Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
LYS'de 10 Bin Öğrenci Sıfır Çekti
LYS de 10 Bin Öğrenci Sıfır Çekti
 
Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav sonuçlarını değerlendirdi. Yarımağan 26 Temmuz- 6 Ağustos tarihleri arasında tercih yapılacağını ve sürenin uzatılmayacağını belirtti. Yarımağan, öğrencilere geniş aralık payı vererek tercih yapmaları önerisinde bulundu.
 
15 Temmuz 2010 Perşembe - 15:27

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kazandı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları sonucunda (LYS) MF1, MF2, MF3, MF4 puan türlerinde İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir, TM1, TM2, TM3 puan türlerinde İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp ve TS1, TS2 ve DİL1, DİL2, DİL3 puan türlerinden İstanbul lisesinden Cihan Mercan'ın 500 tam puan alarak sınavda birinci olduğunu bildirdi.

Yarımağan, beş oturuma toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiğini ve bu adaylardan 77'sinin sınavının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını bildirdi.

Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda birinciliği farklı puan türlerine göre 7 adayın 500 tam puan alarak paylaştığını bildirdi.

İstanbul 2, İzmir, Ankara ve Bursa birer birinci çıkardı. Sıfır çeken öğrenci sayısı ise 10 bin. Geçtiğimiz yıl bu sayı 30 bin düzeyindeydi. 

Prof. Dr. Yarımağan, sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te düzenlediği basın toplantısında, LYS'de dereceye girenleri açıkladı.

Matematik Fen (MF) puan türlerinde dereceye giren adayların puan türleri ve puanları şöyle:

1. İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir (500 tam puan)
2. Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı
3. Ankara Fen Lisesinden Aykut Arı

Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre dereceye girenler:

1. İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp (500 tam puan)
2. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Zeynep Betül Yapar
3. Ankara Fen Lisesinden Kamil Çalışkan

Türkçe-Sosyal (TS) puan türüne göre dereceye girenler şöyle:

1. İstanbul Lisesinden Cihan Mercan (500 tam puan)
2. İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesinden Çağrı Duyuk
3. Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesinden Mustafa Kahraman

Dil puan türünde 5 birinci

Öte yandan Yabancı Dil (DİL) puan türünde Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde 5 kişi 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.

Dil puan türlerinde dereceye giren adayların isimleri şöyle:

-İstanbul Lisesinden Cihan Mercan, DİL1, DİL2, DİL3 (Almanca)
-İstanbul Galatasaray Lisesinden Ayşe Aylin Kaya, DİL1, DİL2 (Fransızca)
-İstanbul Galatasaray Lisesinden Çağla Yasa, DİL3 (Fransızca)
-İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Yusuf Arman, DİL1, Dİl2 (İngilizce)
-Ankara Fen Lisesinden Erol Can Bayraktar, DİL3 (İngilizce)

Bitlis ve Hakkari bu kez şaşırttı

LYS'de, Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkari'nin bu yıl elde ettiği başarı, Yarımağan'ı hem şaşırttı hem sevindirdi. Yarımağan, "Hakkari, Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Şimdi Ardahan'da sıra" dedi.

LYS sonucunda toplam kaç adayın "sıfır" puan aldığının sorulması üzerine Yarımağan, "Ne olur bir sene de başka bir şeyi ön plana çıkarın. Bırakın o garibanları" diye espriyle karışık yanıt verdi.

Gazetecilerin, "sıfır alanları sayısını gizlemenin gerçeği değiştirmediği" sözleri üzerine Yarımağan, "Hakkari Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Hakkari, bir puan türünde sondan onuncu, birinde sondan beşinci, birinde de ortalarda. Demek ki orada bir şeyler yapılmış... Şimdi Ardahan'da sıra. Yani hep aynı il olmasın, değişsin. Biraz gayret gösterirlerse olabilir. Çünkü bir soruyla hemen sıralama değişiyor, sonuncu olmaktan kurtuluyorlar."

Bu yıl sistemin geçen yıldan farklı olduğuna işaret eden Yarımağan, her bir sınavda birden çok test uygulandığını anlattı. Bir sınavda bir testten sıfır alan bir adayın diğer testlerden de sıfır alma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurgulayan Yarımağan, bir puan türünün ise üç testten hesaplandığını anlattı.

Yarımağan, "Bir adayın sıfır alması için bu üçünde de başarısız olması lazım. Zaten Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda başarılı olanlar LYS'ye girdi. İki sınavın birine girene bile biz puan hesaplıyoruz. Sıfır alan şöyle olur; iki sınava girmişse ikisinden de başarısız olmuşsa sıfır puan alır. Birinci sınav tek oturum olduğu için adayın zaten morali bozulduysa hiçbir şey yapmıyor, ondan sıfır alıyor" dedi.

Adaylar 30 tercih yapabilecek

Yarımağan, sınav sonuç belgelerinin adaylara 19 Temmuzdan itibaren gönderileceğini kaydetti. Adayların 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabileceklerini ifaden eden Yarımağan, kılavuzun 17 Temmuzdan itibaren ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanacağını belirtti.

Adayların tercih işlemlerini 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasındayapılacağını belirten Yarımağan, bu yıl adayların geçen yıldan farklı olarak 30 tercih yapabileceğini bildirdi.

Sınavı geçerli olan adaylara bilgisayarla kopya taraması yaptıklarını anlatan Yarımağan, "Her ne kadar 10 soru kitabı türü versek de maalesef kopya çekme teşebbüsünde bulunan adaylar oluyor. Bunlardan çok belirgin olanların sınavlarını iptal ediyoruz. Çünkü yargıya gidiyorlar. Bunların bu seneki sayısı 233. Geçen yıllara göre sınırlı" diye konuştu.

Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavının geçersiz sayılmadığını belirten Yarımağan, adayın hangi testten kopya çektiği tespit edilirse o testin iptal edildiğini, diğer testlerinin geçerli olduğu için puanının hesaplandığını söyledi.

LYS-1'de Matematik, Geometri, LYS-2'de Kimya, Fizik, Biyoloji, LYS-3'de Türk Dili Edebiyatı ve Coğrafya-1, LYS-4'de Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu olmak üzere toplam 10 testin olduğunu anımsatan Yarımağan, yabancı dilde ise Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 3 testin bulunduğunu söyledi.

Testlerin ortalama ve standart sapmalarına da değinen Yarımağan, 80 soruluk Almanca testinde son sınıf lise öğrencilerinin ortalamasının 57,5 olduğunu, bu testin fazla kolay olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Diğer testler arasında en kolay testin Türk Dili ve Edebiyatı testi olduğunu ifade eden Yarımağan, "Ortalaması soru sayısının yarısına yaklaşıyor. En zor testimiz de Felsefe Grubu testi" dedi.

Soruların tamamını doğru yanıtlayanlar

Ham puanların dağılımı ile de bilgi veren Yarımağan, LYS-1 Matematik testinde 760 adayın, Geometri testinde ise 3 bin 310 adayın tüm sorulara doğu yanıt verdiğini söyledi.

LYS-2 Fizik testinde 1736, Kimya testinde 6 bin 681, Biyoloji testinde ise 993 adayın soruların tamamını doğru yanıtladığını belirten Yarımağan, "Ama maalesef bu sınavda da sıfırdan küçük puan alan adaylarımız var. Sayıları az da olsa, tüm testlerde... Örneğin Fizik'te 11 bin adayın, Kimya'da 4 bin adayın, Biyoloji'de 2 bin adayın sıfırdan küçük puan aldığını görüyoruz. Sıfırdan küçük puan alan aday sayıları testlere göre değişmekle birlikte tüm testlerimizde var" diye konuştu.

Yarımağan, LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56, Coğrafya-1 testinde 296, LYS-4 Tarih testinde 45, Coğrafya-2 testinde 2 bin 200 adayın soruları doğru yanıtladığını belirterek, Felsefe Grubu testinde ise tüm sorulara doğru cevap veren aday olmadığını söyledi. Yarımağan, Yabancı Dil testinde ise İngilizce'den 88, Almanca'dan 36, Fransızca'dan 2 adayın tüm soruları doğru cevaplandırdığı bilgisini de verdi.


Puan türlerine göre 180 ve üstü puan alan adaylar


LYS'de MF puan türlerinde 4 puan türü olduğunu anlatan Yarımağan, bir adayın her 4 puan türünde de 500 puan aldığını belirtti. MF puan türünde 180 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı elde eden aday sayısının 400 bin civarında olduğunu söyledi.

TM puan türünde 3 puan türü olduğunu belirten Yarımağan, bu 3 puan türünde de en yüksek puan alan aday sayısının 1 olduğunu kaydetti. Yarımağan, TM puan türünde 180 barajını geçen aday sayısının ortalama 700 bin dolayında olduğunu söyledi.

TS puan türünde 2 puan türü bulunduğunu ve burada da en yüksek puan alan adayın bir kişi olduğunu bildiren Yarımağan, bu puan türünde ise 550 bin adayın 180 ve üstü puan alarak tercih yapmaya hak kazandıklarını ifade etti.

Yabancı Dil puan türünde 3 puan türü olduğunu, İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın her birinden birer birinci olduğunu anlatan Yarımağan, 180 puan ve üstü puan alan adayların sayısının ise yaklaşık 29 bin olduğunu kaydetti.

180 ve üzerinde MF, TM ve TS puan alan aday sayısının 784 bin 564 olduğunu bildiren Yarımağan, "Bu adaylar lisans programlarını tercih etme hakkını elde etmiş oluyor" dedi.

Bu adaylardan 17 bin 862 adayın sadece MF puan türünün birinde, 13 bin 339 adayın sadece TM puan türünün birinde ve 33 bin 159 adayın sadece TS puan türünün birinde 180 puan ve üzerinde puan aldığını belirten Yarımağan, 225 bin 14 adayın ise her üç puan türünde 180 ve üzeri puan aldığını söyledi. Yarımağan, "Bir puanın hesaplanması için gerekli olan testlerin yarısına giren adaylar için puan hesaplıyoruz" dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kadınların yeni aşkı INTERNET
 
Arjantin'de eşcinseller galip heterolar mağlup
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Terörde 'son dakika'lara süre ayarı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Televizyon Yayıncıları Derneği ...
NATO tatbikatı için Ermeni Sınırı açılabilir
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde normalleşme sürecinde gözler eylül ayında. ...
Barzani açılımı destekliyor
Geçtiğimiz ay Türkiye'yi ziyaret eden Kuzey Irak bölgesel yönetimi lideri ...
Pkk'ya 8 Maddelik Kıskaç
Son MGK'da ele alınan stratejiye göre, Türkiye terörle mücadelede güvenlik ...
 
 
Hakkari ve çevresinde hava hareketliliği
Hakkari ve ilçelerinin dağlık alanlarında günlerdir operasyonlar devam ...
Akkuyu'ya nükleer santrale onay
Akkuyu'da nükleer güç santrali kurulmasına ilişkin Rusya ile işbirliği ...
İşçiden başkanın makam aracına haciz
Emekli olduğu belediyeden ikramiyesini alamayan işçi, 75 bin TL tutarındaki araca haciz koydurdu.
TRT İngilizce kanal açacak
TRT Genel Müdürü Şahin: En kısa zamanda İngilizce kanal da açacağız
 
 
Heyelan evin duvarını yıktı: 5 yaralı
Rize'de akşam saatlerinden itibaren etkili olan yağış sonucu meydana gelen ...
LYS sonuçları bugün açıklanıyor
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları bugün saat 10.30'dan itibaren internetten açıklanacak.
'Tehlikeli, Çalışmam' Hakkı
Bakan Dinçer ile işveren ve işçi konfederasyonları iş kazalarını konuşmak ...
Deprem raporundan çarpıcı tespit
Deprem Araştırma Komisyonu raporu tamamlandı, Meclis'e sunuldu. Konu deprem ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya