Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/27 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
Soyer’den Bütçe Değerlendirmesi
Soyer’den  Bütçe Değerlendirmesi
 
CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, “bütçe açıkları nasılsa Türkiye tarafından kapatılacak” alışkanlığından çıkılması; Türkiye yetkililerinin de “biz para veriyorsak oradaki hayatın, devlet düzenlemesinin doğrudan tarafı olacağız” görüşünden uzaklaşması gerektiğini söyledi. Soyer, Türkiye’yle ilişkileri yeni bir tanımlamaya koymak gerektiğini belirtti.
 
13 Aralık 2010 Pazartesi - 19:32

2011 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili ilk sözü alan CTP-BG Genel Başkanı Soyer, UBP hazırlamış olsa ve içeriğine katılmasalar bile ülke bütçesi olduğu için bütçeye saygı duymak gerektiğini söyledi. Soyer, bütçe görüşmelerine muhalefet tam kadro katılırken, iktidarın kendi bütçesine ilgi göstermediğini, ciddiyetin buradan belli olduğunu ifade etti.
 
Hayır oyu verecek olmalarına rağmen 2011 bütçesinin ülkenin bütçesi olduğuna işaret eden Soyer, bütçeye emek veren bürokratlara, hükümete ve komite üyeleriyle meclis görevlilerine teşekkür etti.
 
Soyer, ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını belirterek, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın sunuş konuşmasında illüzyon yaptığını savundu. Yıl sonunu getirmek için iç borçlanmaya gidileceği veya TC’den avans isteneceği söylendiği halde bütçede iç borç stoğunun kontrol edileceğini belirten Tatar’ın sözlerini eleştiren Ferdi Sabit Soyer, gelirlerin artırıldığı söylenirken, TC’nin cari bütçeye verdiği 450 milyon TL katkıyla verdiğinin de açıklanmasını istedi. Soyer, bunun açıklanmamasının “ayıbı örtme tekniği” olduğunu savundu.
 
Devletin iş dünyasına ödemekle mükellef olduğu ve Aralık ayı maaşları nedeniyle bütçede 100 milyon açık meydana geldiğini dile getiren Soyer, hükümetin bunun için iç borçlanmaya gideceği yönündeki açıklamaları eleştirdi.
 
Soyer, Türkiye ile imzalanan protokolde, bütçe verileri, borç stokları ve kamunun tüm stoklarının açık ve net olarak halka sunulması gerektiğine dair bir maddenin bulunduğunu ifade ederek, iç borçlanmanın hesaplarda niye gösterilmediğini sordu.
 
Soyer, KKTC’de kişi başına düşen milli gelirin ilk kez Türkiye’nin altına düşeceğini dile getirdi.
 
TC Büyükelçiliği’nin paketle ilgili 5 Ocak 2009’da imzalanan ve resmi gazetede de yayımlanan kitaba işaret ederek, kitapta Türkiye’nin 2001-2010 tarihlerinde yaptığı yardımların, yüzde 48, 53, 27, 33, 32, 26.5, 31, 36 ve 38 oranında değiştiğini vurguladı ve “2008’deki global krizin etkisi ile başlayan sürecin kesilmeden artması ve giderek derinleşmesinin enkaz edebiyatı ile açıklanamayacağını” söyledi.
 
Soyer, en fazla artış olarak ifade edilen transfer giderlerinin dökümünün de meclise getirilmesini talep etti. Soyer, bütçe açıklarının nasılsa Türkiye tarafından kapatılacak alışkanlığından çıkmak, TC yetkililerinin de “biz para veriyorsak oradaki hayatın, devlet düzenlemesinin doğrudan tarafı olacağız” görüşünden uzaklaşması gerektiğini vurguladı.
 
“TÜRKİYE’YLE İLİŞKİLER YENİDEN TANIMLANMALI”
 
Esas kafa patlatılması gereken konunun bu olduğunu ve Kıbrıs Türk halkının kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini kaydeden Ferdi Sabit Soyer, Türkiye’yle ilişkileri yeni bir tanımlamaya koymak gerektiğini de belirtti. TC Yardım Heyeti’nin örgütlenmesinin de artık değişmesi gerektiğini ifade eden Soyer, insanların ihtiyaçlarını Yardım Heyeti’nden karşılama yoluna gittiğine dikkat çekti.
 
Ferdi Sabit Soyer, basında yer alan bir iddiaya değinerek, Cumhurbaşkanı’na “Kıbrıs Türkleri cezalandırılmalıdır” dediği öne sürülen TC Büyükelçiliği Müsteşarı Halil İbrahim Akça’nın ve Cumhurbaşkanı’nın açıklama yapmasını istedi.
 
Türkiye’yle “ver parayı al planı” politikalarından vazgeçilmesi; çok tepki duyulan IMF benzetmesine de fırsat verilmemesi gerektiğini kaydeden Soyer, politik, ekonomik ve stratejik hedefler konularak hangi proje ve planla ulaşılacağının da belirlenmesi gerekirken, KKTC’de stratejik bir hedef bulunmadığını; Kıbrıs sorununun çözümüne dair birçok modelin savunulduğunu kaydetti.
 
Soyer, “idare edelim hedefi” bulunduğunu belirterek, hazır formül olmadığını, tanımlanmamış belirsiz bir dünya bulunduğunu; siyah ve beyaz olmadığını; doğrunun farklılıkların tartışılmasıyla şekillenmesinin güzel bir şey olduğunu; dinamizm yarattığını anlattı.
 
CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, beleş elektrik kullanan devletin Elektrik Kurumu battı diye özelleştirmeye gitmesinin nasıl bir mantık olduğunu sorarak, özelleştirme olursa açığın daha da artacağını; devletin tükettiği enerjinin bedelinin ödenmesi gerektiğini söyledi.
 
Soyer, Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez’in bir demecinden alıntılar yaparak, Türkiye’den Güney Kıbrıs’la ticaretinin geçen yıla göre 3-4 kat artmasının beklendiğini, Kıbrıs Türk iş insanının emek ve sermayesinin yapısının ne olacağının da sorgulanması gerektiğini kaydetti.
 
“SEÇİM BÖLGESİ VE SİSTEMİ CİDDİ ŞEKİLDE TARTIŞILMALI”
 
KKTC gerçeği ve yapısını dikkate alarak seçim bölgesinin ve seçim sisteminin ciddi şekilde tartışılmasını isteyen Soyer, devletin kamu kaynaklarının üzerindeki belirleyici etkisinin kaldırılması gerektiğini kaydetti.
 
Vergi idaresinin bağımsız, özerk bir yönetimle ele alacak bir içerik geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Ferdi Sabit Soyer, bütçedeki rakamlara işaret ederek, vergi geliri artışının halka açıklanmasını istedi.
 
Soyer, 1500 kişinin istihdam edildiğini söyleyen Maliye Bakanı Tatar’a, işsizliğin neden arttığını ve bu kişilerin nerelere istihdam edildiğini açıklamasını istedi.
 
Ferdi Sabit Soyer, “kendi çıkarlarımızı başkalarının çıkarlarıyla dengeleyecek bir unsur olmak zorundayız” dedi.
 
1974’ten sonra buraya gelip yerleşen insanların, Kıbrıs Türk halkı kavramının içinde olmak durumunda olduğunu dile getiren Soyer, öz, daha öz cemiyetler noktasındaki siyasette etkileşme aracının, kültürel hassasiyetlerin ve kimlikleri ayrıştırdığını dile getirdi.
 
Sınır dışı edilmelerin durdurulması konusunda bugün bir örgütlenmeye gidildiğini anımsatan Soyer, Anadolu’dan gelen işsiz insanların, sermaye birikimine katkı yaparken, kayıt altına alınmasının önemini vurguladı.
 
“UCUZ İŞÇİLİKLE EKONOMİK DÜZLÜĞE ÇIKMAK MÜMKÜN DEĞİL”
 
Soyer, insanların kendi ülkelerinde kendilerini yabancı hissetmeye başladığını, herkesi varlık endişesi sardığını ifade etti. “Ucuz işçilikle, insan kanı emerek ekonomik düzlüğe çıkmak mümkün değildir, öngörüleriniz duvara vuruyor” diyen Ferdi Sabit Soyer, hükümetin birçok kararını ve uygulamasını eleştirdi.
 
“NE ELDE ETTİNİZ YANİ, VERİM Mİ ARTTI?”
 
CTP-BG Genel Başkanı Soyer, Güney’deki mallarında takas hakkı için komisyona başvurabilmesi gerektiğini belirterek, BM Genel Sekreteri’nin son Kıbrıs raporunun Türkçeleştirilip herkesçe okunmasını istedi.
 
Çözümden sonra askeri bölgelerin Rum tarafına verileceğinin raporda yer aldığını, bunların bilinmesi gerektiğini belirten Soyer, hükümetin “avaracı papaz sağları gömer” olgusunun en iyi örneği olduğunu; mesai saatleriyle ilgili düzenlemenin de bunu gösterdiğini savundu. Soyer, yeni mesai saatlerinin yol açacağı zorluklardan ve sorunlardan örnekler verdi ve “Ne elde ettiniz yani, verim mi arttı?” diye sordu.
 
Soyer, bütçeye ret oyu vereceklerini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kart Borçlarına Af Geliyor mu?
 
Türk Profesörün Büyük Başarısı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gazimağusa’da Kanalizasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Gazimağusa Belediyesi, 2011 Kasım ayında tamamlanması planlanan ve kentin ...
Cumhuriyet Meclisi’nde Bütçe Maratonu Başlıyor
Meclis Genel Kurulu, 2011 Mali Yılı Bütçesi Yasa Tasarısı görüşmelerine ...
Maliye Bakanı Tatar Şanlıurfa’da
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin ...
Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü
Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi, gün nedeniyle yayımladığı mesajda, ...
 
 
KTAMS’dan Hükümete Eleştiri
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, UBP ...
Yeni Çalışma Saatleri ve Uzlaşı
KKTC'de merakla beklenen Ulusal Birlik Partisi Olağan Kurultayı Genel ...
Bakanlar Kurulu Mesai Saatlerini Yeniden Düzenledi
KKTC Bakanlar Kurulu mesai saatlerine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik ...
DAÜ-SEN'den DAÜ Vakıf Yönetim Kurulu'na Uyarı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ -SEN), “Vakıf ...
 
 
EL-SEN’den Özelleştirme Açıklaması
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), halkın yüzde ...
İskele Bölgesinde Elektrik Kesintisi
Elektrik şebekesinde yapılacak çalışmalar nedeniyle yarın İskele’de bazı ...
Kıbrıs’ta Yeni Müzakere Takvimi Belli Oldu
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris ...
İŞAD, Zeytinyağı İthalatının Yasaklanmasını Kınadı
Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, Bakanlar Kurulu ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki   Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya