Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   15/20 °C
 
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
 
    “Veda” oyunundaki başarısıyla Leyla Feray’a “Vasfi Rıza Zobu Ödülü”  
 
    KANTDER başkanı Bülent Kantarcılar'dan AKOSDERE Yardım Eli  
Türkiye'nin İlk Beton Delici Bombaları
Türkiye nin İlk Beton Delici Bombaları
 
Yerli kaynaklarla geliştirilen ve Türkiye'nin ilk beton delici mühimmatı olan nüfuz edici bombanın MKEK'nin Kırıkkale'deki Mühimmat Fabrikasında üretimi sürüyor.
 
30 Mayıs 2016 Pazartesi - 14:10

Türkiye'de yerli kaynaklarla geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliği taşıyan "nüfuz edici bomba", Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) Kırıkkale'deki Mühimmat Fabrikasında üretiliyor.

Fabrikada bin 71 personelin görev yaptığını belirten Yiğit, "Mühimmat fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Milli Savunma Bakanlığının ihraç izni verdiği yabancı silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 25 milimetreden 203 milimetreye kadar değişik çaplarda ağır silah mühimmatı üretmektedir. Tahrip kalıpları, çukur imlalı tahrip şarjları ve el bombaları da üretim kalemleri arasında yer almaktadır." diye konuştu.



Ar-Ge projelerinde kendi öz kaynaklarıyla yaptıkları çalışmaların yanı sıra ASELSAN, TÜBİTAK-SAGE ve ROKETSAN firmalarıyla da iş birliği ve teknoloji transfer çalışmaları yaptıklarını ifade eden Yiğit, şu bilgileri verdi:

"Projeleri tamamlanarak seri üretime geçmiş ve geliştirme çalışmaları devam eden projelerimiz arasında Türk topçusunun gururu 52 kalibre 'Fırtına' ve 'Panter' obüslerinden atılan 40 kilometre menzile sahip 155 milimetrelik mühimmat, Altay tankının 120 milimetre kinetik enerjili zırh delici mühimmatı ve atış cetveli ile F-16 savaş uçakları ile sertifikalandırılmış, güdüm kiti ile birlikte kullanıldığında akıllı mühimmata dönüşen ve nokta atışıyla sığınak delen 'nüfuz edici bomba' yer almaktadır. Ayrıca, yeni geliştirilen 'Korkut Alçak İrtifa Savunma Sistemi'nde kullanılan 35 milimetre parçacıklı mühimmat, jandarma, komando ve emniyet birimlerinin etkinliğini artıran silah altı, tamburlu ve otomatik bombaatar silahlarından atılan düşük ve yüksek hızlı 40 milimetre bombaatar mühimmat modelleri, el yapımı patlayıcıların ve patlamamış mühimmatın etkisiz hale getirilmesinde kullanılan tahrip şarjları sayılabilir. Bunun yanında, pek çok mühimmat modelinde patlayıcıyı duyarsızlaştırarak emniyetin artırılması amacıyla duyarsız patlayıcı üretimi ve dolum tesisi kurulmuş ve işletmeye alınmıştır."



Sığınak delen "nüfuz edici bomba"

Ar-Ge Müdürü İhsan Çağatay Öncel de "sığınak delen" olarak bilinen nüfuz edici bombanın yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip ve Türkiye'de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olduğunu kaydetti.

Nüfuz edici bombanın dış geometrisinin güdüm kiti arayüzleri, kütle, kütle merkezi ve eylemsizlik özelliklerinin MK-84 (2000 libre) genel maksat bombasıyla benzer olduğunu dile getiren Öncel, şunları kaydetti:

"Nüfuz edici bomba, düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi yüksek delme kabiliyeti, ön delici tasarımda kullanılan önceden şekillendirilmiş parçacıklarıyla ikincil hedeflere karşı yüksek etkinliği, programlanabilir ateşleme zamanları, farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özellikleri ile MK-84 genel maksat bombasıyla uyumlu tüm güdüm kitleriyle kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Hedef tipleri, gömülü sert hedefler; Bunlar mühimmat depoları, yer altı petro kimya depoları, sığınaklar, uçak hangarları, komuta kontrol merkezleri. Yer üstü hedefler; uçak pistleri, barajlar, köprüler, kritik binalar, alan hedefleri; radar antenleri, sahip füze bataryaları, endüstriyel tesisler ve park halindeki uçaklardır."



Öncel, nüfuz edici bombanın hassas güdüm kiti HGK ve GBU-10-EB lazer güdüm kitiyle kullanılmaya da uyumlu olduğuna dikkati çekerek, bombanın MK-84 genel maksat bombasıyla uyumlu tüm güdüm kitleriyle kullanılabilme potansiyeline de sahip olduğunu vurguladı.

Nüfuz edici bombanın güçlendirilmiş betonu delme özelliğine sahip olduğuna işaret eden Öncel, şu anda F-4 ve F-16 savaş uçakları için sertifikasyonunun tamamlandığını bildirdi.



Duyarsız Patlayıcı Projesi

MKEK Mühimmat Fabrikası'nda yürütülen başka bir proje kapsamında ise mühimmatın ısı, şok, parça veya mermi çarpması etkisi ile kendi kendine patlamasının önlenmesi amacıyla "duyarsız mühimmat" üretimine başladı.

TÜBİTAK/SAGE’den hizmet alımı ile gerçekleştirilen proje kapsamında “Duyarsız Patlayıcı Üretim ve Dolum Tesisi” kuruldu.

Bu sayede uçak bombaları ve savaş başlıkları gibi mühimmatlar için ana şarj olarak kullanılan dökülebilir plastik bağlı patlayıcı üretim ve dolum yeteneği kazanıldı.

Duyarsız mühimmat teknolojisine geçiş için de MKEK envanterinde bulunan mühimmat tiplerinin bir plan dahilinde duyarsızlaştırılması sağlanacak.

Bu kapsamda gerek TSK ve müşteri istekleri gerekse dünyadaki gelişmeler göz önünde bulundurularak MKEK’nin kendi duyarsız mühimmat envanterini oluşturması ve mühimmatlara duyarsızlık özelliğinin kazandırılması ile savaş ve barışta mühimmatların patlama olasılıklarının azaltılmasının yanı sıra lojistik açıdan kazanç sağlanması amaçlanıyor.

Proje, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını yurt içinde karşılayarak yurt dışı bağımlılığının azaltılmasını sağlamak, yurt dışı pazarlara açılarak benzer üretim yapan firmalarla rekabet edebilmek açısından büyük bir önem taşıyor.

Aynı zamanda duyarsız patlayıcı üretim altyapısı ile değişen gereksinimlere paralel olarak farklı kompozisyonlarda plastik bağlı patlayıcı üretmek amacıyla Ar-Ge ve Ür-Ge yeteneğinin kazanılması, yetişmiş insan kaynağı, bilgi birikimi ile alet, teçhizat ve donanımın olması gelecekteki çalışmalar açısından önemli bir alt yapı sağlayacak.

Dünyada yaygın olarak çalışılmaya devam eden duyarsız patlayıcı konusu, Türkiye'nin kendi beyin ve insan gücü ile çalışılmış olması açısından gelecekte birçok konuya da örnek teşkil edecek. 

Türkiye'de yerli kaynaklarla geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliği taşıyan "nüfuz edici bomba", Makina ve Kimya Endüstrisi'nin (MKE) Kırıkkale'deki Mühimmat Fabrikasında üretiliyor.

 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Erdoğan: Okul Müfredatının İçeriğine Yoğunlaşılacak
 
Kurallara Uymayan İHA'lara Yeni Cezalar Geliyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Twitter Kullanıcılarına Müjde Yeni Özellikler Geliyor
Dünyanın en önde gelen sosyal iletişim platformlarından Twitter, her geçen ...
Türk Ordusuna 3 Yeni Milli Silah
Türk mühendis ve işçisi tarafından geliştirilen ve dünyadaki emsallerinden ...
Aziz Sancar'a Üstün Bilim İnsanı Beratı
Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ankara Üniversitesince ...
Türk Bilim İnsanları İstanbul'da Buluşacak
Dünyanın en iyi üniversitelerinde gerçekleştirdikleri çalışmalarla çok ...
 
 
İETT'nin Konsept Durak Projesi Hizmete Girdi
Enerjisini güneş panellerinden alan akıllı durak, Yıldız Teknik Üniversitesi ...
Türkiye'nin İlk Sürücüsüz Metro Hattı Olacak
Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının yıl sonunda hizmete alınması planlanıyor.
44. Cenevre Uluslararası Buluşlar Fuarı Başlıyor
Bu yıl 44’üncüsü gerçekleştirilecek olan Cenevre Uluslararası Buluşlar ...
Kamunun Bilişim Ortak Aklı Oluşturulacak
Kamu Bilişimcileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kılıç, "Kamu Bilişim ...
 
 
Türkiye 4,5G'ye Geçti
4,5G ile ilk görüşme Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle ABD'nin başkenti ...
Türkiye 4.5G'ye Geçiş İçin Saatleri Sayıyor
4.5G'ye geçiş için saatler kaldı. Bu gece Türkiye 00.01 itibariyle 4.5G'ye ...
Mobil ve Elektronik İmza Sayısı 2 Milyonu Aştı
Elektronik yazışmalarda ıslak imza yerine geçen elektronik ve mobil imza ...
Erdoğan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne Katılacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart-1 Nisan 2016 tarihlerinde ABD'nin başkenti ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya