Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Netanyahu: ''Türkiye ile ilişkiler için fırsat araştırıyorum
Netanyahu:  Türkiye ile ilişkiler için fırsat araştırıyorum
 
Amerikan CNN televizyonunda ünlü sunucu Larry King'in sorularını yanıtlayan Netanyahu,Türkiye ile ilişkileri nasıl onaracaklarına dair bir soru üzerine, Türkiye ile İsrail arasında önemli bir ilişki bulunduğunu, Türkiye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir ülke olduğunu belirtti.
 
8 Temmuz 2010 Perşembe - 09:39

Amerikan CNN televizyonunda ünlü sunucu Larry King'in sorularını yanıtlayan Netanyahu, ABD ile istihbarat, güvenlik gibi birçok konuda yakın işbirliği halinde olduklarını söyledi. ABD ve İsrail'in ortak değer ve ortak düşmanları bulunduğunu belirten Netanyahu, iki ülkenin de birbirinden daha iyi dostu olmadığını ifade etti.

Binyamin Netanyahu, Filistin ile doğrudan müzakerelerin ne zaman başlayacağına yönelik bir soru üzerine, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a kendisiyle görüşmesi ve barışı konuşmaları çağrısında bulundu. "Bugün, yarın Kudus'te, Ramallah'ta, New York'ta, herhangi bir yerde hemen müzakerelere başlayalım" diyen Netanyahu, Filistinlilerin, yüz yüze görüşmeler için ön koşullardan vazgeçmesinin zamanı olduğunu söyledi.

Larry King'in, kendisi, Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah ile birlikte programına çıkma teklifine, "Hemen, benim açımdan hiçbir sorun yok" yanıtını eren Netanyahu, ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in, Abbas ve kendisi arasındaki mesajları iletmek için "dünyanın yarısını katedip bölgeye gelmesine gerek olmadığını" belirterek, "Bunu şaşırtıcı ve gereksiz buluyorum. Buna ihtiyaç yok. Biz kendimiz oturup konuşmalıyız" diye konuştu.

Konuşulması gereken çok ciddi konular bulunduğunu, Abbas ile bunları konuşmaya hazır olduğunu dile getiren Netanyahu, bu bakımdan görüşme çağrısına Abbas'ın olumlu cevap vermesini umduğunu kaydetti. Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'nın bu süreçte kendilerine yardım edebileceğini, ancak sorunu iki tarafın oturup konuşması ve çözmesi gerektiğini ifade etti.

"Ön koşullara ihtiyacımız yok"

Netanyahu, İsrail'in yeni yerleşim yerleri inşasına yönelik moratoryumu uzatmayı düşünüp düşünmediği sorusu üzerine, yerleşimler konusunun da çözülmesi gereken konulardan biri olduğunu söyledi. Filistinlileri masaya oturmaları yönünde cesaretlendirmek için, daha önce hiçbir İsrail başbakanının yapmadığı bir şeyi yaparak, 7 ay önce bu moratoryum kararını aldığını, ancak Filistinlilerin bu süre içinde görüşmeye gelmediklerini ve tekrar uzatma istediklerini savunan Netanyahu, "Hiçbir bahaneye veya ön koşula ihtiyacımız yok. Sadece doğrudan görüşmelere geçelim. Hemen konuşacağımız konulardan biri yerleşimler konusu. Önemli olan oturup konuşmak" ifadesini kullandı ve liderlerin bahanelere ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Netanyahu, bir soru üzerine, Filistin devletinden yana olduklarını, ancak Lübnan ve Gazze'den çekildikten sonraki yaşadıklarını tekrar yaşamak istemediklerini söyledi. "Hamas ile masaya oturur musunuz?" sorusu üzerine Netanyahu, "Beni tanıyan herkesle masaya otururum" dedi.

"Askerlerimiz hayatları için savaştı"

Netanyahu, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı hatırlatılıp, "Hatalı olduğunuzu hiç söylediniz mi" sorusu üzerine, can kayıplarından dolayı elbette üzgün olduklarını söyledi.

Gazze'ye giden gemileri olası silah girişinden kaygı duydukları için denetlediklerini belirten Netanyahu, Gazze'den üzerlerine binlerce roket yağdığını savunarak, şunları kaydetti:

"İnsanların fark edemediği husus şu: 6 gemi vardı. Bunların 5'i tamamen barışçıldı. Bu gemilerde hiçbir şey olmadı. Donanmamız bu gemileri kontrol etti ve hiçbir olay yaşanmadı. Ancak 6. gemi çok farklıydı. 500 civarında kişi vardı o gemide, bunların 450'si barışçıl kişilerdi. Ancak birkaç düzinesi çok radikal bir gruba mensup eylemcilerdi. Görünürde, demir çubuklar, bıçaklar, haberleşme teçhizatları yığmışlardı. Bunlar, diğer yolculardan farklı bir şekilde gemiye bindiler.

Diğer 450 yolcu Türkiye'deki bir limandan bindi. Bunlar Türkiye'de güvenlik kontrollerinden geçtiler. Bu insanlar ise İstanbul'daki başka bir limandan gemiye bindiler. Hiçbir güvenlik kontrolünden geçmediler. Kendilere ait haberleşme cihazları, demir çubukları vardı. Bizim sahil güvenlik elemanlarımız bu gemiyi kontrol etmek, diğer gemiler gibi davrandığından emin olmak istediğinde, çok vahşice saldırıya uğradılar. Yayınladığımız filmlere bakarsanız, bizim askerlerimiz hayatları için savaşan donanma askerleriydi. Sahil Güvenlik bir gemiye bindiğinde ve sopalarla, bıçaklarla saldırıya uğradığında, silahlarının ellerinden alınıp kendilerine ateş açıldığında, sizce ne olurdu? Amerikan halkı nasıl bir karşılık verirdi?"

"Her fırsatı araştırıyorum"

Netanyahu, Türkiye ile ilişkileri nasıl onaracaklarına dair bir soru üzerine, Türkiye ile İsrail arasında önemli bir ilişki bulunduğunu, Türkiye'nin Orta Doğu'da çok önemli bir ülke olduğunu belirtti.

İki ülkenin ilişkisinin, Türkiye'nin "batıdan uzaklaşan yeni siyasetiyle" birlikte gerilemeye başladığını, İsrail ile ilişkilerdeki bu gerilemenin, "Bu siyasetin nedeni değil, sonucu olduğunu" ileri süren Netanyahu, "Ancak yine de bu gerilemeyi durdurup durduramayacağımızı ve işlerin bir şekilde nispeten normale dönüp dönemeyeceğini görmek için yine de her fırsatı araştırıyorum" dedi.

Netanyahu, geçen hafta İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi için yetki verdiğini ve iki bakanın Zürih'te görüştüğünü belirterek, "Görüşmeden olumlu bir şey çıktığını söyleyemem. Ancak İsrail'in başbakanı olarak, daha kapsamlı bir barış ve komşularla iyi ilişkiler arayışında her yolu denediğimi hissetmek istiyorum. Şu anda bu başarılı olmayabilir ama yine de denemeye devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Netanyahu, "Türk liderlerle görüşecek misiniz?" sorusuna, "Tabii ki" yanıtını verdi.

ABD'nin eski başkanlarından Jimmy Carter'ın, gemilere saldırı ve Gazze konusunda İsrail'i eleştiren sözlerinin hatırlatılması üzerine Netanyahu, gemi saldırısıyla ilgili sözlerinde Carter'ı haklı bulmadığını belirterek, "Can kayıplarından dolayı üzüntülüyüz, ancak kendilerini savunan askerlerimiz için özür dilemeyiz, bu çok açık" dedi.

Netanyahu ile BM Genel Sekreteri Ban bir araya geldi

Bu arada, Netanyahu ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ABD'nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler genel merkezinde bir araya geldi.

BM yetkilileri Netanyahu ile Ban'ın heyetlerle birlikte ve başbaşa yaptıkları görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü belirtti.

Görüşmenin ardından Netanyahu basına açıklamada bulunmazken, BM sözcü yardımcısı Farhan Haq yayımladığı kısa basın açıklamasında, Netanyahu ile Ban'ın "Diğer konuların yanı sıra" Orta Doğu barış süreci, Gazze'ye uygulanan ambargolar ile Lübnan konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Haq, BM Genel Sekreteri'nin, önceki gün İsrail'in Gazze'ye girişine izin verilen maddelerin kapsamını ve sayısını artırma kararını memnuniyetle karşıladığını, ancak, daha ileri adımlar atılması ve "Gazze halkının büyük ihtiyaçlarını" karşılamak için İsrail'in stratejisinde önemli bir değişikliğe gitmesi yönünde yaptığı çağrıyı tekrarladığını belirtti.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
3 Madenciden Hala Haber Yok
 
Ceza Pet Şişeci Vandallara ‘Fena’ Kızdı!
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
İsrail Gemileri Teslim Etmeyeceğini Açıkladı
İsrail, kendi yürüttüğü iç soruşturma bitene kadar Gazze'ye yardım götüren ...
NATO Uçakları Yine Hedefi Şaşırdı: 5 Ölü
NATO'nun Afganistan'ın güneyinde düzenlediği hava saldırısında, yanlışlıkla ...
2’nci Elizabeth, 53 Yıl Sonra BM Genel Kurulu’nda
İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, 53 yıl sonra New York’taki Birleşmiş ...
Bosna'ya Sel Yardımı
Başbakanlık, sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'e 10 ton ağırlığında ...
 
 
İngiltere’nin ilk Türk Barones’i Parlamentoda
İngiltere Parlamentosu, Lordlar Kamarasındaki ilk Türk kadın politikacı ...
"Gazze'ye Özgürlük filosu 2" İçin Avrupa’dan 9 Bin Gönüllü
Gazze’ye Yardım götüren gemilere yönelik kanlı 31 Mayıs saldırısının ardından ...
İsrail'e 5'li çağrı
Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya’nın dışişleri bakanları, ...
Mekke treni bu yıl 130 bin hacı taşıyacak
Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yapımı devam eden tren yolu projesinin ...
 
 
Filistinli Başmüzakereci Arekat, Amr Musa İle Görüştü
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Filistin Yönetimi Başmüzakerecisi ...
Gül doğum günü partisinde!
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 70. yaş günü ve Astana'nın ...
Romanya'da Eğitim Uçağı Düştü: 9 ölü
Romanya'nın Karadeniz sahilindeki Tuzla havaalanında bir eğitim uçağı ...
Doğu Afrika Liderleri Somali'de BM'yi İstiyor
Etiyopya'da gerçekleştirilen Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya