Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
Nakliyeci Yüksek Cezalara Karşı Destek Bekliyor
Nakliyeci Yüksek Cezalara Karşı Destek Bekliyor
 
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, taşımacılık sektöründe yaşanan haksız rekabetle mücadelede hükümetten destek beklediklerini dile getirdi.
 
6 Ocak 2017 Cuma - 13:22

BURSA-UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk taşımacılık sektörünün Avrupa’da hem yavaşlatılıp hem de sürücülerden daha fazla ücret alındığını dile getirerek, 2017'de bu haksız rekabete karşı mücadelelerinin artarak devam edeceğini vurguladı. Sektör bu mücadeleyi verirken hükümetten de destek istiyor.
 
Lojistik sektörü yeni yıla 2016’dan beraberinde getirdiği sorunlarla girdi. Gerek küresel gerekse Avrupa Birliği’nin kendi içinde yaşadığı sorunlar ile Türkiye’nin de taraf olduğu konularda yaşanan sorunların etkileri en hızlı şekilde kara taşımacılığında kendini gösteriyor. Türk TIR'larının Avusturya’da trenlere bindirilme zorunluluğu, Macaristan’da yaşanan sahte belge sıkıntıları, UBAK belgelerinin yetersizliği, yabancı plakalı araçların Türkiye’de kontrolsüz seyri nedeniyle haksız rekabet yaşanması gibi sorunlar lojistikçilerin ana gündem maddelerini oluşturuyor. Tüm bunların sonucunda Türk taşımacılar Avrupa ülkelerinde para cezalarıyla karşı karşıya kalırken, kara taşımacılığı ile ilgili arkalarında “Türkiye devletinin gücünü hissedemediklerinden” yakınıyor.
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) verilerine göre bu yılın ilk 11 ayında Türkiye’den dış pazarlara 1 milyon 391 bin ihracat seferi yapıldı. Bu araçların 207 binini Türk taşımacılar gerçekleştirirken, 175 bin 874’ü yabancı taşımacılar tarafından yapıldı. Avrupa ülkelerine yapılan ihraç taşımalarında ilk sırayı 86 bin 940 araçla Almanya’ya yapılan ihracat aldı. Almanya’yı İtalya, Fransa, Romanya, Birleşik Krallık, Yunanistan ve Bulgaristan izledi. Yabancı araçların ihraç taşımalarında ise 42 bin 703 araçla Bulgaristan menşeli taşımalar ilk sırada yer aldı. Yabancı araçların AB ülkelerine ihraç taşımaları 161 bin 269 taşıma ile geçen yılın ocak-kasım aylarına göre yüzde 7 artış gösterdi. Eşit olmayan rekabet koşulları nedeniyle yabancı plakalı araçlar karşısında pazar kaybına uğradıklarını kaydeden lojistikçiler, yeni yılda sorunların katlanarak artmasından endişeli.
 
UBAK BELGELERİ YETERLİ DEĞİL
 
Sektör temsilcileri, üye ülkelere tanınan kota dâhilinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından firmalara her yılın başında tahsis edilen ve üye ülkeler arasında gerçekleştirilen taşımalarda kullanılan izin belgesi olan UBAK belgelerindeki yetersizlik nedeniyle de sıkıntılar yaşıyor. Türkiye’de yaklaşık 35 bin aracın Avrupa’ya çalıştığını, Türkiye’de toplam 65 bin civarında uluslararası taşımacılık yapan araç bulunduğunu belirten sektör temsilcileri, gelen UBAK defteri sayısının ise 2 bin 500 adet olduğunu ve her ülkede geçerliliği olmadığını savunuyor.
 
MACARİSTAN’DA SAHTE BELGE SIKINTISI
 
Kasım ayı itibarı ile Macaristan Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Geçiş Belgesi Otomasyon sistemine geçiş yaptı. Bu uygulama ile Macaristan’a veya Macaristan üzeri taşımacılık faaliyet gerçekleştiren firmaların kullandığı her belge sisteme işlenmeye başladı. Usulsüz belge kullanımı cezası da 4 bin euro olarak belirlendi. Bu yolla belgelerin tekrar kullanımı veya aynı belge numarası ile usulsüz şekilde basılmış sahte belge kullanımının önüne geçilmesi hedefl enmiş olsa da sorun bununla çözülecek gibi görünmüyor. Aynı seri ile basılan sahte belgelerin sisteme kayıt edilmesi nedeniyle asıl belgeye sahip taşımacılar Macaristan’da usulsüz belge kullanımı iddiasıyla yüksek miktarlarda cezalarla karşı karşıya kalıyor. Türk taşımacılar, Macaristan’a veya Macaristan üzerinden yapacakları taşımacılık faaliyetleri için alacakları belgelerin verilen belge numarası ve plaka ile kontrol edilmesinin ve belgelere ’10 gün içinde kullanılması’ gibi bir süre belirtilmesinin sorunu çözebileceği görüşünde.
 
‘SLOVENYA, TÜRK ARAÇLARI DURDURUYOR’
 
Slovenya üzerinden Avrupa ülkelerine taşımacılık faaliyeti gerçekleştiren lojistikçiler, özellikle bu ülkede diğer ülke araçlarına serbest geçiş sağlanırken Türk plakalı araçların her fırsatta kontrole alındığını ve cezalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor. Türkiye’ye karşı tarafl ı bir bakış açısının hâkim olduğunu iddia eden lojistikçiler, Türkiye’nin bu noktada kendi taşımacılarını koruması gerektiğini vurguluyor.
 
AVUSTURYA’DA TÜRK TIR'LARI TRENE MAHKUM
 
Kuzey Avrupa ülkelerine giden Türk TIR'ları Avusturya’yı aşamıyor. TIR'lara trenle ulaşım zorunluluğu getirilmesi yolculuk süresini uzatırken ek maliyet getiriyor. Sınırlamanın sadece Türk TIR'ları için geçerli olduğunu belirten lojistikçiler, yaşanan aksaklıklar nedeniyle zamanında yetiştirilemeyen malların ekstra maliyetlere neden olduğunu vurguluyor. Yaşanan tüm sıkıntıların Avrupa’daki alıcıların Türk taşımacılığına ve sanayisine bakış açısını olumsuz etkilediğini kaydetti. Sektör temsilcileri özellikle 2016’da Türkiye ve AB arasında yaşanan gerginlikler nedeniyle “2017 için Avrupa’daki alıcılar ve göndericilerde tereddüt olmaya başladı. Bunu müşterilerden görüyoruz. Bu bizi üzüyor. Türkiye’den mal almama veya başka bir yerden mal alma gibi yaklaşımlarla çok sık karşılaşmaya başladık. Türkiye’yle iş yapan oradaki Türk şirketleri de zorluk yaşamaya başladılar. Buradan alım yapan bazı Alman firmaların da başka ülkelerden alımlar yapmaya başladığını görüyoruz. Avrupa bizim ihracat pazarımızın yüzde 60’ını oluşturuyor. Avrupa içinde de Almanya’nın payı çok büyük” diyor.
 
AVUSTURYA’YA DAVA AÇILDI
 
Fatih Şener, Türk taşımacılık sektörünün Avrupa’da hem yavaşlatılıp hem de pahalılaştırıldığını söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunu önemsediğini ve güncelleme kapsamında Gümrük Birliği’ne konu olan malların taşınmasıyla ilgili kotaların kaldırılmasını beklediklerini ifade eden Şener, “Bulgaristan’da 84 euro, Macaristan’da 438 euro, Romanya’da 236 euro ücret alınıyor. Bizim araçlarımız kontağı İstanbul’da çevirdiği anda 750 euro daha pahalı halde yola çıkıyor. Bu Avrupalı taşımacıların 750 euro daha uyguna taşıdıkları anlamına gelmiyor, ama onlar 100 euro bile ucuz taşısalar yük alıp götürebiliyor ve haksız kazanç elde ediyorlar. Bunun mücadelesini veriyoruz. Gümrük Birliği’ne göre bu ücret alınamaz. Aynı şekilde ‘Avusturya’dan 21 bin Türk TIR'ı transit geçebilir’ deniyor. Bizim ihtiyacımız ise 130 bin. Biz diyoruz ki 21 bin geçecek demek bir TIR 20 ton yük götürecekse en iyi ihtimalle 420 bin ton Türk malı geçebilir demektir. Bu da miktar kısıtlamasıdır. Bu konuda Avusturya’ya miktar kısıtlaması koyamayacakları yönünde dava açtık. Yargı süreci işliyor” dedi.
 
“AVRUPA KOTALARLA KENDİ KENDİNE ZARAR VERİYOR"
 
Avrupa Birliği Taşımacılık Bakanlığı’nın yayınladığı raporda Türklere uygulanan kotaların kalkması halinde 1.9 milyar euro Türkiye’nin ilave ihracatı, 1.6 milyar euro da AB ülkelerinden Türkiye’ye yapılan ihracat olmak üzere toplam 3,5 milyar euro ilave iş hacmi oluşacağı sonucunun ortaya çıktığını hatırlatan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Türkiye’nin AB’ye yaptığı ihracatın yaklaşık yüzde 50’sini Türkiye’de yerleşik Avrupa firmaları yapıyor. Aslında AB’nin koyduğu bu engel daha çok kendi firmalarına zarar veriyor” diye konuştu. Fatih Şener, özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin Avrupa’ya giremeyen, yaşlı ve bakımsız filolarının Türkiye'de kontrolsüz şekilde taşıma yapmalarına da tepki göstererek, bu konuda kontrollerin artmasını istedi.
 
Avrupa’ya ulaştırılan mallarda terminlerde garanti verilememesinin yatırımların yurt dışına kaymasına neden olduğuna dikkat çeken Şener, şu örneği verdi: “Örneğin Bursalı bir firma İsveç’teki Volvo fabrikasına elektrik kablo donanımları üretecekti. Ancak lojistikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle teslimatların aksayacak olması endişesiyle firma 3 bin kişinin çalışacağı fabrikasını Sırbistan’da kurdu. Bu ve benzeri örneklerdeki gibi Avrupa’daki termin süreleri konusunda garanti verilememesi nedeniyle pek çok yatırımın Doğru Avrupa ülkelerine kaydığını biliyoruz.” Fatih Şener, taşımacılıkta yaşanan sorunların Türkiye’yi rekabette zayıfl attığına, hatta Türkiye’nin yatırım cazibesinin kaybolmasına sebep olduğuna dikkat çekti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
75 işletmeye 1,6 Milyon Lira Ceza
 
Ankara'da Ekmeğe Zam Yolda
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
75 işletmeye 1,6 Milyon Lira Ceza
Maden Kanunu'na aykırı davranıldığı gerekçesiyle 75 maden işletmesine ceza uygulandı.
Euro'dan Tarihi Rekor!
Güvenlik riskleri ve ekonomideki bozulmalara bağlı olarak lirada zayıflama sürüyor.
Elektrik Fiyatlarına 3 Ay Süreyle Tavan Fiyat
EPDK, ağır mevsim koşulları sebebi ile enerji fiyatlarında yaşanacak olası ...
Altın Fiyatlarında Yükseliş Sürüyor
Altının gram fiyatı, son 15 gündür etkili olan yükseliş eğilimini devam ...
 
 
Dolarda Rekor Tazeledi
Güne sakin bir seyirle başlayan dolar/TL öğle saatlerine doğru yükselişe ...
Esnafa Yeni Kredi Hazırlığı
Bakan Tüfenkci, esnaflar için yeni bir kredi oluşturmaya çalıştıklarını açıkladı...
Roketsan'a Personel Alımı Başvuruları Başladı
Roketsan tarafından dünmühendis alımı ilanları yayınlandı. 2017 yılı alımları ...
İnternet Reklamlarına 'Hız' Ayarı
İnternet reklamlarında tüketicilerin doğru bilgilendirilmesine yönelik ...
 
 
Keçiören Metro'su Bugün Hizmete Açılıyor
Atatürk Kültür Merkezi-Keçiören arasındaki mesafeyi 17 dakikaya indirecek Keçiören Metrosu açılıyor.
Borsa Güne Yükselerek Başladı
Yurtdışı piyasalardaki pozitif gevşeme BIST'in de güne alıcılı başlamasını sağladı.
Maden İşletmelerine 3,9 Milyon Lira Ceza
89 maden işletmesine 3 milyon 987 bin 228 lira ceza kesildi.
Otogaza Zam Geldi
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), otogazın litre fiyatına 14 ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya