Halkın kullanımına açık olması gereken yere içkili restoran, gazino ve Dedeman Otel tarafından su parkı yapıldığını tesbit eden Şanal, doğal sit alanı olması gereken yerde yaklaşık 14-15 yıldan bu yana betonlaşmanın hızla sürdürüldüğü ve kaçaklar konusunda herhangi bir yaptırımda bulunulmadığı gerekçesiyle harekete geçti.
Savcı Şanal, bu konunun araştırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir heyet oluşturulması ve rapor hazırlanması talebinde bulundu. Harita mühendisi Çağlar Yıldız, mimar Ülkü Avcı ve yüksek şehir plancısı Deniz Karakaş'tan oluşan heyet, park içinde yaptığı araştırma ve incelemeyi rapor haline getirerek, 6 Eylül günü Savcı Osman Şanal'a teslim etti. Savcı Şanal da raporu bir üst yazı ile Muratpaşa Belediyesi'ne gönderdi.
Savcı Şanal üst yazısında, "Raporda tespit edilen Dedeman Otel'in bina, bahçe düzenlemesinde imar planı ve yapı ruhsatında kanuna aykırılıklar görülmüştür. Belediyenizce bilirkişi raporu doğrultusunda kamu menfaatlerini gözetmek suretiyle kanunlara uygun hale getirilmesi, imar planında yer alan yolların tecavüzden kurtarılarak kamunun eşit kullanımına açık hale getirilmesi hususunda gereği kamu adına önemle rica olunur" ifadelerine yer verdi.
1. DERECEDE SİT ALANINA AQUAPARK
Bilirkişi raporunda, Muratpaşa Belediyesi ve sit alanlarını korumakla görevli Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu yetkililerinin sorumlu olduğu belirtildi. Raporda, 15 yıl boyunca tüm yetkililerin gözleri önünde 1. derecede sit alanı olan ve hiçbir şekilde yapılaşma olmaması gereken parkın bir kısmının Dedeman Otel tarafından Aqupark su sporları ve eğlence merkezi, depo, otopark, mal kabul bölümü, personel girişi, medico center olarak kullanıldığı kaydedildi.
Raporda ayrıca Manavoğlu Parkı'nın bir kısmında Ceila adlı gece kulübü ve beach tarafından kullanılan yerlerde şezlonglar için falezlerin üzerine beton döküldüğü, asansör binası yaptırıldığının belirlendiği kaydedildi. Geri kalan bölümlere de duvarlar çekilerek içkili gazino, gece kulübü, restoranlar yapılarak, parkın tamamen halka kapatıldığının belirlendiği belirtildi. Rapor ve üst yazının ulaşması üzerine Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, belirtilen kaçak yapılar için yıkım emri verdi.
İlk olarak ne inşaat projesi ne inşaat izni bulunan Kalyan Restaurant yıkıldı. Restoranın yıkılmasıyla binanın yerinde olması gereken yol ortaya çıktı. Yıkımlar, Dedeman Otel'in mal kabul bölümünü de vurdu. Belediye, Dedeman Otel'e kullandırdığı otoparkı da yola çevirdi. Ancak küçük bir çıkıntı yapılarak, otomobillerin park alanı olarak kullanılması için cep yapıldı. Geceleri ise aynı cep, otele gelen tur otobüslerinin park yeri oldu.
BİZ BİLMİYORUZ
Bilirkişi raporlarında sorumlu tutulan Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Melike Gül yurtdışında olduğu için yerine bakan mimar Oğuz Utku, doğal sit alanları ile ilgili dosyaların tümünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredildiğini belirterek, "Ben şimdi ne söylesem ezbere konuşmuş olurum. Bunların tüm belgeleri bakanlıkta. Yetkimizi geçen yıl onlara devrettik. Mutlaka bu konuyla ilgili yasal girişimde bulunmuşuzdur" dedi.
Çevre halkı savcı Osman ŞANAL'a teşekküre gidecek.
Yıılardan beri çevre halkının kanunlara aykırı olarak yapılan kaçak yapılaşmaya Antalya cumhuriyet savcısı Osman ŞANAL'ın yürüttüğü tahtikat sonucu yıkımın gerçekleşmesi çevre halkı tarafından taktirle karşılanırken vatandaşlar bu kaçak yapıların yıkımı için soruşturma başlatan ve gerçekleştiren savcılık makamına teşekkür etmek için adliyeye gideceğiz dediler.