Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/23 °C
 
 
    Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”  
 
    Antalya Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi  
 
    TODEV' den Mum Atölyesi Açılışı  
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
Talat: Güney Kıbrıs’taki Ekonomik Yıkım da Çözümle Aşılabililir
Talat: Güney Kıbrıs’taki Ekonomik Yıkım da Çözümle Aşılabililir
 
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, var olan ekonomik sıkıntıların yeni yılda aşılmasını temenni ederek, bunun için çok çalışılması ve uygun projeler üretilmesi gerektiğini vurguladı. Talat, Güney Kıbrıs’taki ekonomik yıkımın da çözümle aşılabileceğini belirtti.
 
30 Aralık 2013 Pazartesi - 09:30

Ofisinden yapılan açıklamaya göre, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi.
Çevre sorunları ve Lefkoşa Belediyesi’nde geçmişte yaşananları örnek gösteren Talat, yapılacak çok iş olduğuna değindi ve hâlâ en önemli sorunun Kıbrıs sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.
Bir soru üzerine Talat, Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik yıkımın da Kıbrıs sorununun çözümü ile aşılabileceğini, bu bağlamda artık bu sorunun Kıbrıslı Rumlar için de sürdürülebilir olmadığını anlattı.
ÇÖZÜM OLURSA
Ekonomilerde inşaat sektörünün önemine işaret eden Talat, Kıbrıs sorununun çözümü ile Maraş’ta ve ara bölgelerde yer alan binaların yapımı veya restorasyonu, yer değiştirecek insanlar için konut ve işyeri yapımları gibi hareketlilikler olacağını ve bunların ekonomiye ciddi bir ivme kazandıracağını anlattı.
Aynı şekilde bu hareketlilik çerçevesinde ve barışın gelmesiyle turizmde de patlama yaşanacağını belirten Talat, ekonominin gelişmesinin çözümle bire bir bağlı olduğunu söyledi.
TIKANIKLIK
2103 yılını Kıbrıs sorunu bağlamında değerlendirmesi istenen Talat, bu yılda bir önceki yıldan başlayan tıkanıklığın derinleştiğini ve yaşanan ortak açıklama krizinin sorunu kördüğüm haline soktuğunu söyledi.
Rum tarafının çözüm konusunda ayak sürüdüğü şeklinde bir algının olduğunun sorulması üzerine Talat, bunun doğru olduğunu ama uluslararası algının bu yönde olmadığını ifade etti.
2. Cumhurbaşkanı Talat, Uluslararası alanda bir gereklilik olarak görülen ortak metnin bir an önce hazırlanması konusunda Türk tarafının masaya oturma çağrısı yaparak, masaya oturma ve metni hazırlama hususunda elinden geleni yapması ve bu konuda esnek olması gerektiğini kaydetti.
NAMİ VE EROĞLU
Dışişleri Bakanı Nami ile Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun tutumlarının sorulması üzerine Talat, Nami’nin çözüm niyeti konusunda hiçbir kuşkuya yer olmadığını söyleyerek “Ancak Sayın Eroğlu’nun tutumu kuşku yaratıyor” dedi.
Eroğlu’nun meseleye bırakılan yerden başladığını ancak önemli olanın kaç arpa boyu yolun gidildiği olduğunu söyleyen Talat, Nami’nin Eroğlu’nu çözüm için teşvik ettiğini ve bunun da normal olduğunu belirtti.
Normalde Dışişleri Bakanlarının müzakere sürecinde olmadığını belirten Talat, ancak Özdil Nami’nin özel bir durumu olduğunu, müzakerelerdeki tecrübesiyle, çözüm vizyonuyla süreçte yer almasının içte ve dışta son derece olumlu etki yaratacağını ifade etti.
Başka bir soruyu yanıtlayan Talat, “Bizim yapacağımız bir hata Rum tarafının yapacağı on hataya bedeldir” diyerek Rum tarafının tanınmış olduğunu hatırlattı.
 
Bu çerçevede Kıbrıs Türk tarafının hiç hata yapmaması gerektiğinin altını çizen Talat, Nami’nin ortak metin konusunun hemen hemen hazır olduğunu söylemesinin bile Rum tarafında eleştiri konusu yapılmasının uluslararası hukukun içinde bulunulmasının pervasızlığını gösterdiğine dikkat çekti.
 
Tek egemenlik ve tek vatandaşlık konusunun Annan Planı’nda da olduğunu ve bunu Kıbrıslı Türklerin onayladığını söyleyen Mehmet Ali Talat, bunların ilk günden söylenmesi halinde ortak metin sorununun da çıkmamış olacağını belirtti.
AÇIKLAMA YAPILSAYDI
Talat, başka bir soruya karşılık, kendi döneminde müzakerelerde tıkanıklık olmadığını ancak Türk tarafındaki seçimler öncesinde Hristofyas’ın ayak sürümesi nedeniyle görüşmelerde ulaşılan görüş birliklerinin duyurulacağı ortak açıklamanın yapılamadığını söyledi. 2. Cumhurbaşkanı Talat, sorunun çözümünü isteyen tüm çevrelerin, AB dönem Başkanı İspanya dahil bu açıklamayı istediğini ve Genel Sekreter’in de bu açıklamayı yapmak için adaya geldiğini hatırlatarak, eğer açıklama yapılsaydı kendisinin seçilmemesi ve bir başka Türk liderin görüşmeci olarak göreve gelmesi durumunda da, sürecin daha sağlıklı ilerleme zemininin oluşmuş olacağını hatırlattı.
RUM EKONOMİSİ VE AB
Başka bir soruya karşılık Talat, Rum tarafındaki ekonomik çöküntünün nedeni olarak AB’nin gösterilmesinin yanlış olduğunu söyledi. Rumların AB’ye karşı bu yüzden öfkeli olduklarını kaydeden Talat, zaman zaman halkların bu tür yanlış algılara sahip olabileceklerini belirtti.
Hidrokarbon yatakları konusundaki görüşlerini de ifade eden Talat, Rum tarafının gaz boruları Türkiye’den geçmeden çıkarılacak gazı satmalarının çok zor olacağını, sıvılaştırma tesisinin pahalı olması yanı sıra ancak çok az bir miktarın bu yolla ihraç edilebileceğini anlattı. Bu çerçevede Kıbrıs sorununun çözümünün önemine değinen Talat, bunu Rum tarafının da bildiğini, ancak konunun toplum nezdinde bilince çıkmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
BİLGİLENDİRME
Başka bir soru üzerinde kendi döneminde yüzün üzerinde her görüşten sivil toplum örgütünü, gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgilendirdiklerini kaydeden Talat, günümüzde ise tuhaf bir şekilde Halk Konseyi adı altında sadece belli çizgide olanlara bilgi verildiğini, bunun da yeterli olmadığını söyledi.
Eroğlu’nun, TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile yapılan toplantıya UBP’yi davet ederken TDP’yi dışarıda tuttuğunu hatırlatan Talat, böyle bir şeyin tarihte olmadığını, ilk kez Eroğlu döneminde yaşandığını belirtti.
KAPASİTE ZAYIF
Kıbrıs sorununun çözümünün birincil konu olmaya devam ettiğini kaydeden Talat, statükonun yarattığı olumsuzlukların ortada durduğunu söyledi. Yolsuzluk iddialarını buna örnek gösteren 2. Cumhurbaşkanı Talat, bu konuda iş yapma ve sonuç alma kapasitesinin son derece sınırlı olduğunu kaydetti. Yolsuzluk ve usulsüzlükleri araştıracak yeterli ve yüksek kapasiteli kurumlara sahip olunmadığını ifade eden Talat, bu kurumların oluşturulması ve bürokrasinin hantal yapısına kurban edilmeden faaliyet göstermesi halinde sonuç alınacağına inandığını söyledi.
 
 
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Schumacher'ın Durumu Ciddiyetini Koruyor
 
Başbakan Yorgancıoğlu Son Noktayı Koydu
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
MEMUR-SEN Grevde
Kıbrıs Türk Memur Sendikası (MEMUR-SEN)'in, "geçicilerin işten durdurulmalarıyla ...
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplanacak
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2013 yılının son toplantısını yarın yapacak.
KKTC'de Koalisyon Hükümeti Sona mı Eriyor?
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanı, Demokrat ...
Kıbrıs'da Deprem
Akdeniz'de saat 17.21'de orta şiddette bir deprem meydana Geldi.
 
 
Çevre Bakanı Bakırcı Taşocaklarında İncelemelerde Bulundu
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Karayolları Dairesi bünyesinde ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Büyükçekmece Muharip Gaziler Derneği Heyetini Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Büyükçekmece Muharip Gaziler Derneği heyetini kabul etti.
HÜR-İŞ ve TÜRK-İŞ'ten Değerlendirme Toplantısı
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu Hür- İş ile Türkiye İşçi Sendikaları ...
Türkiye Barolar Birliği'nden Kıbrıs Türk Barolar Birliği’ne Ziyaret
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve beraberindeki ...
 
 
Medya Etik Kurulu'ndan Yeni Kararlar
Kurulduğu günden bu yana medyadaki etik ihlâllere ilişkin kararlar üreten ...
Bakanlar Kurulu'nda Önemli Kararlar
“Kamu Reforumu’nun omurgasını oluşturan” Kamu Görevlileri (Değişiklik) ...
Yayın Yüksek Kurulu,Kanal T Kararını Açıkladı
Yayın Yüksek Kurulu, Kanal T ile ilgili kararın verdi.
366 İnisiyatifi'nden Başbakanlık Önünde Eylem
Ulusal Birlik Partisi kurultayı döneminde kamuya istihdam edilen ve yılbaşı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”

Erhürman: “KKTC Hükümeti zangır zangır sallanıyor, her an her şey olabilir”

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya