Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/25 °C
 
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
 
    81 ilde "Narkoçelik-13” operasyonları düzenlendi.  
Yeni Finans Modeli Yürürlükte
Yeni Finans Modeli Yürürlükte
 
ABD ve Avrupa’da uygulanan Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması Türkiye’de yürürlüğe girdi.
 
15 Şubat 2013 Cuma - 09:46

“Melek yatırım” olarak nitelendirilen Bireysel Katılım Sermayesi Uygulaması için Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre yayınlanan yönetmenlik, Yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimler için finansal bir araç olan bireysel katılım sermayesinin desteklenmesine ve bireysel katılım yatırımcılarının izlenmesi ve denetlenmesini kapsıyor.

Yönetmenlikte, Bireysel Katılım Sermayesi (BKS), Bireysel katılım yatırımcılarının şirketlere aktardığı nakdi sermayeyi nitelendirirken, Bireysel katılım Yatırımcısı (BKY) ise Kişisel varlıklarını, tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişileri olarak gösterildi. Girişim şirketi ise Bireysel katılım Yatırımcılarının yatırım yapmak amacıyla sermaye koyarak ortak olduğu anonim şirket olarak tanımlandı.

DEVLET DESTEĞİNDEN YARARLANMA ŞARTLARI

Devlet Desteğinden Yararlanma hükmü şu şekilde aktarıldı; “Gelir Vergisi Kanununun geçici 82 nci maddesi kapsamında vergi desteğinden yararlanmak için Bireysel katılım Yatırımcılarının Müsteşarlık tarafından bu Yönetmelikte belirtilen kriterleri yerine getirmeleri ve iktisap ettikleri tam mükellef girişim şirketlerine ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şarttır.

İki yıllık süre, girişim şirketi adına 25 inci madde kapsamında açılan ortaklık banka hesabına nakdi sermayenin yatırıldığı tarihte başlar. İki yıllık sürenin başlaması ve BKY tarafından taahhüt edilen sermayenin vergi desteğinden yararlanabilmesi için ilgili taahhüt tutarının nakit olarak ortaklık banka hesabına yatırılması zorunludur.

Bireysel katılım Yatırımcıları, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilirler. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında, vergi desteği için Müsteşarlığa başvurulan tarihten itibaren projesi son beş yıl içinde desteklenmiş girişim şirketlerine iştirak sağlayan Bireysel Katılım Yatırımcıları için bu oran %100 olarak uygulanır. Yıllık indirim tutarı 1.000.000 TL’yi aşamaz.”

BİREYSEL KATILIM YATIRIM LİSANSI ŞARTLARI

Bireysel Katılım Yatırımcısı (BYK) olarak faaliyette bulunan gerçek kişilerin vergi desteğinden yararlanabilmeleri için BKY lisansına sahip olması şartı aranıyor. Bireysel Katılım Yatırımcıların, lisans sahibi olması için yer alan yüksek gelir veya servete sahip yatırımcı ya da tecrübeli yatırımcı tanımlarındaki şartlardan herhangi birini taşıması gerekiyor.

Buna göre aranan şartlar şu şekilde; “ Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcılar; Lisans almadan önceki iki takvim yılı için, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan gelir unsurlarının gayrisafi tutarları toplamı olarak ifade edilen yıllık gayrisafi geliri 200.000 TL ve üzerinde olan veya, Müracaat anında sahip oldukları her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetin toplam değeri 1.000.000 TL ve üzerinde olan yatırımcıları, ifade eder.

Ancak; ikamet edilen konut veya bu konutu ipotek ederek alınan herhangi bir kredi, sigorta sözleşmelerinden doğan haklar ve emeklilik primi şeklinde kazanılan mali haklardan ölüm veya emeklilik halinde ödenecek tutarlar, kişisel servetin hesaplanmasında dikkate alınmaz.”

Bireysel Katılım Yatırımcısı için aranan “Tecrübeli yatırımcılar” şartları ise şu şekilde; “Banka ve finansal kuruluşlarda fon veya portföy yöneticisi olarak ya da banka ve finansal kuruluşların küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı, proje finansmanı veya kurumsal finansman birimlerinde veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları dahil girişim sermayesi şirketlerinde müdür veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olan veya, Lisans alınmadan önce son beş yıl içinde en az iki yıl, yıllık cirosu en az 25.000.000 TL olan bir şirkette genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalışan veya, BKY ağlarının birine lisans alınmadan önce en az bir yıl süreyle üyeliği bulunan ve müracaat sırasında 26 ncı maddede belirtilen nitelikleri haiz halka açık olmayan en az üç şirkette BKY olarak ortak olan veya, Başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemek amacıyla kurulmuş olan yurt içi kuluçka merkezlerinde ya da teknoloji geliştirme merkezlerinde en az iki yıl tecrübesi bulunan ve bu merkezlerdeki başlangıç veya büyüme aşamasındaki en az üç şirketin her birine en az 20.000 TL sermaye koyan, kişileri ifade eder.”

LİSANS BAŞVURUSU

BKY lisansı başvuruları, akredite edilmiş BKY ağları aracılığıyla Hazine Müsteşarlığına yapılacak. Ancak, Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar dahi süreli hapis veya cezası ne olursa olsun basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlar ile kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, Devlet sırlarını açığa vurma veya vergi kaçakçılığı suçlarından dolayı hüküm giymiş kişilerin lisans başvuruları kabul edilmeyecek. BKY’lere verilen lisanslar beş yıl için geçerli olacak. Müsteşarlık tarafından verilen lisanslar başkasına devredilemeyecek.

YATIRIM ŞİRKETİ ŞARTLARI

Yatırım yapılacak şirketin niteliği ise şu şekilde aktarıldı; BKY’lerin devlet desteğinden yararlanabilmesi için sermaye koydukları şirketin Türk Ticaret Kanununa tabi bir anonim şirket olması zorunlu. BKY’lerin devlet desteğinden yararlanabilmesi için iktisap ettikleri hisselere ait şirketin BKY’nin iştirakinden önceki son iki mali yıldaki net satışlarının yıllık 5.000.000 TL’den fazla olmaması, En fazla elli çalışanı bulunması, Şirketin, BKY’nin kendisine, eşine, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımlarına ve kayın hısımlarına idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunmaması ya da nüfuzu altında olmaması, Başka bir şirketin kontrolünde olmaması, devlet desteği sağlanacak sektörlere ilişkin listedeki sektörlerde veya faaliyetlerde bulunması ve Paylarının halka arz edilmemiş olması şartları bulunuyor.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Rusya'da Meteor Yağmuru Korkuttu
 
İşsizlik Rakamları Açıklandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Cari Açık Azalıyor
Merkez Bankası, 2012 yılı cari işlemler açığının, bir önceki yıla göre ...
Bakan Şimşek'ten IMF Müjdesi
Yalova'da konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF borçlarının bu mayıs ...
Kangal Termik Santrali'ne 985 Milyon Dolar
Kangal Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 985 ...
Enflasyon Yeni Yıla Merhaba Dedi
Yılın ilk ayında enflasyon TÜFE'de yüzde 1.65 artarken, ÜFE'de yüzde 0.18 ...
 
 
2012 İhracatta Patlama Yılı Oldu
2012 yılı Aralık ayında, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 1.4 artarak ...
TMSF'den Adabank İhalesine Erteleme
TMSF, 22 Ocak 2013 tarihinde yapılmasını planladığı Adabank İhalesi’ni 26 Şubat tarihine erteledi.
Altın Üretimi Azaltıldı
Darphane tarafından 2012 yılında üretilen altın miktarı, önceki yıla göre ...
Şimşek: 'Bu Sene Özelleştirmede İddialıyız'
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında ekonomi ...
 
 
İşte Devletin Giderleri
Kamu, 2012'de 696,9 milyon lira giyecek, 1,9 milyar lira yiyecek, 97,6 ...
Bakan Şimşek: Bütçe Açığı 28,8 Milyar Lira
Maliye Bakanı Şimşek, 2012 yılında bütçe açığının 28.8 milyar lira olarak gerçekleştiğini açıkladı.
TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik oranlarını açıkladı. Kurum, ...
Cari Açık 25 Milyar Dolar Azaldı
Ocak Kasım döneminde kaydedilen cari işlemler açığı, geçen yılın aynı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya