Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/21 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
Tarihi Tahliyeler Devam Ediyor
Tarihi Tahliyeler Devam Ediyor
 
Dünya devletlerinin yakından izlediği Libya’da bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi bugün de hava ve deniz yoluyla sürdürülüyor
 
25 Şubat 2011 Cuma - 09:12

194 KİŞİ DAHA TRABLUS'TAN İSTANBUL'A GETİRDİ
 
Türk Hava Yollarına (THY) ait bir uçak, Trablus'tan 194 Türk vatandaşına daha İstanbul'a getirdi. 
Trablus'tan kalkan THY'ye ait TK 3693 sefer sayılı uçak, 194 yolcusuyla İstanbul Atatürk Havalimanına iniş yaptı. Yolcular, kendilerini bekleyen yakınları tarafından sevinç gözyaşlarıyla karşılandı.
Yolculardan Füsun Özbek, çocuğunun okulu kapandığı için İstanbul'a döndüğünü belirterek, olayların medya tarafından abartıldığını öne sürdü. 
Sadece karakolların yakıldığını ifade eden Özbek, günlük yaşantının Trablus'ta devam ettiğini ve tekrar Libya'ya döneceğini söyledi. 
Havalimanına tank ile topun ortasında geldiklerini anlatan Salih Akyurt ise çalıştığı iş yerinin göstericiler tarafından yağmalandığını, havalimanının da ülkeden çıkmak isteyen Mısırlılar tarafından kapatıldığını ve polisi baskı altına aldıklarını öne sürdü. 
Akyurt, ''Hükümetimizden Allah razı olsun. Hayatımızı kurtardı. Bizden başka hiçbir devletin vatandaşı ülkeden çıkamıyor'' dedi.
Havalimanında 4 gündür beklediğini söyleyen Zekeriya Yılmaz da ''Vatandaşlarına sahip çıkan sadece Türk Konsolosluğu. Trablus'ta kan gövdeyi götürüyor. Dün gözümüzün önünde bir polisi öldürdüler, bir tanesinin de bacaklarını kırdılar. Havalimanında Mısırlılar polislere saldırdı. Birbirlerini öldürdüler'' diye konuştu. 
Yılmaz, havalimanında tahliye olmayı bekleyen çok sayıda Türk vatandaşının bulunduğunu kaydetti.
Eşi ve çocuğu ile ülkeye dönen Kemal Ünal da havalimanında 3 gündür aç ve susuz kaldıklarını belirterek ''Başımızın üstünden kurşunlar geçti. Bayağı sıkıntı yaşadık. Havalimanında çıkan olaylarda ölen Mısır vatandaşları oldu. Polisler hiç kimseye acımıyor'' dedi.
           
53 SAKARYA'YA ULAŞTI
 
Bingazi'den deniz yoluyla Marmaris'e 53 işçi, yaklaşık 13 saat süren otobüs yolculuğunun ardından Sakarya'ya ulaştı. İşçiler, yakınları tarafından otogarda sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. 
Tahliye edilen işçilerden İlyas Durmaz, Libya'da Türklere karşı herhangi bir hakaret olmadığını, sadece yağmalama yapıldığını ve sağlık açısından bir sorun yaşamadıklarını söyledi. 
Libya'da 45 gündür olduğunu ifade eden Durmaz, ''İnşaat işi yapıyoruz. Beydağı'ndaydık. En erken zaten orası düştü. Türklere karşı herhangi bir saldırı yok. Şirketlere bayağı zarar verdiler, arabaları, depoları hep yaktılar'' dedi. 
Osman Gündoğdu ise ayaklanmanın başladığı yer olan Beydağı'nda çalıştığını ifade etti. 
Muhalefet güçlerinin Beydağı'nı 4 gün içinde ele geçirdiğini belirten Gündoğdu, ''24 saat içinde çatışmalar oldu. 4 saat içinde ele aldılar ve daha sonra çalışmakta olduğumuz şantiyeyi yağmaladılar. Pasaportumuzu her şeyimizi aldılar. Bize zarar vermediler. Amaçları zaten bize zarar vermek değildi, eğer öyle bir amaçları olsaydı zaten bunu yaparlardı'' diye konuştu. 
Gündoğdu, 1 hafta boyunca sığındıkları yerden çıkmadıklarını bildirerek, şunları söyledi:
''Olduğumuz yerde herhangi bir şey olmadı. Kaldığımız yer bir oteldi, otel sahibi de muhalif güçlerin komite başkanı durumundaydı. Dolayısıyla o bizim kampımıza girmelerine engel oldu. Ayrıca, bizi Beydağı'ndan Bingazi'ye (Aşağı yukarı 200 kilometre yol vardı) güvenliği de kendisi sağlayarak bizi gemiye ulaştırdı. Yolculuğumuz 45 saat sürdü ve iyi geçti.''
       

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARINA SAHİP ÇIKTI
 
İşçilerden Necmettin Kaymak da muhaliflerin ihtiyaçları arttıkça kendilerine yaşatılan sıkıntının arttığını belirterek, ''Ben geleceğimizi hiç düşünmüyordum. Allah devlete zeval vermesin. Bir tek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sahip çıkıldı orada. Daha hiç kimse gelemedi'' dedi.
Salı günü akşamı yola çıktıklarını ifade eden Kaymak, ''Şimdi, Adapazarı'na geldim, çok mutluyum. Orada, en son telefonda annemle görüştüm. O günün akşamı rehin alınmıştık hiç bir şey söyleyemedim'' diye konuştu.
İşçileri karşılayanlar arasında bulunan Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk ise Ferizli'den 41 kişinin Libya'da çalıştığını, bu işçilerden 26'sının geldiğini, diğerlerini de başarılı bir şekilde getirmek için gayret ettiklerini kaydetti.
                       
KENDİ İMKANLARIYLA KAÇTIKLAR
 
Libya'dan radarı ve telsizi olmayan bir tekneyle kaçan 7 Türk, Datça'ya geldi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'nın Derna kentinden önceki gün kendi olanaklarıyla sadece pusula kullanarak kaçan 6 sualtı teknisyeni ve bir kaptan, akşam saatlerinde Datça açıklarında, Sahil Güvenlik Komutanlığının ekipleri tarafından fark edildi.
Ekiplerin sahile çıkardığı Türklerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
Türklerin, Libya lideri Muammer Kaddafi güçlerinin, çalıştıkları tesisi ve kenti bombalayacağı ya da ayaklanmacıların kentteki yabancıları gözaltına alacağı söylentilerinin güçlenmesi nedeniyle kaçarak saatte 6-7 mil hız yapan bir tekneyle 140 mil uzaklıktaki Girit Adası'na ulaşmayı hedeflemişti.
Geride kalan işçiler, Hicret-1 isimli teknenin limandan sorunsuz ayrıldığını ve gözden kayboluncaya kadar sorunsuz ilerlediğini belirtmiş, ancak gemide bulunanların bir haberleşme aygıtı olmadığı için kaçan Türklerle iletişim kurulamamıştı.
             
UÇAKLAR YURDA DÖNDÜ
 
Trablus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla gönderilen 4 askeri ulaştırma uçağından 3'ü Dalaman Havalimanına iniş yaptı.4. uçağında iniş yapması bekleniyor.
Yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Hava Meydan Garnizon Komutanı Albay Ziya Özkütük, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı.
Trablus'tan gelen uçaklarda bulunan 324 yolcu arasında 4 Mısır ve 1 Libya vatandaşının da bulunduğu öğrenildi. 
Havalimanına inen yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, 112 görevlilerince seyyar hastaneye alınırken, gelenlere Kızılay tarafından kumanya, çorba ve çay servisi yapıldı.
Dalaman Havalimanına iniş yapan C-130 ulaştırma uçağı pilotu Hava Pilot Binbaşı Enver Bilir, gazetecilere yaptığı açıklamada, 110 Türk vatandaşını Trablus Havaalanından alarak yaklaşık 3 saat süren yolculuğun ardından güvenli bir şekilde iniş yaptıklarını söyledi.
Yer hizmetlerinde meydana gelen aksaklıklar nedeniyle erken kalkış yapamadıklarını belirten Bilir, ''Trablus'a indiğimizde emniyet ile ilgili herhangi bir aksaklık yoktu, ancak orada bir panik havası olduğu için biz indikten 6 saat sonra yolcuları alabildik''dedi.
Uçaktan inen yolculardan Sinem Taner, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ulaştırma uçağında yetkililerin her türlü konforu sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Taner, ''Türkiye'de yaşayan ailelerin içi rahat olsun. Orada yaşanan durum yansıtıldığı gibi facia durumunda değil. Hepimizin güvenliği sağlanıyor. Şirketlerimiz tarafından korunuyoruz ve hepimiz güvenli kamplardayız. Ülkemize askeri uçakla geldik. Bizler için her türlü konfor sağlanmaya çalışılmış. Çok şükür sağlığımız yerinde ve herhangi bir sıkıntımız yok''dedi.
Bütün sıkıntıları Mısırlılar ve Türklerin çektiğini ifade eden Övünç Taner ise, ''Ama Mısırlılar bizden daha avantajlılardı. Bizim önümüzden 3-4 grup geçti ve biz en sona kaldık. Askeri uçaklar bizi almak için gönderildi ama şirketler gerekeni yapmış olmasına rağmen herhangi bir yetkili biz kontrolü geçtikten sonra yanımızda olamadı'' diye konuştu.
Trablus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla gönderilen 4 askeri ulaştırma uçağından 4'üncüsü, 110 yolcusuyla Dalaman Havalimanına indi.
Yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Hava Meydan Garnizon Komutanı Albay Ziya Özkütük, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı.
Yetkililer, Trablus'tan 4 askeri ulaştırma uçağı ile 434 yolcunun, Dalaman Havalimanına indiğini bildirdi.
Gelenler arasında sağlık problemi yaşayanlar, 112 görevlilerince seyyar hastaneye alınırken, gelenlere Kızılay tarafından kumanya, çorba ve çay servisi yapıldı.
Uçaktan inen yolculardan Bayram Güner, havaalanında 3 gün boyunca aç ve susuz beklediğini ifade ederek, ''3 gün havaalanında aç, susuz ve hapis kaldık. Yetkililerden yardım alamadık. Bulunduğum yerde aileler ve çocuklarda vardı. Hepimiz orada çok perişan olduk. Ama artık ülkemize döndüğümüz için mutluyum'' dedi.
Yolculardan Murat Tormuş da Libya'da, havaalanında 3 gün mahsur kaldıklarını ve bir şişe suyu 60 kişi paylaştıklarını söyledi.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Dalaman-Trablus arasında kurulan hava köprüsü ile 4'er uçaklık gruplar halinde, toplam 12 uçakla Türk vatandaşlarının tahliyesine devam edilmesinin planlandığını duyurdu.

BAKANLIK LİSTE YAYIMLADI
 
Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın başkenti Trablus ile Mısır'ın İskenderiye şehri Borg-Al Arab Havaalanı'ndan Türkiye'ye getirilen yolcuların listesini yayımladı.
Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan listede, THY'nin TK-3698 sefer sayılı uçakla Trablus'tan getirilen Türkler ile İskenderiye Borg-Al-Arab Havaalanı'ndan TK-3997 sayılı charter uçağıyla getirilen yolcuların ismi yer alıyor.
Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG İskenderun Personel Nakliye Gemisine saat 21.15'ten itibaren Bingazi Limanı'nda yolcu alımına başlandığı bildirildi.
Açıklamada, bugün de THY'nın Trablus'tan İstanbul'a bir tarifeli sefer ile 3 charter uçuşu, Cerba'dan yine İstanbul'a bir charter seferi gerçekleştirmesinin öngörüldüğü belirtildi. Ayrıca, 8 adet askeri ulaştırma uçağının da talebe göre Trablus'a gönderileceği kaydedildi.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Türk-Amerikan İş Konseyi Üyeleri’nden Valiliğe Ziyaret
 
Sarıgöl'de Kaza: 4 Ölü, 2 Yaralı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Menemen’de Kavga: 1 Ölü,16 Yaralı
İzmir'in Menemen ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelen silahlı kavgada ...
Libya Kriz Merkezi’nden Açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gönderilen ...
Libya’daki Adanalılar Ailelerine Kavuştu
Libya'nın Bingazi kentinde yaşanan kaosun ortasında kalan Türk vatandaşları, ...
CHP’ye Dönüş İçin 55 Kişi Başvurdu
CHP Parti Meclisi (PM) toplantısı sona erdi.
 
 
Çorum’lu Kadınlardan Kızılay’a Yardım
Türk Kızılayı Genel Merkez Kadın Kolları organizesiyle Çorum Şubesi'ne ...
MGK’da Son Gelişmeler Ele Alındı
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısının ardından yapılan açıklamada, ...
Erdoğan, Almanya ve Belçika’ya Gidecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 27 şubat-1 mart tarihleri arasında Almanya ...
Seçim Tarihi Komisyondan Geçti
Milletvekili genel seçiminin 12 Haziran 2011'de yapılmasına ilişkin önerge, ...
 
 
Libya'da Bir Türk Daha Öldü
Kırşehir’den Libya’ya işçi olarak giden Şaban Durmuş, tahliye edilmeyi ...
YÖK Başkanı Özcan'a Ödül
İnsani Değerler Derneği, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a, ''üniversitelerde ...
Vedat Peker Tutuklandı
''Kelebek Operasyonu'' davası kapsamında hakkında kesinleşmiş 1 yıl 15 ...
176 Türk Daha Antalya'ya Geldi
Libya'da bir Türk inşaat şirketin çalıştıkları bildirilen 176 Türk, saat ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
	 Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi

Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya