Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   23/27 °C
 
 
    KKTC'de 19 Mayıs Coşkusu  
 
    Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı :Otur Oturduğun Yerde!  
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
TDP'den 9 Maddelik Kıbrıs Açılımı
TDP den 9 Maddelik Kıbrıs Açılımı
 
Kıbrıs sorununun çıkmaza girdiğini savunan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), erken çözüm için öngördüğü 9 maddelik "güven artırıcı önlemler paketini" açıkladı.
 
19 Temmuz 2011 Salı - 14:56

“Maraş’ın BM kararları çerçevesinde, BM gözetiminde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun şekilde aşamalı olarak mal sahiplerine iade edilmesini; Türkiye’nin hava ve deniz limanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti’ne açmasını; Mağusa limanının uluslararası ticaret, Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasını” öneren TDP, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında da işbirliği gerektiğini belirtti.
Erdoğan'a Sunulacak
TDP, “güven artırıcı önlemler paketini”, KKTC ziyareti sırasında görüşecekleri Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunacak.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, parti yöneticileriyle birlikte, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak KKTC ziyaretini değerlendirdi ve “güven artırıcı önlemler paketini” duyurdu.
Tarihi günlerden geçildiğini belirten Çakıcı, Erdoğan’ın “Güzelyurt ve Maraş verilmez” söyleminde bulunduğu bugünlerde “güven artırıcı önlemler paketini” açıklamak istediklerini söyledi.
Sürecin tıkandığını ve uluslararası krizle karşı karşıya olunduğunu savunan Mehmet Çakıcı, Türkiye’nin AB yolunun ve Kıbrıs sorununun tıkandığını ileri sürüp “Bu iki sorunun başka uzantısı olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler de tıkanmıştır ve bir uluslararası krizle karşı karşıyayız. Burada herkes bir bedel ödüyor” dedi.
TDP Genel Başkanı Çakıcı, böylesi bir ortamda Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın “Maraş ve Güzelyurt’u vermem” söyleminin sadece pazarlık gücünü artırmaya yönelik olduğunu iddia ederek, bunun “çözüm için hep bir adım öndeyim” politikasının tersine olduğunu öne sürdü.
Bazı konuların arkada pişirildiğini düşündüklerini ifade eden Çakıcı, Erdoğan’ın Maraş ve Güzelyurt verilmez söyleminin geçici olduğu görüşünü dile getirdi. Çakıcı, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Cenevre’de toprak konusunu masaya koyabileceğini söylediğine dikkat çekti.
Çakıcı, Kıbrıs sorunundaki tüm tarafların eş zamanlı atması gereken adımlar olduğunu belirterek, Türkiye, Kıbrıs Rum kesimi, Kıbrıslı Türkler ve Yunanistan’ın güven artırıcı adımlar atmasını istedi.
İşte "Güven artırıcı önlemler"
Kavga ve tartışma yerine, diyaloğa inanan bir parti olarak atılması gerektiğini öngördükleri adımları kamuoyuyla paylaşmak istediklerini ifade eden Mehmet Çakıcı, 9 maddelik “güven artırıcı önerilerini” şöyle açıkladı:
“1.Türkiye 2005’te imzaladığı Gümrük Birliği Protokolünü uygulama yükümlülüğünü yerine getirerek, Limanlarını ve Havaalanlarını Kıbrıs Cumhuriyeti bandıralı gemilere ve hava trafiğine açmalıdır.
2. Direk Ticaret Tüzüğü hayata geçirilerek, Mağusa Limanı, Avrupa Birliği (AB) gözetimi altında, uluslar arası ticarete açılmalıdır.
3. Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsamı genişletilerek, Kıbrıslı Türklerin de, Türkiye ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında gelişecek ticari işbirliğine entegre edilmesi sağlanmalıdır.
4. Maraş’ın BM kararları çerçevesinde, BM gözetiminde, AİHM kararlarına da uygun olacak şekilde aşamalı olarak mal sahiplerine iade edilmelidir.
5. Ercan Havaalanı’ndan AB gözetiminde uluslar arası uçuşlara izin verilmelidir.
6. Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve her iki Kıbrıslı toplum adadaki asker sayısını saptayabilecek bir mekanizma geliştirdikten sonra, karşılıklı asker sayısında indirime gidilmesi sağlanmalıdır.
7. Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler çözüme kadar giden süreçte karşılıklı olarak idari birimleri işbirliğini başlatmalı ve geliştirmelidir.
8. Kıbrıs’ın hem Kuzeyi’nde hem de Güney’inde ortak olarak, BM ve AB gözetiminde, nüfus sayımı yapılmalı ve adanın nüfusu ve adada yaşayan kişilerin statüleri belirlenmelidir.
9. İki toplumun ticari ve sosyal ilişkilerini geliştirilmesi teşvik edilmelidir.”
“Kriz Var”
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Türkiye’nin gümrük birliği çerçevesinde limanlarını açmayı zaten kabul ettiğini ama Kıbrıs Rum tarafının bunu kabul etmediğini belirterek, “Dolayısıyla bir kriz var. Burada sadece Kıbrıslı Rumlar ve Türkiye’nin mi çıkarı olacak? Kıbrıslı Türkler de Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasını masaya sürmelidir” diye konuştu.
Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’yle ilişkilerinin kötüye gitmesini kimsenin istemediğini; mitingler için kullanılan “besleme” lafını hiç doğru bulmadıklarını kaydederek, Kıbrıs Türk halkının bundan kırıldığını söyledi.
Mehmet Çakıcı, TC Başbakanı Erdoğan bunu belli bir kesime söylese de doğru bir yaklaşım olarak değerlendirmediklerini ve Kıbrıs Türk halkının tümüne söylenmiş kabul ettiklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Küfür Edilmesini de Tasvip Etmedik"
"Ama bir başka ülkenin başbakanına küfür edilmesini de hiçbir zaman tasvip etmedik. Sonuçta bugün Sayın Erdoğan’ı havaalanında karşılamaya gidecekler var; bunların da hangi gruplar olduğu da düşündürücüdür. Ama bir taraftan da Türkiye tarafından dayatılan ekonomik paketin uygulanmasına bağlı bir takım protestolar da doğaldır. Eğer bir ekonomik paketin arkasında Türkiye varsa, protesto edileceği yer de Türkiye hükümetidir ve bunun başındaki kişidir. Bunu da gayet doğal karşılıyoruz.”
Çakıcı, ekonomik pakete karşı olduklarını söylemeye devam edeceklerini vurgulayarak, TC Başbakanı Erdoğan’a önerilerini sunacaklarını anlattı. “KKTC-TC arasındaki ana-yavru ilişkisinin son bulmasını; sivilleşme ve demokratikleşme, polis, itfaiye, Merkez Bankası, GKK gibi kurumların Kıbrıs Türk halkına iade edilmesini; nüfus ve ülkeye giriş çıkışların kontrolünü; kültürel, dini ve sosyal dayatmalara son verilmesini istediklerin; özelleştirme adıyla Kıbrıs Türklerinin kurumlarının peşkeş çekilmesini kabul etmediklerini” dile getiren Mehmet Çakıcı, toplumsal varoluş için görüşlerini içeren bir metni Erdoğan’a sunacaklarını söyledi.
TDP Genel Başkanı Çakıcı, Başbakan Erdoğan’la “yalakalık ve yağcılık için değil, Kıbrıs Türk halkını temsil eden bir parti olarak görüşeceklerini, Kıbrıs Türk halkının bütün taleplerini ileteceklerini” ifade etti.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
İstanbul'un Ortasında Timsah Paniği!
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu: 21 Ekim'e Kadar Haftada 2 Gün Toplantı Yapacağız
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Ertuğruloğlu, Atatürk Anıtı ve Dr. Küçük’ün Kabrini Ziyaret Etti
Kıbrıs Türk siyasetine dün adım atan Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) ...
KKTC Siyasetinde DGP Heyecanı
Kıbrıs Türk siyasi tarihine Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) adı altında ...
Ertuğruloğlu’nun Yeni Partisi Hazır
Uzun süreden beri yeni bir parti kurmak için çalışma yapan Bağımsız Milletvekilli ...
TDP’den Siyah Bayraklı Eylem
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), ülkede her alanda sorunlar yaşandığını, ...
 
 
Cumhuriyet Meclisi’nde Takkeli Protesto
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda “Tarım sektöründeki sorunlar” konusunda ...
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yarın Toplanacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yarın, Meclis Başkanı Hasan Bozer başkanlığında toplanacak.
TDP İskele İlçe Başkanı Yılmabaşar’dan Karpaz Eleştirisi
Toplumcu Demokrasi Partisi, Karpaz Burnu’na gidişte vatandaşlardan ve ...
TDP ve DP Yarın DAÜ'de
Demokrat Parti (DP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) de yarın Doğu ...
 
 
CTP-BG de DAÜ'deki Eyleme Destek Verecek
Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG), DAÜ üniversite öncesi ...
CTP Parti Meclisi MYK ve Denetleme Kurulu'nu Belirledi
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) geçtiğimiz hafta ...
CTP Yeni Genel Sekreteri Akansoy
Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin geçtiğimiz hafta yapılan kurultayında seçilen ...
Yorgancıoğlu’ndan DAÜ Yönetimine Çağrı
CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, DAÜ yönetiminin üniversite öncesi ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Antalya’yı 19 Mayıs  coşkusu sardı

Antalya’yı 19 Mayıs coşkusu sardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Otur Oturduğun Yerde!
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya