Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
 
    KKTC 15 gündür tozlu havanın etkisinde  
Kahyaoğlu: Kadına Yönelik Şiddet Artık Son Bulsun
Kahyaoğlu: Kadına Yönelik Şiddet Artık Son Bulsun
 
CHP Muratpaşa Kadın Kolları Başkanı Ömür Kahyaoğlu buyukantalya.com internet gazetemize yaptığı özel açıklamada, Kadına yönelik şiddeti verilebilecek mücadelelerle durdurulabileceğini söyledi.
 
25 Kasım 2016 Cuma - 16:08

CHP Muratpaşa Kadın Kolları Başkanı Ömür Kahyaoğlu, “Bu gün, Dünya’da, kadına şiddete hayır günü ve bizler CHP’li kadınlar olarak, bu günümüzde tüm hanımlarımızın yanındayız, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde, alınan bir karar vardı ve bu alınan karara tüm erkekler “Evet bizler de Şiddete hayır diyoruz”  diyerek destek vermişlerdi ama değişen bir şey olmadı” dedi.
 
Başkan Kahyaoğlu, buyukantalya.com internet gazetemize yaptığı özel açıklamada, Kadına yönelik şiddeti verilebilecek mücadelelerle durdurabileceklerine işaret ederek, “Mücadelemizi yılmadan hep beraber yapmalıyız. Bilindiği gibi, 1981 yılında BM Genel Kurulunda alınan bir karar ile 25 Kasım günü kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve dayanışma günü olarak ilan edildi. O yıldan bu yana her 25 Kasım’da dünyanın her yerinde kadın örgütleri ve insan hakları örgütleri şiddetin sonlanması ve yaşam hakkına saygı gösterilmesi için etkinlikler gerçekleştiriyor.

Cinsiyete dayalı şiddet, uluslararası sözleşmeler yoluyla korunan evrensel insan haklarının ihlalidir. Bu ihlal, kişi güvenliği hakkının, en yüksek standartta fiziksel ve manevi sağlığa sahip olma hakkının, işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı muamele yasağının ve yaşam hakkının doğrudan ihlali anlamına gelmektedir. "Fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar ya da acı ile sonuçlanan, ister özel alanda, ister kamusal alanda olsun, baskı veya özgürlüğün engellenmesi” olarak tanımlanan cinsiyete dayalı şiddet, kadınların erkeklerle eşit bir biçimde haklarını ve özgürlüklerini kullanmasını ciddi bir biçimde engelleyen bir ayrımcılık türüdür. Yalnızca özel alanda değil ama aynı zamanda toplumsal alanda da cinsiyete dayalı şiddet bir araç olarak kullanılmakta ve yeniden üretilmektedir. Devletlerin, hem özel alanda hem de kamusal alanda mevcut olan şiddeti görmezden gelmesi ise cinsiyete dayalı şiddeti sürekli kılan bir etkiye sahiptir. Bu çerçevede, cinsiyete dayalı şiddet, herhangi bir gelenek, görenek, din, kültür ve politik iktidarla mazur gösterilmemeli, temel insan hakları ihlali olarak tanınmalıdır.

İnsan hakları derneği açısından cinsiyete dayalı şiddet, bir insan hakları sorunudur ve bu bağlamda cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yönelik politika ve araçların geliştirilmesinde insan haklarına felsefesine dayalı bir yaklaşımın temel alınması gerektiğine inanmaktadır.

Böylesi bir yaklaşım, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde neredeyse her gün gerçekleştirilen aile içi cinayetleri görmezden gelerek, sadece belirli bir bölgenin kültürel özelliği gibi sunulan öldürmeleri "töre cinayetleri" olarak adlandırmaktan vazgeçilmesi demektir. Aile içi şiddetin en vahim sonucu olan ve yaşam hakkının ortadan kaldırılmasına yol açan, kadınlar açısından Türkiye'yi yaşama özgürlüğünün olmadığı bir ülke durumuna getiren bu öldürmeleri ortadan kaldıracak daha kapsamlı ve sorunu tüm Türkiye açısından ele alacak bir yaklaşımın geliştirilmesine acilen gereksinim vardır.

Bilinen en eski ve en yaygın bir şiddet biçimi olarak ortaya çıkan aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için etkili, kararlı ve sonuç alıcı politikalar ve bu politikaların hayata geçirilmesini sağlayacak bütçe düzenlemeleri yapılmalıdır. Bu bağlamda kadınların sosyal ve ekonomik düzeyini yükseltecek kamusal hizmetlerin genel bir politika çerçevesinde güçlendirilmesi halen bir sorun olarak önümüzde durmaktadır.

Türkiye'de yaşanan şiddetin büyüklüğüne, yaygınlığına ve sistematikliğine karşın, kadınları şiddetten koruyacak hizmetlerin, özellikle de sığınma evlerinin ve danışma merkezlerinin sayısı son derece kısıtlıdır. Genel bir politika geliştirmeden sorunu sadece bir belediye hizmeti olarak görmek, cinsiyete dayalı şiddetin ortadan kaldırılmasında kısmen katkıda bulunacak ancak sürdürülebilir olmayan sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik politikaların etkili olması, aynı zamanda işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı muamele ve cezalandırma ile mücadelenin güçlendirilmesi ile de ilişkilidir. Gözaltı merkezlerinde ve gözaltı merkezleri dışında kamu görevlileri tarafından gerçekleştirilen kadına yönelik her türlü şiddet son bulmalıdır.
Kadının giysi seçimine müdahale edilmesi, baskı altında tutulması, kamusal alandan dışlanması ise bir diğer şiddet biçimidir. Özellikle kadının eğitim, çalışma ve katılım haklarını ihlal eden başörtüsü yasağına derhal son verilmelidir.

Toplumsal cinsiyet konusunda ve eğitim programlarında ilkokuldan başlayarak şiddetin bir insanlık suçu olduğu öğretilmelidir. Şiddetle mücadele konusunda kadınların farkındalık düzeyinin artırılması için araçlar geliştirilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik eğitim programları oluşturulmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.

Devlet organları, onaylanan ve anayasa'nın 90. maddesi yoluyla iç hukuk parçası haline gelen başta kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması sözleşmesi ve ihtiyari protokolü başta olmak üzere bütün sözleşmelerin gereklerini hayata geçirmeye yönelik politikaları ve araçları geliştirmelidir.

Mevcut kaynakların etkili bir biçimde kullanılması ile şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak öncelikle silahlanmaya ve askeri harcamalara ayrılan payın azaltılması, sağlığa, eğitime, istihdama, toplumsal hizmetlere ayrılan payın anlamlı ve etkili bir biçimde artırılmasına ihtiyaç vardır.

Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, herkesin görev üstlenmesi gereken bir mücadele alanıdır. Şiddet ortadan kaldırılmadan insan haklarından, demokrasi ve barıştan söz etmek olanaksızdır. Artık kadınlarımız, şiddetten arındırılmış bir Türkiye ve Dünya istiyorlar” dedi.

Günün hikâyesi şöyledir;

“25 Kasım Dominik Cumhuriyeti’nde, Selcedo’da, Ojo de Agua adlı köyde doğmuş Turijillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi’nin öncülerinden olan Patria, Minevra ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir. Mirabel kız kardeşlerin diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıldönümüdür."
 
Haber: Mesut İNCİ

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Antalya Şehidini Uğurladı
 
Cumhurbaşkanlığı'nda Cumhurbaşkanı Akıncı ve Çavuşoğlu Görüşmesi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Antalya Şehidini Uğurladı
Şırnak'ta şehit olan uzman çavuş Tuncay Arslan Antalya'da son yolculuğuna uğurlandı.
Antalya Şehidini Uğurluyor
Dün Şırnak'ta şehit olan Tuncay Arslan bugün öğle namazına müteakip Çayırlı ...
Bakan Avcı: Almanya Ortağımız ve Müttefiğimiz
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, son dönemde yaşanan inişli- çıkışlı ...
TÜROFED 5. Olağan Genel Kurulu Antalya'da Yapıldı
TÜROFED 5. Olağan Genel Kurulu Antalya'da yapıldı. TÜROFED Başkanı Osman ...
 
 
Antalya Valisi Karaloğlu'ndan Öğretmenler Günü Mesajı
ANTALYA Valisi Münir Karaloğlu, 24 Kasım Öğretmenleri Günü dolayısıyla ...
Antalya Emniyet Müdürü Uzunkaya'dan Öğretmenler Günü Mesajı
İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya öğretmenler günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Türel: Bütçenin Yarısı Yatırıma Gidecek
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 taslak bütçesi 2 milyar 260 milyon ...
Mutluluğun Resmi Antalya'da Çizilecek
Güvenli hayat ve güvenli gelecek için Çocuk ve Gençler Koruma ve Destek ...
 
 
Growtech Eurasia 30 Kasım'da Kapılarını Açıyor
Her yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık iş hacmi yaratan Türkiye'nin en büyük ...
Yörüklerden Antalya Valisi Karaloğlu'na Ziyaret
Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkan İrfan Tatlıoğlu, ...
Büyükşehir 15 Temmuz Şehitleri İçin Helva Dağıttı
Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz şehitleri için Muratpaşa Cami’nde Cuma ...
Vali Karaloğlu: Expo Açık Kalacak
Vali Münir Karaloğlu, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya