Oturuma, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Suat Kınıklıoğlu, Ak Partili milletvekilleri Erol Aslan Cebeci ve Cüneyt Yüksel ile CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen katıldı.
Woodrow Wilson Center Güneydoğu Avrupa Projesi Direktörü John Sitildes'in yönettiği oturumda ilk sözü Suat Kınıklıoğlu aldı. Türkiye'nin komşuları başta olmak üzere tüm devletlerle dış politikasını 3 ana temel üzerine oturttuğunu söyleyen Kınıklıoğlu, politik diyalog, ticaret ve doğrudan teması amaçladıklarını hatırlattı.
KINIKLIOĞLU: TÜRKİYE YOLUNU KAYBETMİŞ BİR ÇOCUK DEĞİL
İzledikleri dış politikanın soğuk savaş döneminde görülen anormalliği düzeltmeyi amaçladığını ifade eden Kınıklıoğlu, Türkiye'nin yüzünü doğuya döndüğü eleştirilerinin de gerçeği yansıtmadığını söyledi. "Türkiye yolunu kaybetmiş bir çocuk değil" diyen Kınıklıoğlu, doğru yolu bulmak için yeterli entellektüel birikime sahip olduklarının da altını çizdi.
TÜRKİYE - İRAN İLİŞKİLERİ
İran'ın nükleer programına ve Türkiye ile Brezilya'nın Tahran yönetimi ile imzaladığı nükleer takas anlaşmasına da değinen Suat Kınıklıoğlu, Ankara'nın ABD ile aynı şeyi istediğini, nükleer silahları olan bir İran'dan yana olmadığını belirtti. Türkiye ile ABD'nin aynı sonuca ulaşmak için farklı yöntemler tercih ettiğini vurgulayan Kınıklıoğlu, kendilerinin İran ile ilişkilerini dini nedenlere değil, yeni enerji ve iş imkanları yaratma amacıyla geliştirdiklerini söyledi.
TÜRKİYE - İSRAİL GERGİNLİĞİ
Oturumda Türkiye ile İsrail arasında Mavi Marmara baskını ile gerilen ilişkilerin gidişatı da konuşuldu. Türkiye'nin hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağını söyleyen AK Parti Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, özür ve tazminat talebinin halen geçerli olduğunu belirtti. Suat Kınıklıoğlu da, 1992 yılında NATO tatbikatı sırasında kaza sonucu Türk savaş gemisi Muavenet'i vuran ABD'nin özür dilediğini ve tazminat ödediğini hatırlattı. Aynı davranışı İsrail'den de beklediklerini vurguladı.
Mavi Marmara gemisinin de aralarında bulunduğu yardım konvoyunun arkasındaki İHH'nin, Amerikan Kongresi'nde terörist organizasyon olarak kabul edilmesi için bazı girişimler olduğunun hatırlatılmasını üzerine de Kınıklıoğlu, "bize ulaşan istihbarat İHH'nin terör bağlantısı olduğuna ilişkin bir bilgi içermemektedir" dedi.
TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ RICCIARDONE'NİN DURUMU
Türk heyeti oturumda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı Kınıklıoğlu'na, ABD Başkanı Obama'nın Ankara Büyükelçiliği'ne atadığı ancak Cumhuriyetçi Senatör Sam Brownback'in engel koyduğu Francis Ricciardone'nin durumunu Kongre temasları sırasında gündeme getirip getirmeyecekleri soruldu. Kınıklıoğlu, hiç kimsenin içişlerine karışmayacaklarını yanıtını verdi.