DÜZENLEMELER İVEDİLİKLE HAYATA GEÇECEK
Hükümetin, Kıb-Tek’in özerkleştirilerek yeniden yapılandırılmasını sağlayacak düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine inandığını dile getiren Sennaroğlu,
“Sürdürülebilir bir toplumsal ve ekonomik yapı oluşturma temel vizyonu ile kurulan hükümetimiz, Elektrik enerjisi alanında hükümet programımızın da öngördüğü gibi; enerji maliyetlerinin düşürülmesi, arz güvenliği ve enerji verimliliğinin sağlanması hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
MEVCUT DURUM TESBİTİ YAPILDI
Sennaroğlu, Kıb-Tek bünyesinde yürütülen mevcut durum tespiti çalışmalarında ulaşılan bulguları basınla paylaştı.
Mevcut durumda, Kıb-Tek ve AKSA şirketinin ortak üretimlerinin ülkede ihtiyaç duyulan elektrik üretimini sağladığı fakat ileriki yıllarda mevcut yapı ile ihtiyaç duyulan elektrik üretiminin karşılanamamasının söz konusu olduğunu vurgulayan Sennaroğlur, arz güvenliğini tehlikeye sokacak bu durumun ise yeni yatırımlarla, üretim kapasitesinin artırılması ihtiyacını doğurmakta olduğunu belirtti.
“ELEKTRİK TAHSİLİNDE DE SIKINTILAR VAR...”
Kıb-Tek’in ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu dile getiren Sennaroğlu, gerek Kamu kurum ve kuruluşları, gerekse gerçek ve tüzel kişilerden alacakların tahsilinde sıkıntılar yaşandığını belirtti.
“KURUM MALİYETİNİN ALTINDA SATIŞ YAPIYOR”
Kurumun maliyetlerinin altında fiyatlarla satış yaptığının tespit edildiğine dikkat çeken Sennaroğlu, bu durumun, 2 yıldır geçmiş hükümetlerin fuel-oil fiyatlarında ve dolar kurunun artmasına karşılık hiçbir tedbir almamasından kaynaklandığını söyledi.
“RADİKAL ADIMLARIN ATILMASI ŞART”
Kurumun giderlerinin katı olmasının krizi daha da derinleştirdiğini belirten Sennaroğlu, “Finansal sorunların aşılmasına yönelik önce kısa vadeli daha sonra ise orta ve uzun vadeli radikal adımların atılması şarttır. Yeni yatırım ihtiyacını karşılarken de bu sorunun ciddiyetle değerlendirilmesi bir koşul olarak önümüzde durmaktadır” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK”
Hükümetin, programına da uygun bir şekilde, bu iki temel unsurdan yola çıkarak üç ana başlıkta toplanan ve 12 alt projeden oluşan bütünlüklü bir proje öngördüğünü kaydeden Sennaroğlu, söz konusu projenin kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımları ortaya koyarken, enerji maliyetlerini düşürmeyi de en öncelikli hedef olarak saptadığını belirtti.
Kıb-Tek’in yeniden yapılandırılması, söz konusu hedeflerin bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmesi sürecinde önemli bir etken olacağını dile getiren Sennaroğlu, bu bağlamda, atılması öngörülen somut adımları da 3 madde şeklinde açıkladı.
“KIB-TEK SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE YENİDEN YAPILANDIRILACAK”
Birinci maddenin elektrik enerjisi alanının yeniden yapılandırılması olduğuna dikkat çeken Sennaroğlu, “Enerjiden sorumlu bakanlığın altında, enerji alanındaki vizyon oluşturma ihtiyacını karşılayacak, enerji politikalarını belirleyecek ve siyasetin hesap verebilirliğini mümkün kılacak bir yapılanmaya gidilecek ve gerekli kurullar oluşturulacaktır. Kıb-Tek, özerkleştirilerek; kendi içinde üretim, iletim ve dağıtımın her birinin verimli, sürdürülebilir ve arz güvenliğini geliştirecek şekilde yeniden yapılandırılacaktır” dedi.
“ARZ GÜVENLİĞİ ARTIRILACALAK”
Elektrik arzının çeşitlendirilerek arz güvenliğinin artırılmasının da ikinci madde olarak yapılacağını belirten Sennaroğlu, konutlarda ve teknik imkânlar ölçüsünde; sanayide, turizm ve diğerlerinde çift yönlü sayaç uygulamasına geçilerek yenilenebilir enerji kullanımının özendirilmesinin sağlanacağını, konutlarda ve teknik imkânlar ölçüsünde; sanayide, turizm ve diğerlerinde yenilenebilir enerji kullanımını teşvik edecek bir programının hayata geçirileceğini, ülkedeki enerji arz güvenliğinin ve devamlılığının sağlanması için sistemin enterkonnekte sisteme bağlanabilmesi için gerekli çalışmaların hızlandırılacağını, elektrik arzının yüzde 20’sini karşılayacak şekilde yenilenebilir enerji yatırımlarının hayata geçirileceğini ve elektrik santrallerinin daha verimli üretim yapmasının sağlanacağını kaydetti.
“BORÇLARIN KAPATILMASI YÖNÜNDE DÜZENLEMELER GETİRİLECEK”
 
Üçüncü olarak, KIB-TEK’in mevcut alacaklarının tahsilâtının sağlanması, gelecekteki tahsilâtlarının etkinleştirilmesi ve borçlarının kapatılması yönünde de düzenlemeler yapıldığını söyleyen Sennaroğlu, Kamu kurum -kuruluşları ve belediyelerin borçlarının 0-120 ay vadeyle yeniden yapılandırılacağını; gerçek-tüzel kişilere ait borçların 0-36 ay vadeyle yeniden yapılandırılacağını; etkin bir biçimde tahsilât yapabilmesi için tüm abonelerin akıllı sayaç kullanacağı bir yapı oluşturulacağını; tarifelerin otomatik olarak güncelleneceği bir düzenlemenin hayata geçirileceğini; günün farklı saatlerinde farklı tarifelerin uygulanacağı bir düzenlemenin hayata geçirileceğini kaydetti.
“İLGİLİ TÜM KESİMLERİN ÖZVERİ GÖSTERMESİ GEREKİR”
Hükümetin, bütünlüklü projenin sorunsuz bir biçimde hayata geçirilmesi için üzerine düşen tüm görevleri ciddiyetle uygulayacağını söyleyen Sennaroğlu, mevcut koşullarda zararına üretim yapmakta olan ve finansman sıkıntısı nedeniyle akaryakıt temininde dahi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olan sürdürülemez yapıdan çıkış için ilk etapta, Kıb-Tek aboneleri de dâhil olmak üzere ilgili tüm kesimlerin özveri göstermesi gerektiğini belirtti.
TARİFELER SON KEZ İDARİ BİR KARARLA YENİDEN DÜZENLENECEK
Mevcut sürdürülemez yapının orta ve uzun vadede rasyonelleştirilmesi sayesinde enerji maliyetlerinin düşmesi ve arz güvenliği ile enerji verimliliğinin sağlanmasının mümkün olacağını dile getiren Sennaroğlu, bütünlüklü projenin eksiksiz uygulanabilmesi, elektrik enerjisi arzının aksamadan devam ettirilebilmesi ve gerekli finansman koşullarının sağlanabilmesi maksadıyla hükümetin tarifelerin son kez idari bir kararla yeniden düzenlenmesi kararını aldığını açıkladı.
“TOPLUMU TASARRUFA YÖNELTMEYİ ÖNGÖREN BİR ÇALIŞMA YAPILDI”
Yeni tarifenin oluşturulurken, sanayi, turizm, ticaret ve tarım sektörlerinin içerisinde bulunduğu ekonomik koşulların dikkate alınarak düzenlenme yapıldığını dile getiren Sennaroğlu, tamamen fuel-oil’le çalışan santrallerin ve dövize bağlı maliyet yapılarının dikkate alınarak toplumu tasarrufa yöneltmeyi öngören bir çalışma yapıldığını vurguladı.
SOSYAL YARDIM ALAN KESİME FİYAT ARTIŞI YAPILMADI
Maktu ücretlere herhangi bir düzenleme yapılmadığını, fiyat artışının sıfır olarak uygulandığını kaydeden Sennaroğlu, sosyal yardımla hayatını idame eden kesime ilave fiyat düzenlemesi yapılmadığını ve fiyat artışının da sıfır olarak uygulandığını belirtti.
“YÜZDE 18.42 FİYAT ARTIŞI DÜŞÜNÜLDÜ.. FATURAYA YANSIMASI YÜZDE 13.63 OLACAK”
50 bin 011 konut abonesinin, 250 KWS ve altı elektrik kullandığı tespiti doğrultusunda bu dilime yüzde 18.42 fiyat artışı düşünüldüğünü dile getiren Sennaroğlu, “ancak yapılan düzenleme KWS’e yönelik olduğu için ve maktu ücret ile sokak aydınlatmalarına herhangi bir artış getirilmediği için bunun faturaya yansıması yüzde 13.63 olacaktır. (250 x .38 TL = 95 TL + 33 TL Maktu = 128 TL + 12.8 KDV = 140.8 TL) Yeni tarife fiyatıyla, 250 KWS x .45 TL = 112.5 TL + 33 TL Maktu = 145.5 TL +14.5 KDV = 160 TL olacaktır. Böylelikle 250 KWS’e gelen fiyat artışı %13.63 artışla 19.2 TL olacaktır” dedi.
 
Endüstri, turizm, ticaret ve tarım sektörlerine yapılan fiyat düzenlemesinin yüzde 15 ile yüzde 18.42 seviyesinde tutulduğunu kaydeden Sennaroğlu, burada yine KWS ücretlerine 10 kuruşluk teşvikin devam edeceğini söyledi.
SOKAK AYDINLATMA ÜCRETLERİNE ARTIŞ YAPILMAYACAK
Sokak aydınlatma ücretlerine ilave fiyat düzenlemesi yapılmayıp fiyat artışının sıfır olarak uygulandığını dile getiren Sennaroğlu, konut tarifelerinin 250 KWS ve üzeri dilimlerine sırasıyla yüzde 25, yüzde 28.85 ve yüzde 29.23 fiyat artışı öngörüldüğünü, buradaki amacın da bu dilimlerde elektrik tüketimi yapan kesimleri bir miktar tasarrufa yönlendirmek olduğunu kaydetti.
Sennaroğlu, yapılan yeni tarife düzenlemesinde maliyetlerin yüzde 100’ünün karşılanmamış olup, Kıb-Tek bünyesinde yapılacak teknik, mali ve idari düzenlemelerle, maliyetlerin düşürülüp orta vadede dengenin sağlanmasına çalışılacağını vurguladı.
“İLGİLİ TÜM PAYDAŞLARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNE AÇIĞIZ”
Diyalog ve katılımcılık ilkesine büyük değer atfeden hükümetin, bu alandaki çalışmalarında da toplumdaki tüm ilgili paydaşların görüş ve önerilerine açık olduğunu hatırlatan Sennaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu amaçla enerjiden sorumlu bakanlık olarak, atılması öngörülen somut adımlara ilişkin tüm görüş ve önerileri değerlendirmek üzere tarafsız bir Sivil Toplum Örgütü tarafından yürütülecek bir Çalıştay’a ilgili tüm kadrolarıyla katılmayı taahhüt etmektedir. Böylesi bir Çalıştay’da ortaya konacak tüm görüş ve önerileri bakanlığımız, hükümet programımızda öngörülen hedefler ve mevcut durum tespitimiz çerçevesinde ele alacak ve söz konusu öneriler teknik ve finansman yönleriyle uygulanabilirlikleri oranında değerlendirilecektir.” 
 
 
 
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Görevden Alma ve Atamalar Hız Kesmiyor
 
Meteoroloji'den Uyarı: Sise Dikkat!
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Görevden Alma ve Atamalar Hız Kesmiyor
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, 3’lü kararname ile görevden ...
Nami, Kıbrıs Konusundaki Bilgilendirme Toplantılarına Devam Ediyor
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs konusunda gelinen son aşama hakkında ...
Bakan Uluçay, KITSAB’ın Sorunlarını Dinledi
Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB)’nden bir heyet ...
Bakanlar Kurulu Toplandı
Bakanlar Kurulu, saat 16.00’da Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında toplandı.
 
 
Cumhuriyet Meclisi'nden İyi İdare Yasası'na Onay
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul “İyi İdare Yasası”nı oybirliği ile kabul etti.
KTÖS: İki Aydır Öğretmen Eksikliği Devam Ediyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), iki ay geçmesine rağmen devlet ...
Terzioğlu, Ölüm Yıldönümünde Anıldı
Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) kurucusu, gazeteci Said Arif Terzioğlu, ölümünün ...
Eczacılar Birliği Yeni Yönetim Kurulu’ndan Eroğlu'na Ziyaret
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nin yeni yönetim kurulu üyelerinden oluşan ...
 
 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.15’te toplandı.
KTÖS’ten İyi Niyet Göstergesi
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), sendikanın sabırlı ve haklı ...
Cumhuriyet Meclisi Toplanacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yarın yasama görevini yerine getirmek için toplanacak.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber'den Anlamlı Mesaj
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Atatürk’ün üstün zekası, halkına ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya’yı 19 Mayıs  coşkusu sardı

Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya