Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Türkiye İle İsveç Arasında Bir İlk Gerçekleşiyor
Türkiye İle İsveç Arasında Bir İlk Gerçekleşiyor
 
‘Stratejik Ortaklık Belgesi’ imzalanacak
 
12 Mart 2013 Salı - 13:14

İsveç Kralı Carl 16'ncı Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia tarafından Kraliyet Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna akşam yemeği verildi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, "Ortak tarihimizde bir ilki teşkil eden ziyaretimin dostluk ve iş birliğimizin her alanda daha ileriye taşınmasına somut katkıları olacağına samimiyetle inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi ;Gül, İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ve eşi Kraliçe Silvia tarafından Kraliyet Sarayı'nda onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı. Yemek öncesi Gül çifti, Prens Bertil Süiti'nde İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, eşi Kraliçe Silvia, Veliaht Prenses Victoria ve eşi Prens Daniel, Prens Carl Philip, Kral'ın kardeşi Prenses Christina ve eşi Tord Magnuson ile bir araya geldi. Kraliyet ailesinin özel günlerinde görev alan askerlerin arasından geçerek yemek salonuna yürüyen Cumhurbaşkanı Gül ve Kral Carl XVI. Gustaf ile Hayrünnisa ;Gül ve Kraliçe Silvia konuklarla tokalaştı.

Cumhurbaşkanı Gül yemek öncesi yaptığı konuşmada, İsveç'e devlet ziyareti gerçekleştiren ilk Türk Cumhurbaşkanı sıfatıyla burada bulunmaktan ;kıvanç duyduğunu vurgulayarak, ;"Ziyaretimin, tıpkı Majesteleri Kral ve Kraliçe'nin 2006 yılında ülkemize gerçekleştirdikleri ve yine bir ilki teşkil eden ziyaretleri gibi tarihi bir nitelik taşıdığına inanıyorum. Bu vesileyle, nazik davetleri ve misafirperverlikleri için Majesteleri Kral ve Kraliçe'ye, Eşim ve heyetim adına bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi. "İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER 17'NCİ YÜZYILA DAYANIYOR" Türkiye'nin ;İsveç ile ilişkilerinin 17'nci Yüzyıl'a kadar uzandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: "Her Türk, 1709-1714 yılları arasında Osmanlı Devleti'nin misafiri olan bizdeki tabiriyle 'Demirbaş Şarl'ı, resmi adıyla Kral 2'nci Karl'ı çok iyi bilir.

İki ülke arasındaki Ticaret Anlaşması 1737'de, Barış, Birlik ve Dostluk İttifakı ise 1739'da imzalanmıştır. İşte tüm bu sebeplerle İsveç ve Türkiye birbirlerini 'En eski dost' olarak bilirler. Kanaatimce İsveç halkının Türkiye'ye, Türk kültürüne ve diline olan yoğun ilgisinin arka planında bu tarihî derinlik yer almaktadır. Avrupa'nın en köklü üniversitelerinden Uppsala Üniversitesi'nde 170 yıllık bir Türkoloji Bölümünün bulunması, bunun en müşahhas nişanesidir. O çizgiyi bugüne getirirsek, Stockholm Üniversitesi'nde kurulan ‘Türkiye Araştırmaları Enstitüsü'nün açılışını, yarın Majesteleri ile birlikte yapmaktan büyük mutluluk duyacağım." Konuşmasında dostluk duygularının karşılıklı olduğunu da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkler'in, Vikingler'in torunları İsveç halkını, tarihte hep mert, kahraman ve mücadeleci bir halk olarak bildiklerini ifade ederek şöyle devam etti: "İsveç'in öncülük ettiği ‘sosyal demokrasi' ve ‘refah devleti' gibi kavramları, Türkiye'de sosyal adaleti savunan tüm kesimler kendilerine düstur edindiler.

Yine, başta insan hakları ve cinsiyet eşitliği gibi değerlere dayalı diplomasi anlayışı bizim için de ilham kaynağı oldu. Mimari, kültür, sanat, teknoloji ve tasarımda geliştirdiğiniz İskandinavya'ya özgü akımları Türkiye'de de yakından takip ettik. Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkilerin yüzyıllara dayanan bu yoğun ve köklü geçmişi, bizlere bugün de iş birliğimizi küresel ve stratejik bir vizyonla sürdürme sorumluluğu yüklemektedir." Günümüzde ilişkilerin gücüne güç katan temel dinamiğin, halklar arasındaki beşeri bağlar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, İsveç'e göç eden sayıları 115 bin dolayındaki Türk toplumunun, bu etkileşimin ilk ayağı olduğunu ifade etti.

Bu etkileşimin diğer bölümünde ;her yıl Türkiye'yi ;ziyaret eden 600 binden fazla İsveçli turistin yer aldığını ifade eden ;Cumhurbaşkanı Gül, "Bir başka ifadeyle, İsveç halkının her yıl yaklaşık %7'sini Türkiye'de misafir ediyoruz. Bu insanlar Türkiye'de sadece tatil yapmıyor, halktan halka bağların en güçlü halkalarından birini oluşturuyor" dedi. İsveç'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği güçlü desteğin, işbirliğinin sadece bir alanını yansıttığını vurgulayan ;Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasında, Avrupa'nın yanı sıra Orta Doğu'dan Kafkaslara ve Afrika'ya kadar uzanan geniş coğrafyada her alanda çok büyük bir iş birliği potansiyeli bulunduğuna da işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinde Türkiye'nin dinamik özel sektörünün seçkin temsilcilerinin kendisine eşlik etmesinin, bu potansiyelden iki ülkenin de yararına olacak şekilde istifade edilmesine yönelik güçlü iradeyi ortaya koyduğu belirtti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ortak tarihimizde bir ilki teşkil eden ziyaretimin dostluk ve iş birliğimizin her alanda daha ileriye taşınmasına somut katkılarda bulunacağına samimiyetle inanıyorum.

 Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde bir yaşına basan torununuz Prenses Estelle'e uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Osmanlı İmparatorluğu'nu 1885 yılında ziyaret eden Kral II. Oscar'ın İstanbul hakkında ifade ettiği, "İnsan gözü acaba az evvel gördüğümüz şehirden daha güzeline şahitlik etmiş midir? Yoksa bu bir rüya mıydı?" sözlerini hatırlatarak, "Bugün tüm güzellik ve ihtişamıyla bizleri karşılayan Stockholm ile ilgili olarak ben de tekrarlamak istiyorum" dedi. Yemeğe, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve eşi Zeynep Babacan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu da katıldı. GÜL İSVEÇ BAŞBAKANI FREDRİK REİNFELDT İLE BİR ARADA İsveç'teki resmi temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya geldi. Başbakanlık Binası'nın girişinde Reifeldt tarafından karşılanan Gül, daha sonra heyetler arası görüşmeye katıldı. AB Başkanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'in de hazır bulunduğu görüşmenin ardından iki ülke arasında 'Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi' imzalanacak.

TÜRK VATANDAŞLARIYLA BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'te ;Türk vatandaşları ve ;dernek başkanlarıyla bir araya geldi. ;Gül, İsveç'in Türkiye'yi, Türkiye'nin de İsveç'i her alanda desteklediğini vurgularken, "Sizler burada ne kadar başarılı olursanız bizim için gurur kaynağı olmaktadır" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'den İsveç'e cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmekten ve Türk vatandaşlarıyla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. İsveç'te 100 binin üzerinde Türk nüfusun olduğuna, büyük bir çoğunluğunun da İsveç vatandaşlığı aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "İki vatanınız olmuş oldu. Burada yaşıyorsunuz ama aklınızda doğdunuz yerler, burada doğanlar için anne babalarının doğduğu yer olan Türkiye'dir." Cumhurbaşkanı Gül, iletişim alanındaki gelişmelerin Türkiye'yi yakından izleme imkanı sunduğunu,

Türkiye'nin de artık yurt dışındaki vatandaşlarıyla daha yakından ilgilendiğini, sorunların takip edildiğini ve çözüm için gerekli her türlü siyasi, diplomatik çalışmanın yapıldığını söyledi. İki ülke arasında kökleri 1600'lü yıllara dayanan güçlü ilişkiler olduğuna, İsveç'in Türkiye'yi, Türkiye'nin de İsveç'i her alanda desteklediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Sizler burada ne kadar başarılı olursanız bizim için gurur kaynağı olmaktadır" dedi. "TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ, İMAJINDAN ÇOK DAHA İYİDİR" Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen ve İsveç'te yaşayan Türklerin burada dayanışma içinde bulunmasının önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son 10 yılda olağanüstü değişiklikler olduğunu ve Türkiye'nin demokratik standartlarının çok yükseldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada hepiniz mutlu olun, hepinizin hayatı güzel olsun. Bu ülkenin refah toplumu olduğunu biliyoruz, hepiniz bundan payınızı alın ama ülkenizle ilgili de hepiniz burada birer büyükelçi gibi, gönüllü büyükelçi gibi olun. Ülkenizi eminim ki en güzel şekilde temsil ediyorsunuzdur. Türkiye'nin meselelerine sahip çıkın. Bazı propagandalardan dolayı imajlar bozulabilir, gerçeklerle imajlar arasında çok büyük farklar vardır.

Emin olun ki Türkiye'nin gerçeği çok çok daha iyidir. Türkiye bugün her bakımdan çok daha güçlüdür, Türk siyaseti, demokrasisi, ekonomisi... Türkiye'de yapacağımız çok daha güzel işler vardır. Bunlar da huzur, anlayış, büyük bir barış ortamı içerisinde gerçekleşecektir ve ülkemiz ayak bağlarından kurtulacaktır." "TÜRKİYE SEVGİSİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARMALISINIZ" Türkiye ile İsveç arasında ulaşımın kolaylaştığına, uçak seferlerinin çokluğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, İsveç'teki Türk vatandaşlarının sık sık Türkiye'ye gidip gelebileceğini söyledi. Türkiye sevgisini gelecek nesillere aktarabilmenin önemine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, yeni nesillerin Türkçe konuşmasının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, anavatana bağlılığın ancak böyle sürekli olabileceğini dile getirerek, "Çocuklar tarafından Türkçe konuşmak unutulursa o bağ belki gönüllerde kalır, gönülde olan da zamanla unutulabilir" dedi. Konuşması ardından kabulde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül vatandaşlarla sohbet etti.

TÜRK-İSVEÇ İŞ FORUMU'NA KATILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Kralı Carl 16'ncı ;Gustaf ile birlikte Türk-İsveç İş Forumu toplantısının kapanış oturumuna katıldı. Forumda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İsveç Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Catharina Elmsater Svard ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve İsveç Kralı Carl 16'ncı ;Gustaf'ın huzurunda Başbakan Yardımcısı Babacan ve İsveç Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Svard tarafından "Çevre Teknolojileri Alanında Ticaret ve Yatırım İşbirliğinin Geliştirilmesi Konusunda Mutabakat Muhtırası" imzalandı. Cumhurbaşkanı Gül, iş forumu öncesinde de İsveç'in önde gelen 10 firmasının temsilcisiyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya geldi. Gül ve Reinfeldt, huzurlarında iki ülke dışişleri bakanlarının Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi'ni imzalamasının ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
SİGARA Genleri Bozuyor
 
ANSİAD Yönetimi, ATSO Başkanı Budak’ı Ziyaret Etti
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Hesapları Sovyetler Hackledi İddiası
ABD'de politikacılar ve ünlü Hollywood yıldızlarının hesapları hacklendi. ...
Irak'ta Korkutan Deprem
Irak'ın Musul kenti yakınlarında 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Gül'e, İsveç'te Saray Usulü Karşılama
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç'in başkenti ...
İsveçli Prenses Hayatını Kaybetti
'İsveç'in Külkedisi' olarak anılan, Prens Bertil'e aşkı ile İsveçliler'in ...
 
 
Cenazeleri THY Getiriyor
Almanya'nın Stuttgart şehri yakınlığındaki Backnang kasabasında bir apartmanda ...
Öfkeli Taraftarlar Federasyon Binasını Yaktı
Mısır'da mahkeme Port Said şehrinde geçen sene bir futbol maçı sonrasında ...
Muhalifler, 21 BM Askerini Serbest Bıraktı
Suriyeli muhalifler tarafından alıkonulan 21 BM barış gücü askeri serbest ...
İspanya'dan Yahudilere Davet
İspanya, 500 yıl önce engizisyondan kaçarak ciddi bir bölümü Osmanlı İmparatorluğu'na ...
 
 
Ahmedinejad Chavez'e Ağladı
Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Venezuela Devlet Başkanı Chavez'in ...
Chavez Uğurlanıyor
Geçtiğimiz Çarşamba günü yaşamını yitiren Venezuela Devlet Başkanı Hugo ...
İsrail Askerleri Mescid-i Aksa'da Cemaate Saldırdı
Cuma namazı sırasında Mescid-i Aksa Camii'sini basan İsrail askerleri 15 Filistinli'yi yaraladı.
Berlusconi'ye 1 Yıl Hapis
İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, telekulak skandalından 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya