Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Kumluca'da Domatexpo Fuarı
Kumluca da Domatexpo Fuarı
 
Antalya'nın Kumluca ilçesinde düzenlenen Domatexpo Fuarı’nın açılışına katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünya sebze üretiminde Türkiye’nin 4'üncü sırada olduğunu ve 24 milyar hektar arazide 6.5 milyon çiftçinin üretim yaptığını söyledi.
 
22 Kasım 2012 Perşembe - 16:59

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bu yıl ilki düzenlenen Domatexpo Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Toplam 24 ilden 68 domates üretici firmasının katıldığı Toptancı Hali’ndeki fuarın açılışına a Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Türkiye Sebze Meyve Komisyoncuları Federasyon Başkanı Yüksel Taşvan, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kumluca Kaymakamı Salıh Işık, Ziraat Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kolcuoğlu katıldı.
Bakan Eker açılışta yaptığı konuşmada, Antalya’nın binlerce yıldır insanlık tarihinin geliştiği, turizm ve tarım için de çok önemli bir yer olduğunu bildirdi. Örtü altı tarımın Türkiye’deki en önemli tartışmasız merkezinin Kumluca olduğunu belirten Bakan Eker, “Kumluca’daki çiftçileri yürekten destekliyorum. Domates Anadolu topraklarının ürünü değil. Amerika’nın ürünü. Amerika kıtası keşfedilene kadar dünya domatesten haberdar değildi“ dedi.
Türkiye’nin dünyanın en çok domates ihraç eden ilk 4 ülkesinden biri olduğunu kaydeden Bakan Eker, "Türkiye’de bu yılki üretim yaklaşık 12 milyon ton. Şimdi bize ait olmayan, bizim topraklarımızın ana vatanı olmayan bir sebzeyi Antalya modern teknoloji ile öyle bir noktaya getirmiş ki bugün dünyanın ilk 4 ülkesi arasındayız" diye konuştu.
Çiftçilik yapılan yerlerde atıkların geri dönüşüme kazandırılması için de proje hazırlandığını ifade eden Bakan Eker, “Kimyasal madde bütün canlılara zehir. Bütün canlılarımızı buna karşı koruyacağız. Proje yaptık. Antalya çiftçisinin ne kadar çevreci olduğunu burada bu projeyle birlikte göreceğiz. Ürünleri alacağız, üç defa yıkayacağız, özel kaplara yerleştireceğiz. Sonra bunları yeni plastikler üretilmesi için kullanacağız. Valiliğin de belediyeyle birlikte başka bir projesi var. Sera atıklarının enerjiye dönüştürülmesi ile ilgili. Bunu da ileriye doğru götürmemiz lazım” dedi.
35 yıldır tarım sektörü ile ilgili çalıştığını söyleyen Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Tarım Bakanlığı’nda büyüdüm. Veteriner fakültesi öğrencisiyken Tarım Bakanlığı’na alt düzeyde memur olarak girdim. Sektör zor bir sektör, tabiat şartlarına bağlı bir sektör. Her şey sürekli bir kararlı denge üzerinde gitmek durumunda. Dünyanın fiyatları artar, biz sıkıntı çekeriz. Çünkü kullandığımız girdiler var, petrol var. On yılda petrol fiyatları 12 kat arttı.”
 
“TÜRK ÇİFTÇİSİ 105 MİLYONUN KARNINI DOYURUYOR”
Türkiye çiftçisinin 75 milyonun karnını doyurduğunu söyleyen Bakan Eker, "Gıda sorunumuz yok. 30 milyonun üzerinde turist geliyor bu memlekete. Onların karnı da bu ürünlerle doyuyor. Toplam 105 milyon insan. Üstüne de bunun 15 milyon doları gıda. Türkiye’nin çiftçisi 15 milyar dolarlık gıda ihraç ediyor dünyaya. Tük çiftçisinin alnının teridir bu. Burada kimse Türk çiftçisine haksızlık yapmasın. 23 milyar dolar tarım hasılası bugün 63 milyar dolar” ifadelerini kullandı.
İleriye dönük hedeflere değinen Bakan Eker, “Önümüzde bir hedef var. 2023 hedefinde 150 milyar dolarlık tarım hasılası planlıyoruz. Bu da çok büyük bir hedef değil, gerçekçi bir hedef. Rahatlıkla ulaşılabilir bir hedef” dedi.
Üreticilerin sıkıntılarını dinlemek için geldiğini söyleyen Bakan Eker, “Sıkıntılar oluyor. Üretici sıkıntıda, biz bunu bugün dinlemeye geldik. Sizinle bunu konuşmaya ve bunun çözümünü geliştireceğiz. Üretici birlikleri kanununu biz çıkardık. Her millet kendi kültürüne göre çözüm geliştiriyor. Biz Batı Avrupa ülkeleri gibi kooperatif konusunda yeterli mesafe katedemedik. Kanunda bir iyileştirme vakti geldi. Biz onun üzerinde şu anda çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“DÜNYA SEBZE ÜRETİMİNDE 4’ÜNCÜYÜZ”
Dünya sebze üretiminde Türkiye’nin 4'üncü sırada olduğunu kaydeden Bakan Eker şöyle konuştu:
“Bu önemli bir husus. 24 milyar hektar arazide 6.5 milyon çiftçi üretim yapıyor. Çin, Hindistan, ABD’den sonra Türkiye geliyor. Sebze üretimi bu yıl yaklaşık 28 milyon ton. Domates üretiminde Türkiye önemli bir noktada. Domates ihracatında dünyanın 4’üncüsü. Biz birlikte dünyayı takip etmek zorundayız. Biz bir havza modeli geliştirdik. Tarım topraklarının haritasını çıkardık. Her 2 buçuk dönümlük arazide hangi verimlilikle yetiştiriliyor biliyoruz. Adeta MR’nı çekiyoruz. Bundan sonraki süreçte organize sanayi bölgelerini organize tarım bölgeleri altında farklı yapılarla şehirleşmeye uygun bir hale getireceğiz.”
Türkiye’nin 16.2 milyon ton sadece sebze tohumu ürettiğini ifade eden Bakan Eker, “10 yıl önce toplam 145 bin ton tohum üretiyordu. 2011'de 637 bin tona çıktı. Bu yüzde 339 artış demektir. Tohum sertifikalı sebze ihracatında 16. 2 milyon sadece sebze tohumu üretiyor” dedi.
Antalya’da 4 bin 706 tane makine ekipman projesine destek olduklarını kaydeden Bakan Eker, “Verdiğimiz hibe 15 milyon. 2012 yılı içerisinde bugüne kadar Antalya çiftçisi 60 milyon 300 bin lira nakit hibe destek aldı. Ziraat Bankası’nın kredi uygulamalarında zaman zaman çiftçilerimizle ilgili sorun olduğunu biliyoruz. Bizim çiftçilere kredi kullandırılırken biz faizi yüzde 0-7.5 arasına çektik. Bankaya faiz parasını biz hükümet olarak ödüyoruz dedik. Aradaki farkı biz bankaya ödüyoruz. 2011 yılında Antalya’ya kullandırılan zirai kredisi 1.2 milyar lira” diye konuştu.
 
“TOHUMLARIMIZIN YÜZDE 93.6’SI YERLİDİR”
Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Hakkı Şafak Ses ise, Türkiye’de tohum alımı konusunda yanlış bilgilerin oluştuğunu ifade ederek, “Haksız ve gerçek olmayan bir takım bilgiler halkımın hafızasında ciddi hasarlar oluşturmuştu. Türk tohumlarının yüzde yüzünün ithal olduğu, çoğunun da İsrail’den geldiği, insan sağlığını tehdit etme yönünde yanlış algılar olduğu bilgileri vardı. Türkiye topraklarına ekilen hiçbir tohum ne GDO yönünden ne de farklı şekilde sağlığı tehdit edici şekilde değildir. Tohumlarımızın yüzde 93,6’sı yerlidir” dedi.
 
"SERALAR TİCARETHANE KAPSAMINDAN ÇIKARILMALI"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, tohumculukta bir yanlış algılama olduğunu belirterek, "Bu ülke sebze tohumunun yüzde 93'nü kamu ve özel sektör olarak kendi üretiyor. Üretimde hiçbir problemimiz yok. Pazarlamada problem var. Üretici birliklerinin idari ve mali yönden daha güçlü hale gelmesi lazım. Üretimde sorun yok, üretiyoruz pazarlayamıyoruz” şeklinde konuştu.
Bayraktar, örtü altı yetiştiriciliğinde maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden birinin elektrik giderleri olduğunu, seralarda elektrik enerjisinin sulama, havalandırma, ısıtma, aydınlatmada kullanıldığını ifade ederek, “Seralar, ticarethane kapsamından çıkarılmalı, daha uygun fiyatla elektrik alması sağlanmalıdır” dedi. İşletmelerin küçüklüğü, pazarlama sorunları, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi karşılaşılan genel sorunların örtü altı yetiştiriciliğinde de temel sorunlar olduğunu kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
"Ülkemiz seraları işletme yapısı ve sera büyüklüğü yönünden aile işletmeleri şeklinde olup, genelde küçük alanlara sahiptir. Aile tipi küçük işletmelerin yaygınlığı sermaye yetersizliğini beraberinde getirmekte, üretici serasına gereken yatırımı yapamamakta ve modern teknolojilerin kullanımı da buna bağlı olarak sınırlı kalmaktadır. Kontrollü örtü altı üretim alanlarında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılsa da işletmelerin yenilenmesinde ve modernizasyonunda arzu edilen seviyeye gelinememiştir. Özellikle seracılığın yoğun olarak yapıldığı bu bölgede önemli konulardan biri de mülkiyet sorunudur. Her ne kadar Hazine ve 2/B arazilerinin satışı ile mevzuat çıkmış olsa da hala mülkiyet sorunu devam etmektedir. Mülkiyet sorunu nedeniyle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıramayan üreticilerimiz desteklerden yararlanamadığı, düşük faizli kredi kullanamadığı gibi TARSİM tarafından da standartlara uygun olmadığı gerekçesiyle sigorta da yaptıramamaktadır."
Örtü altı yetiştiriciliğinde maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden birinin de elektrik giderleri olduğunu anlatan Bayraktar, seralarda elektrik enerjisinin sulama, havalandırma, ısıtma, aydınlatmada kullanıldığına dikkat çekti. Seralarda kullanılan elektriğe ise ticarethane tarifesi uygulandığını vurgulayan Bayraktar, “Seracılık faaliyetlerinin iklime bağlı kalmadan, işletme karının artırıldığı üretim şekli olduğu gerekçe gösterilerek, tarımsal sulama elektrik abone kapsamına dahil edilmemektedir. Seralar, ülke insanının beslenmesini sağlayan, istihdam yaratan, sanayiye ham madde temin eden, tarımsal amaçlı üretim faaliyetlerinin yapıldığı işletmelerdir. Maliyetlerin düşürülerek, işletmelerin de rekabet gücünün artırılabilmesi bakımından seralar ticarethane kapsamından çıkarılmalı, daha uygun fiyatla elektrik alması sağlanmalıdır” dedi.
Açılış konuşmaların ardından seralarda kullanılan kimyasal ilaçların plastik kaplarının geri dönüşüme kazandırılması için ‘Doğaya ait olmayanları toplamak için’ yazılı kutuların kullanımı projesinin açılışı çiftçilerle birlikte yapıldı. Bakan Mehdi Eker, Domatexpo Fuarı’nın açılış kurdelesini kestikten sonra fuar alanını gezdi. Burada Bakan Eker’e domates dondurması ikram edildi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Samsun'dan Acı Haber
 
12 Eylül Davası'nda İlk Ara Karar Açıklandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Başkan Tütüncü'den Öğretmenine Anlamlı Ziyaret
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ öncesinde ...
Demre'de Öğrencilerden Anlamlı Bağış
Antalya’nın Demre ilçesinde lise öğrencileri kan bağışında bulundu.
Vali Altıparmak'a Ziyaret
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Shahid Najam, Antalya Valisi ...
Başkan Tursun, Belediye Hizmet Binası İnşaatını İnceledi
Temeli 5 Ekim 2012’de atılan Döşemealtı Belediyesi Hizmet Binası inşaatı ...
 
 
Kepez'e kapalı pazar
Kepez Belediyesi, Yeni Mahallede, 11 bin 736 m2 alandan oluşan kapalı ...
Arıcı: Antalya'nın Güneşli Havası Emekli Turistleri Cezbediyor
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, Antalya'da kış ...
İşadamı Otomobiliyle Denize Uçtu
Antalya'da bir kişi, otomobili ile 35 metrelik falezlerden denize uçarak hayatını kaybetti.
Halk Konserleri “Gülsin Onay” ile devam ediyor
Dünyaca ünlü sanatçı ve grupları Antalya’da buluşturan, Antalya Büyükşehir ...
 
 
Muratpaşa vezneleri hafta sonu açık
Emlak Vergisi 2. taksit ödeme süresi 30 Kasım Cuma günü sona eriyor. Muratpaşa ...
Atso'dan '2023 Antalya Vizyonunu Siz Belirleyin' Anketi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 30 bin üyesi ve Antalya halkıyla ...
Derdimiz kalıcı eser bırakmak
İş adamları ve esnafla bir araya gelen Başkan Tütüncü, dertlerinin Kepez’e ...
Barış İçin Bisikletiyle Dünya Turu Yapan Alman Antalya’da
Bisikletiyle 4,5 ay önce dünya turuna çıkan 20 yaşındaki Alman Chirostop ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya