Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/25 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Kolejlere Giriş Sınavında Yeni Sistem
Kolejlere Giriş Sınavında Yeni Sistem
 
Yıllardır toplum gündeminde tartışma yaratan Milli Eğitim, KKTC Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kolejlere giriş sınavı, yeniden yapılandırılıyor.
 
16 Eylül 2010 Perşembe - 12:42

Bakanlığın başlattığı bir yıllık projeyle son halini alacak yeni sisteme göre, kolejlere giriş süreci iki seviye belirleme ve bir giriş sınavından oluşacak.

28 Ocak 2011’de birinci, 27 Mayıs’ta ikinci seviye tespit sınavı ve 11 Haziran’da da kolejlere giriş sınavı düzenlenecek.

“4-5. Sınıf Seviye Belirleme ve Kolej Sınavının Yeniden Yapılandırılması Projesi” çerçevesinde ilkokul 4. ve 5. sınıfların ders konu dağılımları ve konuların yüzde ağırlıkları da belirlendi.

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, projenin uygulanmasıyla kolej sınavına girecek öğrencilerin ek ders almasına gerek kalmayacağını, öğrencilerin sınıfta öğrendikleriyle başarılı olabileceğini herkesin göreceğini belirtti.

Çavuşoğlu, devlet okullarında görevli öğretmenlerin özel ders vermesinin önüne kesinlikle geçeceklerini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu,bakanlık bürokratları ve projeyi hazırlayan akademisyenlerin de katılımıyla “4-5. sınıfların seviye belirleme ve kolej sınavının yeniden yapılandırılması projesi”ni basın toplantısıyla açıkladı.

Atatürk’ün eğitimin önemini vurguladığı vecizesiyle söze başlayan Nazım Çavuşoğlu, dünyadaki nitelik arayışına işaret etti. Her şeyin nitelikli insanla başladığını kaydeden Çavuşoğlu, bakanlığının amacını; “halen sahip olunan değerleri daha da iyiye götürmeyi hedefleri arasına yerleştirmiş bir yapının oluşması” diye ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, KKTC eğitiminin kamuoyunda kötü anılmaması için artık herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayarak, “Velisi-öğrencisi-öğretmeni-sendikası ve bakanı. birlik içinde ancak yanlışlara karşı göğüs gerebilir ve geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa edebiliriz. İşte bu noktada bakanlığımız olarak bizler bu yıl bazı radikal kararlara imza attık ve ilkleri de başardık” dedi.

Bu yıl öğretmen atamalarının zamanında yapıldığını; lise Türkçe kitaplarının basıldığını ve ücretsiz dağıtılacağını; ders kitaplarının basımının tamamlandığını kaydeden Çavuşoğlu, bu yıl bakanlık olarak, “devlet okulu öğretmenlerinin özel ders vermesini” kesinlikle izin vermeyeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, bu konuda da her türlü yaptırımı uygulayacaklarını belirterek, geçmişte kapatılan Fen Liseleri’nin bu yıl tekrar hayat bulacağını ve Fen Lisesi içeriğiyle eğitim vereceklerini ifade etti.

YEŞİLIRMAK’TAN KARPAZ’A EŞİT EĞİTİM

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Çavuşoğlu, uygulanan programlarla, “Yeşilırmak’tan Karpaz’a eşit eğitim” çalışmaları başlattıklarını belirterek, “Artık öğretim programları 12 yıllık eğitim-öğretim sürecinin bütünü düşünülerek ele alınacak, yıllar sürecek olan bu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz.

Öğrencilerimiz sadece bilişsel alanın belirli konularında derinlemesine bilgi edinmeyecek, her alanda her yönde gelişme fırsatı yakalayacak. Hedefimiz; yapılacak olan ‘Merkezi Ölçme ve Değerlendirme’ yolu ile de okulların ve öğretim programlarının verimini, öğretmen ve öğrencilerin de performanslarını yükseltmektir” diye konuştu.

Okullardaki tadilat ve yapımların üç grup ihalede yapıldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, iki grup ihalenin tamamlandığını; üçüncü grubun da eğitimi aksatmayacak şekilde tamamlanacağını bildirdi.

ÜNİVERSİTELER

Çavuşoğlu, bu yıl beklediği öğrenciyi yakalayamayan üniversiteler için de mesai harcadıklarını kaydederek, Türkiye yetkilileriyle görüşmeleri sonucu, KKTC üniversitelerinde öğrenim gören TC’li öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun kredilerinden yararlanması imkanı sağlandığını ayrıca, üniversitelerin FARABİ sürecine dahil edildiğini hatırlattı.

19 BİN 836 ÖĞRENCİ, BİN 393 ÖĞRETMEN

Bakanlığının faaliyetleriyle ilgili daha geniş açıklamaları 20 Eylül Pazartesi günü saat 09.00’da düzenleyeceği basın toplantısında yapacağını belirten Nazım Çavuşoğlu, yeni öğretim döneminde,102 ilkokul ve 6 özel eğitim okulunda 19 bin 836 öğrencinin eğitim göreceğini ve bin 393 öğretmenin de ders başı yapacağını açıklayarak, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

Çavuşoğlu, basın toplantısında daha sonra, 4-5. sınıf seviye belirleme ve kolej sınavının yeniden yapılandırılması projesi hakkında bilgiler verdi ve projeye katkıda bulunanlara teşekkür etti.

KKTC Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, projenin gerekçelerini açıklarken, 21. yüzyılda ihtiyaçların değiştiğine işaret ederek, ilk ve orta öğretim okullarındaki öğretim programlarının süre ve kapsam bakımından standart yapıda olmadığını; tek oturumda yapılan kolej sınavının da öğrenciler üzerinde olumsuz etki yarattığı görüşleri bulunduğunu anlattı.

İlköğretimde eğitim-öğretim kalitesini artırmak için kolej sınavının tüm dersleri kapsayacak şekilde, yeni bir sınav modeline ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, projede öğrenciyi merkeze alan bir yaklaşım benimsendiğini ve fırsat eşitliğinin de dikkate alınacağını söyledi.
Nazım Çavuşoğlu, öğrenci gelişiminin bütünsel sağlanmasını esas alan projede, öğretim programlarının tüm okullarda standart yapıda uygulanmasının da esas alınacağını ifade etti.
Bilimsel, sistematik ve şeffaf çalışmalar yapılacağını, öğretim programlarının 12 yıllık eğitim-öğretimin bütünü düşünülerek ele alınacağını belirten Çavuşoğlu, 4 ve 5. sınıf öğretim programlarının konu dağılımları ve yüzde ağırlık tablolarının hazırlandığını bildirdi.
Çavuşoğlu, proje sonunda beklenen faydaları şöyle açıkladı:

“Öğrenciler sadece bilişsel alanın belli konularında derinlemesine bilgi edinmeyecek, her alanda her yönden gelişme fırsatı yakalayacaktır.

Sadece Matematik, Türkçe ve İngilizce dersleri değil, tüm dersler önemli olacaktır.
Yapılacak merkezi değerlendirme yoluyla okulların ve öğretim programlarının verimliliğinin yanında öğretmen ve öğrencilerin de performansları yükseltilecektir.

Veliler daha bilinçli bir şekilde çocuklarının eğitim-öğretimi ile ilgilenebileceklerdir.
Süreç sonunda elde edilen bilimsel verilerle sistemin yapılandırılmasına devam edilecektir.
Öğrencilerin okul ve derslerine yönelik motivasyonu artacaktır.

Merkezi ölçme ve değerlendirme çalışmalarının yürütülmesi için Bakanlık bünyesinde gerekli ölçme ve değerlendirme biriminin kurulması sağlanacaktır.”

AMAÇ

Bakan Çavuşoğlu, 1 yıl sürecek projenin amacını ise; “ilköğretim 4. ve 5. sınıflarının derslere göre düzey ve öğrenci seviyelerinin belirlenmesi, merkezi ölçme-değerlendirme sisteminin bilimsel veriler ışığında yeniden yapılandırılmasını sağlamak” diye açıkladı.

Çavuşoğlu, proje üst kurulunun; Proje Başkanı, Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü, İlköğretim Dairesi Müdürü, Ortaöğretim Dairesi Müdürü, Denetim Dairesi Müdürü, Bakanlık Eğitim Danışmaları ve kabul ederlerse sendika temsilcilerinden oluşacağını bildirdi.
Proje çerçevesinde hazırlanan 4-5.sınıflar konu dağılımları ve yüzde ağırlık tablolarının yarından itibaren bakanlık web sitesinden ve okullara gönderilecek CD’lerden görülebileceğini belirten Çavuşoğlu, 30 Eylül’e kadar da öğrenci ve öğretmen sınav kılavuzlarının hazırlanacağını bildirdi.

24 Ekim’e dek velilere yönelik, kolejleri, tercih nedenleri, kolejlerden beklentiler ve etkinliğiyle ilgili toplumsal analiz hazırlanacağını; 2 Kasım’da ise seviye belirleme sınavları komisyonunun oluşturulacağını belirten Nazım Çavuşoğlu, komisyonda bakanlık temsilcileri, proje danışmanları, denetmenler, eğitim programları ve öğretim uzmanları, ölçme-değerlendirme uzmanları ve öğretmenlerin yer alacağını ifade etti.

ÖĞRETMENLERİN SORULARIYLA SORU HAVUZU

KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 4-5. sınıf öğretmenlerinden her bir dersle ilgili komisyonun belirleyeceği sayıda birinci dönem için 28 Aralık; ikinci dönem için 10 Mayıs’a kadar soru isteneceğini kaydetti. Böylece soru havuzu oluşturulacağını belirten Çavuşoğlu, bakanlık, sendika ve okul aile birliklerinin temsilcileriyle de sınav gözlemcilerinin belirleneceğini, bunun da bir ilk ve şeffaflık olduğunu söyledi.

Ülke genelinde 4. ve 5. sınıflarda birinci seviye belirleme sınavının 28 Ocak 2011’de yapılacağını açıklayan Çavuşoğlu, birinci seviye belirleme sınavının birinci dönem konularını kapsayacağını; sınav sorularının çoktan seçmeli ve alternatif soru tiplerinden oluşacağını ve sadece 5. sınıf sınav ağırlığının, öğrencinin kolej giriş sınavlarındaki başarı ortalamasında yüzde 25 etkili olacağını açıkladı.

27 Mayıs 2011’de yapılacak ikinci seviye belirleme sınavının kapsamının ikinci dönem konularından ve soruların çoktan seçmeli ve alternatif soru tiplerinden oluşacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, yine sadece 5. sınıf sınav ağırlığının, öğrencinin kolej giriş sınavlarındaki başarı ortalamasına yüzde 25 etkili olacağını kaydetti.

İki seviye belirleme sınavı süreci ve sonrasında, öğrencilerin psikolojik hallerinin araştırılacağını ve sınav kaygılarıyla ilgili bilimsel araştırma yapılacağını bildiren Çavuşoğlu, 15 Şubat ve 4 Haziran’da da sınavlarla ilgili basına ve kamuoyuna bilgi vereceklerini söyledi.

KOLEJ SINAVI

Nazım Çavuşoğlu, 11 Haziran 2011’de yapılacak kolej sınavının kapsamının, 5’inci sınıf birinci ve ikinci dönem programından oluşacağını; sınav ağırlığının öğrencinin kolej giriş sınavlarındaki başarı ortalamasında yüzde 50 etkili olacağını; sınav sorularının çoktan seçmeli ve alternatif soru tiplerinden oluşacağını anlattı.

Temmuz ayında sınav öncesi, süreci ve sonrasıyla ilgili öğrencilerin psikolojik ruh hallerinin ölçülmesi için araştırma yapılacağını belirten Çavuşoğlu, 2 Eylül 20011’de ise projeye son noktanın konulacağını ve standart kolej sınav modelinin açıklanacağını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, soruları yanıtlarken, en doğru metodun anlattığı çerçevede olduğunu düşündüklerini, ancak seviye tespit sınavları sonrasında yeni tespit edilecek noktalarla, sistemin iyileştirilmesi ve sonunda en sağlıklı noktaya ulaşılmasını istedikleri için modelin 2 Eylül’de açıklanacağını belirtti.

Çavuşoğlu, birinci ve ikinci dönem seviye sınavlarında alacakları sonuçla öğrencilerin kolej sınavına girip girmemeye karar vereceğini, ancak sınava katılım için önşart olmayacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, dördüncü sınıflara yönelik ölçme-değerlendirme sınavının koleje yönelik olmayacağını, tamamen ölçme-değerlendirme amaçlı olacağını da ifade etti.
Çavuşoğlu, projenin uygulanmasıyla kolej sınavına girecek öğrencilerin ek ders almasına gerek kalmayacağını, öğrencilerin sınıfta öğrendikleriyle başarılı olabileceğini herkesin göreceğini belirtti.

Üniversitelerle ilgili sorulara karşılık da Çavuşoğlu, mezun olup giden öğrencilerin memnuniyet düzeyinin belirlenmesi ve karşılaşılan sorunlara karşı önlem alınması için bir araştırma yapmalarının boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, tüm halkın üniversite öğrencilerine “müşteri” diye değil, ülkelerine dönünce KKTC’nin elçisi olacak bireyler gözüyle bakmasını da istedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Bebeklerde Pnömokok Aşısı Hayat Kurtarıyor
 
Özersay ve Yakovu'dan Çifte Mesai
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Almanya’da KKTC Fahri Konsolosluğuna Saldırı
KKTC Werl Fahri Konsolosu Kandemir Özdemir, yaptığı açıklamada, iki motosikletli ...
Atun'dan Güneş Enerjisi Çiftliği Kurma Müjdesi
KKTC’deki enerji üretimine değinen KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat ...
Talat: Rumlar Blöf Yapıyor
KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun ...
Rumlar'da Endişeli Bekleyiş
Avrupa Parlamentosu'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Doğrudan Ticaret ...
 
 
DAÜ VYK'ya Eylem Uyarısı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-Sen), Doğu ...
Küçük'ten Rum Tarafına Davet
KKTC Başbakanı ve UBP Genel Başkanı İrsen Küçük, Türk tarafının mülkiyet ...
CORENDON, KKTC Turizminde Hedef Büyütüyor
Merkezi Antalya'da bulunan Hollanda ve Belçika'dan Türkiye'ye yolcu taşıyan ...
Genel Tarım Sigortası Fonundan Patates Üreticisine Çağrı
Bitkisel Üretim Zorunlu Sigorta Tüzüğü gereğince Ağustos ayı içerisinde ...
 
 
Rumlar’ın, Gazimağusa Atağı
Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek veren Atina, bunun Kıbrıs sorunun ...
Kıbrıs Rum Partileri : Erdoğan Güç Topladı
Rum siyasi partileri, Türkiye'de Anayasa değişikliği için yapılan referandumun ...
KKTC’DE Yeni Akademik Yıl Başlarken
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük gelir kalemlerinden birisi ...
Ada’dan da Referandum Yorumları Geldi
KKTC Başbakanı Küçük: Türkiye kalkınırken demokratikleşiyor
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya