Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   16/27 °C
 
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
 
    KKTC 'de YDP Parti Meclisi belirlendi  
 
    AKDÜ Hastanesi 1797 araç kapasiteli Otoparkı açılış için gün sayıyor  
Mehmet Görmez: Başörtüsü Tartışması Yakışmıyor
Mehmet Görmez: Başörtüsü Tartışması Yakışmıyor
 
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, başörtüsü konusunda yapılan tartışmaları ''sembolik değerler üzerinden yapılan tartışma'' olarak değerlendirdi ve gerginlik yaratmaktan başka bir işe yaramadığını söyledi
 
3 Şubat 2011 Perşembe - 16:52

Görmez, Bilkent Otel'de medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek, sorularını yanıtladı. 
Görmez, bir süredir Arap coğrafyasını derinden etkileyen gelişmeler yaşandığı, Avrupa'da da ''Bu gelişmelerle din devletine doğru mu yöneliniyor'' şeklinde algılar bulunduğu konusundaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, dünyanın islam diniyle ilgili bir önyargısı ve açmazı olduğunu söyledi. Görmez, ''Bir konuyu değerlendirirken eğer konunun uzaktan yakından dini bir boyutu varsa, siyasi, sosyal, kültürel, iktisadi, ekonomik, tarihi bütün sebepleri bir tarafa bırakarak sadece din ile ilişkilendirerek konuyu değerlendirmek batı dünyasının da içine düştüğü bir handikaptır. Dolayısıyla bu sözü edilen dünyada (coğrafyada) yaşanan hadiselerin din boyutu en azdır. Buralarda yaşanan hadiselerin, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik boyutları din boyutunun çok çok önündedir'' diye konuştu. 
Özellikle Irak'ta, Afganistan'da yaşanan trajedilerin, bu ülkelerde yaşanmamasını temenni ettiklerini kaydeden Görmez, halkların kendi özgür iradeleriyle kendi yönetimlerini belirleme konusundaki taleplerinin en kısa zamanda yerine getirilmesini diledi. Görmez, hiçbir kardeş kavgası yaşanmadan, kardeş kanı dökülmeden bu badirelerin atlatılması için dua ettiklerini ifade etti.
Başka bir gazetecinin Türkiye'nin Arap dünyasını etkilediği, model ve örnek olduğu yönündeki söylemleri değerlendirmesini istemesi üzerine Görmez, söz konusu ülkelerin din hizmetlerini organize eden kurumlarının, Diyanet İşleri Başkanlığıyla kurmak istedikleri yeni ilişkilerin Türkiye'nin söz konusu ülkelerle kurduğu ilişkilerin bir parçası olarak ortaya çıktığını belirtti. 
Model ve örnek kelimelerinin birbirinden ayrılması gerektiğini dile getiren Görmez, özellikle modelden çok örnek olmak üzerinde durduklarını söyledi. Görmez, ''Biz iyiliklerle, iyi işlerle, iyi düşüncelerle sadece örnek olmayı düşünürüz'' dedi.

ALEVİ ÇALIŞTAYI

Alevi çalıştaylarının Devlet Bakanlığı nezdinde yürütüldüğünü anımsatan Görmez, şöyle devam etti.
''Alevi vatandaşların bir takım hassasiyetleri gereği Diyanet İşleri Başkanlığı bunun içinde yer almamıştır. Dolayısıyla elbette çalıştayın nasıl neticeleneceği konusunda biz de bir beklenti içerisindeyiz. Çünkü belki bunun yanında bizim de yapacaklarımız var. Çalıştayın iki neticesini çok önemli buluyorum; birincisi Madımak'ın bir öfke mekanı olmaktan çıkarılması, ikincisi de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi içerisine Alevilik öğretisiyle ilgili temel bilgilerin yer almış olması. Bunları çok önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.''
Bir gazetecinin, ''Üniversitelerde başörtüsü serbestisi var. Siyasi irade, bu  serbestiyi ortaöğretim ve kamu kurumlarında yaygınlaştırıp yaygınlaştırılmaması konusunda görüş isterse, sizin görüşünüz ne olur?'' şeklindeki sorusuna Görmez, şu yanıtı verdi:
'' (Diyanet İşleri Başkanı) Başkan, bu konuda kendisi karar vermiyor. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun vardığı ortak kararı bildirir. Bilgi sormak çağdaş dünyada herhalde yadsınacak bir şey değildir. Her kuruma, her müesseseye, her bilim adamına, her sivil toplum örgütüne her konuda sorular sormak, onların müktesebatı içerisindeki bilgileri değerlendirmek son derece önemlidir. Din İşleri Yüksek Kurulumuzun daha önce aldığı bu kararı, elbette bizim hepimizin ortak kararıdır. Onun dışında herhangi bir görüşümüz söz konusu değil. Artık semboller üzerinden tartışmalar ve gerginlikler üretmek gerçekten çağdaş Türkiye'ye, çağdaş dünyaya yakışmıyor. Hem inanç özgürlüğü, hem bireysel özgürlükler bağlamında, hem dinin sahih öğretileri çerçevesinde konuyu ele almak, sonuçlandırmak gerektiğini ifade etmek istiyorum.'' 

İLAHİYATÇI IRK TEMELİNDE YAKLAŞAMAZ

Güneydoğu'da özellikle Hizbullah ve PKK'nın camiler üzerindeki baskısı olduğu konusunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Görmez, ''Dünyanın hiçbir yerinde özellikle din hizmetleri yürüten insanlara yönelik tehditkar konuşmak o hizmetlere yanlış bir takım alternatifler hazırlamak kabul edilebilir değildir'' dedi. 
''Güneydoğu'da Kürtçe vaazların serbest bırakılması ya da destek sağlanmasıyla ilgili olarak Diyanet'in bir çalışması olacak mı?'' sorusuna Görmez, ''Kur'an'ın, ilahi vahyin Kürtçe'ye, Zazaca'ya, Boşnakça'ya, Arnavutça'ya çevrilmesine bizim açımızdan bakıldığında -biz ilahi vahyin mesajlarının her dile ve her lehçeye çevrilmesi ve herkesin en rahat anlayabildiği anadilinde o rahmet mesajlarıyla iletişime geçmesi esastır-. Hiçbir Diyanet İşleri Başkanlığı görevlisi, hiçbir ilahiyatçı böyle bir konuya etnik temelde, ırk temelinde yaklaşamaz. Sadece ilahi vahyin gerçekliği ve onun rahmet mesajlarının her dile, her lehçeye çevrilmesini esas alır ve ona hiçbir zaman bigane kalamaz. Bunun tartışılması dahi doğru değildir. Bu konuda zaten daha önce yapılmış çalışmalar var'' yanıtını verdi.  

HOCALARIN DİLİ ESKİDİ

Bir gazetecinin ''Son günlerde dile getirilen 'Din dilinin yenilenmesinden' kastın ne olduğunu'' sorması üzerine Görmez, şunları söyledi:
''Biz hocaların dili eskidi. Biz bugünün kuşaklarına hitap etmekte, kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Dinin kendi kavramları değişmez ama dini anlatmak konumunda olan insanların dillerini değiştirmeleri gerekir. Biz bugün Diyanet'in ilk 2 yayını olan Elmalılı Hamdi Yazır'ın tefsiriyle, Babanzade Ahmet Naim Efendi'nin hadis kitabını, bırakın genç kuşaklara, din görevlilerine dahi sadeleştirerek anlatmak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla burada eskiyen bizim dilimizdir. Dinin kendi kavramları değil. Onlar sabittir. Ancak bizim kendi dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. Aydınlatma sadece anlatma ile olmaz, anlaşılabilir olmak gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanı olarak Türkiye'de herkese şunu ifade etmek isterim; endişeye mahal yok. İsterim ki bu topraklarda, bu ülkede ne endişeli modernler olsun, ne endişeli dindarlar olsun. Hiç kimse kimseden endişe etmesin. Bizim bütün çabamız bu yönde olacaktır.'' 

KADININ ROLÜ

''Diyanet'te kadının konumu ne olacak?'' sorusuna Görmez, Diyanet olarak hizmet kusurları arasında en mühiminin kadınlara yönelik hizmetler olduğu yanıtını verdi.  
Geleneklerde camilerde bir 'Sultan Mahfili' bir de 'Hanımlar Mahfili' olmak üzere 2 güzel yer bulunduğunu ancak günümüzde bunların sürdürülemediğini ifade eden Görmez, ''Maalesef yeni camilerimizde buna çok dikkat edebilmiş değiliz'' dedi. 
Kadınlara yönelik toplumsal konularda Diyanet'in önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Görmez, 11 ilde il müftü yardımcıları olarak kadınları atadıklarını, 60'ı aşkın ilde de aile büroları kurduklarını anlattı. Yeni yapı oluştururken özellikle 2 bölümde ilk kez kadın daire başkanları olduğunu bildiren Görmez, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Kadın-Aile ve Rehberlik Daire Başkanlığına ve Din Eğitimi Genel Müdürlüğü bünyesindeki Yaygın Eğitim Daire Başkanlığına da bir kadın atandığını kaydetti.

TRAFİK DURDURULURSA

Bir başka gazetecinin, günümüzde merkezi ezan sistemi nedeniyle minarelerin kullanılmadığını belirterek, cami mimarisi içerisinde minarelerin yapılmaması gerektiği konusunda ne düşündüğünü sorması üzerine Görmez, minarelerin sadece müezzinlerin ezan okumak için yapılmadığını, minarelerin Allah'ın tevhidi, varlığı ve birliğinin simgesi olarak kabul edildiği için devam etmesi gerektiğini vurguladı.   
Trafik seslerinin durdurulmasının mümkün olması halinde eksiden olduğu gibi imamların da ezan okuyabileceğini ifade eden Görmez, ancak gürültü dünyasında ezan sesinin en azından o gürültüye karışacak bir rahmet sesi olarak devam etmesini istediklerini söyledi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Ferrari FF Türkiye Yolunda…
 
Yeni Başbakan Göstericilerden Özür Diledi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Ferrari FF Türkiye Yolunda…
İtalyan lüks spor otomobil üreticisi Ferrari'nin tarihindeki ilk dört ...
Soba Yakmak İsterken Evi Yaktı
Üsküdar'da yaşlı bir kadının sobayı yakmak isterken eşinden düşürdüğü ...
Protestoculara Biber Gazı
Torba Yasa Tasarısını protesto eden gruba polis biber gazı ve tazyikli ...
Define Ararken Kızını Kaybetti
Eskişehir'in Mihalgazi ilçesindeki dağlık bölgeye define aramak için gittikleri ...
 
 
Nijerya’da TOKİ’den Konut İstedi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye resmi ziyarette ...
Son Yolculuğuna Arkadaşları Uğurladı
Kadıköy'de bir arkadaşına ait evde dün ölü bulunan sunucu ve oyuncu Defne ...
Ölü Sayısı 6'ya Yükseldi
OSTİM'deki bir işyerinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana ...
Mısırda Görev Yapan Türk Gazeteciler Çok Dikkat Etmeli...
Ülkedeki iç ayaklanma ve kargaşalığı fırsat bilenlere dikkat edilmeli...
 
 
Sözleşmeli Öğretmene Müjde
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2 bin sözleşmeli öğretmenin merakla beklediği ...
Ankara Ostim’de Patlama
OSTİM'de bir iş merkezinde henüz sebebi belirlenemeyen bir patlama meydana ...
Tahran Caddesi Diyince İran Zannettiler!
İstanbul’daki bir bankadan Ankara’daki Tahran Caddesi’nde ki bankaya yüklü ...
Kahire’de Türk Muhabirleri Dövdüler
Tahrir Meydanında protesto gösterilerini izleyen TRT temsilcisi Metin ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor

Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya