Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/25 °C
 
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
 
    81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
Otobüslerde Yeni Dönem Başlıyor
Otobüslerde Yeni Dönem Başlıyor
 
Şehirler Arası Yolcu Taşıma Hizmeti ile Servis ve Turizm Taşımacılığı Hizmeti'nin Erişilebilir Hale Getirilmesi'ne Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı...
 
13 Ocak 2017 Cuma - 11:18

Yönetmelikte şehirler arası yolcu taşıma hizmeti ile servis ve turizm taşımacılığı hizmetinin erişilebilir hale getirilmesine ilişkin usul ve esasları yer aldı. Tüm yolculuk araçları engelli vatandaşların kullanacağı hale gelecek ve ek ücret talep edilmeyecek.
 
Şehirler arası yolcu taşıma hizmeti ile servis ve turizm taşımacılığı hizmetinin erişilebilir hale getirilmesine ilişkin usul ve esaslarını içeren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik servis taşımacılığından, şehirler arası ve şehir içi tüm yolculuklardaki engellilerle ilgili konuları kapsıyor.
 
Yönetmeliğe göre, karayolunda şehirler arası yolcu taşıma hizmeti ile servis ve turizm taşımacılığı hizmeti veren araçlar, denizyolu ve iç su yolunda hizmet veren araçlar, Demiryolunda şehirler arası yolcu taşımada kullanılan araçlar, Havayolu araçlar, engellilere uygun hale getirilecek.
 
BANKOLAR ERİŞİLEBİLİR OLACAK
 
Taşıma hizmeti sağlayıcılarının yazıhanelerinde bankoların erişilebilir olacak, taşıma hizmeti sağlayıcılar yazıhanelerde görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti sağlayacak. Eğer bu şartlar taşınmıyorsa, taşıma hizmeti sağlayıcısı, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan bireyin bilet rezervasyonu yapılırken veya bilet satın alınırken belirttiği erişilebilir taşıma hizmeti sağlanmasına ilişkin talebini azami yetmiş iki saat içinde karşılamakla yükümlüdür. Engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların transfer aparatı talep etmesi halinde, transfer aparatı talebi kısa mesaj ile gönderilen bilgi mesajında ve bilette yer alacak.
 
Transfer aparatı yolculuk süresince araçta bulunacak ve bu şartlar sağlanırken engelli yolcudan ek bir ücret talep edilmeyecek.
 
Şehirler arası taşıma hizmeti sağlayıcıları, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcunun transfer aparatı talebini ilettiğinde araçta yer olmadığı bilgisi vermesi durumunda, engelli yolcunun talep etmesi halinde araçta yer olmadığını belgelendirmek zorunda kalacak. Bunun yanında araçlardaki transfer aparatıyla tekerlekli sandalyenin erişebileceği en yakın koltuk rezerve edilecek. Rezervasyon bilgisinin yolcuya bildirilmesi ise zorunlu olacak. Ayrıca şehirler arası taşıma hizmeti sağlayıcıları engellilerle iletişim konusunda ve transfer aparatının kullanılmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel görevlendirilecek.
 
ŞİRKETLERİN ZORUNLULUKLARI
 
Seyahat acentaları engelli yolcu bulunması durumunda, hizmetin planlamasını ve sunumunu değiştirmeyecek şekilde, mümkün olduğunca engelli yolcunun kısa sürede ulaşımını sağlayacak transfer planlamasını yapacak. Turizm taşımacılığı hizmetlerinde engellilerle iletişim konusunda ve transfer aparatının kullanılmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel görev yapacak.
 
Mola yerlerinde düzenleme Yönetmeliğe göre, yollarda bulunan mola noktalarında bina girişi ve tuvaletler başta olmak üzere, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği kapsamında Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun düzenlemeler yapılacak. En az bir tane olmak üzere yoğunluğun fazla olduğu mola noktalarında talebe göre ihtiyaç duyulan sayıda transfer aparatı temin edilecek ve görme engelliler için sesli anons ve yönlendirme sistemi bulundurulacak. En az bir tane olmak üzere yoğunluğun fazla olduğu terminallerde talebe göre transfer aparatı temin edilecek. İl merkezlerinde bulunan terminallerin danışma bankosunda işitme engelliler için indüksiyon döngü cihazı sağlanacak.
 
DENİZYOLUNDA DEĞİŞİM
 
Denizyolunda şehirler arası taşıma işletmecisinin internet üzerinde bilet alınması aşamasında internet erişilebilirliğini ve bilet satış yerlerinde erişilebilir banko hizmetini sağlayacak. Yolcu indirilen ve bindirilen kıyı tesisleri engellilerin gemiden-karaya ve karadan-gemiye ulaşımını kolaylıkla yapabilecekleri şekilde erişilebilir hale getirilecek. Engellinin talep etmesi durumunda gemiden-karaya ve karadan-gemiye ulaşımında iniş ve binişte yardımcı olmak üzere ücretsiz yardım sağlanacak. Bu noktalarda da görme engelliler için sesli anons ve yönlendirme sistemi bulundurularak, iblet satış bankosunda işitme engelliler için görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti sağlanacak.
 
DEMİRYOLUNDA 72 SAAT ÖNCE BİLDİRİM
 
Şehirler arası yolcu taşıma hizmeti veren demiryolu tren işletmecisi, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların bilet rezervasyonunda, yolculuktan azami yetmiş iki saat öncesinde bildirmeleri halinde mekanik çözümler (transfer aparatı, rampa, asansör, merdiven tırmanma aparatı ve benzeri) sağlayacak.Taşıma hizmeti yapan işletmeci internet üzerinde bilet alınması aşamasında web erişilebilirliği ve bilet satış yerlerinde erişilebilir banko hizmetini sağlayacak. Engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcuların transfer aparatı talep etmesi halinde, transfer aparatı talebinin kısa mesajda ve bilette yer alması gerekecek.
 
Taşıma hizmeti yapan işletmeci, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcunun transfer aparatı talebini ilettiğinde araçta yer olmadığı bilgisi vermesi durumunda, engelli yolcunun talep etmesi halinde araçta yer olmadığını belgelendirmek zorunda olacak.
 
Engellinin talep etmesi durumunda trene iniş ve binişte yardımcı olmak üzere ücretsiz yardım sağlanacak. Görme engelliler için sesli anons ve yönlendirme sistemi kullanılacak. Garlarda bilet satış noktalarında işitme engelliler için, görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti verilir ve indüksiyon döngü cihazı sağlanacak.
 
HAVAYOLUNDA DA ÜCRET YOK
 
Havayoluyla şehirler arası taşıma hizmetinde servis hizmeti verilen araç, erişilebilirlik özelliklerini taşımıyorsa; servis hizmeti sağlayıcıları, engeline bağlı hareket kısıtlılığı olan yolcunun tercihine göre transfer aparatı temin edecek veya ek bir ücret talep etmeden erişilebilir hale getirilmiş olan araçla hizmet alınmasını sağlayacak Transfer aparatının yolculuk süresince araçta bulunması gerekecek. Servis taşıyıcıları engellilerle iletişim konusunda ve kullanılıyorsa transfer aparatının uygulanmasına ilişkin eğitim almış şoför ve yardımcı personel çalıştıracak.
 
UYGULAMAYANA CEZA VAR
 
Yönetmelik kapsamında engelli bireylerin erişilebilirlikleri herhangi bir ücret talep edilmeksizin sağlanır. Uygulamayı yapmayan firmalara idari para cezası kesilecek. Yönetmeliği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yürütecek.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Soğuk Havalar Kalp Krizini Tetikliyor
 
Çin ve Rusya THAAD'a Karşı Anlaştı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
2017'de Uygulanacak Parasal Sınırlar Belirlendi
2017'de uygulanacak parasal sınırlar belirlendi
Benzin Ve Motorine Büyük Zam Beklentisi
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), yarından geçerli olmak üzere ...
Mehmet Şimşek’ten Dolar Mesajı!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı ...
EPDK'dan 25 Şirkete Ceza
EPDK 25 akaryakıt şirketine çeşitli nedenlerle 9 milyon 649 bin 660 lira ceza verdi.
 
 
Dolar ve Euro'dan Yeni Zirve
Dolar 3.8960 ile tarihi zirvesini yeniledi...
'Tüketiciye Şişirme Fiyatlar Sunuluyor'
İSMEYDER Başkan Yardımcısı Baran, "Şu anda fiyatların artışı spekülasyon. ...
Merkez'den Dövize Müdahale
Merkez Bankası, piyasalara 1,5 milyar dolar ilave likidite sağlayacak ...
Banvit'in Yüzde 79,48'lik Hissesi Brezilyalılara Satıldı
Brezilyalı BRF S.A.’nın bağlı ortaklığı olan BRF GmbH arasında hisse satış sözleşmesi imzalandı...
 
 
Benzin Fiyatlarına Zam Geliyor
Yarından itibaren benzinin litre fiyatına 7 veya 8 kuruş zam gelmesi bekleniyor...
Altın yükselişini sürdürüyor
Altının gram fiyatı, rekorlarına bugün de devam ederek 144 liranın üzerini gördü.
Borsa İstanbul düşüşle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,26 düşüşle 77.195,79 puandan başladı.
4 Günlük Kar Esareti THY'yi Vurdu
Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında neredeyse tüm uçuşlar iptal ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya