Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    KANTDER başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
Milyarlık GSM İhalesi Bugün Gerçekleşecek
Milyarlık GSM İhalesi Bugün Gerçekleşecek
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği ile 4G yerine 4.5G ismini alan frekans ihalesi bugün yapılıyor. İhalenin en az 2.7 milyar Euro'luk (9.2 milyar TL) değere ulaşması bekleniyor.
 
26 Ağustos 2015 Çarşamba - 10:02

Mobil iletişimde 4.5G ve 5G gibi son teknolojilerle Türkiye'ye çağ atlatacak frekans ihalesi bugün yapılıyor. Daha önce 26 Mayıs yapılması planlanan, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "4G'yle hiç zaman kaybetmeyelim. 3G'de 2 yıl daha sabredersek, 5G'ye geçeriz. Aksi takdirde 4G'ye geçersek Türkiye çöplük haline döner" sözlerinden sonra ertelenen ihale, milyarlarca liralık değerle dikkatleri üzerine çekiyor. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari bedeli katma değer vergisi hariç olmak üzere 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 Euro olarak belirlendi. Yüzde 18 KDV ile devletin kasasına en az 2.7 milyar Euro girmesi bekleniyor. İhale şartnamesini alan şirketler arasında ise Avea, Turkcell, Vodafone, Netgsm ve Huawei yer alıyor.

BANT GENİŞLİĞİ 5 KAT ARTACAK

İhalenin en önemli yanı Türkiye'deki mobil iletişim bant genişliğini 5 katına çıkarması. Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak. 3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri sonrası 4G yerine 4.5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde mobil internet bağlantısı 10 katına kadar hızlanacak.

Şu andaTürkiye'de kullanılan 3G teknolojisi ile 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi 4G ile 6.5 dakikaya kadar düşecek. Buna ek olarak söz konusu frekans ihalesi ile 5G'nin standartlarının belirlenmesinden ve kullanılmaya başlanmasında sonra ihale yapılmadan bu teknolojinin kullanılmasına da başlanabilecek.

TAM GÜN MESAİ

Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. Bu yüzden de ihalenin akşam saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6'şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak.

Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1.31'in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.

DENİZ YANIK YÖNETECEK

2.7 milyar Euro'luk dev ihaleyi BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık yönetecek. Yanık'a spektrum, idari işlem, yetkilendirme, finans ve muhasebe olmak üzere dört farklı kurum yetkilisi de eşlik edecek. Bunun yanı sıra 2 uzmanın da komisyon grubunda yer alacağı paylaşılan bilgiler arasında. İhalede ayrıca iki yedek BTK yetkilisi de hazır olacak.

KUR FARKI 1.7 MİLYAR TL

Türkiye'de son dönemlerde Türk Lirası karşısında hızla değer kazanan Euro, frekans ihalesini de etkiledi. Frekans ihalesinin ertelenmeden önce yapılması planlanan 26 Mayıs tarihinde 1 Euro, 2.8 TL değere sahipti. O günkü kur üzerinden frekans ihalesinin ulaşması beklenen bedeli olan 2.7 milyar Euro, yaklaşık 7.5 milyar TL'ye denk geliyordu.

Ancak Türkiye'de ve dünyada son dönemlerde yaşanan olaylardan sonra 1 Euro'nun değeri 3.4 TL'ye ulaştı ve frekans ihalesinin beklenen toplam bedeli 9.2 milyar TL'yi geçti. Bu artış da toplam bedelin 1.7 milyar TL arttığını işaret ediyor. Başka bir deyişle mobil iletişim operatörleri bugün düzenlenecek frekans ihalesinde 26 Mayıs tarihine göre ortalama 560 milyon TL civarında daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

HANGİ ŞARTLARDA İHALE GERÇEKLEŞMEZ

Son günlerde en çok konuşulan ihtimallerin başında frekans ihalesinin gerçekleşmemesi konusu geliyor. İhalenin gerçekleşmemesi için iki seçenek gündeme gelmiş durumda. Bunlardan biri operatörlerden bir veya iki şirketin ihaleye katılmaması. Avea ve Vodafone 2008 yılındaki 3G ihalesinin ilkine rekabet itirazları olduğu için katılmamıştı. İhaleyi o dönem Turkcell almıştı. Ancak daha sonra ilk ihale iptal edildi ve Yeni bir ihale düzenlenerek frekans dağıtımı yapıldı. Bugünkü ihalenin gerçeklememesi için diğer bir seçenek ise İdare Mahkeme'ye 'yürütme durdurma davası' açılması. Mobil iletişim operatörleri veya farklı bir şahıs tarafında açılacak bu dava ile ihalenin gerçekleşmemesi gündeme gelebilir.

TAM KADRO GİDİYORLAR

Mobil iletişi operatörleri tam kadro frekans ihalesi için Ankara'ya gitti. Avea'yı temsilenTürk Telekom İş Birimi Genel Müdürü Erkan Akdemir ve Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca başta olmak üzere şirketin üst düzey yöneticileri ihaleye katılacak. Vodafone Türkiye'yi temsilen şirketin CEO'su Gökhan Öğüt ve şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ihalede yer alacak. Turkcell'den ise TurkcellGenel Müdürü Kaan Terzioğlu ve Turkcell Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ihaleye katılacak isimler arasında yer alıyor.

İHALE ÖNCESİ BAŞKAN ATANDI

Frekans ihalesinin yapılmasına 1 gün kala BTK'nın yeni başkanı belli oldu. 10 yıl kadar BTK Başkanı olarak görev yapan Tayfun Acerer'in ardından kurum başına başkan vekili olarak Ömer Fatih Sayan atanmıştı. Yaklaşık 3 aydan beri BTK başkan vekili görevini sürdüren Sayan, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanan karar ile BTK başkanı oldu. Başkanlık görevi sonrası Twitter'da açıklama yapan Sayan, "BTK Başkanlığına atanmam dolayısıyla tebrik mesajı gönderen, telefonla arayan herkese teşekkür ederim" dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Mardin'de Polis Aracı Devrildi: 1 Şehit, 1 Yaralı
 
SODEP Heyeti Sipahi'de Vatandaşların Sorunlarını Dinledi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
12 Ayın Üzerinde Taahhüt Veren Aboneler Dikkat
Birçok sektördeki firma, iki yıl vadeli satışları "taahhütlü" yapıyor. ...
AB ile Ticaret Hacmi Büyüyor
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile ticaret hacmini yılın ilk 6 ayında 71,2 ...
İŞKUR'a Kayıtlı İşsiz Sayısı Yüzde 31,9 Arttı
Türkiye İş Kurumu'na başvurup iş arayan kayıtlı işsizlerin sayısı temmuz ...
Toplam Sanayi Ciro Endeksi Açıklandı
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi, haziranda ...
 
 
İran Gürbulak-Bazargan Gümrük Kapısı'nı Kapattı
İran, İran ile Türkiye arasındaki en büyük kara geçiş kapısı olan Gürbulak-Bazargan ...
Üretim Durunca Ro-Ro Gemileri Körfeze Demir Attı
Türkiye'nin otomotiv üssü Kocaeli'de, otomotiv firmalarının yıllık bakım ...
Kaymaz Zemin İçin Antislip Mucizesi
Açık ve kapalı alanlarda insan için en büyük tehlike kayarak düşmek...
O Tünelin İnşaatına Yeniden Başlanacak
Manisa-İzmir arasında yapılan ve yüklenici Koçoğlu Şirketler Grubu'nun ...
 
 
Türk Akım Projesi Durdu
Rus doğalgazını Türkiye topraklarından geçirecek Türk Akımı projesi, Rusya'nın ...
Devlet 10 HES İçin İhale Açtı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 10 hidroelektrik santralinin işletme ...
Enerji Sektöründe Tehlike Çanları Çalıyor
Artan enerji ihtiyacını karşılamak için çalışmalar başlamış ve yaklaşık ...
SOCAR'ın Petkim'deki Hisseleri Satışa Çıkıyor
SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, SOCAR'ın Petkim'deki hisselerinin bir ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya